Peurača, Mile

Link to this page

Authority KeyName Variants
67ad20db-4b6f-4fda-babc-84dfda2bdc1d
  • Peurača, Mile (2)
Projects

Author's Bibliography

Effect of sunflower, linseed and soybean meal in pig diet on chemical composition, fatty acid profile of meat and backfat, and its oxidative stability

Đorđević, Vesna; Đorđević, Jasna; Marković, Radmila; Laudanović, Milica; Teodorović, Vlado; Bošković, Marija; Peurača, Mile; Baltić, Milan Ž.

(Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd, 2016)

TY  - JOUR
AU  - Đorđević, Vesna
AU  - Đorđević, Jasna
AU  - Marković, Radmila
AU  - Laudanović, Milica
AU  - Teodorović, Vlado
AU  - Bošković, Marija
AU  - Peurača, Mile
AU  - Baltić, Milan Ž.
PY  - 2016
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/1358
AB  - The aim of this study was to examine the effect of added sunflower, linseed or soybean meal to a standard pig fattening diet on the chemical composition, fatty acid profiles of meat and backfat, and on the oxidative stability of backfat from pigs. The content of saturated (SFA) and monounsaturated fatty acids (MUFA) was significantly lower (P lt 0.01), while content of polyunsaturated fatty acids (PUFA) was significantly higher (P lt 0.01) in the diet with added linseed. The feeding study was conducted on 30 pigs, with groups of 10 pigs fed one of the three different diets for 46 days before slaughter. There were no differences in the chemical composition (protein, water, fat, minerals) of meat from pigs fed the different diets. The content of SFA and MUFA was significantly higher, while the average PUFA content was significantly lower (P lt 0.01) in meat and backfat of pigs fed diet with added linseed. The content of n-6 fatty acids was significantly lower and n-3 fatty acids significantly higher, with more desirable n-6/ n-3 ratio, in meat and backfat of pigs fed diet with added linseed. Malondialdehyde in the backfat of pigs fed diet with added linseed was significantly lower than that in the other two diet groups after the tissue was stored frozen at -20°C for 3, 6, 9 and 12 months.
AB  - Cilj istraživanja je ispitivanje uticaja različitih izvora masti u ishrani tovnih svinja na hemijski i masnokiselinski sastav mesa i masnog tkiva i oksidativnu stabilnost masnog tkiva. Ogled je izveden na 30 svinja, podeljenih u tri grupe, po deset životinja. Ogled je trajao 46 dana do postizanja prosečne telesne mase oko 100 kg. Životinje su hranjene standardnom smešom, sa dodatkom suncokreta (E-I grupa), preparata semena lana u preporučenoj količini od 2,5% u smeši (E-II grupa) i sojinog griza (E-III). Ispitan je hemijski i masnokiselinski sastav hrane, masnog tkiva i mesa svinja, kao i oksidativna stabilnost masnog tkiva. Prosečan sadržaj zasićenih masnih kiselina (eng. saturated fatty acid- SFA) u smeši sa dodatkom lana bio je statistički značajno manji (P lt 0,01) od sadržaja SFA u smešama za ishranu druge dve grupe svinja. Prosečan sadržaj mononezasićenih masnih kiselina (eng. monounsaturated fatty acid- MUFA) u smeši za ishranu svinja bio je statistički značajno veći, a polinezasićenih masnih kiselina (eng. polyunsaturated fatty acid- PUFA) statistički značajno manji od sadržaja MUFA, odnosno PUFA u smeši za ishranu svinja druge dve grupe. Između prosečnih sadržaja n-6, odnosno n-3, kao i odnosa n-6/n-3 masnih kiselina u smešama za ishranu svinja utvrđene su statistički značajne razlike (P lt 0,01). Nisu utvrđene statistički značajne razlike u hemijskom sastavu mesa (sadržaj vode, masti, proteina, pepela) poređenih grupa svinja. Prosečan sadržaj SFA i MUFA u mesu i masnom tkivu svinja koje su hranjene smešom sa dodatkom lana bio je satistički značajno veći (P lt 0,01), a PUFA statistički značajno manji (P lt 0,01) od sadržaja ovih kiselina u masnom tkivu druge dve grupe svinja. Prosečan sadržaj n-6 masnih kiselina u mesu, kao i u masnom tkivu bio je statistički značajno manji, a n-3 značajno veći u mesu, odnosno masnom tkivu svinja koje su hranjene smešom sa dodatkom lana. Meso i masno tkivo ove grupe svinja imale su i statistički značajno povoljniji odnos n-6/n-3 masnih kiselina. Prosečan sadržaj malondialdehida (MDA) u toku skladištenja zamrznutog masnog tkiva rastao je u svim uzorcima i nakon 12 meseci skladištenja bio je statistički značajno manji (P lt 0,01) u masnom tkivu svinja koje su hranjene smešom sa dodatkom lana.
PB  - Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
T2  - Acta Veterinaria-Beograd
T1  - Effect of sunflower, linseed and soybean meal in pig diet on chemical composition, fatty acid profile of meat and backfat, and its oxidative stability
T1  - Uticaj suncokreta, lana i soje u ishrani svinja na masnokiselinski sastav i oksidativnu stabilnost mesa i masnog tkiva
VL  - 66
IS  - 3
SP  - 359
EP  - 372
DO  - 10.1515/acve-2016-0031
ER  - 
@article{
author = "Đorđević, Vesna and Đorđević, Jasna and Marković, Radmila and Laudanović, Milica and Teodorović, Vlado and Bošković, Marija and Peurača, Mile and Baltić, Milan Ž.",
year = "2016",
abstract = "The aim of this study was to examine the effect of added sunflower, linseed or soybean meal to a standard pig fattening diet on the chemical composition, fatty acid profiles of meat and backfat, and on the oxidative stability of backfat from pigs. The content of saturated (SFA) and monounsaturated fatty acids (MUFA) was significantly lower (P lt 0.01), while content of polyunsaturated fatty acids (PUFA) was significantly higher (P lt 0.01) in the diet with added linseed. The feeding study was conducted on 30 pigs, with groups of 10 pigs fed one of the three different diets for 46 days before slaughter. There were no differences in the chemical composition (protein, water, fat, minerals) of meat from pigs fed the different diets. The content of SFA and MUFA was significantly higher, while the average PUFA content was significantly lower (P lt 0.01) in meat and backfat of pigs fed diet with added linseed. The content of n-6 fatty acids was significantly lower and n-3 fatty acids significantly higher, with more desirable n-6/ n-3 ratio, in meat and backfat of pigs fed diet with added linseed. Malondialdehyde in the backfat of pigs fed diet with added linseed was significantly lower than that in the other two diet groups after the tissue was stored frozen at -20°C for 3, 6, 9 and 12 months., Cilj istraživanja je ispitivanje uticaja različitih izvora masti u ishrani tovnih svinja na hemijski i masnokiselinski sastav mesa i masnog tkiva i oksidativnu stabilnost masnog tkiva. Ogled je izveden na 30 svinja, podeljenih u tri grupe, po deset životinja. Ogled je trajao 46 dana do postizanja prosečne telesne mase oko 100 kg. Životinje su hranjene standardnom smešom, sa dodatkom suncokreta (E-I grupa), preparata semena lana u preporučenoj količini od 2,5% u smeši (E-II grupa) i sojinog griza (E-III). Ispitan je hemijski i masnokiselinski sastav hrane, masnog tkiva i mesa svinja, kao i oksidativna stabilnost masnog tkiva. Prosečan sadržaj zasićenih masnih kiselina (eng. saturated fatty acid- SFA) u smeši sa dodatkom lana bio je statistički značajno manji (P lt 0,01) od sadržaja SFA u smešama za ishranu druge dve grupe svinja. Prosečan sadržaj mononezasićenih masnih kiselina (eng. monounsaturated fatty acid- MUFA) u smeši za ishranu svinja bio je statistički značajno veći, a polinezasićenih masnih kiselina (eng. polyunsaturated fatty acid- PUFA) statistički značajno manji od sadržaja MUFA, odnosno PUFA u smeši za ishranu svinja druge dve grupe. Između prosečnih sadržaja n-6, odnosno n-3, kao i odnosa n-6/n-3 masnih kiselina u smešama za ishranu svinja utvrđene su statistički značajne razlike (P lt 0,01). Nisu utvrđene statistički značajne razlike u hemijskom sastavu mesa (sadržaj vode, masti, proteina, pepela) poređenih grupa svinja. Prosečan sadržaj SFA i MUFA u mesu i masnom tkivu svinja koje su hranjene smešom sa dodatkom lana bio je satistički značajno veći (P lt 0,01), a PUFA statistički značajno manji (P lt 0,01) od sadržaja ovih kiselina u masnom tkivu druge dve grupe svinja. Prosečan sadržaj n-6 masnih kiselina u mesu, kao i u masnom tkivu bio je statistički značajno manji, a n-3 značajno veći u mesu, odnosno masnom tkivu svinja koje su hranjene smešom sa dodatkom lana. Meso i masno tkivo ove grupe svinja imale su i statistički značajno povoljniji odnos n-6/n-3 masnih kiselina. Prosečan sadržaj malondialdehida (MDA) u toku skladištenja zamrznutog masnog tkiva rastao je u svim uzorcima i nakon 12 meseci skladištenja bio je statistički značajno manji (P lt 0,01) u masnom tkivu svinja koje su hranjene smešom sa dodatkom lana.",
publisher = "Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd",
journal = "Acta Veterinaria-Beograd",
title = "Effect of sunflower, linseed and soybean meal in pig diet on chemical composition, fatty acid profile of meat and backfat, and its oxidative stability, Uticaj suncokreta, lana i soje u ishrani svinja na masnokiselinski sastav i oksidativnu stabilnost mesa i masnog tkiva",
volume = "66",
number = "3",
pages = "359-372",
doi = "10.1515/acve-2016-0031"
}
Đorđević, V., Đorđević, J., Marković, R., Laudanović, M., Teodorović, V., Bošković, M., Peurača, M.,& Baltić, M. Ž.. (2016). Effect of sunflower, linseed and soybean meal in pig diet on chemical composition, fatty acid profile of meat and backfat, and its oxidative stability. in Acta Veterinaria-Beograd
Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd., 66(3), 359-372.
https://doi.org/10.1515/acve-2016-0031
Đorđević V, Đorđević J, Marković R, Laudanović M, Teodorović V, Bošković M, Peurača M, Baltić MŽ. Effect of sunflower, linseed and soybean meal in pig diet on chemical composition, fatty acid profile of meat and backfat, and its oxidative stability. in Acta Veterinaria-Beograd. 2016;66(3):359-372.
doi:10.1515/acve-2016-0031 .
Đorđević, Vesna, Đorđević, Jasna, Marković, Radmila, Laudanović, Milica, Teodorović, Vlado, Bošković, Marija, Peurača, Mile, Baltić, Milan Ž., "Effect of sunflower, linseed and soybean meal in pig diet on chemical composition, fatty acid profile of meat and backfat, and its oxidative stability" in Acta Veterinaria-Beograd, 66, no. 3 (2016):359-372,
https://doi.org/10.1515/acve-2016-0031 . .
12
8
12

Nutritivni faktori kao uzroci poremećaja u reprodukciji domaćih životinja

Marković, Radmila; Radulović, Stamen; Teodorović, Vlado; Petrujkić, Branko; Jakić-Dimić, Dobrila; Peurača, Mile; Šefer, Dragan

(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2015)

TY  - JOUR
AU  - Marković, Radmila
AU  - Radulović, Stamen
AU  - Teodorović, Vlado
AU  - Petrujkić, Branko
AU  - Jakić-Dimić, Dobrila
AU  - Peurača, Mile
AU  - Šefer, Dragan
PY  - 2015
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2126
AB  - Intenziviranje stočarske proizvodnje dovelo je do toga da reprodukcija, kao primarna
fiziološka funkcija svakog živog organizma sa ciljem produženja vrste, u odnosu
na biološke zakone i potrebe bude višestruko ugrožena, odnosno rezultira evidentno
slabijim rezultatima.
Ispoljavanje genetskog potencijala za proizvodnju životinja je u neposrednoj zavisnosti
od ishrane. Nepravilna i deficitarna ishrana, pored toga što dovodi do smanjenja
obima proizvodnje (mesa, mleka, jaja), izuzetno nepovoljno se odražava i na uspeh
reprodukcije. Nepovoljan uticaj ishrane se manifestuje poremećajem ili izostankom
estrusa, smanjenom koncepcijom, resorpcijom ploda ili pobačajem, rađanjem avitalnih
ili mrtvih mladunaca itd. Nasuprot navedenom, pravilna ishrana reproduktivnih
grla, čiji organizam treba da podnese sve napore višegodišnje intenzivne proizvodnje,
omogućava njihovo duže zadržavanje i eksploataciju u proizvodnji.
Plodnost životinja predstavlja jedan od osnovnih faktora ekonomičnosti proizvodnog
procesa. Među brojnim faktorima koji utiču na nastanak poremećaja reprodukcije
i plodnosti, po svom značaju izdvajaju se nutritivni faktori (energetska vrednost
obroka, sadržaj proteina, mineralnih materija i vitamina). Kroz brojne oglede ishrane
utvrđeno je da, kako nedovoljna količina, tako i veća količina hranljivih materija može
u velikoj meri da utiče na proces reprodukcije. Osnovni problemi su vezani za stepen
suficita, deficita ili disbalansa u ishrani reproduktivnih domaćih životinja. Pored toga,
u hrani za životinje mogu da se nađu i štetne materije (estrogen biljnog porekla, ili sekundarni
metaboliti plesni) koje mogu u značajnoj meri da naruše reproduktivni ciklus
u svim njegovim fazama. Najbolja preporuka je da se životinjama obezbedi izbalansiran obrok u svim hranljivim sastojcima koji zadovoljavaju prethodno normirane nutritivne zahteve i preporuke.
AB  - Intensification of livestock production has led to the fact that the reproduction, as
the primary physiological function of every living organism with the aim of extending
the species, in relation to biological laws and requirements became multiple compromised,
or to result in evidently lower performance.
The manifestation of genetic potential for animal production is highly dependent
on nutrition. Irregular and deficient diet, in addition of leading to a reduction in the
volume of production (meat, milk, eggs) extremely adversely affects the success of reproduction.
The adverse effects of eating disorder is manifested or absence of estrus,
reduced conception, fetal resorption or abortion, giving birth to non-vital or dead
cubs etc. In contrast to stated, the proper nutrition of reproductive animals whose organism
should endure the difficulties of many years of intensive production enables
their longer retention and utilization in manufacturing.
Fertility represents also a basic factor of economical production. Among many different
factors that affect fertility and reproductive disorders by its significant stand
out nutritional factors energy value of diet, content of protein, minerals and vitamins.
Through the many feeding trials, it has been documented that insufficient quantity as
well as a greater amount of nutrients can significantly affect the process of reproduction.
The main problems are related to the degree of excess, deficit or imbalance of
nutrients in the diet of domestic reproductive animals. In addition, the feed can contain
harmful substances (estrogens of plant origin, or secondary metabolites of molds)
that can significantly impair the reproductive cycle in all its phases. The best recommendation
is to provide to animals a completely balanced meal in all nutrients that
meet previously established nutritional requirements and recommendations.
PB  - Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“
T2  - Veterinarski žurnal Republike Srpske
T1  - Nutritivni faktori kao uzroci poremećaja u reprodukciji domaćih životinja
T1  - Nutritional factors as causes of reproductive disorders of domestic animals
VL  - 15
IS  - 2
SP  - 233
EP  - 250
DO  - 10.7251/VETJ1502233M
ER  - 
@article{
author = "Marković, Radmila and Radulović, Stamen and Teodorović, Vlado and Petrujkić, Branko and Jakić-Dimić, Dobrila and Peurača, Mile and Šefer, Dragan",
year = "2015",
abstract = "Intenziviranje stočarske proizvodnje dovelo je do toga da reprodukcija, kao primarna
fiziološka funkcija svakog živog organizma sa ciljem produženja vrste, u odnosu
na biološke zakone i potrebe bude višestruko ugrožena, odnosno rezultira evidentno
slabijim rezultatima.
Ispoljavanje genetskog potencijala za proizvodnju životinja je u neposrednoj zavisnosti
od ishrane. Nepravilna i deficitarna ishrana, pored toga što dovodi do smanjenja
obima proizvodnje (mesa, mleka, jaja), izuzetno nepovoljno se odražava i na uspeh
reprodukcije. Nepovoljan uticaj ishrane se manifestuje poremećajem ili izostankom
estrusa, smanjenom koncepcijom, resorpcijom ploda ili pobačajem, rađanjem avitalnih
ili mrtvih mladunaca itd. Nasuprot navedenom, pravilna ishrana reproduktivnih
grla, čiji organizam treba da podnese sve napore višegodišnje intenzivne proizvodnje,
omogućava njihovo duže zadržavanje i eksploataciju u proizvodnji.
Plodnost životinja predstavlja jedan od osnovnih faktora ekonomičnosti proizvodnog
procesa. Među brojnim faktorima koji utiču na nastanak poremećaja reprodukcije
i plodnosti, po svom značaju izdvajaju se nutritivni faktori (energetska vrednost
obroka, sadržaj proteina, mineralnih materija i vitamina). Kroz brojne oglede ishrane
utvrđeno je da, kako nedovoljna količina, tako i veća količina hranljivih materija može
u velikoj meri da utiče na proces reprodukcije. Osnovni problemi su vezani za stepen
suficita, deficita ili disbalansa u ishrani reproduktivnih domaćih životinja. Pored toga,
u hrani za životinje mogu da se nađu i štetne materije (estrogen biljnog porekla, ili sekundarni
metaboliti plesni) koje mogu u značajnoj meri da naruše reproduktivni ciklus
u svim njegovim fazama. Najbolja preporuka je da se životinjama obezbedi izbalansiran obrok u svim hranljivim sastojcima koji zadovoljavaju prethodno normirane nutritivne zahteve i preporuke., Intensification of livestock production has led to the fact that the reproduction, as
the primary physiological function of every living organism with the aim of extending
the species, in relation to biological laws and requirements became multiple compromised,
or to result in evidently lower performance.
The manifestation of genetic potential for animal production is highly dependent
on nutrition. Irregular and deficient diet, in addition of leading to a reduction in the
volume of production (meat, milk, eggs) extremely adversely affects the success of reproduction.
The adverse effects of eating disorder is manifested or absence of estrus,
reduced conception, fetal resorption or abortion, giving birth to non-vital or dead
cubs etc. In contrast to stated, the proper nutrition of reproductive animals whose organism
should endure the difficulties of many years of intensive production enables
their longer retention and utilization in manufacturing.
Fertility represents also a basic factor of economical production. Among many different
factors that affect fertility and reproductive disorders by its significant stand
out nutritional factors energy value of diet, content of protein, minerals and vitamins.
Through the many feeding trials, it has been documented that insufficient quantity as
well as a greater amount of nutrients can significantly affect the process of reproduction.
The main problems are related to the degree of excess, deficit or imbalance of
nutrients in the diet of domestic reproductive animals. In addition, the feed can contain
harmful substances (estrogens of plant origin, or secondary metabolites of molds)
that can significantly impair the reproductive cycle in all its phases. The best recommendation
is to provide to animals a completely balanced meal in all nutrients that
meet previously established nutritional requirements and recommendations.",
publisher = "Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“",
journal = "Veterinarski žurnal Republike Srpske",
title = "Nutritivni faktori kao uzroci poremećaja u reprodukciji domaćih životinja, Nutritional factors as causes of reproductive disorders of domestic animals",
volume = "15",
number = "2",
pages = "233-250",
doi = "10.7251/VETJ1502233M"
}
Marković, R., Radulović, S., Teodorović, V., Petrujkić, B., Jakić-Dimić, D., Peurača, M.,& Šefer, D.. (2015). Nutritivni faktori kao uzroci poremećaja u reprodukciji domaćih životinja. in Veterinarski žurnal Republike Srpske
Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“., 15(2), 233-250.
https://doi.org/10.7251/VETJ1502233M
Marković R, Radulović S, Teodorović V, Petrujkić B, Jakić-Dimić D, Peurača M, Šefer D. Nutritivni faktori kao uzroci poremećaja u reprodukciji domaćih životinja. in Veterinarski žurnal Republike Srpske. 2015;15(2):233-250.
doi:10.7251/VETJ1502233M .
Marković, Radmila, Radulović, Stamen, Teodorović, Vlado, Petrujkić, Branko, Jakić-Dimić, Dobrila, Peurača, Mile, Šefer, Dragan, "Nutritivni faktori kao uzroci poremećaja u reprodukciji domaćih životinja" in Veterinarski žurnal Republike Srpske, 15, no. 2 (2015):233-250,
https://doi.org/10.7251/VETJ1502233M . .