@conference{
author = "Janković, Ljiljana and Đorđević, Milutin and Nenadović, Katarina and Pintarič, Štefan",
year = "2023",
abstract = "Ključni faktor za kvalitet mlečnih proizvoda je izbegavanje kontaminacije sirovog
mleka. Kontaminacija mleka različitim nečistoćama rezultat je loših higijenskih i
sanitarnih uslova, najčešće u samoj sredini za mužu. Kontaminirano mleko može biti i
način za prenošenje patogenih mikroorganizama, kao i hemijskih ostataka,
odgovornih za bolesti koje se prenose hranom. Na kvalitet mlečnih proizvoda utiču
različiti faktori od kojih su postupak muže i čistoća pribora i opreme za mužu
najvažniji. Ključni izvori kontaminacije su: fekalije, prljave životinje (posebno vime i
sise), bakterije usled loše prakse muže, prljave ruke, neadekvatno oprana i
dezinfikovana oprema za mužu (uključujući i rezervoare za mleko) i nedovoljno
pranje i neefikasna dezinfekcija sisa pre muže. Proizvođači (mali farmeri, porodična
gazdinstva) često nemaju odgovarajuće znanje i veštine u vezi sa standardima
kvaliteta mleka i propisima o bezbednosti hrane, što utiče na njihovo ponašanje u toku
proizvodnje mleka. Istraživanja su pokazala da su proizvođači koji su edukovani o
značaju dobre higijenske prakse u procesu dobijanja sirovog mleka, imali bolji kvalitet
mleka, kao i smanjen rizik od mastitisa kod krava.",
publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo",
journal = "34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023",
title = "Uticaj primene higijenskih mera pre muže krava na kvalitet mleka",
pages = "549-557",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3249"
}