Memić, Emir

Link to this page

Authority KeyName Variants
f9bb20bf-78d5-45cb-ac10-e7d3aa7e4c02
  • Memić, Emir (2)
Projects

Author's Bibliography

Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na sadržaj i odnos ω-6/ ω-3 masnih kiselina jaja

Mahmutović, Hava; Memić, Emir; Bašić, Meho; Starčević, Marija; Glamočlija, Nataša; Glišić, Milica; Baltić, Milan Ž.

(2022)

TY  - CONF
AU  - Mahmutović, Hava
AU  - Memić, Emir
AU  - Bašić, Meho
AU  - Starčević, Marija
AU  - Glamočlija, Nataša
AU  - Glišić, Milica
AU  - Baltić, Milan Ž.
PY  - 2022
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2555
AB  - Масти у исхрани људи имају вишеструки значај, посебно онај везан за здравље људи. Оне су извор енергије, носиоци су у мастима растворљивих витамина, значајне су за бројне физиолошке процесе. Бројна истраживања у свету односе се на значај масти за здравље људи. При том се највише пажње придаје односу ω-6/ω-3 масних киселина који је у палеолиту био идеалан (1:1), данас је препоручен 4:1, а стваран у најразвијенијим земљама света 20:1, па и више. На састав и особине масти, па и на однос ω-6/ω-3 масних киселина може да се утиче исхраном животиња. Циљ овог рада био је да се испита утицај ланеног уља (богато ω-3 масним киселинама) на маснокиселински састав јаја. За оглед су формиране две групе кока носиља Isa Brown (обе са по 40 јединки) од којих је контролна гру- па у храни добијала 1,5% сојиног уља, а огледна 1,5% ланеног уља. Оглед је трајао 70 дана, а маснокиселински састав јаја утврђиван је 14., 30. и 70 дана огледа. Садржај ω-6 масних киселина (23,04%) 14. дана огледа био је статистички значајно већи (р<0,01) од садржаја ω-6 масних киселина огледне групе (18,18%). Утврђено је да је 14. дана огледа садржај ω-3 масних киселина контролне групе (2,63%) био статистички значајно мањи (р<0,01) од просечног садржаја ω-3 масних киселина огледне групе (6,35%). Утврђена је и статистички значајна разлика (р<0,01) између односа ω-6/ω-3 масних киселина који је код контролне групе био 8,62:1, а огледне 2,81:1. Просечан садржај ω-6 масних киселина 30. дана огледа у јајима контролне групе био је 21,32%, а огледне 16,69%, а ω-3 масних киселина контролне групе 2,62, а огледне 2,69, док је однос ω-6/ω-3 масних киселина 30. дана био код контролне групе 8,03:1, а огледне 2,43:1. У свим случајевима поређења разлике су биле статистички значајне (р<0,01). Слични резултати утвђени су и 70. дана огледа. Резултати испитивања указују да употреба ланеног уља омогућава добијање јаја са повољнијим односом ω-6/ω-3 масних киселина.
C3  - 27. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH) - Zbornik radova i kratkih sadržaja
T1  - Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na sadržaj i odnos ω-6/ ω-3 masnih kiselina jaja
SP  - 289
EP  - 292
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2555
ER  - 
@conference{
author = "Mahmutović, Hava and Memić, Emir and Bašić, Meho and Starčević, Marija and Glamočlija, Nataša and Glišić, Milica and Baltić, Milan Ž.",
year = "2022",
abstract = "Масти у исхрани људи имају вишеструки значај, посебно онај везан за здравље људи. Оне су извор енергије, носиоци су у мастима растворљивих витамина, значајне су за бројне физиолошке процесе. Бројна истраживања у свету односе се на значај масти за здравље људи. При том се највише пажње придаје односу ω-6/ω-3 масних киселина који је у палеолиту био идеалан (1:1), данас је препоручен 4:1, а стваран у најразвијенијим земљама света 20:1, па и више. На састав и особине масти, па и на однос ω-6/ω-3 масних киселина може да се утиче исхраном животиња. Циљ овог рада био је да се испита утицај ланеног уља (богато ω-3 масним киселинама) на маснокиселински састав јаја. За оглед су формиране две групе кока носиља Isa Brown (обе са по 40 јединки) од којих је контролна гру- па у храни добијала 1,5% сојиног уља, а огледна 1,5% ланеног уља. Оглед је трајао 70 дана, а маснокиселински састав јаја утврђиван је 14., 30. и 70 дана огледа. Садржај ω-6 масних киселина (23,04%) 14. дана огледа био је статистички значајно већи (р<0,01) од садржаја ω-6 масних киселина огледне групе (18,18%). Утврђено је да је 14. дана огледа садржај ω-3 масних киселина контролне групе (2,63%) био статистички значајно мањи (р<0,01) од просечног садржаја ω-3 масних киселина огледне групе (6,35%). Утврђена је и статистички значајна разлика (р<0,01) између односа ω-6/ω-3 масних киселина који је код контролне групе био 8,62:1, а огледне 2,81:1. Просечан садржај ω-6 масних киселина 30. дана огледа у јајима контролне групе био је 21,32%, а огледне 16,69%, а ω-3 масних киселина контролне групе 2,62, а огледне 2,69, док је однос ω-6/ω-3 масних киселина 30. дана био код контролне групе 8,03:1, а огледне 2,43:1. У свим случајевима поређења разлике су биле статистички значајне (р<0,01). Слични резултати утвђени су и 70. дана огледа. Резултати испитивања указују да употреба ланеног уља омогућава добијање јаја са повољнијим односом ω-6/ω-3 масних киселина.",
journal = "27. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH) - Zbornik radova i kratkih sadržaja",
title = "Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na sadržaj i odnos ω-6/ ω-3 masnih kiselina jaja",
pages = "289-292",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2555"
}
Mahmutović, H., Memić, E., Bašić, M., Starčević, M., Glamočlija, N., Glišić, M.,& Baltić, M. Ž.. (2022). Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na sadržaj i odnos ω-6/ ω-3 masnih kiselina jaja. in 27. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH) - Zbornik radova i kratkih sadržaja, 289-292.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2555
Mahmutović H, Memić E, Bašić M, Starčević M, Glamočlija N, Glišić M, Baltić MŽ. Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na sadržaj i odnos ω-6/ ω-3 masnih kiselina jaja. in 27. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH) - Zbornik radova i kratkih sadržaja. 2022;:289-292.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2555 .
Mahmutović, Hava, Memić, Emir, Bašić, Meho, Starčević, Marija, Glamočlija, Nataša, Glišić, Milica, Baltić, Milan Ž., "Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na sadržaj i odnos ω-6/ ω-3 masnih kiselina jaja" in 27. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH) - Zbornik radova i kratkih sadržaja (2022):289-292,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2555 .

Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na proizvodne rezultate

Mahmutović, Hava; Memić, Emir; Bašić, Meho; Tasić, Aleksandra; Rajčić, Antonija; Mitrović, Radmila; Baltić, Branislav M.

(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2022)

TY  - CONF
AU  - Mahmutović, Hava
AU  - Memić, Emir
AU  - Bašić, Meho
AU  - Tasić, Aleksandra
AU  - Rajčić, Antonija
AU  - Mitrović, Radmila
AU  - Baltić, Branislav M.
PY  - 2022
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2853
AB  - Исхрана кока носиља има значајну улогу за њихово здравствено и
кондиционно стање, као и за производне резултате. Задовољавајући
производни резултати могу да се остваре употребом нутријената који
осигуравају енергетске потребе, потребе у протеинима (аминокисе-
лине), витаминима и минералима. Основна сировина у исхрани кока
носиља је најчешће кукуруз (преко 50%), сојина и сунцокретова сачма,
сточна креда, сточни квасац и премикс (витамини, аминокиселине,
макро и микроелементи). Циљ овог рада био је да се испита утицај
сојиног уља (1,5% К0 група) и замене сојиног уља и дела кукуруза
ланеним уљем (К1 1,5%, К2 3% и К3 4,5%) на производне резултате
кока носиља хибрида Isa Brown (просечна маса на почетку и крају
огледа, просечан прираст, потрошња хране, просечан дневни број
и проценат снешених јаја и просечна маса јаја). Оглед је трајао 70
дана (од 155. до 220. дана старости). Просечна маса кока носиља на
почетку огледа била је уједначена, а на крају огледа била је већа
код К3 групе у односу на остале испитиване групе. Просечан при-
раст био је од 88,50 г (К0) до 114 г (К3 група). Утрошак хране био
је 120,15 г код К0 групе и 115,38 г код К2 групе. Просечан дневни
број снешених јаја био је од 37,27 (К0 група) до 38,83 (К2 група),а изражено у процентима био је од 93,11% (К0 група) до 97,19 (К2
група). Између просечног дневног броја снешених јаја и просечног
броја јаја изражених у процентима утврђене су статистички значајне
разлике (р<0,01) између поређених група. Просечна маса јаја била
је од 58,13 г (К1 група) до 60,34 (К3 група). Утврђене су статистички
значајне разлике (р<0,01) између поређених просечних маса јаја кока
носиља поређених група. Добијени резултати указују на чињеницу
да избор уља у исхрани кока носиља утиче на производне резултате.
AB  - The diet of laying hens plays a significant role in their health and fitness,
as well as in their production results. Satisfactory production results
can be achieved by using nutrients that provide energy needs, protein
needs (amino acids), vitamins and minerals. The basic raw materials in
the diet of laying hens are most often corn (over 50%), soybean and
sunflower meal, fodder chalk, fodder yeast and premix (vitamins, amino
acids, macro and microelements). The aim of this study was to examine
the impact of soybean oil (1.5% K0 groups) and the replacement of
soybean oil and corn with flaxseed oil (K1 1.5%, K2 3% and K3 4.5%)
on the production results of laying hens hybrid Isa Brown (average
weight at the beginning and end of the experiment, average growth,
food consumption, average daily number and percentage of eggs laid
and average egg weight). The experiment lasted 70 days (from 155 to
220 days of age). The average weight of laying hens at the beginning
of the experiment was uniform, and at the end of the experiment it
was higher in the K3 group compared to the other examined groups.
The average increase was from 88.50 g (K0) to 114 g (K3 group). Food
consumption was 120.15 g in the K0 group and 115.38 g in the K2
group. The average daily number of laid eggs ranged from 37.27 (K0
group) to 38.83 (K2 group), and expressed as a percentage ranged from
93.11% (K0 group) to 97.19 (K2 group). Significant differences (p<0.01) between the compared groups were found between the average daily
number of laid eggs and the average number of eggs expressed as a
percentage. The average egg weight was from 58.13 g (K1 group) to
60.34 (K3 group). Significant differences (p<0.01) were found between
the compared average weights of laying hen eggs of the compared
groups. The obtained results indicate the fact that the choice of oil in
the diet of laying hens affects the production results.
PB  - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
C3  - 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022
T1  - Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na proizvodne rezultate
T1  - Influence of oil sources in the nutrition of laying hens on production results
SP  - 281
EP  - 284
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2853
ER  - 
@conference{
author = "Mahmutović, Hava and Memić, Emir and Bašić, Meho and Tasić, Aleksandra and Rajčić, Antonija and Mitrović, Radmila and Baltić, Branislav M.",
year = "2022",
abstract = "Исхрана кока носиља има значајну улогу за њихово здравствено и
кондиционно стање, као и за производне резултате. Задовољавајући
производни резултати могу да се остваре употребом нутријената који
осигуравају енергетске потребе, потребе у протеинима (аминокисе-
лине), витаминима и минералима. Основна сировина у исхрани кока
носиља је најчешће кукуруз (преко 50%), сојина и сунцокретова сачма,
сточна креда, сточни квасац и премикс (витамини, аминокиселине,
макро и микроелементи). Циљ овог рада био је да се испита утицај
сојиног уља (1,5% К0 група) и замене сојиног уља и дела кукуруза
ланеним уљем (К1 1,5%, К2 3% и К3 4,5%) на производне резултате
кока носиља хибрида Isa Brown (просечна маса на почетку и крају
огледа, просечан прираст, потрошња хране, просечан дневни број
и проценат снешених јаја и просечна маса јаја). Оглед је трајао 70
дана (од 155. до 220. дана старости). Просечна маса кока носиља на
почетку огледа била је уједначена, а на крају огледа била је већа
код К3 групе у односу на остале испитиване групе. Просечан при-
раст био је од 88,50 г (К0) до 114 г (К3 група). Утрошак хране био
је 120,15 г код К0 групе и 115,38 г код К2 групе. Просечан дневни
број снешених јаја био је од 37,27 (К0 група) до 38,83 (К2 група),а изражено у процентима био је од 93,11% (К0 група) до 97,19 (К2
група). Између просечног дневног броја снешених јаја и просечног
броја јаја изражених у процентима утврђене су статистички значајне
разлике (р<0,01) између поређених група. Просечна маса јаја била
је од 58,13 г (К1 група) до 60,34 (К3 група). Утврђене су статистички
значајне разлике (р<0,01) између поређених просечних маса јаја кока
носиља поређених група. Добијени резултати указују на чињеницу
да избор уља у исхрани кока носиља утиче на производне резултате., The diet of laying hens plays a significant role in their health and fitness,
as well as in their production results. Satisfactory production results
can be achieved by using nutrients that provide energy needs, protein
needs (amino acids), vitamins and minerals. The basic raw materials in
the diet of laying hens are most often corn (over 50%), soybean and
sunflower meal, fodder chalk, fodder yeast and premix (vitamins, amino
acids, macro and microelements). The aim of this study was to examine
the impact of soybean oil (1.5% K0 groups) and the replacement of
soybean oil and corn with flaxseed oil (K1 1.5%, K2 3% and K3 4.5%)
on the production results of laying hens hybrid Isa Brown (average
weight at the beginning and end of the experiment, average growth,
food consumption, average daily number and percentage of eggs laid
and average egg weight). The experiment lasted 70 days (from 155 to
220 days of age). The average weight of laying hens at the beginning
of the experiment was uniform, and at the end of the experiment it
was higher in the K3 group compared to the other examined groups.
The average increase was from 88.50 g (K0) to 114 g (K3 group). Food
consumption was 120.15 g in the K0 group and 115.38 g in the K2
group. The average daily number of laid eggs ranged from 37.27 (K0
group) to 38.83 (K2 group), and expressed as a percentage ranged from
93.11% (K0 group) to 97.19 (K2 group). Significant differences (p<0.01) between the compared groups were found between the average daily
number of laid eggs and the average number of eggs expressed as a
percentage. The average egg weight was from 58.13 g (K1 group) to
60.34 (K3 group). Significant differences (p<0.01) were found between
the compared average weights of laying hen eggs of the compared
groups. The obtained results indicate the fact that the choice of oil in
the diet of laying hens affects the production results.",
publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske",
journal = "27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022",
title = "Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na proizvodne rezultate, Influence of oil sources in the nutrition of laying hens on production results",
pages = "281-284",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2853"
}
Mahmutović, H., Memić, E., Bašić, M., Tasić, A., Rajčić, A., Mitrović, R.,& Baltić, B. M.. (2022). Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na proizvodne rezultate. in 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022
Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 281-284.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2853
Mahmutović H, Memić E, Bašić M, Tasić A, Rajčić A, Mitrović R, Baltić BM. Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na proizvodne rezultate. in 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022. 2022;:281-284.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2853 .
Mahmutović, Hava, Memić, Emir, Bašić, Meho, Tasić, Aleksandra, Rajčić, Antonija, Mitrović, Radmila, Baltić, Branislav M., "Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na proizvodne rezultate" in 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022 (2022):281-284,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2853 .