Janićijević, Slobodanka

Link to this page

Authority KeyName Variants
fdb85cc8-e4c1-4d2e-a1f5-52ca94f337ab
  • Janićijević, Slobodanka (5)
Projects

Author's Bibliography

Mikrobiološka ispravnost sireva na beogradskim pijacama

Savić Radovanović, Radoslava; Đorđević, Jasna; Sinđić, Milijana; Janićijević, Slobodanka

(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2023)

TY  - CONF
AU  - Savić Radovanović, Radoslava
AU  - Đorđević, Jasna
AU  - Sinđić, Milijana
AU  - Janićijević, Slobodanka
PY  - 2023
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3065
AB  - Сир је производ од млека, који заузима значајно место у исхрани људи. На
београдским пијацама су присутни сиреви, који се производе од куваног и
сировог млека на традиционалан начин без додавања комерцијалних статер
култура. Потичу са различитих географских локалитета у Републици Србији.
Циљ рада је био да се испита микробиолошка исправност сирева на
београдским пијацама.
Испитано је укупно 43 узорака сира (25 узорака сирева од сировог и 18 узорака
сирева произведених од куваног млека), од којих је 42 испитана узорка сира
произведено од крављег млека, док је само један узорак био произведен од
козијег млека. Узорковање је извршено на две београдске пијаце у центру
града (Каленић и Палилула) током узастопних викенада када је на зеленим
пијацама присутно највише индивидуалних произвођача, који износе своје
производе на тржиште.
Микробиолошка испитивања су вршена према Правилнику о општим и
посебним условима хигијене хране у било којој фази производње, прераде и
промета ("Службени гласник РС", бр. 72/2010, 62/2018). За доказивање Listeria
monocytogenes коришћена је SRPS EN ISO 11290-2 метода; За доказивање
Salmonella spp. је коришћена SRPS EN ISO 6579 метода; За испитивање
критеријума хигијене процеса узорци сирева су испитани на присуство
Escherichia coli и коагулаза позитивне стафилококе. За доказивање E. coli
коришћена је SRPS ISO 16649 метода, а за доказивање коагулаза позитивних
стафилокока SRPS EN ISO 6888-1 метода. У узорцима су испитани
физичкохемијски патаметри pH вредност помоћу пехаметра (Testo 205) са
убодном електродом и активност воде (aw ) са авеметром (LabMasteraw,Novasina, Швајцарска).
Резултати су показали од укупно 43 испитаних узорака сирева коагулаза
позитивне стафилококе су доказане у 10 (23,25%) и E. coli у 21 (48,84%) сирева.
Ни у једном сиру није доказано присуство Salmonella spp. и L. monocytogenes. Број коагулаза позитивних стафилокока се кретао од 3,39 до 4,60 log CFU/g,
док је број E. coli био од 3 до 4,34 log CFU/g. Најнижа pH вредност 3,70 и
највиша 6,40 су забележене у сиревима од куваног млека, старости 20 дана и 1
дан. Активност воде се кретала од 0,758 до 0,922.
Може се закључити да су испитани узорци испуњавали критеријуме
безбедности и критеријуме хигијене у процесу производње. Узорке сира у
којима су доказане коагулаза позитивне стафилококе није било потребно
испитати на присуство ентеротоксина, јер није утврђен број ˃105 CFU/g.
AB  - Cheese is a milk product which takes an important place in human diet. Cheeses
produced in a traditional manner from raw and cooked milk without addition of
comertial starers are present at Belgrade markets. They originate from different
localities in Republic of Serbia.
The aim of this research was to examine the microbiological safety of food of
animal origin in catering facilities in the area of Belgrade, Republic of Serbia.
The aim of the work was to examine the microbiological safety of cheeses at
Belgrade markets.
A total of 43 cheese samples were examined (25 cheese samples produced of raw
milk and 18 cheese samples produced of cooked milk), out of 42 cheese samples
were produced from cow's milk, while only one sample was produced from goat's
milk. Sampling was carried out at two Belgrade markets in the city center (Kalenić
and Palilula) during consecutive weekends when the largest number of individual
producers are present at the green markets, bringing their products to the market.
Microbiological analyses were performed according to the Rulebook on general
and special conditions of food hygiene at any stage of production, processing and
trade ("Official Gazette of RS", No. 72/2010, 62/2018). The SRPS EN ISO 11290-
2 method was used to detect Listeria monocytogenes; SRPS EN ISO 6579 method
was used to detect Salmonella spp. In aim to examine process hygiene criteria,
cheese samples were analysed for the presence of Escherichia coli and coagulasepositive staphylococci. The SRPS ISO 16649 and SRPS EN ISO 6888-1 methods
were used to detect E. coli and coagulase-positive staphylococci, respectevely. The
samples were examined for physicochemical parameters, pH value using a pH
meter (Testo 205) by a stab electrode and water activity (aw) by awemeter
(LabMaster-aw, Novasina, Switzerland).
The results showed that out of 43 examined cheese samples, coagulase-positive
staphylococci were found in 10 (23.25%) and E. coli in 21 (48.84%) cheeses. The presence of Salmonella spp. and L. monocytogenes was not detected in none оf
cheese samples.
The number of coagulase-positive staphylococci and E. coli ranged from 3.39 to
4.60 log CFU/g and 3 to 4.34 log CFU/g, respectevely. The lowest pH value 3.70
and the highest 6.40 were rmesaured in cheeses produced from cooked milk aged
20 days and 1 day. Water activity ranged from 0.758 to 0.922.
It can be concluded that examined samples met the safety and hygiene criteria in
the production process. Cheese samples in which coagulase-positive staphylococci
were found were not examined for the presence of enterotoxins, because the
number was not >105 CFU/g.
PB  - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
C3  - 28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023
T1  - Mikrobiološka ispravnost sireva na beogradskim pijacama
T1  - Microbiological safety of cheeses at Belgrade Markets
SP  - 122
EP  - 125
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3065
ER  - 
@conference{
author = "Savić Radovanović, Radoslava and Đorđević, Jasna and Sinđić, Milijana and Janićijević, Slobodanka",
year = "2023",
abstract = "Сир је производ од млека, који заузима значајно место у исхрани људи. На
београдским пијацама су присутни сиреви, који се производе од куваног и
сировог млека на традиционалан начин без додавања комерцијалних статер
култура. Потичу са различитих географских локалитета у Републици Србији.
Циљ рада је био да се испита микробиолошка исправност сирева на
београдским пијацама.
Испитано је укупно 43 узорака сира (25 узорака сирева од сировог и 18 узорака
сирева произведених од куваног млека), од којих је 42 испитана узорка сира
произведено од крављег млека, док је само један узорак био произведен од
козијег млека. Узорковање је извршено на две београдске пијаце у центру
града (Каленић и Палилула) током узастопних викенада када је на зеленим
пијацама присутно највише индивидуалних произвођача, који износе своје
производе на тржиште.
Микробиолошка испитивања су вршена према Правилнику о општим и
посебним условима хигијене хране у било којој фази производње, прераде и
промета ("Службени гласник РС", бр. 72/2010, 62/2018). За доказивање Listeria
monocytogenes коришћена је SRPS EN ISO 11290-2 метода; За доказивање
Salmonella spp. је коришћена SRPS EN ISO 6579 метода; За испитивање
критеријума хигијене процеса узорци сирева су испитани на присуство
Escherichia coli и коагулаза позитивне стафилококе. За доказивање E. coli
коришћена је SRPS ISO 16649 метода, а за доказивање коагулаза позитивних
стафилокока SRPS EN ISO 6888-1 метода. У узорцима су испитани
физичкохемијски патаметри pH вредност помоћу пехаметра (Testo 205) са
убодном електродом и активност воде (aw ) са авеметром (LabMasteraw,Novasina, Швајцарска).
Резултати су показали од укупно 43 испитаних узорака сирева коагулаза
позитивне стафилококе су доказане у 10 (23,25%) и E. coli у 21 (48,84%) сирева.
Ни у једном сиру није доказано присуство Salmonella spp. и L. monocytogenes. Број коагулаза позитивних стафилокока се кретао од 3,39 до 4,60 log CFU/g,
док је број E. coli био од 3 до 4,34 log CFU/g. Најнижа pH вредност 3,70 и
највиша 6,40 су забележене у сиревима од куваног млека, старости 20 дана и 1
дан. Активност воде се кретала од 0,758 до 0,922.
Може се закључити да су испитани узорци испуњавали критеријуме
безбедности и критеријуме хигијене у процесу производње. Узорке сира у
којима су доказане коагулаза позитивне стафилококе није било потребно
испитати на присуство ентеротоксина, јер није утврђен број ˃105 CFU/g., Cheese is a milk product which takes an important place in human diet. Cheeses
produced in a traditional manner from raw and cooked milk without addition of
comertial starers are present at Belgrade markets. They originate from different
localities in Republic of Serbia.
The aim of this research was to examine the microbiological safety of food of
animal origin in catering facilities in the area of Belgrade, Republic of Serbia.
The aim of the work was to examine the microbiological safety of cheeses at
Belgrade markets.
A total of 43 cheese samples were examined (25 cheese samples produced of raw
milk and 18 cheese samples produced of cooked milk), out of 42 cheese samples
were produced from cow's milk, while only one sample was produced from goat's
milk. Sampling was carried out at two Belgrade markets in the city center (Kalenić
and Palilula) during consecutive weekends when the largest number of individual
producers are present at the green markets, bringing their products to the market.
Microbiological analyses were performed according to the Rulebook on general
and special conditions of food hygiene at any stage of production, processing and
trade ("Official Gazette of RS", No. 72/2010, 62/2018). The SRPS EN ISO 11290-
2 method was used to detect Listeria monocytogenes; SRPS EN ISO 6579 method
was used to detect Salmonella spp. In aim to examine process hygiene criteria,
cheese samples were analysed for the presence of Escherichia coli and coagulasepositive staphylococci. The SRPS ISO 16649 and SRPS EN ISO 6888-1 methods
were used to detect E. coli and coagulase-positive staphylococci, respectevely. The
samples were examined for physicochemical parameters, pH value using a pH
meter (Testo 205) by a stab electrode and water activity (aw) by awemeter
(LabMaster-aw, Novasina, Switzerland).
The results showed that out of 43 examined cheese samples, coagulase-positive
staphylococci were found in 10 (23.25%) and E. coli in 21 (48.84%) cheeses. The presence of Salmonella spp. and L. monocytogenes was not detected in none оf
cheese samples.
The number of coagulase-positive staphylococci and E. coli ranged from 3.39 to
4.60 log CFU/g and 3 to 4.34 log CFU/g, respectevely. The lowest pH value 3.70
and the highest 6.40 were rmesaured in cheeses produced from cooked milk aged
20 days and 1 day. Water activity ranged from 0.758 to 0.922.
It can be concluded that examined samples met the safety and hygiene criteria in
the production process. Cheese samples in which coagulase-positive staphylococci
were found were not examined for the presence of enterotoxins, because the
number was not >105 CFU/g.",
publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske",
journal = "28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023",
title = "Mikrobiološka ispravnost sireva na beogradskim pijacama, Microbiological safety of cheeses at Belgrade Markets",
pages = "122-125",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3065"
}
Savić Radovanović, R., Đorđević, J., Sinđić, M.,& Janićijević, S.. (2023). Mikrobiološka ispravnost sireva na beogradskim pijacama. in 28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023
Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 122-125.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3065
Savić Radovanović R, Đorđević J, Sinđić M, Janićijević S. Mikrobiološka ispravnost sireva na beogradskim pijacama. in 28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023. 2023;:122-125.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3065 .
Savić Radovanović, Radoslava, Đorđević, Jasna, Sinđić, Milijana, Janićijević, Slobodanka, "Mikrobiološka ispravnost sireva na beogradskim pijacama" in 28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023 (2023):122-125,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3065 .

Microbiological assessment of ice cream sold at the territory of Belgrade

Savić Radovanović, Radoslava; Janićijević, Slobodanka; Aleksić Radojković, Jelena

(Čačak : Copy Xerox, 2023)

TY  - CONF
AU  - Savić Radovanović, Radoslava
AU  - Janićijević, Slobodanka
AU  - Aleksić Radojković, Jelena
PY  - 2023
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2723
AB  - The aim of this research was to evaluate the microbiological quality
of ice cream sold at catering facilities-restaurants, cake shops and bakeries on the
territory of Belgrade. The material consisted of 40 samples of ice cream collected
during monitoring in 2021 and 2022. Microbiological analyses were carried out
according to the Rulebook on General and Special Conditions of Food Hygiene
at any Stage of Production, Processing and Trade ("Official Gazette of the RS", No.
72/2010, 62/2018). ISO standard methods for detection of microorganisms in ice
cream samples were applied. Out of 40 samples, all were in accordance to the
safety criteria, as Salmonella spp. were not detected in any of tested samples.
Four samples (10%) did not meet the hygiene criteria in production processas
more than 100 CFU/g Enterobacteriaceae were detected. Out of 4 samples, one
sample of ice cream was produced in the small craft facility and 3 samples were
from mobile ice cream vending machines. It can be concluded that examined
samples of ice cream from catering facilities in the area of Belgrade were safe for
consuption, since they met the safety criteria prescribed by the applicable
legislative. The improvement of hygienic measures during the production
process of ice cream in small craft fecilities and vendom mobile mashines was
ordered.
PB  - Čačak : Copy Xerox
C3  - 1st International Symposium on Biotechnology, Čačak, 17–18 March 2023
T1  - Microbiological assessment of ice cream sold at the territory of Belgrade
SP  - 341
EP  - 347
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2723
ER  - 
@conference{
author = "Savić Radovanović, Radoslava and Janićijević, Slobodanka and Aleksić Radojković, Jelena",
year = "2023",
abstract = "The aim of this research was to evaluate the microbiological quality
of ice cream sold at catering facilities-restaurants, cake shops and bakeries on the
territory of Belgrade. The material consisted of 40 samples of ice cream collected
during monitoring in 2021 and 2022. Microbiological analyses were carried out
according to the Rulebook on General and Special Conditions of Food Hygiene
at any Stage of Production, Processing and Trade ("Official Gazette of the RS", No.
72/2010, 62/2018). ISO standard methods for detection of microorganisms in ice
cream samples were applied. Out of 40 samples, all were in accordance to the
safety criteria, as Salmonella spp. were not detected in any of tested samples.
Four samples (10%) did not meet the hygiene criteria in production processas
more than 100 CFU/g Enterobacteriaceae were detected. Out of 4 samples, one
sample of ice cream was produced in the small craft facility and 3 samples were
from mobile ice cream vending machines. It can be concluded that examined
samples of ice cream from catering facilities in the area of Belgrade were safe for
consuption, since they met the safety criteria prescribed by the applicable
legislative. The improvement of hygienic measures during the production
process of ice cream in small craft fecilities and vendom mobile mashines was
ordered.",
publisher = "Čačak : Copy Xerox",
journal = "1st International Symposium on Biotechnology, Čačak, 17–18 March 2023",
title = "Microbiological assessment of ice cream sold at the territory of Belgrade",
pages = "341-347",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2723"
}
Savić Radovanović, R., Janićijević, S.,& Aleksić Radojković, J.. (2023). Microbiological assessment of ice cream sold at the territory of Belgrade. in 1st International Symposium on Biotechnology, Čačak, 17–18 March 2023
Čačak : Copy Xerox., 341-347.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2723
Savić Radovanović R, Janićijević S, Aleksić Radojković J. Microbiological assessment of ice cream sold at the territory of Belgrade. in 1st International Symposium on Biotechnology, Čačak, 17–18 March 2023. 2023;:341-347.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2723 .
Savić Radovanović, Radoslava, Janićijević, Slobodanka, Aleksić Radojković, Jelena, "Microbiological assessment of ice cream sold at the territory of Belgrade" in 1st International Symposium on Biotechnology, Čačak, 17–18 March 2023 (2023):341-347,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2723 .

Rizik od nalaza Listeria monocytogenes u sushiju

Savić Radovanović, Radoslava; Aleksić Radojković, Jelena; Janićijević, Slobodanka

(2023)

TY  - CONF
AU  - Savić Radovanović, Radoslava
AU  - Aleksić Radojković, Jelena
AU  - Janićijević, Slobodanka
PY  - 2023
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2862
AB  - Sushi (jap. Su-sirće i Me/Shi- pirinač) je tradicionalna azijska hrana, koja potiče iz jugoistočne Azije, a preneta je u Japan pre oko 2000 godina. Priprema se od pirinča začinjenog sirćetom, solju, šećerom i ribe ili morskih plodova, koji su najčešće sirovi, a ponekad termički obrađeni. Spada u hranu spremnu za konzumiranje, što znači da se pre konzumiranja termički ne obrađuje, stoga postoje dileme, pa čak i strah kod konzumenata da li je ova hrana bezbedna, iako je dobar izvor hranljivih materija, pre svega proteina i niskog sadržaja masti i zasićenih masnih kiselina u odnosu na meso. Posebno osetljive grupe su YOPI (Young,Old, Pregnant, Immunodeficient). U literaturi su prisutni podaci o infekcijama Listeria monocytogenes nastalih posle konzumiranja ove vrste hrane, stoga smo za cilj rada postavili da ispitamo uzorke susjija u ugostiteljskim objektima u Beogradu.
Materijal je predstavljalo 40 uzoraka sushija, koji su prikupljeni tokom monitoringa 2021. i 2022.godine. Uzorci su uzeti aseptično u prometu (ugostiteljski objekti) na području Beograda. Zapakovani su u sterilne plastične posudice i u ručnom frižoderu pri temperaturi do 4 °C dostavljeni u laboratoriju gde je analiza započeta. Za dokazivanje L. monocyytogenes je koršćena standardna metoda, EN ISO 11290-2. Rezultati su pokazali da ni u jednom uzorku sushija nije dokazano prisustvo L. monocyytogenes, što ukazuje na dobru higijensku praksu i primenu HACCP sistemu u proizvodnji ove vrste hrane. U prilog tome govore i epidemiološki podaci da se L.monocytogenes ne navodi kao uzrok infekcija posle konzumiranja sushija na teritoriji grada Beograda.
C3  - Congress Emerging Infectious Diseases, Are we ready for new evolutionary challenges, Beograd, 30.3.-1.4. 2023
T1  - Rizik od nalaza Listeria monocytogenes u sushiju
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2862
ER  - 
@conference{
author = "Savić Radovanović, Radoslava and Aleksić Radojković, Jelena and Janićijević, Slobodanka",
year = "2023",
abstract = "Sushi (jap. Su-sirće i Me/Shi- pirinač) je tradicionalna azijska hrana, koja potiče iz jugoistočne Azije, a preneta je u Japan pre oko 2000 godina. Priprema se od pirinča začinjenog sirćetom, solju, šećerom i ribe ili morskih plodova, koji su najčešće sirovi, a ponekad termički obrađeni. Spada u hranu spremnu za konzumiranje, što znači da se pre konzumiranja termički ne obrađuje, stoga postoje dileme, pa čak i strah kod konzumenata da li je ova hrana bezbedna, iako je dobar izvor hranljivih materija, pre svega proteina i niskog sadržaja masti i zasićenih masnih kiselina u odnosu na meso. Posebno osetljive grupe su YOPI (Young,Old, Pregnant, Immunodeficient). U literaturi su prisutni podaci o infekcijama Listeria monocytogenes nastalih posle konzumiranja ove vrste hrane, stoga smo za cilj rada postavili da ispitamo uzorke susjija u ugostiteljskim objektima u Beogradu.
Materijal je predstavljalo 40 uzoraka sushija, koji su prikupljeni tokom monitoringa 2021. i 2022.godine. Uzorci su uzeti aseptično u prometu (ugostiteljski objekti) na području Beograda. Zapakovani su u sterilne plastične posudice i u ručnom frižoderu pri temperaturi do 4 °C dostavljeni u laboratoriju gde je analiza započeta. Za dokazivanje L. monocyytogenes je koršćena standardna metoda, EN ISO 11290-2. Rezultati su pokazali da ni u jednom uzorku sushija nije dokazano prisustvo L. monocyytogenes, što ukazuje na dobru higijensku praksu i primenu HACCP sistemu u proizvodnji ove vrste hrane. U prilog tome govore i epidemiološki podaci da se L.monocytogenes ne navodi kao uzrok infekcija posle konzumiranja sushija na teritoriji grada Beograda.",
journal = "Congress Emerging Infectious Diseases, Are we ready for new evolutionary challenges, Beograd, 30.3.-1.4. 2023",
title = "Rizik od nalaza Listeria monocytogenes u sushiju",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2862"
}
Savić Radovanović, R., Aleksić Radojković, J.,& Janićijević, S.. (2023). Rizik od nalaza Listeria monocytogenes u sushiju. in Congress Emerging Infectious Diseases, Are we ready for new evolutionary challenges, Beograd, 30.3.-1.4. 2023.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2862
Savić Radovanović R, Aleksić Radojković J, Janićijević S. Rizik od nalaza Listeria monocytogenes u sushiju. in Congress Emerging Infectious Diseases, Are we ready for new evolutionary challenges, Beograd, 30.3.-1.4. 2023. 2023;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2862 .
Savić Radovanović, Radoslava, Aleksić Radojković, Jelena, Janićijević, Slobodanka, "Rizik od nalaza Listeria monocytogenes u sushiju" in Congress Emerging Infectious Diseases, Are we ready for new evolutionary challenges, Beograd, 30.3.-1.4. 2023 (2023),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2862 .

Mikrobiološka ispravnost hrane životinjskog porekla u ugostiteljskim objektima na području Beograda

Savić Radovanović, Radoslava; Janićijević, Slobodanka

(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2022)

TY  - CONF
AU  - Savić Radovanović, Radoslava
AU  - Janićijević, Slobodanka
PY  - 2022
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2712
AB  - Храна животињског порекла може да буде контаминирана патогеним бактеријама. Микроорганизми у храни могу да изазову инфекције или интоксикацијe токсинима, који су продукт њиховог метаболизма. Микроорганизми у намирницама се уништавају поступком
прераде хране, као што је топлотна обрада, док токсини могу да остану и уколико микроорганизми нису присутни у намирници. Кон-тролом хране у производњи и промету, „од њиве до трпезе» се процењује ризик који намирнице могу да имају по здравље конзумената
са циљем да се ризик отклони пре него што дође до последица.
Циљ рада је био да се испита микробиолошка исправност хране животињског порекла у угоститељским објектима на подручју Београда,
Република Србија. Испитано је укупно 60 узорака хране животињског порекла (25 узо-
рака сушија, 10 узорака сендвича и 25 узорака сладоледа-15 узорака
из занатских објеката и 10 узорака из покретних аутомата за продају
сладоледа). Микробиолошка испитивања су вршена према Правилнику о општим
и посебним условима хигијене хране у било којој фази произ-
водње, прераде и промета («Службени гласник РС», бр. 72 /2010,
62 / 2018). За доказивање Listeria monocytogenes у узорцима сушија,сендвича и сладоледа коришћена је SRPS EN ISO 11290-1:2017 мето-
да; За доказивање Salmonella spp. у узорцима сладоледа је коришћена
SRPS EN ISO 6579-1:2017 метода; За испитивање критеријума хи-
гијене процеса производње узорци сладоледа су испитани на при-
суство Enterobacteriacae и коагулаза позитивне стафилококе. За
доказивање Enterobacteriacae коришћена је SRPS ISO 21528-2:2017
метода, а за доказивање коагулаза позитивних стафилокока SRPS EN
ISO 6888-1:2009 метода.
Добијени резултати су показали од укупно 60 испитаних узорака
хране пореклом из угоститељских објеката 4 (6,67%) не испуњава
критеријуме хигијене процеса производње, јер је у 4 сладоледа (1
узорак сладоледа из занатског објекта и 3 узорка из покретних ау-
томата за продају сладоледа) доказано присуство Enterobacteriacae
више од 100 cfu/g. Ни у једом узорку сладоледа нису доказане коагу-
лаза позитивне стафилококе.
Ни у једном испитаном узорку сушија, сендвича и сладоледа није до-
казано присуство Listeria monocytogenes, док ни у једном узорку сла-
доледа није доказано присуство Salmonella spp.
Може се заклључити да је испитана храна животињског порекла из
угоститељских објеката на подручју Београда безбедна по потроша-
че, јер су испуњени критеријуми безбедности прописани важеђом
законском регулативом. Четири узорка сладоледа нису испуњавала
критеријуме хигијене процеса производње. Наложена је мера по-
бољшања хигијене процеса производње сладоледа, који се производи
у занатском објекту и покретним аутоматима за продају сладоледа.
AB  - Food of animal origin can be contaminated with pathogenic bacteria.
Microorganisms in food can cause infections or intoxications by toxins,
which are a product of their metabolism. Microorganisms in food are
destroyed by food processing, such as heat treatment, while toxins can
remain even microorganisms are not present in the food. Food control
in production and trade, “from the field to the table”, assesses the risk
that food may have for the consumers health in order to eliminate the
risk before the consequences occur.
The aim of this research was to examine the microbiological safety
of food of animal origin in catering facilities in the area of Belgrade,
Republic of Serbia.
A total of 60 samples of food of animal origin were examined (25
samples of sushi, 10 samples of sandwiches and 25 samples of ice cream
- 15 samples from craft facilities and 10 samples from mobile vending
machines for ice cream).
Microbiological analyses were performed according to the Rulebook
on general and special conditions of food hygiene at any stage of
production, processing and trade (“Official Gazette of RS”, No. 72/2010,
62/2018). SRPS EN ISO 11290-1: 2017 method was used to detect
Listeria monocytogenes in samples of sushi, sandwiches and ice cream;
For detection of Salmonella spp. in ice cream samples SRPS EN ISO 6579-1: 2017 method was used; In aim to examine the hygiene criteria of
the production process, ice cream samples were tested for the presence
of Enterobacteriaceae and coagulase-positive staphylococci. The SRPS
ISO 21528-2: 2017 method was used to detect Enterobacteriaceae, and
the SRPS EN ISO 6888-1: 2009 method was used to detect coagulasepositive staphylococci.
The obtained results showed that out of 60 examined samples of
food originating from catering facilities, 4 (6.67%) did not meet the
criteria for hygiene of the production process, because in 4 samples of
ice cream (1 sample of ice cream from a craft facility and 3 samples
from mobile ice cream vending machines) was detected the presence
of Enterobacteriaceae more than 100 cfu/g. Coagulase-positive
staphylococci were not detected in none of ice cream samples.
The presence of L.monocytogenes was not detected in none of tested
samples of sushi, sandwiches and ice cream, while the presence of
Salmonella spp. was not detected in none of samples of ice-cream.
It can be concluded that analysed food of animal origin from catering
facilities in the area of Belgrade is safe for consumers, because the
safety criteria prescribed by the applicable legislation have been met.
Four samples of ice cream did not meet the criteria for hygiene of the
production process. To improve the hygiene of the ice cream production
process, which is produced in a craft facility and mobile ice cream
vending machines measures have been ordered.
PB  - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
C3  - 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022
T1  - Mikrobiološka ispravnost hrane životinjskog porekla u ugostiteljskim objektima na području Beograda
SP  - 247
EP  - 250
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2712
ER  - 
@conference{
author = "Savić Radovanović, Radoslava and Janićijević, Slobodanka",
year = "2022",
abstract = "Храна животињског порекла може да буде контаминирана патогеним бактеријама. Микроорганизми у храни могу да изазову инфекције или интоксикацијe токсинима, који су продукт њиховог метаболизма. Микроорганизми у намирницама се уништавају поступком
прераде хране, као што је топлотна обрада, док токсини могу да остану и уколико микроорганизми нису присутни у намирници. Кон-тролом хране у производњи и промету, „од њиве до трпезе» се процењује ризик који намирнице могу да имају по здравље конзумената
са циљем да се ризик отклони пре него што дође до последица.
Циљ рада је био да се испита микробиолошка исправност хране животињског порекла у угоститељским објектима на подручју Београда,
Република Србија. Испитано је укупно 60 узорака хране животињског порекла (25 узо-
рака сушија, 10 узорака сендвича и 25 узорака сладоледа-15 узорака
из занатских објеката и 10 узорака из покретних аутомата за продају
сладоледа). Микробиолошка испитивања су вршена према Правилнику о општим
и посебним условима хигијене хране у било којој фази произ-
водње, прераде и промета («Службени гласник РС», бр. 72 /2010,
62 / 2018). За доказивање Listeria monocytogenes у узорцима сушија,сендвича и сладоледа коришћена је SRPS EN ISO 11290-1:2017 мето-
да; За доказивање Salmonella spp. у узорцима сладоледа је коришћена
SRPS EN ISO 6579-1:2017 метода; За испитивање критеријума хи-
гијене процеса производње узорци сладоледа су испитани на при-
суство Enterobacteriacae и коагулаза позитивне стафилококе. За
доказивање Enterobacteriacae коришћена је SRPS ISO 21528-2:2017
метода, а за доказивање коагулаза позитивних стафилокока SRPS EN
ISO 6888-1:2009 метода.
Добијени резултати су показали од укупно 60 испитаних узорака
хране пореклом из угоститељских објеката 4 (6,67%) не испуњава
критеријуме хигијене процеса производње, јер је у 4 сладоледа (1
узорак сладоледа из занатског објекта и 3 узорка из покретних ау-
томата за продају сладоледа) доказано присуство Enterobacteriacae
више од 100 cfu/g. Ни у једом узорку сладоледа нису доказане коагу-
лаза позитивне стафилококе.
Ни у једном испитаном узорку сушија, сендвича и сладоледа није до-
казано присуство Listeria monocytogenes, док ни у једном узорку сла-
доледа није доказано присуство Salmonella spp.
Може се заклључити да је испитана храна животињског порекла из
угоститељских објеката на подручју Београда безбедна по потроша-
че, јер су испуњени критеријуми безбедности прописани важеђом
законском регулативом. Четири узорка сладоледа нису испуњавала
критеријуме хигијене процеса производње. Наложена је мера по-
бољшања хигијене процеса производње сладоледа, који се производи
у занатском објекту и покретним аутоматима за продају сладоледа., Food of animal origin can be contaminated with pathogenic bacteria.
Microorganisms in food can cause infections or intoxications by toxins,
which are a product of their metabolism. Microorganisms in food are
destroyed by food processing, such as heat treatment, while toxins can
remain even microorganisms are not present in the food. Food control
in production and trade, “from the field to the table”, assesses the risk
that food may have for the consumers health in order to eliminate the
risk before the consequences occur.
The aim of this research was to examine the microbiological safety
of food of animal origin in catering facilities in the area of Belgrade,
Republic of Serbia.
A total of 60 samples of food of animal origin were examined (25
samples of sushi, 10 samples of sandwiches and 25 samples of ice cream
- 15 samples from craft facilities and 10 samples from mobile vending
machines for ice cream).
Microbiological analyses were performed according to the Rulebook
on general and special conditions of food hygiene at any stage of
production, processing and trade (“Official Gazette of RS”, No. 72/2010,
62/2018). SRPS EN ISO 11290-1: 2017 method was used to detect
Listeria monocytogenes in samples of sushi, sandwiches and ice cream;
For detection of Salmonella spp. in ice cream samples SRPS EN ISO 6579-1: 2017 method was used; In aim to examine the hygiene criteria of
the production process, ice cream samples were tested for the presence
of Enterobacteriaceae and coagulase-positive staphylococci. The SRPS
ISO 21528-2: 2017 method was used to detect Enterobacteriaceae, and
the SRPS EN ISO 6888-1: 2009 method was used to detect coagulasepositive staphylococci.
The obtained results showed that out of 60 examined samples of
food originating from catering facilities, 4 (6.67%) did not meet the
criteria for hygiene of the production process, because in 4 samples of
ice cream (1 sample of ice cream from a craft facility and 3 samples
from mobile ice cream vending machines) was detected the presence
of Enterobacteriaceae more than 100 cfu/g. Coagulase-positive
staphylococci were not detected in none of ice cream samples.
The presence of L.monocytogenes was not detected in none of tested
samples of sushi, sandwiches and ice cream, while the presence of
Salmonella spp. was not detected in none of samples of ice-cream.
It can be concluded that analysed food of animal origin from catering
facilities in the area of Belgrade is safe for consumers, because the
safety criteria prescribed by the applicable legislation have been met.
Four samples of ice cream did not meet the criteria for hygiene of the
production process. To improve the hygiene of the ice cream production
process, which is produced in a craft facility and mobile ice cream
vending machines measures have been ordered.",
publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske",
journal = "27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022",
title = "Mikrobiološka ispravnost hrane životinjskog porekla u ugostiteljskim objektima na području Beograda",
pages = "247-250",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2712"
}
Savić Radovanović, R.,& Janićijević, S.. (2022). Mikrobiološka ispravnost hrane životinjskog porekla u ugostiteljskim objektima na području Beograda. in 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022
Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 247-250.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2712
Savić Radovanović R, Janićijević S. Mikrobiološka ispravnost hrane životinjskog porekla u ugostiteljskim objektima na području Beograda. in 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022. 2022;:247-250.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2712 .
Savić Radovanović, Radoslava, Janićijević, Slobodanka, "Mikrobiološka ispravnost hrane životinjskog porekla u ugostiteljskim objektima na području Beograda" in 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022 (2022):247-250,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2712 .

Ispitivanje bakteriološkog statusa ćevapčića na beogradskom tržištu

Janićijević, Slobodanka; Đurić, Jelena; Dimitrijević, Mirjana; Ivanović, Jelena; Baltić, Milan Ž.

(Beograd : Fakultet veterinarske medicine, 2010)

TY  - CONF
AU  - Janićijević, Slobodanka
AU  - Đurić, Jelena
AU  - Dimitrijević, Mirjana
AU  - Ivanović, Jelena
AU  - Baltić, Milan Ž.
PY  - 2010
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3738
AB  - Usitnjeno oblikovano meso se u promet, najčešće, stavlja u obliku ćevapčića i pljeskavica, ređe uštipaka. Usitnjeno oblikovano meso, s obzirom na način pripreme i dodavanje začina, je često opterećeno velikim brojme mikroorganizama od kojih neki mogu da budu patogeni za čoveka. Mada ponekad osporavano, normiranje bakteriološkog statusa (ukupan broj bakterija i određene bakterijske vrste) uvedeno je u praksu da bi se obezbedila odgovarajuća bakteriološka ispravnost ovih proizvoda. Cilj ovog rada bio je ispitivanje bakteriološke ispravnosti ćevapčića na beogradskom tržištu. Uzorci su uzeti iz prometa. Za bakteriološko ispitivanje korištene su propisane metode i hranljive podloge, a bakteriološka ispravnost određivana je prema Pravilniku o mikrobiološkoj ispravnosti namirnica u prometu. Od ukupno ispitanih uzoraka ćevapčića (3.326 uzoraka u toku četiri godine) 911 ili 27,39% uzoraka bilo je bakteriološki neispravno. Uzroci neispravnosti ćevapčića su najčešće vezani za nalaz E. coli (80,69% uzroka neispravnosti). Ukupan broj bakterija je u ukupnim uzrocima neispravnosti učestvovao sa 5% nalaz Proteus vrsta sa 11,38%, a nalaz koagulaza pozitivnih stafilokoka sa 4,39%. U ispitivanim uzorcima ćevapčića nije utvrđeno prisustvo salmonela i sulfitoredukujućih klostridija. Razloge bakteriološke neispravnosti ćevapčića treba tražiti u procesnoj higijeni, odnosno poštovanju principa dobre proizvođačke prakse, kako u proizvodnji, tako i u prometu.
PB  - Beograd : Fakultet veterinarske medicine
C3  - 2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010
T1  - Ispitivanje bakteriološkog statusa ćevapčića na beogradskom tržištu
SP  - 125
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3738
ER  - 
@conference{
author = "Janićijević, Slobodanka and Đurić, Jelena and Dimitrijević, Mirjana and Ivanović, Jelena and Baltić, Milan Ž.",
year = "2010",
abstract = "Usitnjeno oblikovano meso se u promet, najčešće, stavlja u obliku ćevapčića i pljeskavica, ređe uštipaka. Usitnjeno oblikovano meso, s obzirom na način pripreme i dodavanje začina, je često opterećeno velikim brojme mikroorganizama od kojih neki mogu da budu patogeni za čoveka. Mada ponekad osporavano, normiranje bakteriološkog statusa (ukupan broj bakterija i određene bakterijske vrste) uvedeno je u praksu da bi se obezbedila odgovarajuća bakteriološka ispravnost ovih proizvoda. Cilj ovog rada bio je ispitivanje bakteriološke ispravnosti ćevapčića na beogradskom tržištu. Uzorci su uzeti iz prometa. Za bakteriološko ispitivanje korištene su propisane metode i hranljive podloge, a bakteriološka ispravnost određivana je prema Pravilniku o mikrobiološkoj ispravnosti namirnica u prometu. Od ukupno ispitanih uzoraka ćevapčića (3.326 uzoraka u toku četiri godine) 911 ili 27,39% uzoraka bilo je bakteriološki neispravno. Uzroci neispravnosti ćevapčića su najčešće vezani za nalaz E. coli (80,69% uzroka neispravnosti). Ukupan broj bakterija je u ukupnim uzrocima neispravnosti učestvovao sa 5% nalaz Proteus vrsta sa 11,38%, a nalaz koagulaza pozitivnih stafilokoka sa 4,39%. U ispitivanim uzorcima ćevapčića nije utvrđeno prisustvo salmonela i sulfitoredukujućih klostridija. Razloge bakteriološke neispravnosti ćevapčića treba tražiti u procesnoj higijeni, odnosno poštovanju principa dobre proizvođačke prakse, kako u proizvodnji, tako i u prometu.",
publisher = "Beograd : Fakultet veterinarske medicine",
journal = "2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010",
title = "Ispitivanje bakteriološkog statusa ćevapčića na beogradskom tržištu",
pages = "125",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3738"
}
Janićijević, S., Đurić, J., Dimitrijević, M., Ivanović, J.,& Baltić, M. Ž.. (2010). Ispitivanje bakteriološkog statusa ćevapčića na beogradskom tržištu. in 2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010
Beograd : Fakultet veterinarske medicine., 125.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3738
Janićijević S, Đurić J, Dimitrijević M, Ivanović J, Baltić MŽ. Ispitivanje bakteriološkog statusa ćevapčića na beogradskom tržištu. in 2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010. 2010;:125.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3738 .
Janićijević, Slobodanka, Đurić, Jelena, Dimitrijević, Mirjana, Ivanović, Jelena, Baltić, Milan Ž., "Ispitivanje bakteriološkog statusa ćevapčića na beogradskom tržištu" in 2. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 11-12. novembar 2010 (2010):125,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3738 .