@conference{
author = "Kirovski, Danijela and Knežević, Dragan and Vujanac, Ivan and Jovanović, Ljubomir and Bošnjaković, Dušan and Nedić, Sreten and Sladojević, Željko",
year = "2022",
abstract = "Млеко крава је прва храна новорођенчади. Састав млека значајно
варира зависно од расе крава, као и фазе лактације. Поред масти,
протеина, угљених хидрата, минералних материја и воде, млеко
садржи и биолошки активне материје, као што су хормони. Хормони
млека потичу из крви, али неки се синтетишу у самој млечној жлезди
краве. Дуго времена су се користили као биомаркери репродуктивног
или метаболичког статуса крава. С обзиром на њихову различиту
заступљеност у млеку, последњих година се све више обраћа пажња
на присуство хормона у конзумном млеку и њиховом потенцијал-
ном утицају на јавно здраље. То се пре свега односи на стероидне
хормоне (естрогене, прогестерон, кортикостероиде, андрогене) али
и пролактин и инсулину сличне факторе раста који, уколико су
присутни у млеку изнад одређених лимита, могу да изазову различита патолошка стања код људи. С обзиром да је млеко изузетно
заступљено у исхрани људи, пре свега новорођенчади, деце али и
одраслих, неопходно је одредити најмање дозвољене концентрације
у конзумном млеку испод којих хормони присутни у млеку неће
негативно утицати на јавно здравље., Cows` milk is the first food for newborns. Milk composition significantly
varies depending on breed, as well as lactation phase. Besides fat,
protein, carbohydrates, minerals and water, milk contains biologically
active substances, as hormones. Milk hormones originates from blood,
but some are synthesized in mammary gland. For a long period of time,
milk hormones were used as biomarkers of reproductive and metabolic
status of cows. Given its different content in milk, during last several
years more attention is given to presence of hormones in consumer
milk and their potential impact on public health. It is mainly related to
steroid hormones (estrogens, progesterone, corticoids, and androgens),
but also on prolactin and insulin like growth factors which, if present in
milk above certain limits, may cause various pathological conditions in
humans. Since milk is widely consumed by humans, especially infants, children, but also adults, it is necessary to determine lower limits for
hormones in milk, below which hormones present in milk will not have
a negative impact on public health.",
publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske",
journal = "27. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 18. jun 2022",
title = "Hormoni u mleku krava i njihov uticaj na javno zdravlje, Hormones in cows` milk and their impact on public health",
pages = "356-359",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3000"
}