Savić, Kristina

Link to this page

Authority KeyName Variants
a6a450d7-3ed5-43e0-a862-73cc28d21351
  • Savić, Kristina (1)
  • Šević Savić, Kristina (1)
Projects

Author's Bibliography

Fitogeni aditivi u hrani za brojlere

Marković, Radmila; Šefer, Dragan; Perić, Dejan; Grdović, Svetlana; Savić, Kristina

(Banja Luka : Udruženje peradara "Pile", Udruženje živinara "Zajednica živinara R - S", 2023)

TY  - CONF
AU  - Marković, Radmila
AU  - Šefer, Dragan
AU  - Perić, Dejan
AU  - Grdović, Svetlana
AU  - Savić, Kristina
PY  - 2023
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3010
PB  - Banja Luka : Udruženje peradara "Pile", Udruženje živinara "Zajednica živinara R - S"
C3  - 1. Međunarodni kongres peradarstva / živinarstva, Banja Luka, maj 2023
T1  - Fitogeni aditivi u hrani za brojlere
T1  - Phytogenic additives in feed for broilers
VL  - 1
IS  - 1
SP  - 123
EP  - 124
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3010
ER  - 
@conference{
author = "Marković, Radmila and Šefer, Dragan and Perić, Dejan and Grdović, Svetlana and Savić, Kristina",
year = "2023",
publisher = "Banja Luka : Udruženje peradara "Pile", Udruženje živinara "Zajednica živinara R - S"",
journal = "1. Međunarodni kongres peradarstva / živinarstva, Banja Luka, maj 2023",
title = "Fitogeni aditivi u hrani za brojlere, Phytogenic additives in feed for broilers",
volume = "1",
number = "1",
pages = "123-124",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3010"
}
Marković, R., Šefer, D., Perić, D., Grdović, S.,& Savić, K.. (2023). Fitogeni aditivi u hrani za brojlere. in 1. Međunarodni kongres peradarstva / živinarstva, Banja Luka, maj 2023
Banja Luka : Udruženje peradara "Pile", Udruženje živinara "Zajednica živinara R - S"., 1(1), 123-124.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3010
Marković R, Šefer D, Perić D, Grdović S, Savić K. Fitogeni aditivi u hrani za brojlere. in 1. Međunarodni kongres peradarstva / živinarstva, Banja Luka, maj 2023. 2023;1(1):123-124.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3010 .
Marković, Radmila, Šefer, Dragan, Perić, Dejan, Grdović, Svetlana, Savić, Kristina, "Fitogeni aditivi u hrani za brojlere" in 1. Međunarodni kongres peradarstva / živinarstva, Banja Luka, maj 2023, 1, no. 1 (2023):123-124,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3010 .

Fitobiotici- prirodni stimulatori rasta u hrani za brojlere

Marković, Radmila; Šefer, Dragan; Perić, Dejan; Grdović, Svetlana; Radulović, Stamen; Šević Savić, Kristina

(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2022)

TY  - CONF
AU  - Marković, Radmila
AU  - Šefer, Dragan
AU  - Perić, Dejan
AU  - Grdović, Svetlana
AU  - Radulović, Stamen
AU  - Šević Savić, Kristina
PY  - 2022
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2973
AB  - Фитогени додаци храни за животиње (фитобиотици) се дефинишу
као једињења биљног порекла која се користе у исхрани животиња
са циљем унапређења њихове продуктивности путем побољшања
производних резултата животиња, својстава хране, као и квалитета
намирница анималног порекла.
Позитиван ефекат фитогених адитива (есенцијалних уља) у храни за
животиње и њихових компоненти на производне резултате и здравље
животиња је последица бројних својстава, од којих су најзначајнија
њихова антиинфламаторна и антиоксидативна дејства, побољшање
конзумације, стимулисање лучења ензима, повећање мотилитета
желуца и црева, стимулација ендокриног и имуног система, антимикробно, антивирусно и кокцидиостатско деловање.
Да би се испитао утицај исхране бројлера оброцима са додатим различитим фитогеним адитивима на здравствено стање, производне
резултате, сензорне особине меса, као и оправданост кориштења
фитогених адитива у исхрани бројлера организован је оглед на укупно 240 бројлера провенијенције Cobb 500, подељених у 4 групе. Храњени
су стандардним смешама по препоруци произвођача, с тим што су се
групе једино разликовале у томе што су огледне групе (О-I – О-IV)
у смеши за исхрану имале додате различите комерцијалне фитогене
адитиве а контролна група (К) без фитогеног адитива.
Производни резултати (већи прирас, мања конзумација, боља конверзија) бројлера огледних група су били значајно бољи у односу
на контролну групу бројлера у свим фазама това.
У односу на бројлере посматраних огледних група код бројлера
контролне групе утврђен је већи просечан број бактерија E. coli и
Enteroccocus spp., а мањи број бактерија млечне киселине у испитиваним деловима дигестивног тракта. Посматране огледне групе су
у свим испитиваним сегментима црева имале већу висину и ширину цревних ресица, а мању дубину крипти у односу на бројлере
контролне групе, чиме је остварен већи ресорптивнии капацитет
цревне слузнице.
При сензорној анализи просечна оцена укупне прихватљивости меса
груди О-I групе бројлера била је статистички значајно већа у односу
на друге групе, а месо батака са карабатаком О-III групе бројлера
у односу на О-I групу.
AB  - Phytogenic feed additives (phytobiotics) are defined as compounds of
plant origin used in animal nutrition with the aim of improving their
productivity by improving the production results of animals, feed properties, as well as the quality of food of animal origin.
The positive effect of phytogenic additives (essential oils) in animal
feed and their components on production results and animal health
is due to numerous properties, the most important of which are their
anti-inflammatory and antioxidant effects, improving consumption,
stimulating enzyme secretion, increasing gastric and intestinal motility,
stimulation endocrine and immune systems, antimicrobial, antiviral
and coccidiostatic action.
In order to examine the impact of broiler diet with various phytogenic
additives on health, production results, sensory properties of meat, as
well as the justification of using phytogenic additives in broiler diet, a
total of 240 broilers of Cobb 500 provenance were organized, divided into 4 groups. They were fed standard mixtures recommended by the
manufacturer, with the only difference being that the experimental
groups (O-I - O-IV) had different commercial phytogenic additives
added to the feed mixture and the control group (K) without phytogenic additives.
The production results (higher increment, lower consumption, better
conversion) of broilers of the experimental groups were significantly
better compared to the control group of broilers in all phases of fattening.
Compared to the broilers of the observed experimental groups, the
broilers of the control group had a higher average number of E.coli
and Enteroccocus spp., and a lower number of lactic acid bacteria in
the examined parts of the digestive tract. The observed experimental
groups had a higher height and width of intestinal villi in all examined
segments of the intestine, and a smaller depth of crypts in relation to
the broilers of the control group, which achieved a higher resorptive
capacity of the intestinal mucosa.
In the sensory analysis, the average assessment of the total acceptability of breast meat O-I group was statistically significantly higher
compared to other groups, and drumstick with thigh of O-III broiler
group compared to O-I group.
PB  - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
C3  - 27. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 18. jun 2022
T1  - Fitobiotici- prirodni stimulatori rasta u hrani za brojlere
T1  - Phytobiotics - natural growth stimulators in broiler feed
SP  - 263
EP  - 266
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2973
ER  - 
@conference{
author = "Marković, Radmila and Šefer, Dragan and Perić, Dejan and Grdović, Svetlana and Radulović, Stamen and Šević Savić, Kristina",
year = "2022",
abstract = "Фитогени додаци храни за животиње (фитобиотици) се дефинишу
као једињења биљног порекла која се користе у исхрани животиња
са циљем унапређења њихове продуктивности путем побољшања
производних резултата животиња, својстава хране, као и квалитета
намирница анималног порекла.
Позитиван ефекат фитогених адитива (есенцијалних уља) у храни за
животиње и њихових компоненти на производне резултате и здравље
животиња је последица бројних својстава, од којих су најзначајнија
њихова антиинфламаторна и антиоксидативна дејства, побољшање
конзумације, стимулисање лучења ензима, повећање мотилитета
желуца и црева, стимулација ендокриног и имуног система, антимикробно, антивирусно и кокцидиостатско деловање.
Да би се испитао утицај исхране бројлера оброцима са додатим различитим фитогеним адитивима на здравствено стање, производне
резултате, сензорне особине меса, као и оправданост кориштења
фитогених адитива у исхрани бројлера организован је оглед на укупно 240 бројлера провенијенције Cobb 500, подељених у 4 групе. Храњени
су стандардним смешама по препоруци произвођача, с тим што су се
групе једино разликовале у томе што су огледне групе (О-I – О-IV)
у смеши за исхрану имале додате различите комерцијалне фитогене
адитиве а контролна група (К) без фитогеног адитива.
Производни резултати (већи прирас, мања конзумација, боља конверзија) бројлера огледних група су били значајно бољи у односу
на контролну групу бројлера у свим фазама това.
У односу на бројлере посматраних огледних група код бројлера
контролне групе утврђен је већи просечан број бактерија E. coli и
Enteroccocus spp., а мањи број бактерија млечне киселине у испитиваним деловима дигестивног тракта. Посматране огледне групе су
у свим испитиваним сегментима црева имале већу висину и ширину цревних ресица, а мању дубину крипти у односу на бројлере
контролне групе, чиме је остварен већи ресорптивнии капацитет
цревне слузнице.
При сензорној анализи просечна оцена укупне прихватљивости меса
груди О-I групе бројлера била је статистички значајно већа у односу
на друге групе, а месо батака са карабатаком О-III групе бројлера
у односу на О-I групу., Phytogenic feed additives (phytobiotics) are defined as compounds of
plant origin used in animal nutrition with the aim of improving their
productivity by improving the production results of animals, feed properties, as well as the quality of food of animal origin.
The positive effect of phytogenic additives (essential oils) in animal
feed and their components on production results and animal health
is due to numerous properties, the most important of which are their
anti-inflammatory and antioxidant effects, improving consumption,
stimulating enzyme secretion, increasing gastric and intestinal motility,
stimulation endocrine and immune systems, antimicrobial, antiviral
and coccidiostatic action.
In order to examine the impact of broiler diet with various phytogenic
additives on health, production results, sensory properties of meat, as
well as the justification of using phytogenic additives in broiler diet, a
total of 240 broilers of Cobb 500 provenance were organized, divided into 4 groups. They were fed standard mixtures recommended by the
manufacturer, with the only difference being that the experimental
groups (O-I - O-IV) had different commercial phytogenic additives
added to the feed mixture and the control group (K) without phytogenic additives.
The production results (higher increment, lower consumption, better
conversion) of broilers of the experimental groups were significantly
better compared to the control group of broilers in all phases of fattening.
Compared to the broilers of the observed experimental groups, the
broilers of the control group had a higher average number of E.coli
and Enteroccocus spp., and a lower number of lactic acid bacteria in
the examined parts of the digestive tract. The observed experimental
groups had a higher height and width of intestinal villi in all examined
segments of the intestine, and a smaller depth of crypts in relation to
the broilers of the control group, which achieved a higher resorptive
capacity of the intestinal mucosa.
In the sensory analysis, the average assessment of the total acceptability of breast meat O-I group was statistically significantly higher
compared to other groups, and drumstick with thigh of O-III broiler
group compared to O-I group.",
publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske",
journal = "27. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 18. jun 2022",
title = "Fitobiotici- prirodni stimulatori rasta u hrani za brojlere, Phytobiotics - natural growth stimulators in broiler feed",
pages = "263-266",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2973"
}
Marković, R., Šefer, D., Perić, D., Grdović, S., Radulović, S.,& Šević Savić, K.. (2022). Fitobiotici- prirodni stimulatori rasta u hrani za brojlere. in 27. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 18. jun 2022
Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 263-266.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2973
Marković R, Šefer D, Perić D, Grdović S, Radulović S, Šević Savić K. Fitobiotici- prirodni stimulatori rasta u hrani za brojlere. in 27. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 18. jun 2022. 2022;:263-266.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2973 .
Marković, Radmila, Šefer, Dragan, Perić, Dejan, Grdović, Svetlana, Radulović, Stamen, Šević Savić, Kristina, "Fitobiotici- prirodni stimulatori rasta u hrani za brojlere" in 27. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 18. jun 2022 (2022):263-266,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2973 .