Radosavac, Adriana

Link to this page

Authority KeyName Variants
ea19ddc1-b77b-406f-8802-345dd1d201a1
  • Radosavac, Adriana (3)
Projects

Author's Bibliography

Helatne forme mikroelemenata kao dodatak hrani za nepreživare

Marković, Radmila; Perić, Dejan; Radulović, Stamen; Grdović, Svetlana; Jovanović, Dragoljub; Radosavac, Adriana; Šefer, Dragan

(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, 2022)

TY  - CONF
AU  - Marković, Radmila
AU  - Perić, Dejan
AU  - Radulović, Stamen
AU  - Grdović, Svetlana
AU  - Jovanović, Dragoljub
AU  - Radosavac, Adriana
AU  - Šefer, Dragan
PY  - 2022
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2666
AB  - Životinjama su mikroelementi potrebni u malim količinama i učestvuju u skoro
svim fiziološkim i biohemijskim procesima. Resorpcija mikroelemenata ne zavisi samo
od sadržaja u hrani, nego i od starosti životinje, elektrohemijske reakcije u crevima i
oblika u kome se mikroelement nalazi. Izbor izvora mikroelementa se zasniva na njihovom sadržaju u čistom stanju, rastvorljivosti u organizmu, dostupnosti i iskoristivosti.
Oksidi, hloridi i karbonati su slabo rastvorljivi, a pored toga, hloridi su higroskopni, a
karbonati brzo oksidišu. Sulfati su postojane soli, lake za prečišćavanje, a sulfatni jon se
lako izlučuje iz organizma. Pored neorganskih formi mineralnih materija, danas se sve
više koriste, takozvani “helatni” oblici, odnosno organski vezani mikroelementi. Minerali vezani sa amino-kiselinama ili peptidima su bolje zaštićeni za vreme pasaže kroz
želudac, a resorpcija helatne forme bakra je znatno veća od resorpcije iz sulfata. Resorpcija organski vezanih mikroelemenata se ne odvija konvencionalno (nosač/dufuzija), pa direktna homeostatska kontrola na nivou enterocita ne postoji, a retencija i biološki poluživot helatnog oblika su veći kod anorganske forme.
Korišćenjem smeša za brojlere sa organski vezanim mikroelementima, postižu se
značajno veći dnevni prirasti (za 12,78 procenata) pri boljoj konzumaciji (za 5,81 procenata) i uz bolju konverziju hrane za 16,7 procenata.
Dodavanje organskih oblika cinka, bakra, mangana i gvožđa u hranu za svinje
utiče na bolju svarljivost i retenciju ovih mikroelemenata, ali i smanjuje fekalno izlučivanje ovih mikrominerala i P u poređenju sa hranom za svinje koja sadrži neorganske
forme minerala. Uključivanje ovih organskih mikroelemenata u ishranu sa visokim sadržajem fitata može biti korisnije nego u ishrani sa malo fitata.
PB  - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
C3  - 33. Savetovanja veterinara Srbije, Zlatibor, 8-11. septembar 2022.
T1  - Helatne forme mikroelemenata kao dodatak hrani za nepreživare
SP  - 188
EP  - 198
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2666
ER  - 
@conference{
author = "Marković, Radmila and Perić, Dejan and Radulović, Stamen and Grdović, Svetlana and Jovanović, Dragoljub and Radosavac, Adriana and Šefer, Dragan",
year = "2022",
abstract = "Životinjama su mikroelementi potrebni u malim količinama i učestvuju u skoro
svim fiziološkim i biohemijskim procesima. Resorpcija mikroelemenata ne zavisi samo
od sadržaja u hrani, nego i od starosti životinje, elektrohemijske reakcije u crevima i
oblika u kome se mikroelement nalazi. Izbor izvora mikroelementa se zasniva na njihovom sadržaju u čistom stanju, rastvorljivosti u organizmu, dostupnosti i iskoristivosti.
Oksidi, hloridi i karbonati su slabo rastvorljivi, a pored toga, hloridi su higroskopni, a
karbonati brzo oksidišu. Sulfati su postojane soli, lake za prečišćavanje, a sulfatni jon se
lako izlučuje iz organizma. Pored neorganskih formi mineralnih materija, danas se sve
više koriste, takozvani “helatni” oblici, odnosno organski vezani mikroelementi. Minerali vezani sa amino-kiselinama ili peptidima su bolje zaštićeni za vreme pasaže kroz
želudac, a resorpcija helatne forme bakra je znatno veća od resorpcije iz sulfata. Resorpcija organski vezanih mikroelemenata se ne odvija konvencionalno (nosač/dufuzija), pa direktna homeostatska kontrola na nivou enterocita ne postoji, a retencija i biološki poluživot helatnog oblika su veći kod anorganske forme.
Korišćenjem smeša za brojlere sa organski vezanim mikroelementima, postižu se
značajno veći dnevni prirasti (za 12,78 procenata) pri boljoj konzumaciji (za 5,81 procenata) i uz bolju konverziju hrane za 16,7 procenata.
Dodavanje organskih oblika cinka, bakra, mangana i gvožđa u hranu za svinje
utiče na bolju svarljivost i retenciju ovih mikroelemenata, ali i smanjuje fekalno izlučivanje ovih mikrominerala i P u poređenju sa hranom za svinje koja sadrži neorganske
forme minerala. Uključivanje ovih organskih mikroelemenata u ishranu sa visokim sadržajem fitata može biti korisnije nego u ishrani sa malo fitata.",
publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo",
journal = "33. Savetovanja veterinara Srbije, Zlatibor, 8-11. septembar 2022.",
title = "Helatne forme mikroelemenata kao dodatak hrani za nepreživare",
pages = "188-198",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2666"
}
Marković, R., Perić, D., Radulović, S., Grdović, S., Jovanović, D., Radosavac, A.,& Šefer, D.. (2022). Helatne forme mikroelemenata kao dodatak hrani za nepreživare. in 33. Savetovanja veterinara Srbije, Zlatibor, 8-11. septembar 2022.
Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 188-198.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2666
Marković R, Perić D, Radulović S, Grdović S, Jovanović D, Radosavac A, Šefer D. Helatne forme mikroelemenata kao dodatak hrani za nepreživare. in 33. Savetovanja veterinara Srbije, Zlatibor, 8-11. septembar 2022.. 2022;:188-198.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2666 .
Marković, Radmila, Perić, Dejan, Radulović, Stamen, Grdović, Svetlana, Jovanović, Dragoljub, Radosavac, Adriana, Šefer, Dragan, "Helatne forme mikroelemenata kao dodatak hrani za nepreživare" in 33. Savetovanja veterinara Srbije, Zlatibor, 8-11. septembar 2022. (2022):188-198,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2666 .

Redukcija mikroflore u mariniranim filetima pilećih grudi pakovanih u vakuum

Janjić, Jelena; Ćirić, Jelena; Grbić, Slaven; Bošković, Marija; Glišić, Milica; Mitrović, Radmila; Baltić, Milan Ž.; Radosavac, Adriana

(Belgrade : Institute of Meat Hygiene and Technology, 2019)

TY  - JOUR
AU  - Janjić, Jelena
AU  - Ćirić, Jelena
AU  - Grbić, Slaven
AU  - Bošković, Marija
AU  - Glišić, Milica
AU  - Mitrović, Radmila
AU  - Baltić, Milan Ž.
AU  - Radosavac, Adriana
PY  - 2019
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2023
AB  - The aim of this study was to determine the effect of different marinade solution on the microbiome of chicken breast fillets packaged under vacuum and stored at 4°C. Three types of marinade were tested. A total of 120 chicken breast fillets were marinated in control (6% NaCl) or three different marinades: 6% NaCl and 2% sodium tripolyphosphate; 6% NaCl and 2% sodium citrate, and; 6% NaCl, 1% sodium tripolyphosphate and 1% sodium citrate. Microorganisms were enumerated on the first day of testing (day 0) and on days 7, 14, 21 and 28 of chilled storage. Marination resulted in significant differences (p<0.05) in the numbers of total viable counts, Enterobacteriaceae, lactic acid bacteria and anaerobic bacteria counts. The combination of 6% NaCl and 2% sodium citrate is the most appropriate marinade option for reducing the growth of the examined bacterial groups in vacuum-packaged marinated chicken breast fillets during chilled storage.
AB  - Cilj ovog rada bio je da se utvrdi uticaj različitog načina mariniranja na mikrobiotu fileta grudi brojlera pakovanih u vakuum i čuvanih pri 4°C. Ispitivane su tri vrste marinade. Ukupno 120 uzoraka (korišćenih za dva ponavljanja) marinirano je u kontrolnom (6% NaCl) i tri različita tretmana: 6% NaCl i 2% natrijum tripolifosfat (E1), 6% NaCl i 2% natrijum citrat (E2) i rastvor sa 6% NaCl, 1% natrijum tripolifosfata i 1% natrijum citrata (E3). Brojanje mikroorganizama vršeno je prvog dana (0 dan), 7., 14., 21. i 28. dana skladištenja. Utvrđene su statistički značajne razlike (P<0,05) između mariniranih uzoraka u ukupnom broju mezofilnih bakterija, Enterobacteriaceae, bakterijama mlečne kiseline i anaerobnim bakterijama. Utvrđeno je da je kombinacija 6% NaCl i 2% natrijum citrata najprikladnija za redukciju rasta ispitivanih grupa bakterija u mariniranim filetima grudi brojlera pakovanih u vakuum i skladištenih pri 4°C.
PB  - Belgrade : Institute of Meat Hygiene and Technology
T2  - Meat Technology
T1  - Redukcija mikroflore u mariniranim filetima pilećih grudi pakovanih u vakuum
T1  - Reduction of microbiota in marinated vacuum-packaged poultry breast fillets
VL  - 60
IS  - 1
SP  - 1
EP  - 7
DO  - 10.18485/meattech.2019.60.1.1
ER  - 
@article{
author = "Janjić, Jelena and Ćirić, Jelena and Grbić, Slaven and Bošković, Marija and Glišić, Milica and Mitrović, Radmila and Baltić, Milan Ž. and Radosavac, Adriana",
year = "2019",
abstract = "The aim of this study was to determine the effect of different marinade solution on the microbiome of chicken breast fillets packaged under vacuum and stored at 4°C. Three types of marinade were tested. A total of 120 chicken breast fillets were marinated in control (6% NaCl) or three different marinades: 6% NaCl and 2% sodium tripolyphosphate; 6% NaCl and 2% sodium citrate, and; 6% NaCl, 1% sodium tripolyphosphate and 1% sodium citrate. Microorganisms were enumerated on the first day of testing (day 0) and on days 7, 14, 21 and 28 of chilled storage. Marination resulted in significant differences (p<0.05) in the numbers of total viable counts, Enterobacteriaceae, lactic acid bacteria and anaerobic bacteria counts. The combination of 6% NaCl and 2% sodium citrate is the most appropriate marinade option for reducing the growth of the examined bacterial groups in vacuum-packaged marinated chicken breast fillets during chilled storage., Cilj ovog rada bio je da se utvrdi uticaj različitog načina mariniranja na mikrobiotu fileta grudi brojlera pakovanih u vakuum i čuvanih pri 4°C. Ispitivane su tri vrste marinade. Ukupno 120 uzoraka (korišćenih za dva ponavljanja) marinirano je u kontrolnom (6% NaCl) i tri različita tretmana: 6% NaCl i 2% natrijum tripolifosfat (E1), 6% NaCl i 2% natrijum citrat (E2) i rastvor sa 6% NaCl, 1% natrijum tripolifosfata i 1% natrijum citrata (E3). Brojanje mikroorganizama vršeno je prvog dana (0 dan), 7., 14., 21. i 28. dana skladištenja. Utvrđene su statistički značajne razlike (P<0,05) između mariniranih uzoraka u ukupnom broju mezofilnih bakterija, Enterobacteriaceae, bakterijama mlečne kiseline i anaerobnim bakterijama. Utvrđeno je da je kombinacija 6% NaCl i 2% natrijum citrata najprikladnija za redukciju rasta ispitivanih grupa bakterija u mariniranim filetima grudi brojlera pakovanih u vakuum i skladištenih pri 4°C.",
publisher = "Belgrade : Institute of Meat Hygiene and Technology",
journal = "Meat Technology",
title = "Redukcija mikroflore u mariniranim filetima pilećih grudi pakovanih u vakuum, Reduction of microbiota in marinated vacuum-packaged poultry breast fillets",
volume = "60",
number = "1",
pages = "1-7",
doi = "10.18485/meattech.2019.60.1.1"
}
Janjić, J., Ćirić, J., Grbić, S., Bošković, M., Glišić, M., Mitrović, R., Baltić, M. Ž.,& Radosavac, A.. (2019). Redukcija mikroflore u mariniranim filetima pilećih grudi pakovanih u vakuum. in Meat Technology
Belgrade : Institute of Meat Hygiene and Technology., 60(1), 1-7.
https://doi.org/10.18485/meattech.2019.60.1.1
Janjić J, Ćirić J, Grbić S, Bošković M, Glišić M, Mitrović R, Baltić MŽ, Radosavac A. Redukcija mikroflore u mariniranim filetima pilećih grudi pakovanih u vakuum. in Meat Technology. 2019;60(1):1-7.
doi:10.18485/meattech.2019.60.1.1 .
Janjić, Jelena, Ćirić, Jelena, Grbić, Slaven, Bošković, Marija, Glišić, Milica, Mitrović, Radmila, Baltić, Milan Ž., Radosavac, Adriana, "Redukcija mikroflore u mariniranim filetima pilećih grudi pakovanih u vakuum" in Meat Technology, 60, no. 1 (2019):1-7,
https://doi.org/10.18485/meattech.2019.60.1.1 . .
2

Uticaj različitih stimulatora rasta na zdravstveno stanje i proizvodne rezultate brojlera u tovu

Marković, Radmila; Baltić, Milan Ž.; Radosavac, Adriana; Šefer, Dragan

(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2008)

TY  - JOUR
AU  - Marković, Radmila
AU  - Baltić, Milan Ž.
AU  - Radosavac, Adriana
AU  - Šefer, Dragan
PY  - 2008
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2328
AB  - U cilju ispitivanja uticaja različitih stimulatora rasta u ishrani brojlera na zdravstveno stanje i proizvodne rezultate
organizovan je ogled po grupno-kontrolnom sistemu. Ogled je izveden na ukupno 236 jedinki podeljenih u 4 grupe.
Ogled je trajao 42 dana, a podeljen je u tri faze. Prva faza trajala je 21, druga 14, a treća 7 dana. Na početku ogleda uzeti
su uzoraci potpunih smeša za analizu. Tokom ogleda izvršena su kontrolna merenja telesne mase brojlera i količine
konzumirane hrane.
Brojleri su hranjeni sa tri vrste potpunih smeša za ishranu brojlera u tovu standardnog sirovinskog i hemijskog
sastava koje su u potpunosti zadovoljavale potrebe brojlera u različitim fazama tova. Potpuna smeša za početni tov
brojlera korišćena je 1–21 dan, a potpune smeša za završni tov 21–35, odnosno 35–42 dana ogleda. Tokom ogleda kontrolna
grupa brojlera hranjena je smešama bez stimulatora rasta, dok su ogledne grupe, po redosledu (O-I, O-II, O-III),
dobijale hranu sa dodatkom antibiotika (Flavomycin), probiotika (All-Lac) ili prebiotika (Bio-Mos).
Brojleri kontrolne i oglednih grupa bili su skladne telesne građe, pravilno razvijenog koštanog i mišićnog tkiva,
živahnog temperamenta i dobre kondicije. Perje, koža i vidljive sluznice bile su bez vidljivih promena. Apetit je bio
dobar, a feces uobičajeno formiran. Sposobnost aktivnog kretanja i koordinacija pokreta bili su usklađeni, a mišićni
tonus normalno izražen. Tokom ogleda nije bilo uginuća oglednih životinja.
Kontrolna grupa brojlera hranjena smešama bez dodatog stimulatora rasta postigla je uobičajene proizvodne
rezultate za provenijenciju, dužinu tova i uslove držanja, a primenom antibiotika kao stimulatora rasta postižu se
pozitivni efekti što se zasniva na većem prirastu (oko 5%), boljoj konzumaciji i boljoj konverziji hrane (oko 6%)
prosečno. Upotrebom probiotika (prirast 43,17±5,02 g; konzumacija 83,50 g; konverzija 1,934 kg) i prebiotika (prirast
44,58±4,76 g; konzumacija 81,84 g; konverzija 1,836 kg) postižu se slični proizvodni rezultati kao pri korišćenju
antibiotika s tim što se izbegavaju mogući neželjeni efekti (rezidue, karenca, rezistencija, alergije, genotoksičnost i dr.).
Korišćenje probiotika i prebiotika kao alternativnih mogućnosti u stimulaciji rasta ima svoje nutritivno, medicinsko
i ekonomsko opravdanje.
AB  - The 42 day long trial was performed in order to evaluate the influence of different growth promoters (GP)
in broiler nutrition on health status and performance. The trial was carried out on 236 broilers divided into
four groups. The experiment was divided into three phases, which lasted 21, 14 and 7 days, respectively. At the beginning of the trial samples of feed mixtures were taken for analysis. During the experiment body
weights were measured.
The broilers were fed with complete feed mixtures containing standard ingredients and chemical
compounds for broiler nutrition. Complete starter feed were used from 1-21st day, while growing and
finishing feeds were used from 21-35th and 35-42nd day of trial. Control group of broilers was fed mixture
without GP, while broilers in experimental groups, in the order (O-I, O-II, O-III), were fed mixtures with
antibiotic (Flavomycin), probiotic (All-Lac) or prebiotic (Bio-Mos).
Broilers of both control and experimental groups, were of harmonically physique, regularly developed
bone and muscle tissue, vivaciously tempers and good condition. Feather, skin and visible mucous tissues
didn’t have visible changes. Appetite was good, feces normally formed. Ability of locomotion and motion
coordination were harmonic, muscle tonus normally marked. There were no losses during experiment due to
death of animals.
Control group (C) of broilers fed mixtures without growth promoters showed standard performance for
provenience, duration of fattening and environmental conditions, but using antibiotics as growth promoters
gave positive effect with increased weight gain (approximately 5%), consumption and better feed conversion
(approx. 6%). Use of probiotics (gain 43,17±5,02 g; consumption 83,50 g; conversion 1,934 kg) and
prebiotics (gain 44,58±4,76 g; consumption 81,84 g; conversion 1,836 kg) has shown similar performances as
obtained by use of antibiotics, but undesirable effects were eliminated (residues, withdrawal period,
resistance, allergy, genotoxic effects).
The use of probiotics and prebiotics as an alternative growth promoter has its nutritive, medical and
economical justification.
PB  - Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“
T2  - Veterinarski žurnal Republike Srpske
T1  - Uticaj različitih stimulatora rasta na zdravstveno stanje i proizvodne rezultate brojlera u tovu
T1  - The effect of different growth promoters on health status and performance in broiler nutrition
VL  - 8
IS  - 1
SP  - 44
EP  - 49
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2328
ER  - 
@article{
author = "Marković, Radmila and Baltić, Milan Ž. and Radosavac, Adriana and Šefer, Dragan",
year = "2008",
abstract = "U cilju ispitivanja uticaja različitih stimulatora rasta u ishrani brojlera na zdravstveno stanje i proizvodne rezultate
organizovan je ogled po grupno-kontrolnom sistemu. Ogled je izveden na ukupno 236 jedinki podeljenih u 4 grupe.
Ogled je trajao 42 dana, a podeljen je u tri faze. Prva faza trajala je 21, druga 14, a treća 7 dana. Na početku ogleda uzeti
su uzoraci potpunih smeša za analizu. Tokom ogleda izvršena su kontrolna merenja telesne mase brojlera i količine
konzumirane hrane.
Brojleri su hranjeni sa tri vrste potpunih smeša za ishranu brojlera u tovu standardnog sirovinskog i hemijskog
sastava koje su u potpunosti zadovoljavale potrebe brojlera u različitim fazama tova. Potpuna smeša za početni tov
brojlera korišćena je 1–21 dan, a potpune smeša za završni tov 21–35, odnosno 35–42 dana ogleda. Tokom ogleda kontrolna
grupa brojlera hranjena je smešama bez stimulatora rasta, dok su ogledne grupe, po redosledu (O-I, O-II, O-III),
dobijale hranu sa dodatkom antibiotika (Flavomycin), probiotika (All-Lac) ili prebiotika (Bio-Mos).
Brojleri kontrolne i oglednih grupa bili su skladne telesne građe, pravilno razvijenog koštanog i mišićnog tkiva,
živahnog temperamenta i dobre kondicije. Perje, koža i vidljive sluznice bile su bez vidljivih promena. Apetit je bio
dobar, a feces uobičajeno formiran. Sposobnost aktivnog kretanja i koordinacija pokreta bili su usklađeni, a mišićni
tonus normalno izražen. Tokom ogleda nije bilo uginuća oglednih životinja.
Kontrolna grupa brojlera hranjena smešama bez dodatog stimulatora rasta postigla je uobičajene proizvodne
rezultate za provenijenciju, dužinu tova i uslove držanja, a primenom antibiotika kao stimulatora rasta postižu se
pozitivni efekti što se zasniva na većem prirastu (oko 5%), boljoj konzumaciji i boljoj konverziji hrane (oko 6%)
prosečno. Upotrebom probiotika (prirast 43,17±5,02 g; konzumacija 83,50 g; konverzija 1,934 kg) i prebiotika (prirast
44,58±4,76 g; konzumacija 81,84 g; konverzija 1,836 kg) postižu se slični proizvodni rezultati kao pri korišćenju
antibiotika s tim što se izbegavaju mogući neželjeni efekti (rezidue, karenca, rezistencija, alergije, genotoksičnost i dr.).
Korišćenje probiotika i prebiotika kao alternativnih mogućnosti u stimulaciji rasta ima svoje nutritivno, medicinsko
i ekonomsko opravdanje., The 42 day long trial was performed in order to evaluate the influence of different growth promoters (GP)
in broiler nutrition on health status and performance. The trial was carried out on 236 broilers divided into
four groups. The experiment was divided into three phases, which lasted 21, 14 and 7 days, respectively. At the beginning of the trial samples of feed mixtures were taken for analysis. During the experiment body
weights were measured.
The broilers were fed with complete feed mixtures containing standard ingredients and chemical
compounds for broiler nutrition. Complete starter feed were used from 1-21st day, while growing and
finishing feeds were used from 21-35th and 35-42nd day of trial. Control group of broilers was fed mixture
without GP, while broilers in experimental groups, in the order (O-I, O-II, O-III), were fed mixtures with
antibiotic (Flavomycin), probiotic (All-Lac) or prebiotic (Bio-Mos).
Broilers of both control and experimental groups, were of harmonically physique, regularly developed
bone and muscle tissue, vivaciously tempers and good condition. Feather, skin and visible mucous tissues
didn’t have visible changes. Appetite was good, feces normally formed. Ability of locomotion and motion
coordination were harmonic, muscle tonus normally marked. There were no losses during experiment due to
death of animals.
Control group (C) of broilers fed mixtures without growth promoters showed standard performance for
provenience, duration of fattening and environmental conditions, but using antibiotics as growth promoters
gave positive effect with increased weight gain (approximately 5%), consumption and better feed conversion
(approx. 6%). Use of probiotics (gain 43,17±5,02 g; consumption 83,50 g; conversion 1,934 kg) and
prebiotics (gain 44,58±4,76 g; consumption 81,84 g; conversion 1,836 kg) has shown similar performances as
obtained by use of antibiotics, but undesirable effects were eliminated (residues, withdrawal period,
resistance, allergy, genotoxic effects).
The use of probiotics and prebiotics as an alternative growth promoter has its nutritive, medical and
economical justification.",
publisher = "Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“",
journal = "Veterinarski žurnal Republike Srpske",
title = "Uticaj različitih stimulatora rasta na zdravstveno stanje i proizvodne rezultate brojlera u tovu, The effect of different growth promoters on health status and performance in broiler nutrition",
volume = "8",
number = "1",
pages = "44-49",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2328"
}
Marković, R., Baltić, M. Ž., Radosavac, A.,& Šefer, D.. (2008). Uticaj različitih stimulatora rasta na zdravstveno stanje i proizvodne rezultate brojlera u tovu. in Veterinarski žurnal Republike Srpske
Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“., 8(1), 44-49.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2328
Marković R, Baltić MŽ, Radosavac A, Šefer D. Uticaj različitih stimulatora rasta na zdravstveno stanje i proizvodne rezultate brojlera u tovu. in Veterinarski žurnal Republike Srpske. 2008;8(1):44-49.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2328 .
Marković, Radmila, Baltić, Milan Ž., Radosavac, Adriana, Šefer, Dragan, "Uticaj različitih stimulatora rasta na zdravstveno stanje i proizvodne rezultate brojlera u tovu" in Veterinarski žurnal Republike Srpske, 8, no. 1 (2008):44-49,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2328 .