Radosavac, Adriana

Link to this page

Authority KeyName Variants
022aa883-6fad-4fc5-9cb5-ab1c9f9f2fd3
  • Radosavac, Adriana (1)
Projects

Author's Bibliography

Organske kiseline u ishrani životinja

Marković, Radmila; Radulović, Stamen; Radosavac, Adriana; Baltić, Milan Ž.; Starčević, Marija; Pešev, Saša; Šefer, Dragan

(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2018)

TY  - CONF
AU  - Marković, Radmila
AU  - Radulović, Stamen
AU  - Radosavac, Adriana
AU  - Baltić, Milan Ž.
AU  - Starčević, Marija
AU  - Pešev, Saša
AU  - Šefer, Dragan
PY  - 2018
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3478
AB  - Европска забрана коришћења антибиотика са циљем стимулисања раста
животиња од 2006. године, како би се избегао ризик од развоја унакрсне
отпорности патогена, али и да би се избегле резидуе антибиотика у
намирницама анималног порекла, довела је до потребе за проналажењем
алтернативних решења за њихову замену. Између осталог (ензими,
пробиотици, пребиотици, лековито биље, есенцијална уља, имуностимуланти
...), органске киселине и њихове соли су се показале врло ефикасним у том
смислу.
Органске киселине су коришћене деценијама у храни за животиње, углавном за
очување хране, због смањења pH вредности и пуферског капацитета, као и
антибактеријских и антифунгалних ефеката у храни. Ови ефекти с е
манифестују и у гастроинтестиналном тракту, где инхибирају грам-негативне
бактерије (Salmonella spp., Escherichia coli, Campilobacter jejuni...). Органске
киселине смањују pH вредност ослобађањем јона водоника у желудцу, чиме
активирају пепсиноген како би се формирао пепсин, последично
побољшавајући сварљивост протеина (оптимални pH за активност пепсина је
2,5-3). Затим, оне побољшавају дигестију минерала (P, Ca, Mg, Zn) из
хранљивих састојака, због повећане активности ензима на нижим pH
вредностима (микробна фитаза) и формираjу растворљивe комплексe
минерала и анјона органских киселина. Органске киселине побољшавају
енергетску искористљивост у интермедијарном метаболизму. Иако је главна
активност органских киселина код живине углавном антимикробна, код свиња
је показано да масне киселине кратког ланца, као што су сирћетна, пропионска
и бутерна киселина, у ГИТ-у могу повећати пролиферацију епителних ћелија и имати стимулативне ефекте на ендокрину и егзокрину секрецију панкреаса.
Недостатак конзистентности у приказивању важности органских киселина код
живине повезан је са чињеницом да се органске киселине брзо метаболишу у
предњем делу дигестивног тракта живине (вољка и желудац), што смањује
њихов утицај на производне перформансе бројлера, али и на перформансе
носиља (производња јаја, квалитет јаја). Данас се користе протектирани
препарати бутирата треће генерације, који имају побољшане карактеристике
(стижу у задње делове гастроинтестиналног тракта неразграђени, проценат
активног састојка у производу је виши па је потребна мања доза по килограму
хране...).
AB  - The European ban on the use of antibiotics in order to stimulate animal growth
since 2006, in order to avoid the risk of developing cross-resistance of the
pathogen, but also to avoid the antibiotic residue in foods of animal origin, has led
to the need to find alternative solutions for their replacement. Among other
things (enzymes, probiotics, prebiotics, medicinal herbs, essential oils,
immunostimulants ...), organic acids and their salts have proved to be very effective
in this regard.
Organic acids have been used for decades in animal feed, mainly for food
conservation, due to a decrease in pH and buffer capacity, as well as antibacterial
and antifungal effects in feed. These effects are manifested in the gastrointestinal
tract, which inhibits gram-negative bacteria (Salmonella spp., Escherichia coli,
Campilobacter jejuni ...). Organic acids reduce the pH value by releasing hydrogen
ions in the stomach, thereby activating pepsinogen to form pepsin, thereby
improving the digestibility of proteins (the optimum pH for pepsin activity is 2.5-
3). Further, they improve the digestion of minerals (P, Ca, Mg, Zn) from nutrients,
due to the increased enzyme activity at lower pH (microbial phytase) and the
formation of soluble complexes of minerals and organic acid anions. Organic acids
improve energy efficiency in intermediate metabolism. Although the main activity
of organic acids in livestock is mainly antimicrobial, in pigs it has been shown that
short-chain fatty acids such as acetic, propionic and butteric acid in GIT can
increase the proliferation of epithelial cells and have stimulative effects on
endocrine and exocrine pancreatic secretion. The lack of consistency in the
presentation of the benefit of organic acids in poultry is associated with the fact
that organic acids rapidly metabolize in the front of the digestive tract of livestock (craw and stomach), which reduces their impact on the broiler production
performances, but also on the performance of the layers (egg production, quality
eggs). Nowadays, the retarded preparations of third generation butyrate, which
have improved characteristics (they arrive at the back of the gastrointestinal tract,
are not digested, the percentage of the active ingredient in the product is higher and
a lower dose is required per kilogram of feed ...).
PB  - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
C3  - 23. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6 - 9. jun 2018.
T1  - Organske kiseline u ishrani životinja
T1  - Organic acid in animal food
SP  - 159
EP  - 162
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3478
ER  - 
@conference{
author = "Marković, Radmila and Radulović, Stamen and Radosavac, Adriana and Baltić, Milan Ž. and Starčević, Marija and Pešev, Saša and Šefer, Dragan",
year = "2018",
abstract = "Европска забрана коришћења антибиотика са циљем стимулисања раста
животиња од 2006. године, како би се избегао ризик од развоја унакрсне
отпорности патогена, али и да би се избегле резидуе антибиотика у
намирницама анималног порекла, довела је до потребе за проналажењем
алтернативних решења за њихову замену. Између осталог (ензими,
пробиотици, пребиотици, лековито биље, есенцијална уља, имуностимуланти
...), органске киселине и њихове соли су се показале врло ефикасним у том
смислу.
Органске киселине су коришћене деценијама у храни за животиње, углавном за
очување хране, због смањења pH вредности и пуферског капацитета, као и
антибактеријских и антифунгалних ефеката у храни. Ови ефекти с е
манифестују и у гастроинтестиналном тракту, где инхибирају грам-негативне
бактерије (Salmonella spp., Escherichia coli, Campilobacter jejuni...). Органске
киселине смањују pH вредност ослобађањем јона водоника у желудцу, чиме
активирају пепсиноген како би се формирао пепсин, последично
побољшавајући сварљивост протеина (оптимални pH за активност пепсина је
2,5-3). Затим, оне побољшавају дигестију минерала (P, Ca, Mg, Zn) из
хранљивих састојака, због повећане активности ензима на нижим pH
вредностима (микробна фитаза) и формираjу растворљивe комплексe
минерала и анјона органских киселина. Органске киселине побољшавају
енергетску искористљивост у интермедијарном метаболизму. Иако је главна
активност органских киселина код живине углавном антимикробна, код свиња
је показано да масне киселине кратког ланца, као што су сирћетна, пропионска
и бутерна киселина, у ГИТ-у могу повећати пролиферацију епителних ћелија и имати стимулативне ефекте на ендокрину и егзокрину секрецију панкреаса.
Недостатак конзистентности у приказивању важности органских киселина код
живине повезан је са чињеницом да се органске киселине брзо метаболишу у
предњем делу дигестивног тракта живине (вољка и желудац), што смањује
њихов утицај на производне перформансе бројлера, али и на перформансе
носиља (производња јаја, квалитет јаја). Данас се користе протектирани
препарати бутирата треће генерације, који имају побољшане карактеристике
(стижу у задње делове гастроинтестиналног тракта неразграђени, проценат
активног састојка у производу је виши па је потребна мања доза по килограму
хране...)., The European ban on the use of antibiotics in order to stimulate animal growth
since 2006, in order to avoid the risk of developing cross-resistance of the
pathogen, but also to avoid the antibiotic residue in foods of animal origin, has led
to the need to find alternative solutions for their replacement. Among other
things (enzymes, probiotics, prebiotics, medicinal herbs, essential oils,
immunostimulants ...), organic acids and their salts have proved to be very effective
in this regard.
Organic acids have been used for decades in animal feed, mainly for food
conservation, due to a decrease in pH and buffer capacity, as well as antibacterial
and antifungal effects in feed. These effects are manifested in the gastrointestinal
tract, which inhibits gram-negative bacteria (Salmonella spp., Escherichia coli,
Campilobacter jejuni ...). Organic acids reduce the pH value by releasing hydrogen
ions in the stomach, thereby activating pepsinogen to form pepsin, thereby
improving the digestibility of proteins (the optimum pH for pepsin activity is 2.5-
3). Further, they improve the digestion of minerals (P, Ca, Mg, Zn) from nutrients,
due to the increased enzyme activity at lower pH (microbial phytase) and the
formation of soluble complexes of minerals and organic acid anions. Organic acids
improve energy efficiency in intermediate metabolism. Although the main activity
of organic acids in livestock is mainly antimicrobial, in pigs it has been shown that
short-chain fatty acids such as acetic, propionic and butteric acid in GIT can
increase the proliferation of epithelial cells and have stimulative effects on
endocrine and exocrine pancreatic secretion. The lack of consistency in the
presentation of the benefit of organic acids in poultry is associated with the fact
that organic acids rapidly metabolize in the front of the digestive tract of livestock (craw and stomach), which reduces their impact on the broiler production
performances, but also on the performance of the layers (egg production, quality
eggs). Nowadays, the retarded preparations of third generation butyrate, which
have improved characteristics (they arrive at the back of the gastrointestinal tract,
are not digested, the percentage of the active ingredient in the product is higher and
a lower dose is required per kilogram of feed ...).",
publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske",
journal = "23. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6 - 9. jun 2018.",
title = "Organske kiseline u ishrani životinja, Organic acid in animal food",
pages = "159-162",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3478"
}
Marković, R., Radulović, S., Radosavac, A., Baltić, M. Ž., Starčević, M., Pešev, S.,& Šefer, D.. (2018). Organske kiseline u ishrani životinja. in 23. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6 - 9. jun 2018.
Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 159-162.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3478
Marković R, Radulović S, Radosavac A, Baltić MŽ, Starčević M, Pešev S, Šefer D. Organske kiseline u ishrani životinja. in 23. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6 - 9. jun 2018.. 2018;:159-162.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3478 .
Marković, Radmila, Radulović, Stamen, Radosavac, Adriana, Baltić, Milan Ž., Starčević, Marija, Pešev, Saša, Šefer, Dragan, "Organske kiseline u ishrani životinja" in 23. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 6 - 9. jun 2018. (2018):159-162,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3478 .