Babić, Milijana

Link to this page

Authority KeyName Variants
153-428dc6462008
  • Babić, Milijana (1)
Projects
No records found.

Author's Bibliography

Karakteristike tradicionalne proizvodnje sira na području opštine Teslić

Savić Radovanović, Radoslava; Bulajić, Snežana; Stajković, Silvana; Babić, Milijana; Mikić, Lazar; Bošković, Saša; Nedić, Drago

(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2017)

TY  - CONF
AU  - Savić Radovanović, Radoslava
AU  - Bulajić, Snežana
AU  - Stajković, Silvana
AU  - Babić, Milijana
AU  - Mikić, Lazar
AU  - Bošković, Saša
AU  - Nedić, Drago
PY  - 2017
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2878
AB  - Циљ овог рада је био да се опише традиционална производња сира на територији општине Теслић, Република Српска и испита безбедност и квалитет узорака сира, који се производе од сировог и куваног млека. Снимање технологије је изведено помоћу анкете састављене од више питања, која обједињују основне елементе и технолошке поступке производње сира. Сиреви су испитани на присуство L. monocytogenes, коагулаза позитивних стафилокока, одређиван је број бактерија млечне киселине, ентеробактерија, као и  физичкохемијски параметри (сува материја, маст, маст у сувој материји, вода, вода у безмасној материји, киселост, садржај укупних протеина, степен киселости, pH вредност, садржај NaCl,). Доминантну микрофлору су чиниле бактерије млечне киселине. Средња вредност броја Lactococcus spp. је била  ,50 log cfu/g и Lactobacillus spp. 7,18 log cfu/g. У испитаним узорцима није доказано присуство L. monocytogenes и каогулаза позитивних стафилокока, док je средња вредноста броја Enterobacteriaceae била 2,99 cfu/g. Сува материја сира се кретала од  33,86 до 52,49%, маст у сувој материји сира од 11,57 до 50.20%, садржај протеина од 14,90 до 20,71%, вода у безмасној материји сира од 60,91 до 79,68%, киселост од 13,60 до 36,80°SH, pH вредност od 4,50 до 6,07, садржај NaCl од 0,64 до 1,62%.
AB  - The aim of this study was to describe the production of cheese in the region of municipality Teslić. The cheese samples were examined for the presence of L. monocytogenes, coagulase-positive staphylococci, the number of lactic acid bacteria, Enterobacteriaceae and physico-chemical parameters (total solids, fat, fat in total solids, moisture, moisture on a free-fat basis, acidity, content of proteins, acidity, pH value, content of NaCl) were determined. The observation of technology was carried out by the survey consisting of questions, which combines the basic elements and technological operations of cheese production. The lactic acid bacteria represented the dominant microbita of cheese. The mean value for the number of Lactococcus spp. was 7.50 log CFU/g and Lactobacillus spp. 7.18 log cfu/g. L. monocytogenes and coagulase-positive staphylococci were not detected in the examined samples, whereas the mean value for the number of Enterobacteriaceae was 2.99 cfu/g. The total solids of cheese ranged from 33.86 to 52.49%, fat in total solids of cheese ranged from 11.67 to 50.20%, content of total proteins from 14.90 to 20.71%, moisture in free-fat basis from 60.91 to 79.68%, acidity from 13.60 to 36.80 °SH,  pH value  from 4.50 to 6.07 and content of NaCl from 0.64 tо 1.62%.
PB  - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
C3  - 22. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 7-10.jun 2017
T1  - Karakteristike tradicionalne proizvodnje sira na području opštine Teslić
T1  - Characteristics of traditional production of cheese in the region of municipality Teslić
SP  - 89
EP  - 90
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2878
ER  - 
@conference{
author = "Savić Radovanović, Radoslava and Bulajić, Snežana and Stajković, Silvana and Babić, Milijana and Mikić, Lazar and Bošković, Saša and Nedić, Drago",
year = "2017",
abstract = "Циљ овог рада је био да се опише традиционална производња сира на територији општине Теслић, Република Српска и испита безбедност и квалитет узорака сира, који се производе од сировог и куваног млека. Снимање технологије је изведено помоћу анкете састављене од више питања, која обједињују основне елементе и технолошке поступке производње сира. Сиреви су испитани на присуство L. monocytogenes, коагулаза позитивних стафилокока, одређиван је број бактерија млечне киселине, ентеробактерија, као и  физичкохемијски параметри (сува материја, маст, маст у сувој материји, вода, вода у безмасној материји, киселост, садржај укупних протеина, степен киселости, pH вредност, садржај NaCl,). Доминантну микрофлору су чиниле бактерије млечне киселине. Средња вредност броја Lactococcus spp. је била  ,50 log cfu/g и Lactobacillus spp. 7,18 log cfu/g. У испитаним узорцима није доказано присуство L. monocytogenes и каогулаза позитивних стафилокока, док je средња вредноста броја Enterobacteriaceae била 2,99 cfu/g. Сува материја сира се кретала од  33,86 до 52,49%, маст у сувој материји сира од 11,57 до 50.20%, садржај протеина од 14,90 до 20,71%, вода у безмасној материји сира од 60,91 до 79,68%, киселост од 13,60 до 36,80°SH, pH вредност od 4,50 до 6,07, садржај NaCl од 0,64 до 1,62%., The aim of this study was to describe the production of cheese in the region of municipality Teslić. The cheese samples were examined for the presence of L. monocytogenes, coagulase-positive staphylococci, the number of lactic acid bacteria, Enterobacteriaceae and physico-chemical parameters (total solids, fat, fat in total solids, moisture, moisture on a free-fat basis, acidity, content of proteins, acidity, pH value, content of NaCl) were determined. The observation of technology was carried out by the survey consisting of questions, which combines the basic elements and technological operations of cheese production. The lactic acid bacteria represented the dominant microbita of cheese. The mean value for the number of Lactococcus spp. was 7.50 log CFU/g and Lactobacillus spp. 7.18 log cfu/g. L. monocytogenes and coagulase-positive staphylococci were not detected in the examined samples, whereas the mean value for the number of Enterobacteriaceae was 2.99 cfu/g. The total solids of cheese ranged from 33.86 to 52.49%, fat in total solids of cheese ranged from 11.67 to 50.20%, content of total proteins from 14.90 to 20.71%, moisture in free-fat basis from 60.91 to 79.68%, acidity from 13.60 to 36.80 °SH,  pH value  from 4.50 to 6.07 and content of NaCl from 0.64 tо 1.62%.",
publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske",
journal = "22. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 7-10.jun 2017",
title = "Karakteristike tradicionalne proizvodnje sira na području opštine Teslić, Characteristics of traditional production of cheese in the region of municipality Teslić",
pages = "89-90",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2878"
}
Savić Radovanović, R., Bulajić, S., Stajković, S., Babić, M., Mikić, L., Bošković, S.,& Nedić, D.. (2017). Karakteristike tradicionalne proizvodnje sira na području opštine Teslić. in 22. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 7-10.jun 2017
Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 89-90.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2878
Savić Radovanović R, Bulajić S, Stajković S, Babić M, Mikić L, Bošković S, Nedić D. Karakteristike tradicionalne proizvodnje sira na području opštine Teslić. in 22. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 7-10.jun 2017. 2017;:89-90.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2878 .
Savić Radovanović, Radoslava, Bulajić, Snežana, Stajković, Silvana, Babić, Milijana, Mikić, Lazar, Bošković, Saša, Nedić, Drago, "Karakteristike tradicionalne proizvodnje sira na području opštine Teslić" in 22. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) sa međunarodnim učešćem, Teslić, 7-10.jun 2017 (2017):89-90,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2878 .