Petronijević, Radivoje

Link to this page

Authority KeyName Variants
22fbad8b-7f87-4717-b628-93b0a0f889a5
  • Petronijević, Radivoje (1)
Projects

Author's Bibliography

Uticaj izbora hraniva na sadržaj masti i masnokiselinski sastav mesa kalifornijske pastrmke (Oncorhynchus mykiss)

Vranić, Danijela V.; Marković, Radmila; Baltić, Milan Ž.; Đinović-Stojanović, Jasna; Trbović, Dejana; Petronijević, Radivoje; Spirić, Aurelija

(Beograd : Fakultet veterinarske medicine, 2012)

TY  - CONF
AU  - Vranić, Danijela V.
AU  - Marković, Radmila
AU  - Baltić, Milan Ž.
AU  - Đinović-Stojanović, Jasna
AU  - Trbović, Dejana
AU  - Petronijević, Radivoje
AU  - Spirić, Aurelija
PY  - 2012
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3742
AB  - Promene navika populacije u konzumiranju ribe, kao i sve veća potrošnja ribe iz akvakulture, nameću i određene zahteve koji se odnose na njen kvalitet, a naročito na sadržaj n-3 polinezasićenih masnih kiselina (PNMK), koje su od posebnog značaja za očuvanje zdravlja ljudi. Mnoga istraživanja ukazuju da masnokiselinski sastav hrane utiče na sastav masnih kiselina u mesu ribe. Hrana bogatija n-3 masnim kiselinama, pri istim uslovima uzgoja, značajno utiče na povećanje odnosa n-3/n-6 PNMK u tkivima ribe. Cilj ovoga rada je bio da se utvri uticaj ishrane, odnosno izbora hraniva na sadržaj ukupne masti i masnokiselinski sastav fileta konzumne pastrmke, gajenih u dva različita ribnjaka sa intenzivnom proizvodnjom. Dobijeni rezultati su pokazali razlike u hemijskom (sadržaj masti) i masnokiselinskom sastavu (sadržaj zasićenih (ZMK), mononezasićenih (MNMK), polinezasićenih (PNMK), n-3 i n-6 masnih kiselina) mesa konzumne kalifornijske pastrmke, koje su posledica ishrane različitom hranom i temperature vode ribnjaka. Utvrđeno je da je meso konzumne pastrmke iz Ribnjaka I nutritivno vrednije zbog povoljnijeg n-3/n-6 odnosa.
PB  - Beograd : Fakultet veterinarske medicine
C3  - 3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012
T1  - Uticaj izbora hraniva na sadržaj masti i masnokiselinski sastav mesa kalifornijske pastrmke (Oncorhynchus mykiss)
SP  - 102
EP  - 114
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3742
ER  - 
@conference{
author = "Vranić, Danijela V. and Marković, Radmila and Baltić, Milan Ž. and Đinović-Stojanović, Jasna and Trbović, Dejana and Petronijević, Radivoje and Spirić, Aurelija",
year = "2012",
abstract = "Promene navika populacije u konzumiranju ribe, kao i sve veća potrošnja ribe iz akvakulture, nameću i određene zahteve koji se odnose na njen kvalitet, a naročito na sadržaj n-3 polinezasićenih masnih kiselina (PNMK), koje su od posebnog značaja za očuvanje zdravlja ljudi. Mnoga istraživanja ukazuju da masnokiselinski sastav hrane utiče na sastav masnih kiselina u mesu ribe. Hrana bogatija n-3 masnim kiselinama, pri istim uslovima uzgoja, značajno utiče na povećanje odnosa n-3/n-6 PNMK u tkivima ribe. Cilj ovoga rada je bio da se utvri uticaj ishrane, odnosno izbora hraniva na sadržaj ukupne masti i masnokiselinski sastav fileta konzumne pastrmke, gajenih u dva različita ribnjaka sa intenzivnom proizvodnjom. Dobijeni rezultati su pokazali razlike u hemijskom (sadržaj masti) i masnokiselinskom sastavu (sadržaj zasićenih (ZMK), mononezasićenih (MNMK), polinezasićenih (PNMK), n-3 i n-6 masnih kiselina) mesa konzumne kalifornijske pastrmke, koje su posledica ishrane različitom hranom i temperature vode ribnjaka. Utvrđeno je da je meso konzumne pastrmke iz Ribnjaka I nutritivno vrednije zbog povoljnijeg n-3/n-6 odnosa.",
publisher = "Beograd : Fakultet veterinarske medicine",
journal = "3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012",
title = "Uticaj izbora hraniva na sadržaj masti i masnokiselinski sastav mesa kalifornijske pastrmke (Oncorhynchus mykiss)",
pages = "102-114",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3742"
}
Vranić, D. V., Marković, R., Baltić, M. Ž., Đinović-Stojanović, J., Trbović, D., Petronijević, R.,& Spirić, A.. (2012). Uticaj izbora hraniva na sadržaj masti i masnokiselinski sastav mesa kalifornijske pastrmke (Oncorhynchus mykiss). in 3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012
Beograd : Fakultet veterinarske medicine., 102-114.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3742
Vranić DV, Marković R, Baltić MŽ, Đinović-Stojanović J, Trbović D, Petronijević R, Spirić A. Uticaj izbora hraniva na sadržaj masti i masnokiselinski sastav mesa kalifornijske pastrmke (Oncorhynchus mykiss). in 3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012. 2012;:102-114.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3742 .
Vranić, Danijela V., Marković, Radmila, Baltić, Milan Ž., Đinović-Stojanović, Jasna, Trbović, Dejana, Petronijević, Radivoje, Spirić, Aurelija, "Uticaj izbora hraniva na sadržaj masti i masnokiselinski sastav mesa kalifornijske pastrmke (Oncorhynchus mykiss)" in 3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012 (2012):102-114,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3742 .