Đoković, Filip

Link to this page

Authority KeyName Variants
60408e8d-f98b-4b82-abb8-dc1c9fa3f3b2
  • Đoković, Filip (1)
Projects
No records found.

Author's Bibliography

Poslovanje hranom u ugostiteljstvu u skladu sa principima dobre prakse i sistema analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka

Kilibarda, Nataša; Karabasil, Nedjeljko; Grbić, Slaven; Borovčanin, Dušan; Đoković, Filip

(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2020)

TY  - JOUR
AU  - Kilibarda, Nataša
AU  - Karabasil, Nedjeljko
AU  - Grbić, Slaven
AU  - Borovčanin, Dušan
AU  - Đoković, Filip
PY  - 2020
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2194
AB  - Sektor ugostiteljstva predstavlja značajno mesto kada je u pitanju pojava bolesti prenosivih
hranom u svetu. Restorani u okviru ugostiteljstva predstavljaju poslednja liniju odbrane
hrane pre nego što ona dođe do potrošača. Ugostiteljski objekti koji pružaju usluge hrane i
pića, su u obavezi da uspostave sistem za osiguranje bezbednosti hrane u skladu sa
principima dobre proizvođačke i higijenske prakse i analize opasnosti i kritičnih kontrolnih
tačaka (HACCP). Međutim, specifičnosti ugostiteljstva često predstavljaju barijere za
uspešnu implementaciju HACCP sistema. U velikoj meri, na uspešnu primenu sistema
upravljanja bezbednošću hrane, može uticati menadžment ugostiteljskih objekata. Pravilno
rukovođenje ljudskim resursima, odnosno menadžment ljudskih resursa, mogao bi imati
najvažniju ulogu u prevenciji bolesti prenosivih hranom u ugostiteljstvu. Dodatno, veoma
je važno na pravilan način, sagledati čitav proizvodni proces i njegove specifičnosti što
treba da rezultira primenom odgovarajućih kontrolnih mera kojim će se potencijalne
opasnosti eliminisati ili svesti na prihvatljiv nivo. Bezbednost hrane je imperativ kada je u
pitanju zdravlje potrošača, pa i efektivnost HACCP sistema, “alata” za postizanje bezbedne
hrane, zavisi, između ostalog i od toga koliko je određeni subjekat u poslovanju sa hranom
uspeo da prevaziđe sve barijere koje nosi specifičnost ugostiteljskog poslovanja da
motiviše svoje zaposlene.
AB  - A hospitality sector is an important place when it comes to the occurrence of foodborne
diseases in the world. Restaurants within hospitality represent the last line of defense of
food before it reaches the consumer. Hospitality facilities are obliged to establish a system
for ensuring food safety in accordance with the principles of good manufacturing and
hygiene practice and hazard analysis and critical control points (HACCP). However, the
specifics of the hospitality sector often represent barriers to the successful implementation
of the HACCP system. To a large extent, the successful implementation of the food safety
management system can be influenced by the management of hospitality facilities. Proper
management of human resources could play the most important role in the prevention of
foodborne diseases in the hospitality industry. In addition, it is especially important to
carefully consider the entire production process and its specifics, which should result in the
application of appropriate control measures that will eliminate potential hazards or reduce
them to an acceptable level. Food safety is imperative when it comes to consumer health,
but also the effectiveness of the HACCP system will depend on how much a certain entity
in the food business has managed to overcome all barriers that carry the specifics of the
hospitality business and also motivate its employees.
PB  - Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“
T2  - Veterinarski žurnal Republike Srpske
T1  - Poslovanje hranom u ugostiteljstvu u skladu sa principima dobre prakse i sistema analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka
T1  - Hospitality - Operating in accordance with the principles of good practice and hazard analysis and critical control points
VL  - 20
IS  - 1-2
SP  - 21
EP  - 50
DO  - 10.7251/VETJSR2001021K
ER  - 
@article{
author = "Kilibarda, Nataša and Karabasil, Nedjeljko and Grbić, Slaven and Borovčanin, Dušan and Đoković, Filip",
year = "2020",
abstract = "Sektor ugostiteljstva predstavlja značajno mesto kada je u pitanju pojava bolesti prenosivih
hranom u svetu. Restorani u okviru ugostiteljstva predstavljaju poslednja liniju odbrane
hrane pre nego što ona dođe do potrošača. Ugostiteljski objekti koji pružaju usluge hrane i
pića, su u obavezi da uspostave sistem za osiguranje bezbednosti hrane u skladu sa
principima dobre proizvođačke i higijenske prakse i analize opasnosti i kritičnih kontrolnih
tačaka (HACCP). Međutim, specifičnosti ugostiteljstva često predstavljaju barijere za
uspešnu implementaciju HACCP sistema. U velikoj meri, na uspešnu primenu sistema
upravljanja bezbednošću hrane, može uticati menadžment ugostiteljskih objekata. Pravilno
rukovođenje ljudskim resursima, odnosno menadžment ljudskih resursa, mogao bi imati
najvažniju ulogu u prevenciji bolesti prenosivih hranom u ugostiteljstvu. Dodatno, veoma
je važno na pravilan način, sagledati čitav proizvodni proces i njegove specifičnosti što
treba da rezultira primenom odgovarajućih kontrolnih mera kojim će se potencijalne
opasnosti eliminisati ili svesti na prihvatljiv nivo. Bezbednost hrane je imperativ kada je u
pitanju zdravlje potrošača, pa i efektivnost HACCP sistema, “alata” za postizanje bezbedne
hrane, zavisi, između ostalog i od toga koliko je određeni subjekat u poslovanju sa hranom
uspeo da prevaziđe sve barijere koje nosi specifičnost ugostiteljskog poslovanja da
motiviše svoje zaposlene., A hospitality sector is an important place when it comes to the occurrence of foodborne
diseases in the world. Restaurants within hospitality represent the last line of defense of
food before it reaches the consumer. Hospitality facilities are obliged to establish a system
for ensuring food safety in accordance with the principles of good manufacturing and
hygiene practice and hazard analysis and critical control points (HACCP). However, the
specifics of the hospitality sector often represent barriers to the successful implementation
of the HACCP system. To a large extent, the successful implementation of the food safety
management system can be influenced by the management of hospitality facilities. Proper
management of human resources could play the most important role in the prevention of
foodborne diseases in the hospitality industry. In addition, it is especially important to
carefully consider the entire production process and its specifics, which should result in the
application of appropriate control measures that will eliminate potential hazards or reduce
them to an acceptable level. Food safety is imperative when it comes to consumer health,
but also the effectiveness of the HACCP system will depend on how much a certain entity
in the food business has managed to overcome all barriers that carry the specifics of the
hospitality business and also motivate its employees.",
publisher = "Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“",
journal = "Veterinarski žurnal Republike Srpske",
title = "Poslovanje hranom u ugostiteljstvu u skladu sa principima dobre prakse i sistema analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka, Hospitality - Operating in accordance with the principles of good practice and hazard analysis and critical control points",
volume = "20",
number = "1-2",
pages = "21-50",
doi = "10.7251/VETJSR2001021K"
}
Kilibarda, N., Karabasil, N., Grbić, S., Borovčanin, D.,& Đoković, F.. (2020). Poslovanje hranom u ugostiteljstvu u skladu sa principima dobre prakse i sistema analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka. in Veterinarski žurnal Republike Srpske
Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“., 20(1-2), 21-50.
https://doi.org/10.7251/VETJSR2001021K
Kilibarda N, Karabasil N, Grbić S, Borovčanin D, Đoković F. Poslovanje hranom u ugostiteljstvu u skladu sa principima dobre prakse i sistema analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka. in Veterinarski žurnal Republike Srpske. 2020;20(1-2):21-50.
doi:10.7251/VETJSR2001021K .
Kilibarda, Nataša, Karabasil, Nedjeljko, Grbić, Slaven, Borovčanin, Dušan, Đoković, Filip, "Poslovanje hranom u ugostiteljstvu u skladu sa principima dobre prakse i sistema analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka" in Veterinarski žurnal Republike Srpske, 20, no. 1-2 (2020):21-50,
https://doi.org/10.7251/VETJSR2001021K . .