Jovanović, Srđan

Link to this page

Authority KeyName Variants
8f575172-2a3e-4ff5-a766-905969e7a909
  • Jovanović, Srđan (3)
Projects
No records found.

Author's Bibliography

Ispitivanje kvaliteta mesa svinja sa farmi u Srbiji

Jovanović, Srđan; Todorović, Ema; Dokmanović, Marija; Đorđević, Vesna; Popović, Ljuba; Đurić, Jelena; Baltić, Milan Ž.

(Beograd : Institut za higijenu i tehnologiju mesa, 2009)

TY  - JOUR
AU  - Jovanović, Srđan
AU  - Todorović, Ema
AU  - Dokmanović, Marija
AU  - Đorđević, Vesna
AU  - Popović, Ljuba
AU  - Đurić, Jelena
AU  - Baltić, Milan Ž.
PY  - 2009
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3885
AB  - Kvalitet mesa je rezultat složenih i osetljivih biohemijskih procesa i promena koje se u mišiću odvijaju nakon klanja. Zahtevi potrošača u pogledu kvaliteta svinjskog mesa su različiti. Nekima su najznačajnija, pre svega, senzorna svojstva, odnosno izgled mesa. Drugi potrošači su više zainteresovani za uslove pod kojima je svinjsko meso proizvedeno, za koje smatraju da su etički prihvatljivi. Proizvođači svežeg svinjskog mesa zahtevaju meso tačno određenog kvaliteta, tj. da nije BMV ili TČS, dok prerađivače interesuje da je meso dobrih osobina za preradu radi što boljeg iskorišćenja sirovine i kvaliteta proizvoda.
Imajući u vidu trenutne trendove na tržištu svinjskog mesa u Srbiji, cilj ovog rada je bio da se ispitaju razlike u hemij- skom sastavu mesa, pH mesa, gubitku mase prilikom hlađenja i gubitku mase prilikom termičke obrade mesa svinja oba pola, sa farmi u Srbiji, u toku novembra 2006. godine i utvrdi stepen njihove statističke značajnosti. Rezultati ispitivanja su ukazali da između hemijskog sastava dugog leđnog mišića polutki svinja muškog i ženskog pola ne postoje statistički značajne razlike. Između pH2 i pH24 izmerenih u dugom leđnom mišiću polutki svinja muškog i ženskog pola, takođe, ne postoje statistički značajne razlike, kao ni između gubitka mase posle hlađenja i termičke obrade.
PB  - Beograd : Institut za higijenu i tehnologiju mesa
T2  - Tehnologija mesa
T1  - Ispitivanje kvaliteta mesa svinja sa farmi u Srbiji
T1  - Investigation of quality of pork meat from Serbian farms
VL  - 50
IS  - 5-6
SP  - 296
EP  - 303
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3885
ER  - 
@article{
author = "Jovanović, Srđan and Todorović, Ema and Dokmanović, Marija and Đorđević, Vesna and Popović, Ljuba and Đurić, Jelena and Baltić, Milan Ž.",
year = "2009",
abstract = "Kvalitet mesa je rezultat složenih i osetljivih biohemijskih procesa i promena koje se u mišiću odvijaju nakon klanja. Zahtevi potrošača u pogledu kvaliteta svinjskog mesa su različiti. Nekima su najznačajnija, pre svega, senzorna svojstva, odnosno izgled mesa. Drugi potrošači su više zainteresovani za uslove pod kojima je svinjsko meso proizvedeno, za koje smatraju da su etički prihvatljivi. Proizvođači svežeg svinjskog mesa zahtevaju meso tačno određenog kvaliteta, tj. da nije BMV ili TČS, dok prerađivače interesuje da je meso dobrih osobina za preradu radi što boljeg iskorišćenja sirovine i kvaliteta proizvoda.
Imajući u vidu trenutne trendove na tržištu svinjskog mesa u Srbiji, cilj ovog rada je bio da se ispitaju razlike u hemij- skom sastavu mesa, pH mesa, gubitku mase prilikom hlađenja i gubitku mase prilikom termičke obrade mesa svinja oba pola, sa farmi u Srbiji, u toku novembra 2006. godine i utvrdi stepen njihove statističke značajnosti. Rezultati ispitivanja su ukazali da između hemijskog sastava dugog leđnog mišića polutki svinja muškog i ženskog pola ne postoje statistički značajne razlike. Između pH2 i pH24 izmerenih u dugom leđnom mišiću polutki svinja muškog i ženskog pola, takođe, ne postoje statistički značajne razlike, kao ni između gubitka mase posle hlađenja i termičke obrade.",
publisher = "Beograd : Institut za higijenu i tehnologiju mesa",
journal = "Tehnologija mesa",
title = "Ispitivanje kvaliteta mesa svinja sa farmi u Srbiji, Investigation of quality of pork meat from Serbian farms",
volume = "50",
number = "5-6",
pages = "296-303",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3885"
}
Jovanović, S., Todorović, E., Dokmanović, M., Đorđević, V., Popović, L., Đurić, J.,& Baltić, M. Ž.. (2009). Ispitivanje kvaliteta mesa svinja sa farmi u Srbiji. in Tehnologija mesa
Beograd : Institut za higijenu i tehnologiju mesa., 50(5-6), 296-303.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3885
Jovanović S, Todorović E, Dokmanović M, Đorđević V, Popović L, Đurić J, Baltić MŽ. Ispitivanje kvaliteta mesa svinja sa farmi u Srbiji. in Tehnologija mesa. 2009;50(5-6):296-303.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3885 .
Jovanović, Srđan, Todorović, Ema, Dokmanović, Marija, Đorđević, Vesna, Popović, Ljuba, Đurić, Jelena, Baltić, Milan Ž., "Ispitivanje kvaliteta mesa svinja sa farmi u Srbiji" in Tehnologija mesa, 50, no. 5-6 (2009):296-303,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3885 .

Meso svinja - proizvodnja i potrošnja

Baltić, Milan Ž.; Jovanović, Srđan; Dimitrijević, Mirjana; Popović, Ljuba; Mirilović, Milorad

(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2009)

TY  - JOUR
AU  - Baltić, Milan Ž.
AU  - Jovanović, Srđan
AU  - Dimitrijević, Mirjana
AU  - Popović, Ljuba
AU  - Mirilović, Milorad
PY  - 2009
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2329
AB  - Укупна производња меса у свету на почетку овог века порасла је на преко 260 милиона тона, а
свињског на преко 100 милиона тона. У укупној производњи меса у свету свињско месо учествује са
близу 40 %. Највећи светски произвођач свињског меса је Кина (близу 50 % од укупне производње
свињског меса у свету). У Европи је највећи произвођач свињског меса Немачка. У свету је 14 земаља
са производњом свињског меса већом од милион тона. Најинтезивнију производњу свињског меса има
Данска.
Србија је традиционални произвођач свињског меса и до 1990. године извозила је значајне
количине ове врсте меса. Од 1990. године, укупна производња меса у Србији је смањена са 626.000
тона на 474.000 тона 2007. године. То смањење производње нарочито је изражено у производњи
говеђег и живинског меса. И производња свињског меса у Србији је од 1990. године опадала, али је
2007. године практично поново на нивоу из 1990. године. Смањење производње говеђег и живинског
меса довело је до тога да је учешће свињског меса 2007. године у укупној производњи у Србији било
чак 60 %. Међутим, оно што у производњи свињског меса у Србији забрињава јесте однос броја
„меснатих“ и „масних“ свиња. Тај однос је 1990. године био 3:1, 1993. године 1:1 а 2007. године 1.5:1.
Највећи светски потрошач свињског меса по становнику годишње је Данска, са потрошњом од 64.5 кг,
а затим Немачка (59 кг по становнику годишње). У Србији је потрошња свињског меса по становнику
годишње око 29 кг.
AB  - Total meat production in the world at the begging of this century grew to more than 260 million tons, and
pork meat production to more than 100 million tons. In the total world meat production, 40% is pork meat
production. The biggest world producer of pork meat is China (near 50% of the world pork production). In
Europe, Germany is the biggest pork meat producer. There are 14 countries world wide with pork production
that is bigger than million ton. The most intensive production is in Demark.
Serbia is traditional producer of pork meat, and was exporting significant amounts of this meat until 1990.
From the year of 1990. the total production of meat in Serbia declined from 626.000 tons to 474-000 tons in
the year of 2007. That production decline is particularly significant in beef and poultry meat production. Pork
production showed a significant decline from the year of 1990. as well but from the year of 2007. pork
production is increasing to the 1990. level again. The declining production of beef and poultry caused that
pork meat is in the year of 2007. present with more than 60% of the whole meat production. But, the
concerning fact in pork production in Serbia is ratio between o the number of “meaty” and “fatty” pigs. That ration in 1990. was 3:1, in 1993. 1:1, and in 2007. is 1,5:1. The biggest consumer of pork meat is Denmark
with the year consumption of 64.5kg per resident, followed by Germany (59kg per resident). In Serbia the
year consumption per resident is around 29kg.
PB  - Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“
T2  - Veterinarski žurnal Republike Srpske
T1  - Meso svinja - proizvodnja i potrošnja
T1  - Pork meat - production and consumption
VL  - 9
IS  - 1
SP  - 4
EP  - 10
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2329
ER  - 
@article{
author = "Baltić, Milan Ž. and Jovanović, Srđan and Dimitrijević, Mirjana and Popović, Ljuba and Mirilović, Milorad",
year = "2009",
abstract = "Укупна производња меса у свету на почетку овог века порасла је на преко 260 милиона тона, а
свињског на преко 100 милиона тона. У укупној производњи меса у свету свињско месо учествује са
близу 40 %. Највећи светски произвођач свињског меса је Кина (близу 50 % од укупне производње
свињског меса у свету). У Европи је највећи произвођач свињског меса Немачка. У свету је 14 земаља
са производњом свињског меса већом од милион тона. Најинтезивнију производњу свињског меса има
Данска.
Србија је традиционални произвођач свињског меса и до 1990. године извозила је значајне
количине ове врсте меса. Од 1990. године, укупна производња меса у Србији је смањена са 626.000
тона на 474.000 тона 2007. године. То смањење производње нарочито је изражено у производњи
говеђег и живинског меса. И производња свињског меса у Србији је од 1990. године опадала, али је
2007. године практично поново на нивоу из 1990. године. Смањење производње говеђег и живинског
меса довело је до тога да је учешће свињског меса 2007. године у укупној производњи у Србији било
чак 60 %. Међутим, оно што у производњи свињског меса у Србији забрињава јесте однос броја
„меснатих“ и „масних“ свиња. Тај однос је 1990. године био 3:1, 1993. године 1:1 а 2007. године 1.5:1.
Највећи светски потрошач свињског меса по становнику годишње је Данска, са потрошњом од 64.5 кг,
а затим Немачка (59 кг по становнику годишње). У Србији је потрошња свињског меса по становнику
годишње око 29 кг., Total meat production in the world at the begging of this century grew to more than 260 million tons, and
pork meat production to more than 100 million tons. In the total world meat production, 40% is pork meat
production. The biggest world producer of pork meat is China (near 50% of the world pork production). In
Europe, Germany is the biggest pork meat producer. There are 14 countries world wide with pork production
that is bigger than million ton. The most intensive production is in Demark.
Serbia is traditional producer of pork meat, and was exporting significant amounts of this meat until 1990.
From the year of 1990. the total production of meat in Serbia declined from 626.000 tons to 474-000 tons in
the year of 2007. That production decline is particularly significant in beef and poultry meat production. Pork
production showed a significant decline from the year of 1990. as well but from the year of 2007. pork
production is increasing to the 1990. level again. The declining production of beef and poultry caused that
pork meat is in the year of 2007. present with more than 60% of the whole meat production. But, the
concerning fact in pork production in Serbia is ratio between o the number of “meaty” and “fatty” pigs. That ration in 1990. was 3:1, in 1993. 1:1, and in 2007. is 1,5:1. The biggest consumer of pork meat is Denmark
with the year consumption of 64.5kg per resident, followed by Germany (59kg per resident). In Serbia the
year consumption per resident is around 29kg.",
publisher = "Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“",
journal = "Veterinarski žurnal Republike Srpske",
title = "Meso svinja - proizvodnja i potrošnja, Pork meat - production and consumption",
volume = "9",
number = "1",
pages = "4-10",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2329"
}
Baltić, M. Ž., Jovanović, S., Dimitrijević, M., Popović, L.,& Mirilović, M.. (2009). Meso svinja - proizvodnja i potrošnja. in Veterinarski žurnal Republike Srpske
Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“., 9(1), 4-10.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2329
Baltić MŽ, Jovanović S, Dimitrijević M, Popović L, Mirilović M. Meso svinja - proizvodnja i potrošnja. in Veterinarski žurnal Republike Srpske. 2009;9(1):4-10.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2329 .
Baltić, Milan Ž., Jovanović, Srđan, Dimitrijević, Mirjana, Popović, Ljuba, Mirilović, Milorad, "Meso svinja - proizvodnja i potrošnja" in Veterinarski žurnal Republike Srpske, 9, no. 1 (2009):4-10,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2329 .

Comparative analysis of pork production and carcasses' leanness of pigs from farms and individual households in Serbia

Jovanović, Srđan; Popović, Ljuba; Dokmanović, Marija; Đorđević, Vesna; Mirilović, Milorad; Todorović, Ema; Baltić, Milan Ž.

(Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd, 2009)

TY  - JOUR
AU  - Jovanović, Srđan
AU  - Popović, Ljuba
AU  - Dokmanović, Marija
AU  - Đorđević, Vesna
AU  - Mirilović, Milorad
AU  - Todorović, Ema
AU  - Baltić, Milan Ž.
PY  - 2009
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/644
AB  - Unlike the trends in meat production in Europe and worldwide, where meat production is constantly increasing, Serbia records decrease of meat production from 1991 onwards. The aim of this paper is to investigate the differences in total number of slaughtered pigs, piglets, lean and fatty pigs in 1991, 1996 and in the period 2001-2006 in Serbia, differences in body weight before slaughtering and carcass yield of farmed pigs and pigs from households from September to December of 2006 as well as differences between leanness of male and female pigs' carcasses from farms in November of 2006 in Serbia. Pigs whose leanness was investigated were crossbreeds (F1) landrace/pietren of both sexes (castrates, sows), 6 months old and average body weight of 90-110kg (pigs from farms) and up to 120kg (pigs from individual households), fed with the concentrated feed given at will. Leanness of carcasses was determined instrumentally (FOM; Fat-o-meter), the results were processed using 'Piggy' information system. Carcasses were classified in SEUROP classes like in EU countries. Total number of slaughtered pigs between 1991 and 1996 was 7949,50 ± 508,94 thousand and was statistically significantly higher (p ≥ 0,01) compared to the period from 2001 to 2006 (7072,52 ± 197,22 thousand), while the number of slaughtered piglets between 1991 and 1996. was 3152,50 ± 210,35 thousand and was statistically significantly higher (p ≥ 0,001) compared with the period 2001-2006 (2726,33 ± 45,31 thousand). Differences between the number of slaughtered lean and fatty pigs from 1991 to 1996 and from 2001 to 2006 were not statistically significant The highest average body weight before slaughtering (114,54 kg) had pigs from individual households while the lowest average body weight before slaughtering (97,47 kg) had pigs from farm D. The highest carcass yield (81,21%) had pigs from farm B, while the lowest carcass yield was recorded in pigs from farm G. By classifying total number of carcasses of pigs from farms and individual households (9720) between September and December of 2006, it was determined that the highest number of carcasses belonged to class U (4866 or 50,06%), while class P was present in the lowest number (26 or 0,27%). There are no statistically significant differences between the leanness of male pigs' carcasses from farms A, B and V, while the differences in leanness are statistically significant (p ≥ 0,01) between the leanness of carcasses of female pigs from farm A (54,27 ± 1,84%) and farm B (51,05 ± 2,67%), Statistically significant differences were not recorded in pigs from farm V in November of 2006. .
AB  - Ukupna proizvodnja svinjskog mesa u svetu na početku ovog veka porasla je na više od 100 miliona tona. U ukupnoj proizvodnji mesa u svetu svinjsko meso učestvuje sa blizu 40 posto. Srbija je tradicionalni proizvođač svinjskog mesa i do 1990. godine izvozila je značajne količine ove vrste mesa. Od 1990. godine proizvodnja svinjskog mesa u Srbiji se smanjivala, ali je 2007. godine, praktično, na nivou iz 1990. godine, sa učešćem u ukupnoj proizvodnji mesa u Srbiji od čak 60,97 posto. Međutim, ono što u proizvodnji svinjskog mesa u Srbiji zabrinjava jeste odnos broja 'mesnatih' i 'masnih' svinja. Taj odnos je 1990. bio 3:1, 1993. 1:1, a 2007. godine 1,5:1. Imajući to u vidu, cilj ovog rada je bio da se ispitaju razlike u ukupnom broju zaklanih svinja, u broju zaklane prasadi, mesnatih i masnih svinja u periodima 1991-1996. godine i 2001-2006. godine, u Srbiji, kao i razlike u telesnoj masi pre klanja, prinosu trupova i mesnatosti polutki svinja muškog i ženskog pola sa farmi u Srbiji. Rezultati ispitivanja su ukazali da između ukupnog broja zaklanih svinja postoje statistički značajne razlike (p ≤ 0,01), dok su razlike između broja zaklane prasadi statistički veoma značajne (p ≤ 0,001), a između broja zaklanih mesnatih i masnih svinja razlike nisu statistički značajne. Najveću prosečnu masu pre klanja (114,54 kg) imale su svinje iz otkupa, dok su najveći prinos trupova (81,21 posto) imale svinje sa farme B, a najveći broj klasiranih svinjskih trupova je pripadao klasi U (50,06 posto). Postoje statistički značajne razlike (p ≤ 0,01) između mesnatosti polutki svinja ženskog pola sa farmi A i B.
PB  - Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd
T2  - Tehnologija mesa
T1  - Comparative analysis of pork production and carcasses' leanness of pigs from farms and individual households in Serbia
T1  - Uporedna analiza proizvodnje svinjskog mesa i mesnatosti trupova svinja sa farmi i iz otkupa u Srbiji
VL  - 50
IS  - 5-6
SP  - 287
EP  - 295
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_644
ER  - 
@article{
author = "Jovanović, Srđan and Popović, Ljuba and Dokmanović, Marija and Đorđević, Vesna and Mirilović, Milorad and Todorović, Ema and Baltić, Milan Ž.",
year = "2009",
abstract = "Unlike the trends in meat production in Europe and worldwide, where meat production is constantly increasing, Serbia records decrease of meat production from 1991 onwards. The aim of this paper is to investigate the differences in total number of slaughtered pigs, piglets, lean and fatty pigs in 1991, 1996 and in the period 2001-2006 in Serbia, differences in body weight before slaughtering and carcass yield of farmed pigs and pigs from households from September to December of 2006 as well as differences between leanness of male and female pigs' carcasses from farms in November of 2006 in Serbia. Pigs whose leanness was investigated were crossbreeds (F1) landrace/pietren of both sexes (castrates, sows), 6 months old and average body weight of 90-110kg (pigs from farms) and up to 120kg (pigs from individual households), fed with the concentrated feed given at will. Leanness of carcasses was determined instrumentally (FOM; Fat-o-meter), the results were processed using 'Piggy' information system. Carcasses were classified in SEUROP classes like in EU countries. Total number of slaughtered pigs between 1991 and 1996 was 7949,50 ± 508,94 thousand and was statistically significantly higher (p ≥ 0,01) compared to the period from 2001 to 2006 (7072,52 ± 197,22 thousand), while the number of slaughtered piglets between 1991 and 1996. was 3152,50 ± 210,35 thousand and was statistically significantly higher (p ≥ 0,001) compared with the period 2001-2006 (2726,33 ± 45,31 thousand). Differences between the number of slaughtered lean and fatty pigs from 1991 to 1996 and from 2001 to 2006 were not statistically significant The highest average body weight before slaughtering (114,54 kg) had pigs from individual households while the lowest average body weight before slaughtering (97,47 kg) had pigs from farm D. The highest carcass yield (81,21%) had pigs from farm B, while the lowest carcass yield was recorded in pigs from farm G. By classifying total number of carcasses of pigs from farms and individual households (9720) between September and December of 2006, it was determined that the highest number of carcasses belonged to class U (4866 or 50,06%), while class P was present in the lowest number (26 or 0,27%). There are no statistically significant differences between the leanness of male pigs' carcasses from farms A, B and V, while the differences in leanness are statistically significant (p ≥ 0,01) between the leanness of carcasses of female pigs from farm A (54,27 ± 1,84%) and farm B (51,05 ± 2,67%), Statistically significant differences were not recorded in pigs from farm V in November of 2006. ., Ukupna proizvodnja svinjskog mesa u svetu na početku ovog veka porasla je na više od 100 miliona tona. U ukupnoj proizvodnji mesa u svetu svinjsko meso učestvuje sa blizu 40 posto. Srbija je tradicionalni proizvođač svinjskog mesa i do 1990. godine izvozila je značajne količine ove vrste mesa. Od 1990. godine proizvodnja svinjskog mesa u Srbiji se smanjivala, ali je 2007. godine, praktično, na nivou iz 1990. godine, sa učešćem u ukupnoj proizvodnji mesa u Srbiji od čak 60,97 posto. Međutim, ono što u proizvodnji svinjskog mesa u Srbiji zabrinjava jeste odnos broja 'mesnatih' i 'masnih' svinja. Taj odnos je 1990. bio 3:1, 1993. 1:1, a 2007. godine 1,5:1. Imajući to u vidu, cilj ovog rada je bio da se ispitaju razlike u ukupnom broju zaklanih svinja, u broju zaklane prasadi, mesnatih i masnih svinja u periodima 1991-1996. godine i 2001-2006. godine, u Srbiji, kao i razlike u telesnoj masi pre klanja, prinosu trupova i mesnatosti polutki svinja muškog i ženskog pola sa farmi u Srbiji. Rezultati ispitivanja su ukazali da između ukupnog broja zaklanih svinja postoje statistički značajne razlike (p ≤ 0,01), dok su razlike između broja zaklane prasadi statistički veoma značajne (p ≤ 0,001), a između broja zaklanih mesnatih i masnih svinja razlike nisu statistički značajne. Najveću prosečnu masu pre klanja (114,54 kg) imale su svinje iz otkupa, dok su najveći prinos trupova (81,21 posto) imale svinje sa farme B, a najveći broj klasiranih svinjskih trupova je pripadao klasi U (50,06 posto). Postoje statistički značajne razlike (p ≤ 0,01) između mesnatosti polutki svinja ženskog pola sa farmi A i B.",
publisher = "Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd",
journal = "Tehnologija mesa",
title = "Comparative analysis of pork production and carcasses' leanness of pigs from farms and individual households in Serbia, Uporedna analiza proizvodnje svinjskog mesa i mesnatosti trupova svinja sa farmi i iz otkupa u Srbiji",
volume = "50",
number = "5-6",
pages = "287-295",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_644"
}
Jovanović, S., Popović, L., Dokmanović, M., Đorđević, V., Mirilović, M., Todorović, E.,& Baltić, M. Ž.. (2009). Comparative analysis of pork production and carcasses' leanness of pigs from farms and individual households in Serbia. in Tehnologija mesa
Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd., 50(5-6), 287-295.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_644
Jovanović S, Popović L, Dokmanović M, Đorđević V, Mirilović M, Todorović E, Baltić MŽ. Comparative analysis of pork production and carcasses' leanness of pigs from farms and individual households in Serbia. in Tehnologija mesa. 2009;50(5-6):287-295.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_644 .
Jovanović, Srđan, Popović, Ljuba, Dokmanović, Marija, Đorđević, Vesna, Mirilović, Milorad, Todorović, Ema, Baltić, Milan Ž., "Comparative analysis of pork production and carcasses' leanness of pigs from farms and individual households in Serbia" in Tehnologija mesa, 50, no. 5-6 (2009):287-295,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_644 .