Glamočlija, Đorđe

Link to this page

Authority KeyName Variants
98765
  • Glamočlija, Đorđe (1)
  • Jovanović, Nebojša (1)
Projects
No records found.

Author's Bibliography

Značaj tritikalea u ishrani životinja

Glamočlija, Nataša; Starčević, Marija; Ćirić, Jelena; Šefer, Dragan; Glišić, Milica; Baltić, Milan Ž.; Marković, Radmila; Spasić, Marija; Glamočlija, Đorđe

(Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“, 2018)

TY  - JOUR
AU  - Glamočlija, Nataša
AU  - Starčević, Marija
AU  - Ćirić, Jelena
AU  - Šefer, Dragan
AU  - Glišić, Milica
AU  - Baltić, Milan Ž.
AU  - Marković, Radmila
AU  - Spasić, Marija
AU  - Glamočlija, Đorđe
PY  - 2018
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2028
AB  - Žita su sa agronomskog i privrednog značaja najvažnija gruparatarskih biljaka. Tritikale je savremeno žito, odnosno hibrid dobijen ukrštanjempšenice i raži, s tim što je nasledio sposobnost raži da preživi jake mrazeve, ali imaveću proteinsku vrednost, dok je veći prinos zrna i povećanu tolerantnost na ražanuglavnicu nasledio od pšenice. Na koji će se način koristiti tritikale zavisi od osobinasorte. Sorte krupnog i ujednačenog zrna sa povećanim sadržajem ukupnih proteina uodnosu na skrob i koje su po hemijskom sastavu bliže pšenici, koriste se za pripremukoncentrovane stočne hrane, kako za živinu, tako i za nepreživare i preživare. Sortekoje obrazuju veliku biomasu, slično raži, služe za spremanje voluminozne stočnehrane kao sveže ili silaže, senaže i sena. Hranljiva vrednost zrna tritikalea je na nivoupšeničnog, s tim što ima nešto više aminokiseline lizina. U pogledu zastupljenostiesencijalnih aminokiselina, pojedinih minerala i vitamina, zrno tritikalea možezadovoljiti značajan deo potreba domaćih i gajenih životinja. Tritikale, kao i ostalazrnasta hraniva, standardni su deo obroka za ishranu domaćih i gajenih životinja,posebno u većem procentu kada je životinjama potrebno više energije. U zavisnostiod vrste domaće životinje kao i tipa obroka, tritikale može činiti njegov značajanprocenat. Prednost tritikalea nad drugim pravim žitima je taj što ima veći prinos,brži prolećni porast i mogućnost dužeg roka kosidbe za zelenu stočnu hranu jerogrubi kasnije nego npr., raž ili ovas. Zbog navedenih prednosti tritikale je pogodanza setvu, posebno u zemljama u razvoju.
AB  - Grains have great agronomic and economic importance and they are one of the most important plants. Triticale is modern cereal grain, hybrid of wheat and rye, which inherited the ability of the rye to survive the high frosts, but has a higher protein value than rye, while higher grain yields and increased tolerance to diseases were inherited from wheat. The way in which triticale will be used depends on the characteristics of the variety. Triticale varieties of large and uniform grains which have more proteins then starch are used as concentrated feed for poultry, ruminants and nonruminants. Varieties that form large biomass, similar to rye, can be and are grazed, or harvested for silage or hay and straw. Triticale grain has nutritional value like wheat but with slightly more lysine amino acid. Triticale as a feed grain with good essential amino acid balance, minerals and vitamins is primarily included in livestock diets especially as an energy source. Depending on the type of domestic animal and meal, triticale can be used in significant percentage. The advantage of triticale over other cereals is that it has higher yields, a faster spring growth, and a longer mowing time as a green animal feed, than for example rays or oats. Because of all these advantages, triticale is suitable for planting especially in developing countries.
PB  - Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“
T2  - Veterinarski žurnal Republike Srpske
T1  - Značaj tritikalea u ishrani životinja
T1  - The importance of triticale in animal nutrition
VL  - 18
IS  - 1
DO  - 10.7251/VETJ1801073G
ER  - 
@article{
author = "Glamočlija, Nataša and Starčević, Marija and Ćirić, Jelena and Šefer, Dragan and Glišić, Milica and Baltić, Milan Ž. and Marković, Radmila and Spasić, Marija and Glamočlija, Đorđe",
year = "2018",
abstract = "Žita su sa agronomskog i privrednog značaja najvažnija gruparatarskih biljaka. Tritikale je savremeno žito, odnosno hibrid dobijen ukrštanjempšenice i raži, s tim što je nasledio sposobnost raži da preživi jake mrazeve, ali imaveću proteinsku vrednost, dok je veći prinos zrna i povećanu tolerantnost na ražanuglavnicu nasledio od pšenice. Na koji će se način koristiti tritikale zavisi od osobinasorte. Sorte krupnog i ujednačenog zrna sa povećanim sadržajem ukupnih proteina uodnosu na skrob i koje su po hemijskom sastavu bliže pšenici, koriste se za pripremukoncentrovane stočne hrane, kako za živinu, tako i za nepreživare i preživare. Sortekoje obrazuju veliku biomasu, slično raži, služe za spremanje voluminozne stočnehrane kao sveže ili silaže, senaže i sena. Hranljiva vrednost zrna tritikalea je na nivoupšeničnog, s tim što ima nešto više aminokiseline lizina. U pogledu zastupljenostiesencijalnih aminokiselina, pojedinih minerala i vitamina, zrno tritikalea možezadovoljiti značajan deo potreba domaćih i gajenih životinja. Tritikale, kao i ostalazrnasta hraniva, standardni su deo obroka za ishranu domaćih i gajenih životinja,posebno u većem procentu kada je životinjama potrebno više energije. U zavisnostiod vrste domaće životinje kao i tipa obroka, tritikale može činiti njegov značajanprocenat. Prednost tritikalea nad drugim pravim žitima je taj što ima veći prinos,brži prolećni porast i mogućnost dužeg roka kosidbe za zelenu stočnu hranu jerogrubi kasnije nego npr., raž ili ovas. Zbog navedenih prednosti tritikale je pogodanza setvu, posebno u zemljama u razvoju., Grains have great agronomic and economic importance and they are one of the most important plants. Triticale is modern cereal grain, hybrid of wheat and rye, which inherited the ability of the rye to survive the high frosts, but has a higher protein value than rye, while higher grain yields and increased tolerance to diseases were inherited from wheat. The way in which triticale will be used depends on the characteristics of the variety. Triticale varieties of large and uniform grains which have more proteins then starch are used as concentrated feed for poultry, ruminants and nonruminants. Varieties that form large biomass, similar to rye, can be and are grazed, or harvested for silage or hay and straw. Triticale grain has nutritional value like wheat but with slightly more lysine amino acid. Triticale as a feed grain with good essential amino acid balance, minerals and vitamins is primarily included in livestock diets especially as an energy source. Depending on the type of domestic animal and meal, triticale can be used in significant percentage. The advantage of triticale over other cereals is that it has higher yields, a faster spring growth, and a longer mowing time as a green animal feed, than for example rays or oats. Because of all these advantages, triticale is suitable for planting especially in developing countries.",
publisher = "Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“",
journal = "Veterinarski žurnal Republike Srpske",
title = "Značaj tritikalea u ishrani životinja, The importance of triticale in animal nutrition",
volume = "18",
number = "1",
doi = "10.7251/VETJ1801073G"
}
Glamočlija, N., Starčević, M., Ćirić, J., Šefer, D., Glišić, M., Baltić, M. Ž., Marković, R., Spasić, M.,& Glamočlija, Đ.. (2018). Značaj tritikalea u ishrani životinja. in Veterinarski žurnal Republike Srpske
Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“., 18(1).
https://doi.org/10.7251/VETJ1801073G
Glamočlija N, Starčević M, Ćirić J, Šefer D, Glišić M, Baltić MŽ, Marković R, Spasić M, Glamočlija Đ. Značaj tritikalea u ishrani životinja. in Veterinarski žurnal Republike Srpske. 2018;18(1).
doi:10.7251/VETJ1801073G .
Glamočlija, Nataša, Starčević, Marija, Ćirić, Jelena, Šefer, Dragan, Glišić, Milica, Baltić, Milan Ž., Marković, Radmila, Spasić, Marija, Glamočlija, Đorđe, "Značaj tritikalea u ishrani životinja" in Veterinarski žurnal Republike Srpske, 18, no. 1 (2018),
https://doi.org/10.7251/VETJ1801073G . .

Effects of exposure time and dietary ochratoxin A level on broiler performance

Nedeljković-Trailović, Jelena; Jovanović, Nebojša; Sinovec, Zlatan

(Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd, 2004)

TY  - JOUR
AU  - Nedeljković-Trailović, Jelena
AU  - Jovanović, Nebojša
AU  - Sinovec, Zlatan
PY  - 2004
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/265
AB  - The present study was designed to examine the harmful effects of low level ochratoxin A (OTA) for different period and different dietary OTA levels for same period of ingestion as well as to assess the resting period necessary to revoke any adverse effects of OTA. The trial was performed on 72 day-old chickens with 12 broilers in each group. The experimental groups were offered feed contaminated with 0.5 ppm OA during 7, 14 or 21 days in the first evaluation, and feed contaminated with 0.5, 1.0 or 1.5 ppm OTA for 7 days in the second evaluation. The control group (K) received feed free of toxin. Broilers in the control groups had an average daily gain of 43.5 g and a feed: gain ratio of 1.97 kg. OTA expressed a negative effect on performance proportion to the time of exposure and to the amount of dietary toxin showing prolong and cumulative effects. Early detection of OTA and exclusion of contaminated feed could partially prevent its adverse effects, but not less than three weeks of recovery is needed to nullify the damage.
AB  - Cilj rada je bio da se utvrde količine OTA u hrani koje izazivaju neželjene efekte sa aspekta doze i dužine ekspozicije, kao i da se utvrdi vreme odmora nakon zamene kontaminirane hrane potrebno za povlačenje tih efekata. U prvom ogledu su brojleri nakon dve nedelje pripreme dobijali 0,5 ppm OTA tokom 7 14 ili 21 dan. U drugom ogledu brojleri su dobijali 0,5, 1,0 ili 1,5 ppm OTA tokom 7 dana. Kontrolna grupa (K) je dobijala hranu bez toksina. Brojleri kontrolne grupe su postigli dnevni prirast od 43.5 g uz konverziju hrane od 1.97 kg. Ohratoksin je ispoljio negativne efekte na proizvodne rezultate proporcionalno dužini unošenja i količini u hrani, ispoljavajući protrahirano i kumulativno dejstvo. Rana detekcija prisustva OTA u hrani i isključivanje kontaminirane hrane može delimično da prevenira štetne efekte, ali je neophodan odmor od bar tri nedelje da se oni ublaže.
PB  - Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
T2  - Acta Veterinaria-Beograd
T1  - Effects of exposure time and dietary ochratoxin A level on broiler performance
T1  - Efekti dužine ekspozicije i sadržaja ohratoksina A u hrani na proizvodne rezultate brojlera
VL  - 54
IS  - 5-6
SP  - 419
EP  - 426
DO  - 10.2298/AVB0406419N
ER  - 
@article{
author = "Nedeljković-Trailović, Jelena and Jovanović, Nebojša and Sinovec, Zlatan",
year = "2004",
abstract = "The present study was designed to examine the harmful effects of low level ochratoxin A (OTA) for different period and different dietary OTA levels for same period of ingestion as well as to assess the resting period necessary to revoke any adverse effects of OTA. The trial was performed on 72 day-old chickens with 12 broilers in each group. The experimental groups were offered feed contaminated with 0.5 ppm OA during 7, 14 or 21 days in the first evaluation, and feed contaminated with 0.5, 1.0 or 1.5 ppm OTA for 7 days in the second evaluation. The control group (K) received feed free of toxin. Broilers in the control groups had an average daily gain of 43.5 g and a feed: gain ratio of 1.97 kg. OTA expressed a negative effect on performance proportion to the time of exposure and to the amount of dietary toxin showing prolong and cumulative effects. Early detection of OTA and exclusion of contaminated feed could partially prevent its adverse effects, but not less than three weeks of recovery is needed to nullify the damage., Cilj rada je bio da se utvrde količine OTA u hrani koje izazivaju neželjene efekte sa aspekta doze i dužine ekspozicije, kao i da se utvrdi vreme odmora nakon zamene kontaminirane hrane potrebno za povlačenje tih efekata. U prvom ogledu su brojleri nakon dve nedelje pripreme dobijali 0,5 ppm OTA tokom 7 14 ili 21 dan. U drugom ogledu brojleri su dobijali 0,5, 1,0 ili 1,5 ppm OTA tokom 7 dana. Kontrolna grupa (K) je dobijala hranu bez toksina. Brojleri kontrolne grupe su postigli dnevni prirast od 43.5 g uz konverziju hrane od 1.97 kg. Ohratoksin je ispoljio negativne efekte na proizvodne rezultate proporcionalno dužini unošenja i količini u hrani, ispoljavajući protrahirano i kumulativno dejstvo. Rana detekcija prisustva OTA u hrani i isključivanje kontaminirane hrane može delimično da prevenira štetne efekte, ali je neophodan odmor od bar tri nedelje da se oni ublaže.",
publisher = "Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd",
journal = "Acta Veterinaria-Beograd",
title = "Effects of exposure time and dietary ochratoxin A level on broiler performance, Efekti dužine ekspozicije i sadržaja ohratoksina A u hrani na proizvodne rezultate brojlera",
volume = "54",
number = "5-6",
pages = "419-426",
doi = "10.2298/AVB0406419N"
}
Nedeljković-Trailović, J., Jovanović, N.,& Sinovec, Z.. (2004). Effects of exposure time and dietary ochratoxin A level on broiler performance. in Acta Veterinaria-Beograd
Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd., 54(5-6), 419-426.
https://doi.org/10.2298/AVB0406419N
Nedeljković-Trailović J, Jovanović N, Sinovec Z. Effects of exposure time and dietary ochratoxin A level on broiler performance. in Acta Veterinaria-Beograd. 2004;54(5-6):419-426.
doi:10.2298/AVB0406419N .
Nedeljković-Trailović, Jelena, Jovanović, Nebojša, Sinovec, Zlatan, "Effects of exposure time and dietary ochratoxin A level on broiler performance" in Acta Veterinaria-Beograd, 54, no. 5-6 (2004):419-426,
https://doi.org/10.2298/AVB0406419N . .
4
2
5