Stojanović, Bojan

Link to this page

Authority KeyName Variants
fa6976ba-9140-4b90-bcda-49ffbb226b56
  • Stojanović, Bojan (4)
Projects

Author's Bibliography

Uticaj aflatoksina na zdravstvenu bezbednost i kvalitet mleka

Ivetić, Aleksandra; Jovanović, Rade; Radulović, Stamen; Stojanović, Bojan; Ćosić, Milivoje; Davidović, Vesna; Bajagić, Marija

(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, 2023)

TY  - CONF
AU  - Ivetić, Aleksandra
AU  - Jovanović, Rade
AU  - Radulović, Stamen
AU  - Stojanović, Bojan
AU  - Ćosić, Milivoje
AU  - Davidović, Vesna
AU  - Bajagić, Marija
PY  - 2023
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3227
AB  - Širom sveta, mogućnost kontaminacije lanca ishrane aflatoksinima je trajno prisutna, sa
ozbiljnim uticajem na zdravlje ljudi i životinja. Činjenica da plesni Aspergillus sp.
proizvode aflatoksine tokom njihovog rasta na supstratima koji su hrana za ljude i
životinje ukazuje na njihov važan uticaj na pojavu različitih mikotoksičnih bolesti.
Ulazak aflatoksina u lanac ishrane predstavlja globalni rizik po javno zdravlje ljudi i
životinja. Akutne aflatoksikoze su veoma retke, ali vremenski duge izloženosti niskim
nivoima aflatoksina su širom sveta rasprostranjene. Postoji više od 20 poznatih
aflatoksina, od kojih su za zdravstvenu bezbednost hrane izrazito značajni aflatoksin B1
(AFB1) i aflatoksin M1 (AFM1). Oba toksina, AFB1 i AFM1 su kancerogeni; međutim,
AFM1 je najotrovniji sekundarni metabolit koji se luči u mleko i svrstan je u grupu 1
kancerogena od strane Međunarodne agencije za istraživanje raka. Trenutno su
potrošači širom sveta neprekidno izloženi niskim dozama AFM1, od kojih najviše deca i
odojčad. Aflatoksini utiču na kvalitet mleka jer krave metabolizuju AFB1 da bi formirale
monohidroksidni derivat AFM1, koji se luči u kravlje mleko. Prisustvo trajne opasnosti
od aflatoksina i njihovog nepoželjnog prisustva u hrani, utiče da su mnoge zemlje
usvojile politiku rigoroznih kontrola. Danas, granica AFM1u Srbiji postavljena je na 0,25
μg/kg mleka, dok standardi Evropske Unije ne dozvoljavaju više od 0,05 μg/kg AFM1.
Dozvoljeni nivo AFM1 u mleku u R.Srbiji, pet puta je veći nego u Evropskoj Uniji i
predviđeno je smanjenje od 1. decembra 2023 godine, prema Pravilniku o izmeni
Pravilnika o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani.
Dugoročno posmatrano, u cilju obezbeđenja zdravstveno bezbedne ishrane ljudi i
životinja i ublažavanju nepovoljnih klimatskih promena, potrebno je redovno praćenje
AFB1 od farme za viljuške, kako bi se obezbedio najniži nivo aflatoksina M1 u mleku i
mlečnim proizvodima ili potpuno eliminisalo prisustvo ovih toksina.
PB  - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
C3  - 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023
T1  - Uticaj aflatoksina na zdravstvenu bezbednost i kvalitet mleka
SP  - 140
EP  - 154
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3227
ER  - 
@conference{
author = "Ivetić, Aleksandra and Jovanović, Rade and Radulović, Stamen and Stojanović, Bojan and Ćosić, Milivoje and Davidović, Vesna and Bajagić, Marija",
year = "2023",
abstract = "Širom sveta, mogućnost kontaminacije lanca ishrane aflatoksinima je trajno prisutna, sa
ozbiljnim uticajem na zdravlje ljudi i životinja. Činjenica da plesni Aspergillus sp.
proizvode aflatoksine tokom njihovog rasta na supstratima koji su hrana za ljude i
životinje ukazuje na njihov važan uticaj na pojavu različitih mikotoksičnih bolesti.
Ulazak aflatoksina u lanac ishrane predstavlja globalni rizik po javno zdravlje ljudi i
životinja. Akutne aflatoksikoze su veoma retke, ali vremenski duge izloženosti niskim
nivoima aflatoksina su širom sveta rasprostranjene. Postoji više od 20 poznatih
aflatoksina, od kojih su za zdravstvenu bezbednost hrane izrazito značajni aflatoksin B1
(AFB1) i aflatoksin M1 (AFM1). Oba toksina, AFB1 i AFM1 su kancerogeni; međutim,
AFM1 je najotrovniji sekundarni metabolit koji se luči u mleko i svrstan je u grupu 1
kancerogena od strane Međunarodne agencije za istraživanje raka. Trenutno su
potrošači širom sveta neprekidno izloženi niskim dozama AFM1, od kojih najviše deca i
odojčad. Aflatoksini utiču na kvalitet mleka jer krave metabolizuju AFB1 da bi formirale
monohidroksidni derivat AFM1, koji se luči u kravlje mleko. Prisustvo trajne opasnosti
od aflatoksina i njihovog nepoželjnog prisustva u hrani, utiče da su mnoge zemlje
usvojile politiku rigoroznih kontrola. Danas, granica AFM1u Srbiji postavljena je na 0,25
μg/kg mleka, dok standardi Evropske Unije ne dozvoljavaju više od 0,05 μg/kg AFM1.
Dozvoljeni nivo AFM1 u mleku u R.Srbiji, pet puta je veći nego u Evropskoj Uniji i
predviđeno je smanjenje od 1. decembra 2023 godine, prema Pravilniku o izmeni
Pravilnika o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani.
Dugoročno posmatrano, u cilju obezbeđenja zdravstveno bezbedne ishrane ljudi i
životinja i ublažavanju nepovoljnih klimatskih promena, potrebno je redovno praćenje
AFB1 od farme za viljuške, kako bi se obezbedio najniži nivo aflatoksina M1 u mleku i
mlečnim proizvodima ili potpuno eliminisalo prisustvo ovih toksina.",
publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo",
journal = "34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023",
title = "Uticaj aflatoksina na zdravstvenu bezbednost i kvalitet mleka",
pages = "140-154",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3227"
}
Ivetić, A., Jovanović, R., Radulović, S., Stojanović, B., Ćosić, M., Davidović, V.,& Bajagić, M.. (2023). Uticaj aflatoksina na zdravstvenu bezbednost i kvalitet mleka. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023
Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 140-154.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3227
Ivetić A, Jovanović R, Radulović S, Stojanović B, Ćosić M, Davidović V, Bajagić M. Uticaj aflatoksina na zdravstvenu bezbednost i kvalitet mleka. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023. 2023;:140-154.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3227 .
Ivetić, Aleksandra, Jovanović, Rade, Radulović, Stamen, Stojanović, Bojan, Ćosić, Milivoje, Davidović, Vesna, Bajagić, Marija, "Uticaj aflatoksina na zdravstvenu bezbednost i kvalitet mleka" in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 (2023):140-154,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3227 .

Predikcija proizvodnje enetričnog metana u organizmu preživara na osnovu hemijskog sastava hrane

Ivetić, Aleksandra; Radulović, Stamen; Stojanović, Bojan; Davidović, Vesna; Ćosić, Milivoje

(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, 2022)

TY  - CONF
AU  - Ivetić, Aleksandra
AU  - Radulović, Stamen
AU  - Stojanović, Bojan
AU  - Davidović, Vesna
AU  - Ćosić, Milivoje
PY  - 2022
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3788
AB  - Procena i ublažavanje emisije metana iz govedarstva, posebno od mlečnih krava,
dobile su globalni značaj za klimatski održivu govedarsku proizvodnju. Metan je gas
koji ima 28 puta veći negativan uticaj na globalno zagrevanje od ugljen dioksida. Udeo
enteričnog metana u globalnoj emisiji metana iznosi 27 procenata. On nastaje kao nusproizvod varenja hrane prvenstveno kod preživara enteričnom fermentacijom u buragu. Preživari (gajeni ili divlji) emituju metan najvećim delom eruktacijom. Proizvedeni
enterični metan predstavlja gubitak energije hrane kod životinja. Količina enteričnog
metana koja se emituje zavisi od tipa digestivnog trakta, starosti i težine životinje, kao
i od kvaliteta i količine unete hrane.
Istraživanjima brojnih autora u proteklom periodu je razvijeno više metoda za
procenu stvarnih emisija ECH4
 i to su: komore za disanje, tehnika praćenja sa sumpor
heksafluoridom (SF6), uzimanje uzoraka izdisaja tokom muže ili ishrane, “Green Feed”
sistem i mnoge druge. Od navedenih, komora za disanje predstavlja zlatni standard i
referentnu metodu za studije metabolizma životinja i emisije gasova. Direktno merenje
ECH4
 je složeno i nepraktično na većem broju grla i zbog toga se za procenu proizvodnje CH4
 koriste predikcioni modeli. Definisanje i primena matematičkih modela predikcije ima za cilj da omogući preciznost i adekvatno prilagođavanje prema uslovima
odgajivanja, kako bi se dobila što realnija vrednost emisije ECH4
. Međutim, definisanje preciznih modela predviđanja zahteva opsežne podatke. Složeni modeli koji koriste
DMI, NDF, EE, MF i BW su imali najbolje performanse za predviđanje proizvodnje ECH4
.
Modeli koji zahtevaju samo podatke o DMI ili DMI sa NDF su imali najbolje prediktivne
sposobnosti i predstavljaju alternativu složenim modelima. Dobra predikciona jednačina ukupne proizvodnje ECH4
 u skupu podataka je usko povezana sa informacijama o
unosu suve materije, a zatim sa sadržajem NDF u obroku. Do danas su razvijeni različiti matematički modeli predikcije emisije eteričkog metana kao što su Holos, NorFor
i drugi.
PB  - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
C3  - 33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. septembar 2022
T1  - Predikcija proizvodnje enetričnog metana u organizmu preživara na osnovu hemijskog sastava hrane
SP  - 230
EP  - 240
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3788
ER  - 
@conference{
author = "Ivetić, Aleksandra and Radulović, Stamen and Stojanović, Bojan and Davidović, Vesna and Ćosić, Milivoje",
year = "2022",
abstract = "Procena i ublažavanje emisije metana iz govedarstva, posebno od mlečnih krava,
dobile su globalni značaj za klimatski održivu govedarsku proizvodnju. Metan je gas
koji ima 28 puta veći negativan uticaj na globalno zagrevanje od ugljen dioksida. Udeo
enteričnog metana u globalnoj emisiji metana iznosi 27 procenata. On nastaje kao nusproizvod varenja hrane prvenstveno kod preživara enteričnom fermentacijom u buragu. Preživari (gajeni ili divlji) emituju metan najvećim delom eruktacijom. Proizvedeni
enterični metan predstavlja gubitak energije hrane kod životinja. Količina enteričnog
metana koja se emituje zavisi od tipa digestivnog trakta, starosti i težine životinje, kao
i od kvaliteta i količine unete hrane.
Istraživanjima brojnih autora u proteklom periodu je razvijeno više metoda za
procenu stvarnih emisija ECH4
 i to su: komore za disanje, tehnika praćenja sa sumpor
heksafluoridom (SF6), uzimanje uzoraka izdisaja tokom muže ili ishrane, “Green Feed”
sistem i mnoge druge. Od navedenih, komora za disanje predstavlja zlatni standard i
referentnu metodu za studije metabolizma životinja i emisije gasova. Direktno merenje
ECH4
 je složeno i nepraktično na većem broju grla i zbog toga se za procenu proizvodnje CH4
 koriste predikcioni modeli. Definisanje i primena matematičkih modela predikcije ima za cilj da omogući preciznost i adekvatno prilagođavanje prema uslovima
odgajivanja, kako bi se dobila što realnija vrednost emisije ECH4
. Međutim, definisanje preciznih modela predviđanja zahteva opsežne podatke. Složeni modeli koji koriste
DMI, NDF, EE, MF i BW su imali najbolje performanse za predviđanje proizvodnje ECH4
.
Modeli koji zahtevaju samo podatke o DMI ili DMI sa NDF su imali najbolje prediktivne
sposobnosti i predstavljaju alternativu složenim modelima. Dobra predikciona jednačina ukupne proizvodnje ECH4
 u skupu podataka je usko povezana sa informacijama o
unosu suve materije, a zatim sa sadržajem NDF u obroku. Do danas su razvijeni različiti matematički modeli predikcije emisije eteričkog metana kao što su Holos, NorFor
i drugi.",
publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo",
journal = "33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. septembar 2022",
title = "Predikcija proizvodnje enetričnog metana u organizmu preživara na osnovu hemijskog sastava hrane",
pages = "230-240",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3788"
}
Ivetić, A., Radulović, S., Stojanović, B., Davidović, V.,& Ćosić, M.. (2022). Predikcija proizvodnje enetričnog metana u organizmu preživara na osnovu hemijskog sastava hrane. in 33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. septembar 2022
Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 230-240.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3788
Ivetić A, Radulović S, Stojanović B, Davidović V, Ćosić M. Predikcija proizvodnje enetričnog metana u organizmu preživara na osnovu hemijskog sastava hrane. in 33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. septembar 2022. 2022;:230-240.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3788 .
Ivetić, Aleksandra, Radulović, Stamen, Stojanović, Bojan, Davidović, Vesna, Ćosić, Milivoje, "Predikcija proizvodnje enetričnog metana u organizmu preživara na osnovu hemijskog sastava hrane" in 33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. septembar 2022 (2022):230-240,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3788 .

Estimation of the quality of the nutrition of roe deer based on chemical composition of the rumen content

Popović, Zoran; Đorđević, Nenad; Đorđević, Milutin; Grubić, Goran; Stojanović, Bojan

(Beograd : Fakultet veterinarske medicine, 2009)

TY  - JOUR
AU  - Popović, Zoran
AU  - Đorđević, Nenad
AU  - Đorđević, Milutin
AU  - Grubić, Goran
AU  - Stojanović, Bojan
PY  - 2009
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3258
AB  - Analysis of the rumen content was carried out on a total of 43
samples taken from deer (Capreolus capreolus L.) shot on the hunting
grounds of "Barajevska Reka" (Serbia). All animals were males and
were hunted in the early morning. The experiment was set as a
randomized trial with four treatments (spring, summer, autumn and
winter) and an uneven distribution of animals per treatment.
Organoleptic examination of the stomach content revealed that
cereals were the most abundant feed ingested (present in 25% of
summer samples and 62.5% autumn samples). Results of chemical
analysis confirmed a significant seasonal influence on total nitrogen
and protein content, fats, cellulose, ash, phosphorus, pH and ammonia
nitrogen within the content of the rumen. Contrary to this, calcium within
the dry matter and total mineral content varied regardless of the season.
A significantly high protein (360.84 g/kg DM) and low cellulose content
(170.30 g/kg) was present during the spring season. A high negative
correlation (r=-0.7398) between protein and cellulose content was
present throughout the year. The quantity of extracted non nitrogenous
supstances was lowest during the winter period (152.10 g/kg). The
highest pH value (6.33) was recorded during the winter season and in
during the rest of the year it showed limited oscillations (5.52 – 5.62).
The quantity of ammonia nitrogen was 1% of total nitrogen throughout
the year.
Considering the results of this study, and compared to the
published literature data, it can be concluded that the high feeding
selectivity of deer and the good quality of offered feedstuffs on the
hunting grounds in Serbia are responsible for the high protein content
in the rumen throughout all seasons.
PB  - Beograd : Fakultet veterinarske medicine
T2  - Acta Veterinaria
T1  - Estimation of the quality of the nutrition of roe deer based on chemical composition of the rumen content
VL  - 59
VL  - 663
IS  - 5-6
SP  - 653
DO  - 10.2298/AVB0906653P
ER  - 
@article{
author = "Popović, Zoran and Đorđević, Nenad and Đorđević, Milutin and Grubić, Goran and Stojanović, Bojan",
year = "2009",
abstract = "Analysis of the rumen content was carried out on a total of 43
samples taken from deer (Capreolus capreolus L.) shot on the hunting
grounds of "Barajevska Reka" (Serbia). All animals were males and
were hunted in the early morning. The experiment was set as a
randomized trial with four treatments (spring, summer, autumn and
winter) and an uneven distribution of animals per treatment.
Organoleptic examination of the stomach content revealed that
cereals were the most abundant feed ingested (present in 25% of
summer samples and 62.5% autumn samples). Results of chemical
analysis confirmed a significant seasonal influence on total nitrogen
and protein content, fats, cellulose, ash, phosphorus, pH and ammonia
nitrogen within the content of the rumen. Contrary to this, calcium within
the dry matter and total mineral content varied regardless of the season.
A significantly high protein (360.84 g/kg DM) and low cellulose content
(170.30 g/kg) was present during the spring season. A high negative
correlation (r=-0.7398) between protein and cellulose content was
present throughout the year. The quantity of extracted non nitrogenous
supstances was lowest during the winter period (152.10 g/kg). The
highest pH value (6.33) was recorded during the winter season and in
during the rest of the year it showed limited oscillations (5.52 – 5.62).
The quantity of ammonia nitrogen was 1% of total nitrogen throughout
the year.
Considering the results of this study, and compared to the
published literature data, it can be concluded that the high feeding
selectivity of deer and the good quality of offered feedstuffs on the
hunting grounds in Serbia are responsible for the high protein content
in the rumen throughout all seasons.",
publisher = "Beograd : Fakultet veterinarske medicine",
journal = "Acta Veterinaria",
title = "Estimation of the quality of the nutrition of roe deer based on chemical composition of the rumen content",
volume = "59, 663",
number = "5-6",
pages = "653",
doi = "10.2298/AVB0906653P"
}
Popović, Z., Đorđević, N., Đorđević, M., Grubić, G.,& Stojanović, B.. (2009). Estimation of the quality of the nutrition of roe deer based on chemical composition of the rumen content. in Acta Veterinaria
Beograd : Fakultet veterinarske medicine., 59(5-6), 653.
https://doi.org/10.2298/AVB0906653P
Popović Z, Đorđević N, Đorđević M, Grubić G, Stojanović B. Estimation of the quality of the nutrition of roe deer based on chemical composition of the rumen content. in Acta Veterinaria. 2009;59(5-6):653.
doi:10.2298/AVB0906653P .
Popović, Zoran, Đorđević, Nenad, Đorđević, Milutin, Grubić, Goran, Stojanović, Bojan, "Estimation of the quality of the nutrition of roe deer based on chemical composition of the rumen content" in Acta Veterinaria, 59, no. 5-6 (2009):653,
https://doi.org/10.2298/AVB0906653P . .
9

Mineral substances: Regulators electrochemical rection of the contens rumen in high yielding dairy cows

Adamović, Milan; Šamanc, Horea; Stojić, Velibor; Vujanac, Ivan; Grubić, Goran; Stojanović, Bojan; Lemić, Jovan

(Institut za primenu nauke u poljoprivredi, Beograd, 2005)

TY  - JOUR
AU  - Adamović, Milan
AU  - Šamanc, Horea
AU  - Stojić, Velibor
AU  - Vujanac, Ivan
AU  - Grubić, Goran
AU  - Stojanović, Bojan
AU  - Lemić, Jovan
PY  - 2005
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/344
AB  - The contemporary informations about importance and possibilities for maintaining the optimal electrochemical reaction in the organism in high yielding dairy cows were given in this paper. The most important functions were shown for cations (Ca2+, Mg2+, K+, Na+) and anions (P3-, S2-, Cl-), and variability in their content in feedstuffs. The equations for calculation the cation/anion balance (DCAD)in cow diets were given and practical examples of their use. It is concluded that the problem of optimal electrochemical reaction in the body of high yielding dairy cows can be solved, although to a limited extent, using feedstuffs with favorable cation/anion ratio. When it is not possible to solve the problem with feedstuff choice, the effective way is to use chemical compounds in the form of cation and anion salts, and preparations based on natural minerals (zeolite, bentonite). The results of experiments where some DCAD-regulating mixtures were used and their effects on prevention of hypocalcaemia, which causes puerperal paresis, and the main productive and reproductive parameters in cows.
AB  - U radu se razmatraju novija saznanja o održavanju optimalne elektrohemijske reakcije u organizmu visokomlečnih krava. Ukazano je na važnije funkcije katjona (Ca2+, Mg2+, K+, Na+) i anjona (P3-, S2- Cl-) i posledice njihovog deficita ili suficita u obrocima. Date su formule za izračunavanje bilansa katjona i anjona u obrocima (BKAO) i praktični primeri njihove primene. Zaključeno je da se elektrohemijska reakcija u buragu, a time i u organizmu visokomlečnih krava može rešiti korišćenjem hraniva sa odgovarajućim odnosom katjona i anjona. Kada ne postoji mogućnost da se ovaj problem reši izborom hraniva, efikasan put je korišćenje preparata na bazi soli ili prirodnih mineralnih sirovina ( zeolit i bentonit i dr).
PB  - Institut za primenu nauke u poljoprivredi, Beograd
T2  - Poljoprivredne aktuelnosti
T1  - Mineral substances: Regulators electrochemical rection of the contens rumen in high yielding dairy cows
T1  - Mineralne materije - regulatori elektrohemijske reakcije sadržaja buraga visokomlečnih krava
IS  - 3-4
SP  - 81
EP  - 96
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1043
ER  - 
@article{
author = "Adamović, Milan and Šamanc, Horea and Stojić, Velibor and Vujanac, Ivan and Grubić, Goran and Stojanović, Bojan and Lemić, Jovan",
year = "2005",
abstract = "The contemporary informations about importance and possibilities for maintaining the optimal electrochemical reaction in the organism in high yielding dairy cows were given in this paper. The most important functions were shown for cations (Ca2+, Mg2+, K+, Na+) and anions (P3-, S2-, Cl-), and variability in their content in feedstuffs. The equations for calculation the cation/anion balance (DCAD)in cow diets were given and practical examples of their use. It is concluded that the problem of optimal electrochemical reaction in the body of high yielding dairy cows can be solved, although to a limited extent, using feedstuffs with favorable cation/anion ratio. When it is not possible to solve the problem with feedstuff choice, the effective way is to use chemical compounds in the form of cation and anion salts, and preparations based on natural minerals (zeolite, bentonite). The results of experiments where some DCAD-regulating mixtures were used and their effects on prevention of hypocalcaemia, which causes puerperal paresis, and the main productive and reproductive parameters in cows., U radu se razmatraju novija saznanja o održavanju optimalne elektrohemijske reakcije u organizmu visokomlečnih krava. Ukazano je na važnije funkcije katjona (Ca2+, Mg2+, K+, Na+) i anjona (P3-, S2- Cl-) i posledice njihovog deficita ili suficita u obrocima. Date su formule za izračunavanje bilansa katjona i anjona u obrocima (BKAO) i praktični primeri njihove primene. Zaključeno je da se elektrohemijska reakcija u buragu, a time i u organizmu visokomlečnih krava može rešiti korišćenjem hraniva sa odgovarajućim odnosom katjona i anjona. Kada ne postoji mogućnost da se ovaj problem reši izborom hraniva, efikasan put je korišćenje preparata na bazi soli ili prirodnih mineralnih sirovina ( zeolit i bentonit i dr).",
publisher = "Institut za primenu nauke u poljoprivredi, Beograd",
journal = "Poljoprivredne aktuelnosti",
title = "Mineral substances: Regulators electrochemical rection of the contens rumen in high yielding dairy cows, Mineralne materije - regulatori elektrohemijske reakcije sadržaja buraga visokomlečnih krava",
number = "3-4",
pages = "81-96",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1043"
}
Adamović, M., Šamanc, H., Stojić, V., Vujanac, I., Grubić, G., Stojanović, B.,& Lemić, J.. (2005). Mineral substances: Regulators electrochemical rection of the contens rumen in high yielding dairy cows. in Poljoprivredne aktuelnosti
Institut za primenu nauke u poljoprivredi, Beograd.(3-4), 81-96.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1043
Adamović M, Šamanc H, Stojić V, Vujanac I, Grubić G, Stojanović B, Lemić J. Mineral substances: Regulators electrochemical rection of the contens rumen in high yielding dairy cows. in Poljoprivredne aktuelnosti. 2005;(3-4):81-96.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1043 .
Adamović, Milan, Šamanc, Horea, Stojić, Velibor, Vujanac, Ivan, Grubić, Goran, Stojanović, Bojan, Lemić, Jovan, "Mineral substances: Regulators electrochemical rection of the contens rumen in high yielding dairy cows" in Poljoprivredne aktuelnosti, no. 3-4 (2005):81-96,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1043 .