Organizovanje proizvodnje mleka i proizvoda od mleka na principima organske proizvodnje i održivog razvoja

Link to this page

info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/20100/RS//

Organizovanje proizvodnje mleka i proizvoda od mleka na principima organske proizvodnje i održivog razvoja (en)
Организовање производње млека и производа од млека на принципима органске производње и одрживог развоја (sr)
Organizovanje proizvodnje mleka i proizvoda od mleka na principima organske proizvodnje i održivog razvoja (sr_RS)
Authors

Publications

The analysis of forage quality for organic milk production in Fruška Gora region

Grdović, Svetlana; Savić, Mila; Jovanović, S.; Popović-Vranješ, Anka; Petrujkić, Branko; Bosančić, D.

(Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd, 2010)

TY  - JOUR
AU  - Grdović, Svetlana
AU  - Savić, Mila
AU  - Jovanović, S.
AU  - Popović-Vranješ, Anka
AU  - Petrujkić, Branko
AU  - Bosančić, D.
PY  - 2010
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/674
AB  - As a result of the growing demand for organic products, especially organic milk, the livestock organic production has increased. In this paper botanical and chemical composition of forage for organic diary cow production in Fruška Gora region were analysed. In the mixed hay samples, species from the Poaceae family were classified, according to their nutritive value into the first class. Dominant presence of Dactilys glomerata L. and Poa pratensis was revealed. Lucerne hay was predominantly composed only by one leguminous species Medicago sativa L. Basic nutritive components of mixed and Lucerne hay: crude moisture, crude ash, crude protein, crude fat, crude cellulose, calcium (Ca), magnesium (Mg) phosphorous (P), copper (Cu), iron (Fe), manganese (Mn) and zinc (Zn) were determined. Determined levels of hazardous and noxious substances (mycotoxins, pesticides and heavy metals) in all hay samples were in the range according to regulations. Botanical analysis has confirmed the presence of plants with high yield and of high nutritive value. Chemical analyses of hay samples originating from Fruška Gora has pointed out that the level of crude proteins, cellulose, fats, macro and trace elements can completely satisfy the requirements of animals in organic farming and therefore can present a solid base for further development of organic dairy farming.
AB  - Kao rezultat povećanja tržišnih potreba za organskim proizvodima, naročito za mlekom, došlo je do intenziviranja organskog stočarstva u Srbiji. U ovom radu je ispitivan botanički i hemijski sastav dve vrste sena iz regiona Fruške Gore koja se koriste u organskoj proizvodnji mleka. U uzorcima mešanog sena, prisutne vrste iz familije Poaceae su na osnovu hranljive vrednosti klasifikovane u prvu klasu livadsko-pašnjačkih trava. Utvrđeno je prisustvo Dactilys glomerata L. i Poa pratensis L. Seno lucerke je u najvećem delu bilo sastavljeno od jedne vrste, Medicago sativa L. Određivan je sadržaj osnovnih hranljivih materija u mešovitom senu i senu lucerke: sirova vlaga, pepeo, proteini, mast i celuloza. Pored njih određivan je i sadržaj Ca, Mg, P, Cu, Fe, Mn i Zn. Utvrđeni nivo štetnih materija (mikotoksini, pesticidi i teški metali) bio je u propisanim granicama. Botaničkom analizom je utvrđeno da su u uzorcima bile zastupljene biljke koje su zadovoljavajuć e hranljive vrednosti i daju velike prinose. Hemijskom analizom utvrđeni nivo proteina, celuloze, masti, makro i mikroelemenata može u potpunosti da zadovolji potrebe mlečnih krava u organskoj proizvodnji i predstavlja dobru osnovu za dalji razvoj organskog stočarstva.
PB  - Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
T2  - Acta Veterinaria-Beograd
T1  - The analysis of forage quality for organic milk production in Fruška Gora region
T1  - Ispitivanje kvaliteta sena sa Fruške Gore u organskoj proizvodnji mleka
VL  - 60
IS  - 4
SP  - 425
EP  - 433
DO  - 10.2298/AVB1004425G
ER  - 
@article{
author = "Grdović, Svetlana and Savić, Mila and Jovanović, S. and Popović-Vranješ, Anka and Petrujkić, Branko and Bosančić, D.",
year = "2010",
abstract = "As a result of the growing demand for organic products, especially organic milk, the livestock organic production has increased. In this paper botanical and chemical composition of forage for organic diary cow production in Fruška Gora region were analysed. In the mixed hay samples, species from the Poaceae family were classified, according to their nutritive value into the first class. Dominant presence of Dactilys glomerata L. and Poa pratensis was revealed. Lucerne hay was predominantly composed only by one leguminous species Medicago sativa L. Basic nutritive components of mixed and Lucerne hay: crude moisture, crude ash, crude protein, crude fat, crude cellulose, calcium (Ca), magnesium (Mg) phosphorous (P), copper (Cu), iron (Fe), manganese (Mn) and zinc (Zn) were determined. Determined levels of hazardous and noxious substances (mycotoxins, pesticides and heavy metals) in all hay samples were in the range according to regulations. Botanical analysis has confirmed the presence of plants with high yield and of high nutritive value. Chemical analyses of hay samples originating from Fruška Gora has pointed out that the level of crude proteins, cellulose, fats, macro and trace elements can completely satisfy the requirements of animals in organic farming and therefore can present a solid base for further development of organic dairy farming., Kao rezultat povećanja tržišnih potreba za organskim proizvodima, naročito za mlekom, došlo je do intenziviranja organskog stočarstva u Srbiji. U ovom radu je ispitivan botanički i hemijski sastav dve vrste sena iz regiona Fruške Gore koja se koriste u organskoj proizvodnji mleka. U uzorcima mešanog sena, prisutne vrste iz familije Poaceae su na osnovu hranljive vrednosti klasifikovane u prvu klasu livadsko-pašnjačkih trava. Utvrđeno je prisustvo Dactilys glomerata L. i Poa pratensis L. Seno lucerke je u najvećem delu bilo sastavljeno od jedne vrste, Medicago sativa L. Određivan je sadržaj osnovnih hranljivih materija u mešovitom senu i senu lucerke: sirova vlaga, pepeo, proteini, mast i celuloza. Pored njih određivan je i sadržaj Ca, Mg, P, Cu, Fe, Mn i Zn. Utvrđeni nivo štetnih materija (mikotoksini, pesticidi i teški metali) bio je u propisanim granicama. Botaničkom analizom je utvrđeno da su u uzorcima bile zastupljene biljke koje su zadovoljavajuć e hranljive vrednosti i daju velike prinose. Hemijskom analizom utvrđeni nivo proteina, celuloze, masti, makro i mikroelemenata može u potpunosti da zadovolji potrebe mlečnih krava u organskoj proizvodnji i predstavlja dobru osnovu za dalji razvoj organskog stočarstva.",
publisher = "Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd",
journal = "Acta Veterinaria-Beograd",
title = "The analysis of forage quality for organic milk production in Fruška Gora region, Ispitivanje kvaliteta sena sa Fruške Gore u organskoj proizvodnji mleka",
volume = "60",
number = "4",
pages = "425-433",
doi = "10.2298/AVB1004425G"
}
Grdović, S., Savić, M., Jovanović, S., Popović-Vranješ, A., Petrujkić, B.,& Bosančić, D.. (2010). The analysis of forage quality for organic milk production in Fruška Gora region. in Acta Veterinaria-Beograd
Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd., 60(4), 425-433.
https://doi.org/10.2298/AVB1004425G
Grdović S, Savić M, Jovanović S, Popović-Vranješ A, Petrujkić B, Bosančić D. The analysis of forage quality for organic milk production in Fruška Gora region. in Acta Veterinaria-Beograd. 2010;60(4):425-433.
doi:10.2298/AVB1004425G .
Grdović, Svetlana, Savić, Mila, Jovanović, S., Popović-Vranješ, Anka, Petrujkić, Branko, Bosančić, D., "The analysis of forage quality for organic milk production in Fruška Gora region" in Acta Veterinaria-Beograd, 60, no. 4 (2010):425-433,
https://doi.org/10.2298/AVB1004425G . .
4
3
6