Projekat Ministarstva nauke Republike Srbije, br. BTN 20100

Link to this page

Projekat Ministarstva nauke Republike Srbije, br. BTN 20100

Authors

Publications

Quality management of organic milk production and processing

Popović-Vranješ, Anka; Pejanović, Radovan V.; Jovanović, Slobodan J.; Savić, Mila; Ostojić, Mihailo S.; Grubačić, Miroslav D.; Cvetanović, David P.

(Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd, 2010)

TY  - JOUR
AU  - Popović-Vranješ, Anka
AU  - Pejanović, Radovan V.
AU  - Jovanović, Slobodan J.
AU  - Savić, Mila
AU  - Ostojić, Mihailo S.
AU  - Grubačić, Miroslav D.
AU  - Cvetanović, David P.
PY  - 2010
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/701
AB  - Organic production of milk and milk products with the mark of 'organic products' requires certain acquaintance of some rules that have been established through the organic production standards. Producers as well as the processors must completly and timely be informed about the necessary conditions and how to manage in accordance with organic production standards. Proper quality managing in farm milk production as well as in the milk processing generate some preconditions for manufacturing of milk products that are more healthy, high nutrition valued, with better flavor properties and which positively influence the sustainable development of the human society, environmental protection and better social quality.
AB  - Organska poljoprivreda predstavlja sveukupan sistem upravljanja poljoprivredom i proizvodnjom hrane. Kombinovan sa zaštitom životne sredine uz očuvanje biodiverziteta i prirodnih resursa je osnova za kvalitetnu i bezbednu hranu, socijalnu sigurnost i održivi razvoj. U ovom radu istraživanje je skoncentrisano na specijalne teme, tačnije rečeno na bezbednost mleka na farmama koje rade po principima organske proizvodnje, zatim na kvalitet mleka i kontrolu kvaliteta. Sumirani su koraci uvođenja HACCP sistema na porodičnim farmama koje su specijalizovane za proizvodnju sirovog mleka. Kvalitet sirovog mleka je osnovni preduslov za proizvodnju kvalitetnih mlečnih proizvoda a kako je praksa u Srbiji malo drugačija od zahteva EU, njegova važnost će biti još veća posle ulaska u EU. Rezultati istraživanja na oglednim farmama i mlekari u Južnobačkom okrugu (Fruška gora) su dobijeni u okviru projekta BTN 20100. Okolnosti proizvodnje bile su dosta dobre, s obzirom da je područje Fruške gore dosta izolovano i izgleda kao prava prirodna oaza. Nema zagađenja iz okoline, stoka dosta vremena provodi na pašnjacima, rasni sastav je većinom domaće šareno goveče koje je otporno i zdravo, voda je dobrog kvaliteta i ima niz drugih predispozicija za organsku stočarsku proizvodnju. Ova istraživanja imala su nekoliko različitih koraka u upravljanju kvalitetom, od ispitivanja postojećih uslova, zatim ulazak u period konverzije i priprema za organsku proizvodnju.
PB  - Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd
T2  - Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi
T1  - Quality management of organic milk production and processing
T1  - Upravljanje kvalitetom u organskoj proizvodnji i preradi mleka
VL  - 21
IS  - 1-2
SP  - 56
EP  - 62
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_701
ER  - 
@article{
author = "Popović-Vranješ, Anka and Pejanović, Radovan V. and Jovanović, Slobodan J. and Savić, Mila and Ostojić, Mihailo S. and Grubačić, Miroslav D. and Cvetanović, David P.",
year = "2010",
abstract = "Organic production of milk and milk products with the mark of 'organic products' requires certain acquaintance of some rules that have been established through the organic production standards. Producers as well as the processors must completly and timely be informed about the necessary conditions and how to manage in accordance with organic production standards. Proper quality managing in farm milk production as well as in the milk processing generate some preconditions for manufacturing of milk products that are more healthy, high nutrition valued, with better flavor properties and which positively influence the sustainable development of the human society, environmental protection and better social quality., Organska poljoprivreda predstavlja sveukupan sistem upravljanja poljoprivredom i proizvodnjom hrane. Kombinovan sa zaštitom životne sredine uz očuvanje biodiverziteta i prirodnih resursa je osnova za kvalitetnu i bezbednu hranu, socijalnu sigurnost i održivi razvoj. U ovom radu istraživanje je skoncentrisano na specijalne teme, tačnije rečeno na bezbednost mleka na farmama koje rade po principima organske proizvodnje, zatim na kvalitet mleka i kontrolu kvaliteta. Sumirani su koraci uvođenja HACCP sistema na porodičnim farmama koje su specijalizovane za proizvodnju sirovog mleka. Kvalitet sirovog mleka je osnovni preduslov za proizvodnju kvalitetnih mlečnih proizvoda a kako je praksa u Srbiji malo drugačija od zahteva EU, njegova važnost će biti još veća posle ulaska u EU. Rezultati istraživanja na oglednim farmama i mlekari u Južnobačkom okrugu (Fruška gora) su dobijeni u okviru projekta BTN 20100. Okolnosti proizvodnje bile su dosta dobre, s obzirom da je područje Fruške gore dosta izolovano i izgleda kao prava prirodna oaza. Nema zagađenja iz okoline, stoka dosta vremena provodi na pašnjacima, rasni sastav je većinom domaće šareno goveče koje je otporno i zdravo, voda je dobrog kvaliteta i ima niz drugih predispozicija za organsku stočarsku proizvodnju. Ova istraživanja imala su nekoliko različitih koraka u upravljanju kvalitetom, od ispitivanja postojećih uslova, zatim ulazak u period konverzije i priprema za organsku proizvodnju.",
publisher = "Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd",
journal = "Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi",
title = "Quality management of organic milk production and processing, Upravljanje kvalitetom u organskoj proizvodnji i preradi mleka",
volume = "21",
number = "1-2",
pages = "56-62",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_701"
}
Popović-Vranješ, A., Pejanović, R. V., Jovanović, S. J., Savić, M., Ostojić, M. S., Grubačić, M. D.,& Cvetanović, D. P.. (2010). Quality management of organic milk production and processing. in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi
Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd., 21(1-2), 56-62.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_701
Popović-Vranješ A, Pejanović RV, Jovanović SJ, Savić M, Ostojić MS, Grubačić MD, Cvetanović DP. Quality management of organic milk production and processing. in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi. 2010;21(1-2):56-62.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_701 .
Popović-Vranješ, Anka, Pejanović, Radovan V., Jovanović, Slobodan J., Savić, Mila, Ostojić, Mihailo S., Grubačić, Miroslav D., Cvetanović, David P., "Quality management of organic milk production and processing" in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi, 21, no. 1-2 (2010):56-62,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_701 .