Derivati celuloze kao materijal na biobazi za strukturisanje oleogelova
Authors
Glišić, MilicaBošković Cabrol, Marija
Baltić, Milan Ž.
Drašković, Vladimir
Maksimović, Zoran
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Svest o ljudskom zdravlju i održivosti kontinuirano raste poslednjih 20 godina čime se javila potreba za promenom navika potrošača, koji sa rastom ekonomije i kupovne moći sve više zahtevaju visoko kvalitetnu hranu, naročito meso i proizvode od mesa. Sa razvojem koncepta „clean label“ i poboljšanjem nutritivnog sastava hrane, naročito sa aspekta sadržaja zasićenih masti, industrija hrane počinje da se okreće novim tehnologijama kojima bi se donekle zadovoljile pomenute potrebe potrošača. Oleogelacija, odnosno strukturisanje jestivih ulja i formulisanje oleogelova, poslednjih godina naročito privlači pažnju proizvođača hrane. Postoji nekoliko strategija za strukturisanje ulja koje podrazumevaju korišćenje različitih gelatora (trigliceridi, masne kiseline, fitosteroli, voskovi, proteini, polisaharidi). Gelatori bi trebalo da su bezbedni i odobreni za korišćenje, ekonomični, prilagodljivi različitim matriksima i sa osobinama sličnim lipidima, kao i fizičkim svojstvima koja omogućavaju nji...hovu adekvatnu primenu u hrani. Celulozni derivati, kao jeftini materijali koji su generalno prepoznati kao bezbedni (GRAS), imaju veliki potencijal za korišćenje u farmaceutskoj indistriji i industriji hrane. Nakon ekstrakcije celuloze iz biljnog materijala, korišćenjem različitih metoda modifikacije, dobijaju se forme celuloze sa poboljšanim fizičkim i hemijskim svojstvima kao što su: etil celuloza, celulozni acetat, hidroksipropil metil celuloza, karboksimetil celuloza (CMC), mikrokristalna celuloza (MCC) i nanoceluloza. U ovom radu su sumirane aktuelne strategije za razvoj oleogelova, upotreba modifikovane celuloze kao polimernog gelatora i potencijal primene modifikovane celuloze i oleogela na bazi celuloze u proizvodima od mesa.
Keywords:
celulozni hidrokoloidi / dijetna vlakna / oleogelovi / proizvodi od mesa / zamene za mastSource:
33rd Conference of Serbian Veterinarians, Hotel Palisad - Zlatibor, September 8-11, 2022, 2022, 455-461Publisher:
- Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
Funding / projects:
- PhAgroWaste - Value-Added Products from Maize, Wheat and Sunflower Waste as Raw Materials for Pharmaceutical and Food Industry (RS-ScienceFundRS-Ideje-7752847)
- Ministry of Science, Technological Development and Innovation of the Republic of Serbia, institutional funding - 200143 (University of Belgrade, Faculty of Veterinary Medicine) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Note:
- Zbornik radova i kratkih sadržaja
Collections
Institution/Community
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Glišić, Milica AU - Bošković Cabrol, Marija AU - Baltić, Milan Ž. AU - Drašković, Vladimir AU - Maksimović, Zoran PY - 2022 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2519 AB - Svest o ljudskom zdravlju i održivosti kontinuirano raste poslednjih 20 godina čime se javila potreba za promenom navika potrošača, koji sa rastom ekonomije i kupovne moći sve više zahtevaju visoko kvalitetnu hranu, naročito meso i proizvode od mesa. Sa razvojem koncepta „clean label“ i poboljšanjem nutritivnog sastava hrane, naročito sa aspekta sadržaja zasićenih masti, industrija hrane počinje da se okreće novim tehnologijama kojima bi se donekle zadovoljile pomenute potrebe potrošača. Oleogelacija, odnosno strukturisanje jestivih ulja i formulisanje oleogelova, poslednjih godina naročito privlači pažnju proizvođača hrane. Postoji nekoliko strategija za strukturisanje ulja koje podrazumevaju korišćenje različitih gelatora (trigliceridi, masne kiseline, fitosteroli, voskovi, proteini, polisaharidi). Gelatori bi trebalo da su bezbedni i odobreni za korišćenje, ekonomični, prilagodljivi različitim matriksima i sa osobinama sličnim lipidima, kao i fizičkim svojstvima koja omogućavaju njihovu adekvatnu primenu u hrani. Celulozni derivati, kao jeftini materijali koji su generalno prepoznati kao bezbedni (GRAS), imaju veliki potencijal za korišćenje u farmaceutskoj indistriji i industriji hrane. Nakon ekstrakcije celuloze iz biljnog materijala, korišćenjem različitih metoda modifikacije, dobijaju se forme celuloze sa poboljšanim fizičkim i hemijskim svojstvima kao što su: etil celuloza, celulozni acetat, hidroksipropil metil celuloza, karboksimetil celuloza (CMC), mikrokristalna celuloza (MCC) i nanoceluloza. U ovom radu su sumirane aktuelne strategije za razvoj oleogelova, upotreba modifikovane celuloze kao polimernog gelatora i potencijal primene modifikovane celuloze i oleogela na bazi celuloze u proizvodima od mesa. PB - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo C3 - 33rd Conference of Serbian Veterinarians, Hotel Palisad - Zlatibor, September 8-11, 2022 T1 - Derivati celuloze kao materijal na biobazi za strukturisanje oleogelova SP - 455 EP - 461 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2519 ER -
@conference{ author = "Glišić, Milica and Bošković Cabrol, Marija and Baltić, Milan Ž. and Drašković, Vladimir and Maksimović, Zoran", year = "2022", abstract = "Svest o ljudskom zdravlju i održivosti kontinuirano raste poslednjih 20 godina čime se javila potreba za promenom navika potrošača, koji sa rastom ekonomije i kupovne moći sve više zahtevaju visoko kvalitetnu hranu, naročito meso i proizvode od mesa. Sa razvojem koncepta „clean label“ i poboljšanjem nutritivnog sastava hrane, naročito sa aspekta sadržaja zasićenih masti, industrija hrane počinje da se okreće novim tehnologijama kojima bi se donekle zadovoljile pomenute potrebe potrošača. Oleogelacija, odnosno strukturisanje jestivih ulja i formulisanje oleogelova, poslednjih godina naročito privlači pažnju proizvođača hrane. Postoji nekoliko strategija za strukturisanje ulja koje podrazumevaju korišćenje različitih gelatora (trigliceridi, masne kiseline, fitosteroli, voskovi, proteini, polisaharidi). Gelatori bi trebalo da su bezbedni i odobreni za korišćenje, ekonomični, prilagodljivi različitim matriksima i sa osobinama sličnim lipidima, kao i fizičkim svojstvima koja omogućavaju njihovu adekvatnu primenu u hrani. Celulozni derivati, kao jeftini materijali koji su generalno prepoznati kao bezbedni (GRAS), imaju veliki potencijal za korišćenje u farmaceutskoj indistriji i industriji hrane. Nakon ekstrakcije celuloze iz biljnog materijala, korišćenjem različitih metoda modifikacije, dobijaju se forme celuloze sa poboljšanim fizičkim i hemijskim svojstvima kao što su: etil celuloza, celulozni acetat, hidroksipropil metil celuloza, karboksimetil celuloza (CMC), mikrokristalna celuloza (MCC) i nanoceluloza. U ovom radu su sumirane aktuelne strategije za razvoj oleogelova, upotreba modifikovane celuloze kao polimernog gelatora i potencijal primene modifikovane celuloze i oleogela na bazi celuloze u proizvodima od mesa.", publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo", journal = "33rd Conference of Serbian Veterinarians, Hotel Palisad - Zlatibor, September 8-11, 2022", title = "Derivati celuloze kao materijal na biobazi za strukturisanje oleogelova", pages = "455-461", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2519" }
Glišić, M., Bošković Cabrol, M., Baltić, M. Ž., Drašković, V.,& Maksimović, Z.. (2022). Derivati celuloze kao materijal na biobazi za strukturisanje oleogelova. in 33rd Conference of Serbian Veterinarians, Hotel Palisad - Zlatibor, September 8-11, 2022 Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 455-461. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2519
Glišić M, Bošković Cabrol M, Baltić MŽ, Drašković V, Maksimović Z. Derivati celuloze kao materijal na biobazi za strukturisanje oleogelova. in 33rd Conference of Serbian Veterinarians, Hotel Palisad - Zlatibor, September 8-11, 2022. 2022;:455-461. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2519 .
Glišić, Milica, Bošković Cabrol, Marija, Baltić, Milan Ž., Drašković, Vladimir, Maksimović, Zoran, "Derivati celuloze kao materijal na biobazi za strukturisanje oleogelova" in 33rd Conference of Serbian Veterinarians, Hotel Palisad - Zlatibor, September 8-11, 2022 (2022):455-461, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2519 .