Upotreba enzima u povećanju svarljivosti hrane i zaštiti životne sredine
Autori
Perić, DejanMarković, Radmila
Radulović, Stamen
Grdović, Svetlana
Jovanović, Dragoljub
Šefer, Dragan
Konferencijski prilog (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Potražnja za proteinima animalnog porekla nastavlja da raste sa povećanjem
broja ljudi na planeti. Zbog toga je pred naučnu i stručnu javnost postavljen jasan zadatak, a to je kontinuirana dostupnost mesa, mleka, jaja i ribe. Rast sektora intenzivnog stočarstva postavlja ogromne zahteve za svetske prirodne resurse i kao što se na-
široko izveštava, dovešće do povećanja emisije gasova i efekta staklene bašte, kao i do
većeg uticaja na životnu sredinu, odvodeći naše sisteme ishrane daleko izvan granica
planete. Primarni kritični ekološki faktori su: zapremina stajnjaka, sadržaj azota i fosfora u stajnjaku, proizvodnja metana i miris. Održivost proizvodnje animalnih proteina
je sada glavni i centralni zadatak nametnut čovečanstvu, a pozivi na promene su široko
rasprostranjeni. Postoje raličiti načini ublažavanja štetnih efekata stočarstva na životnu sredinu, a jedan od najsavremenijih je industrijska primena enzima u hrani za životinje. Enzimi, koji se svrstavaju u biološke kataliza...tore su proteini sposobni da ubrzaju
brzinu hemijskih reakcija neophodnih za pravilno funkcionisanje svih ćelija. Zbog svoje
raznolikosti, specifičnosti i katalitičkog kapaciteta, oni su široko prihvaćeni od strane
naučne i industrijske zajednice. Mada su odavno poznati u nauci, enzimi se. kao funkcionalni dodaci, u industriji hrane za životinje koriste tek poslednjih nekoliko decenija.
Razlikujemo endogene enzime, koji se stvaraju u digestivnom sistemu, biljne enzime iz
različitih biljnih hraniva i egzogene enzime koje proizvode različite bakterije i plesni.
Cilj dodavanja enzima je dopuna aktivnosti endogenih enzima životinja, otklanjanje
antinutritivnih materija (glukani, fitati) iz pojedinih hraniva, povećanje energetske i
hranljive vrednost hraniva na osnovu veće dostupnosti pojedinih hranljivih materija za
resorpciju, kao i smanjivanje izlučivanja neiskorišćenih hranljivih materija u spoljašnju
sredinu što se uklapa u koncept očuvanja životne sredine. Potraga za novim izvorima
dobijanja enzima za upotrebu u hrani za životinje je trenutni fokus naučnika. Važan aspekt za istraživanje, koji u industriji hrane za životinje i u stočarstvu može biti primenjen kao faktor zaštite životne sredine, je razvoj enzima koji su otporni na varijabilne
uslove u gastrointestinalnom traktu novim načinima inkapsulacije i zaštite aktivnih
materija.
Ključne reči:
enzimi / ishrana životinja / nutritivna strategija / zaštita životne sredineIzvor:
33. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 8-11. septembar 2022, 2022, 241-252Izdavač:
- Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
Finansiranje / projekti:
- Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, institucionalno finansiranje - 200143 (Univerzitet u Beogradu, Fakultet veterinarske medicine) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Napomena:
- Zbornik radova i kratkih sadržaja
Kolekcije
Institucija/grupa
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Perić, Dejan AU - Marković, Radmila AU - Radulović, Stamen AU - Grdović, Svetlana AU - Jovanović, Dragoljub AU - Šefer, Dragan PY - 2022 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2665 AB - Potražnja za proteinima animalnog porekla nastavlja da raste sa povećanjem broja ljudi na planeti. Zbog toga je pred naučnu i stručnu javnost postavljen jasan zadatak, a to je kontinuirana dostupnost mesa, mleka, jaja i ribe. Rast sektora intenzivnog stočarstva postavlja ogromne zahteve za svetske prirodne resurse i kao što se na- široko izveštava, dovešće do povećanja emisije gasova i efekta staklene bašte, kao i do većeg uticaja na životnu sredinu, odvodeći naše sisteme ishrane daleko izvan granica planete. Primarni kritični ekološki faktori su: zapremina stajnjaka, sadržaj azota i fosfora u stajnjaku, proizvodnja metana i miris. Održivost proizvodnje animalnih proteina je sada glavni i centralni zadatak nametnut čovečanstvu, a pozivi na promene su široko rasprostranjeni. Postoje raličiti načini ublažavanja štetnih efekata stočarstva na životnu sredinu, a jedan od najsavremenijih je industrijska primena enzima u hrani za životinje. Enzimi, koji se svrstavaju u biološke katalizatore su proteini sposobni da ubrzaju brzinu hemijskih reakcija neophodnih za pravilno funkcionisanje svih ćelija. Zbog svoje raznolikosti, specifičnosti i katalitičkog kapaciteta, oni su široko prihvaćeni od strane naučne i industrijske zajednice. Mada su odavno poznati u nauci, enzimi se. kao funkcionalni dodaci, u industriji hrane za životinje koriste tek poslednjih nekoliko decenija. Razlikujemo endogene enzime, koji se stvaraju u digestivnom sistemu, biljne enzime iz različitih biljnih hraniva i egzogene enzime koje proizvode različite bakterije i plesni. Cilj dodavanja enzima je dopuna aktivnosti endogenih enzima životinja, otklanjanje antinutritivnih materija (glukani, fitati) iz pojedinih hraniva, povećanje energetske i hranljive vrednost hraniva na osnovu veće dostupnosti pojedinih hranljivih materija za resorpciju, kao i smanjivanje izlučivanja neiskorišćenih hranljivih materija u spoljašnju sredinu što se uklapa u koncept očuvanja životne sredine. Potraga za novim izvorima dobijanja enzima za upotrebu u hrani za životinje je trenutni fokus naučnika. Važan aspekt za istraživanje, koji u industriji hrane za životinje i u stočarstvu može biti primenjen kao faktor zaštite životne sredine, je razvoj enzima koji su otporni na varijabilne uslove u gastrointestinalnom traktu novim načinima inkapsulacije i zaštite aktivnih materija. PB - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo C3 - 33. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 8-11. septembar 2022 T1 - Upotreba enzima u povećanju svarljivosti hrane i zaštiti životne sredine SP - 241 EP - 252 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2665 ER -
@conference{ author = "Perić, Dejan and Marković, Radmila and Radulović, Stamen and Grdović, Svetlana and Jovanović, Dragoljub and Šefer, Dragan", year = "2022", abstract = "Potražnja za proteinima animalnog porekla nastavlja da raste sa povećanjem broja ljudi na planeti. Zbog toga je pred naučnu i stručnu javnost postavljen jasan zadatak, a to je kontinuirana dostupnost mesa, mleka, jaja i ribe. Rast sektora intenzivnog stočarstva postavlja ogromne zahteve za svetske prirodne resurse i kao što se na- široko izveštava, dovešće do povećanja emisije gasova i efekta staklene bašte, kao i do većeg uticaja na životnu sredinu, odvodeći naše sisteme ishrane daleko izvan granica planete. Primarni kritični ekološki faktori su: zapremina stajnjaka, sadržaj azota i fosfora u stajnjaku, proizvodnja metana i miris. Održivost proizvodnje animalnih proteina je sada glavni i centralni zadatak nametnut čovečanstvu, a pozivi na promene su široko rasprostranjeni. Postoje raličiti načini ublažavanja štetnih efekata stočarstva na životnu sredinu, a jedan od najsavremenijih je industrijska primena enzima u hrani za životinje. Enzimi, koji se svrstavaju u biološke katalizatore su proteini sposobni da ubrzaju brzinu hemijskih reakcija neophodnih za pravilno funkcionisanje svih ćelija. Zbog svoje raznolikosti, specifičnosti i katalitičkog kapaciteta, oni su široko prihvaćeni od strane naučne i industrijske zajednice. Mada su odavno poznati u nauci, enzimi se. kao funkcionalni dodaci, u industriji hrane za životinje koriste tek poslednjih nekoliko decenija. Razlikujemo endogene enzime, koji se stvaraju u digestivnom sistemu, biljne enzime iz različitih biljnih hraniva i egzogene enzime koje proizvode različite bakterije i plesni. Cilj dodavanja enzima je dopuna aktivnosti endogenih enzima životinja, otklanjanje antinutritivnih materija (glukani, fitati) iz pojedinih hraniva, povećanje energetske i hranljive vrednost hraniva na osnovu veće dostupnosti pojedinih hranljivih materija za resorpciju, kao i smanjivanje izlučivanja neiskorišćenih hranljivih materija u spoljašnju sredinu što se uklapa u koncept očuvanja životne sredine. Potraga za novim izvorima dobijanja enzima za upotrebu u hrani za životinje je trenutni fokus naučnika. Važan aspekt za istraživanje, koji u industriji hrane za životinje i u stočarstvu može biti primenjen kao faktor zaštite životne sredine, je razvoj enzima koji su otporni na varijabilne uslove u gastrointestinalnom traktu novim načinima inkapsulacije i zaštite aktivnih materija.", publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo", journal = "33. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 8-11. septembar 2022", title = "Upotreba enzima u povećanju svarljivosti hrane i zaštiti životne sredine", pages = "241-252", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2665" }
Perić, D., Marković, R., Radulović, S., Grdović, S., Jovanović, D.,& Šefer, D.. (2022). Upotreba enzima u povećanju svarljivosti hrane i zaštiti životne sredine. in 33. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 8-11. septembar 2022 Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 241-252. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2665
Perić D, Marković R, Radulović S, Grdović S, Jovanović D, Šefer D. Upotreba enzima u povećanju svarljivosti hrane i zaštiti životne sredine. in 33. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 8-11. septembar 2022. 2022;:241-252. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2665 .
Perić, Dejan, Marković, Radmila, Radulović, Stamen, Grdović, Svetlana, Jovanović, Dragoljub, Šefer, Dragan, "Upotreba enzima u povećanju svarljivosti hrane i zaštiti životne sredine" in 33. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 8-11. septembar 2022 (2022):241-252, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2665 .