Značaj aromatičnih biljaka i etarskih ulja u ishrani nepreživara
The importance of aromatic plants and essential oils in the diet of non-ruminants
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Биљке које садрже етарска уља називају се ароматичне биљке. Распрострањене су широм света, међутим за нас значајне врсте потичу
са подручја Средоземља као што су рузмарин, оригано, жалфија,
тимијан, нана, босиљак, анис и бели лук. Ароматичне биљке садрже
мирисна, испарљива, хидрофобна и високо концентрисана једињења,
етарска уља. То су сложене мешавине секундарних метаболита, односно хемијских супстанци као што су полифеноли, кинини, флавоноли/
флавоноиди, алкалоиди, полипептиди или њихови деривати супституисани кисеоником. Најзначајније фамилије са становишта продукције етарских уља су: Asteraceae (Compositae), Lamiaceae (Labiateae) i
Apiaceae (Umbelliferae). Биолошки активна једињења ароматичних
биљака имају антимикробна, антиоксидативна, антипаразитска, антипротозоална, антифунгална и антиинфламаторна својства.
Број објављених радова о употреби ароматичних биљака и етарских
уља као фитоадитива у исхрани животиња се повећао последњих
година. Истраживања потврђују њихову ефи...касност као природних промотера раста и доказују да они представљају алтернативу забрањеним антибиотицима. Испитивано је дејство многих биљака
као фитоадитива у исхрани непреживара, а најзаступљеније су: оригано, мајкина душица, тимијан, бели лук, жалфија, нана, коприва,
камилица, рузмарин, кантарион и анис. Биоактивне супстанце ароматичних биљака на специфичан начин утичу на животиње: имају
антибактеријска својства, побољшавају функционисање имуног система, регулишу унос хране и апетит животиња побољшавајући укус,
регулишу функционисање пробавног система, појачавају синтезу
жучних киселина у јетри и њихово излучивање у жучи, стимулишу
функцију ензима панкреаса (липазе, амилазе и протеазе) и обликују
сензорна својства анималних производа. Претпоставља се да је општи
начин деловања фитогених адитива модулисање микрофлоре црева и
смањење патогена, као и способност да побољшају активност ензима
и капацитет апсорпције хранљивих материја.
Додатак ароматичних биљака и етарских уља богатих антимикробним
и антиоксидативним једињењима у исхрану животиња може побољшати искористљивост хране и перформансе и донети економске
користи у сточараству.
Plants that contain essential oils are called aromatic plants. They
are distributed all over the world. Species that are but important
for us originate from the Mediterranean, such as rosemary, oregano,
sage, thyme, mint, basil, anise and garlic. Aromatic plants contain
fragrant, volatile, hydrophobic and highly concentrated compounds,
essential oils. These are complex mixtures of secondary metabolites or
chemical substances such as polyphenols, quinines, flavonols/flavonoids,
alkaloids, polypeptides or their oxygen-substituted derivatives. The most
important families from the point of view of essential oils production
are: Asteraceae (Compositae), Lamiaceae (Labiateae) and Apiaceae
(Umbelliferae). Biologically active compounds of aromatic plants have
antimicrobial, antioxidant, antiparasitic, antiprotozoal, antifungal and
anti-inflammatory properties.
The number of published papers on the use of aromatic plants and
essential oils as phytoadditives in animal nutrition has... increased in
recent years. Research confirms their effectiveness as natural growth promoters and proves that they are an alternative to banned antibiotics.
The effect of many plants as phytoadditives in the diet of non-ruminants
has been studied, and the most common are: oregano, thyme, thyme,
garlic, sage, mint, nettle, chamomile, rosemary, St. John’s wort and
anise. Bioactive substances of aromatic plants affect animals in a specific
way: they have antibacterial properties, improve the functioning of
the immune system, regulate feed intake and appetite by improving
palatability, regulate the functioning of the digestive system, increase
the synthesis of bile acids in the liver and bile secretion, stimulate
enzyme function. (lipases, amylases and proteases) and shape the sensory
properties of animal products. It is assumed that the general mode of
action of phytogenic additives is to modulate the intestinal microflora
and reduce pathogens, as well as the ability to improve enzyme activity
and absorption capacity of nutrients.
The addition of aromatic plants and essential oils rich in antimicrobial
and antioxidant compounds to animal nutrition can improve feed
efficiency and performance and bring economic benefits to livestock.
Кључне речи:
ароматичне биљке / етарска уља / фитоадитиви / непреживари / aromatic plants / essential oils / phytoadditives / non-ruminantsИзвор:
27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022, 2022, 310-313Издавач:
- Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200143 (Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Напомена:
- Zbornik radova i kratkih sadržaja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Grdović, Svetlana AU - Marković, Radmila AU - Radulović, Stamen AU - Perić, Dejan AU - Šefer, Dragan PY - 2022 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2974 AB - Биљке које садрже етарска уља називају се ароматичне биљке. Распрострањене су широм света, међутим за нас значајне врсте потичу са подручја Средоземља као што су рузмарин, оригано, жалфија, тимијан, нана, босиљак, анис и бели лук. Ароматичне биљке садрже мирисна, испарљива, хидрофобна и високо концентрисана једињења, етарска уља. То су сложене мешавине секундарних метаболита, односно хемијских супстанци као што су полифеноли, кинини, флавоноли/ флавоноиди, алкалоиди, полипептиди или њихови деривати супституисани кисеоником. Најзначајније фамилије са становишта продукције етарских уља су: Asteraceae (Compositae), Lamiaceae (Labiateae) i Apiaceae (Umbelliferae). Биолошки активна једињења ароматичних биљака имају антимикробна, антиоксидативна, антипаразитска, антипротозоална, антифунгална и антиинфламаторна својства. Број објављених радова о употреби ароматичних биљака и етарских уља као фитоадитива у исхрани животиња се повећао последњих година. Истраживања потврђују њихову ефикасност као природних промотера раста и доказују да они представљају алтернативу забрањеним антибиотицима. Испитивано је дејство многих биљака као фитоадитива у исхрани непреживара, а најзаступљеније су: оригано, мајкина душица, тимијан, бели лук, жалфија, нана, коприва, камилица, рузмарин, кантарион и анис. Биоактивне супстанце ароматичних биљака на специфичан начин утичу на животиње: имају антибактеријска својства, побољшавају функционисање имуног система, регулишу унос хране и апетит животиња побољшавајући укус, регулишу функционисање пробавног система, појачавају синтезу жучних киселина у јетри и њихово излучивање у жучи, стимулишу функцију ензима панкреаса (липазе, амилазе и протеазе) и обликују сензорна својства анималних производа. Претпоставља се да је општи начин деловања фитогених адитива модулисање микрофлоре црева и смањење патогена, као и способност да побољшају активност ензима и капацитет апсорпције хранљивих материја. Додатак ароматичних биљака и етарских уља богатих антимикробним и антиоксидативним једињењима у исхрану животиња може побољшати искористљивост хране и перформансе и донети економске користи у сточараству. AB - Plants that contain essential oils are called aromatic plants. They are distributed all over the world. Species that are but important for us originate from the Mediterranean, such as rosemary, oregano, sage, thyme, mint, basil, anise and garlic. Aromatic plants contain fragrant, volatile, hydrophobic and highly concentrated compounds, essential oils. These are complex mixtures of secondary metabolites or chemical substances such as polyphenols, quinines, flavonols/flavonoids, alkaloids, polypeptides or their oxygen-substituted derivatives. The most important families from the point of view of essential oils production are: Asteraceae (Compositae), Lamiaceae (Labiateae) and Apiaceae (Umbelliferae). Biologically active compounds of aromatic plants have antimicrobial, antioxidant, antiparasitic, antiprotozoal, antifungal and anti-inflammatory properties. The number of published papers on the use of aromatic plants and essential oils as phytoadditives in animal nutrition has increased in recent years. Research confirms their effectiveness as natural growth promoters and proves that they are an alternative to banned antibiotics. The effect of many plants as phytoadditives in the diet of non-ruminants has been studied, and the most common are: oregano, thyme, thyme, garlic, sage, mint, nettle, chamomile, rosemary, St. John’s wort and anise. Bioactive substances of aromatic plants affect animals in a specific way: they have antibacterial properties, improve the functioning of the immune system, regulate feed intake and appetite by improving palatability, regulate the functioning of the digestive system, increase the synthesis of bile acids in the liver and bile secretion, stimulate enzyme function. (lipases, amylases and proteases) and shape the sensory properties of animal products. It is assumed that the general mode of action of phytogenic additives is to modulate the intestinal microflora and reduce pathogens, as well as the ability to improve enzyme activity and absorption capacity of nutrients. The addition of aromatic plants and essential oils rich in antimicrobial and antioxidant compounds to animal nutrition can improve feed efficiency and performance and bring economic benefits to livestock. PB - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske C3 - 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022 T1 - Značaj aromatičnih biljaka i etarskih ulja u ishrani nepreživara T1 - The importance of aromatic plants and essential oils in the diet of non-ruminants SP - 310 EP - 313 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2974 ER -
@conference{ author = "Grdović, Svetlana and Marković, Radmila and Radulović, Stamen and Perić, Dejan and Šefer, Dragan", year = "2022", abstract = "Биљке које садрже етарска уља називају се ароматичне биљке. Распрострањене су широм света, међутим за нас значајне врсте потичу са подручја Средоземља као што су рузмарин, оригано, жалфија, тимијан, нана, босиљак, анис и бели лук. Ароматичне биљке садрже мирисна, испарљива, хидрофобна и високо концентрисана једињења, етарска уља. То су сложене мешавине секундарних метаболита, односно хемијских супстанци као што су полифеноли, кинини, флавоноли/ флавоноиди, алкалоиди, полипептиди или њихови деривати супституисани кисеоником. Најзначајније фамилије са становишта продукције етарских уља су: Asteraceae (Compositae), Lamiaceae (Labiateae) i Apiaceae (Umbelliferae). Биолошки активна једињења ароматичних биљака имају антимикробна, антиоксидативна, антипаразитска, антипротозоална, антифунгална и антиинфламаторна својства. Број објављених радова о употреби ароматичних биљака и етарских уља као фитоадитива у исхрани животиња се повећао последњих година. Истраживања потврђују њихову ефикасност као природних промотера раста и доказују да они представљају алтернативу забрањеним антибиотицима. Испитивано је дејство многих биљака као фитоадитива у исхрани непреживара, а најзаступљеније су: оригано, мајкина душица, тимијан, бели лук, жалфија, нана, коприва, камилица, рузмарин, кантарион и анис. Биоактивне супстанце ароматичних биљака на специфичан начин утичу на животиње: имају антибактеријска својства, побољшавају функционисање имуног система, регулишу унос хране и апетит животиња побољшавајући укус, регулишу функционисање пробавног система, појачавају синтезу жучних киселина у јетри и њихово излучивање у жучи, стимулишу функцију ензима панкреаса (липазе, амилазе и протеазе) и обликују сензорна својства анималних производа. Претпоставља се да је општи начин деловања фитогених адитива модулисање микрофлоре црева и смањење патогена, као и способност да побољшају активност ензима и капацитет апсорпције хранљивих материја. Додатак ароматичних биљака и етарских уља богатих антимикробним и антиоксидативним једињењима у исхрану животиња може побољшати искористљивост хране и перформансе и донети економске користи у сточараству., Plants that contain essential oils are called aromatic plants. They are distributed all over the world. Species that are but important for us originate from the Mediterranean, such as rosemary, oregano, sage, thyme, mint, basil, anise and garlic. Aromatic plants contain fragrant, volatile, hydrophobic and highly concentrated compounds, essential oils. These are complex mixtures of secondary metabolites or chemical substances such as polyphenols, quinines, flavonols/flavonoids, alkaloids, polypeptides or their oxygen-substituted derivatives. The most important families from the point of view of essential oils production are: Asteraceae (Compositae), Lamiaceae (Labiateae) and Apiaceae (Umbelliferae). Biologically active compounds of aromatic plants have antimicrobial, antioxidant, antiparasitic, antiprotozoal, antifungal and anti-inflammatory properties. The number of published papers on the use of aromatic plants and essential oils as phytoadditives in animal nutrition has increased in recent years. Research confirms their effectiveness as natural growth promoters and proves that they are an alternative to banned antibiotics. The effect of many plants as phytoadditives in the diet of non-ruminants has been studied, and the most common are: oregano, thyme, thyme, garlic, sage, mint, nettle, chamomile, rosemary, St. John’s wort and anise. Bioactive substances of aromatic plants affect animals in a specific way: they have antibacterial properties, improve the functioning of the immune system, regulate feed intake and appetite by improving palatability, regulate the functioning of the digestive system, increase the synthesis of bile acids in the liver and bile secretion, stimulate enzyme function. (lipases, amylases and proteases) and shape the sensory properties of animal products. It is assumed that the general mode of action of phytogenic additives is to modulate the intestinal microflora and reduce pathogens, as well as the ability to improve enzyme activity and absorption capacity of nutrients. The addition of aromatic plants and essential oils rich in antimicrobial and antioxidant compounds to animal nutrition can improve feed efficiency and performance and bring economic benefits to livestock.", publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske", journal = "27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022", title = "Značaj aromatičnih biljaka i etarskih ulja u ishrani nepreživara, The importance of aromatic plants and essential oils in the diet of non-ruminants", pages = "310-313", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2974" }
Grdović, S., Marković, R., Radulović, S., Perić, D.,& Šefer, D.. (2022). Značaj aromatičnih biljaka i etarskih ulja u ishrani nepreživara. in 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022 Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 310-313. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2974
Grdović S, Marković R, Radulović S, Perić D, Šefer D. Značaj aromatičnih biljaka i etarskih ulja u ishrani nepreživara. in 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022. 2022;:310-313. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2974 .
Grdović, Svetlana, Marković, Radmila, Radulović, Stamen, Perić, Dejan, Šefer, Dragan, "Značaj aromatičnih biljaka i etarskih ulja u ishrani nepreživara" in 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15-18. jun 2022 (2022):310-313, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2974 .