Fermentisane kobasice-osobine i proizvodnja
Аутори
Baltić, Milan Ž.Glišić, Milica
Janjić, Jelena
Ćirić, Jelena
Đorđević, Jasna
Glamočlija, Nataša
Bošković, Marija
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Fermentisane kobasice su proizvodi od mesa sa verovatno najdužom tradicijom. U Zavodu za intelektulnu svojinu Srbije zaštićeno je oznakom geografskog porekla pet fermentisanih kobasica. U Srbiji se proizvode uglavnom od svinjskog mesa, a od dodataka koristi se kuhinjska ili nitritna so za salamurenje, šećer, starter kulture i začini (beli luk, paprika, biber). Nadev kobasica se puni u prirodne ili veštačke omotače različitog dijametra. Kobasice se dime hladnim dimom, a sam proces sušenja, odnosno zrenja, zavisi od dijametra omotača. Stavljaju se u promet u rinfuzu, ali sve češće pakovana u vakuum ili modifikovanu atmosferu.
Кључне речи:
fermentisane kobasice / izbor sirovine / dodaci / omotačiИзвор:
15. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 25 - 27. maj 2017, 2017, 95-101Издавач:
- Požarevac : Sitograf RM
Финансирање / пројекти:
- Одабране биолошке опасности за безбедност/квалитет хране анималног порекла и контролне мере од фарме до потрошача (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31034)
Напомена:
- Zbornik radova
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Baltić, Milan Ž. AU - Glišić, Milica AU - Janjić, Jelena AU - Ćirić, Jelena AU - Đorđević, Jasna AU - Glamočlija, Nataša AU - Bošković, Marija PY - 2017 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2985 AB - Fermentisane kobasice su proizvodi od mesa sa verovatno najdužom tradicijom. U Zavodu za intelektulnu svojinu Srbije zaštićeno je oznakom geografskog porekla pet fermentisanih kobasica. U Srbiji se proizvode uglavnom od svinjskog mesa, a od dodataka koristi se kuhinjska ili nitritna so za salamurenje, šećer, starter kulture i začini (beli luk, paprika, biber). Nadev kobasica se puni u prirodne ili veštačke omotače različitog dijametra. Kobasice se dime hladnim dimom, a sam proces sušenja, odnosno zrenja, zavisi od dijametra omotača. Stavljaju se u promet u rinfuzu, ali sve češće pakovana u vakuum ili modifikovanu atmosferu. PB - Požarevac : Sitograf RM C3 - 15. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 25 - 27. maj 2017 T1 - Fermentisane kobasice-osobine i proizvodnja SP - 95 EP - 101 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2985 ER -
@conference{ author = "Baltić, Milan Ž. and Glišić, Milica and Janjić, Jelena and Ćirić, Jelena and Đorđević, Jasna and Glamočlija, Nataša and Bošković, Marija", year = "2017", abstract = "Fermentisane kobasice su proizvodi od mesa sa verovatno najdužom tradicijom. U Zavodu za intelektulnu svojinu Srbije zaštićeno je oznakom geografskog porekla pet fermentisanih kobasica. U Srbiji se proizvode uglavnom od svinjskog mesa, a od dodataka koristi se kuhinjska ili nitritna so za salamurenje, šećer, starter kulture i začini (beli luk, paprika, biber). Nadev kobasica se puni u prirodne ili veštačke omotače različitog dijametra. Kobasice se dime hladnim dimom, a sam proces sušenja, odnosno zrenja, zavisi od dijametra omotača. Stavljaju se u promet u rinfuzu, ali sve češće pakovana u vakuum ili modifikovanu atmosferu.", publisher = "Požarevac : Sitograf RM", journal = "15. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 25 - 27. maj 2017", title = "Fermentisane kobasice-osobine i proizvodnja", pages = "95-101", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2985" }
Baltić, M. Ž., Glišić, M., Janjić, J., Ćirić, J., Đorđević, J., Glamočlija, N.,& Bošković, M.. (2017). Fermentisane kobasice-osobine i proizvodnja. in 15. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 25 - 27. maj 2017 Požarevac : Sitograf RM., 95-101. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2985
Baltić MŽ, Glišić M, Janjić J, Ćirić J, Đorđević J, Glamočlija N, Bošković M. Fermentisane kobasice-osobine i proizvodnja. in 15. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 25 - 27. maj 2017. 2017;:95-101. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2985 .
Baltić, Milan Ž., Glišić, Milica, Janjić, Jelena, Ćirić, Jelena, Đorđević, Jasna, Glamočlija, Nataša, Bošković, Marija, "Fermentisane kobasice-osobine i proizvodnja" in 15. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 25 - 27. maj 2017 (2017):95-101, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2985 .