Efekat etarskih ulja na patogene bakterije poreklom iz mesa
The effect of essential oils against foodborne pathogens associated with meat
Authors
Vidaković Knežević, SuzanaVranešević, Jelena
Knežević, Slobodan
Ružić, Zoran
Milanov, Dubravka
Kocić-Tanackov, Sunčica
Karabasil, Nedjeljko
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Meso je nutritivno vredna namirnica, zbog čega je sklona mikrobiološkoj
kontaminaciji i kvaru. Glavne hranom prenosive patogene bakterije, kao što su
Salmonella spp., Listeria monocytogenes i Yersinia enterocolitica, često povezuju sa
mesom. Ovi uzročnici se nalaze na vrhu liste prijavljenih zoonoza kod ljudi. Kako
bi se povećao mikrobiološki kvalitet mesa poslednjih decenija su u upotrebi
alternativne supstance, između ostalog i etarska ulja, jedinjenja dobijena
ekstrakcijom iz biljaka, koje čine “bezbednu” alternativu hemijskim i sintetskim
aditivima, u cilju postizanja antimikrobnih i antioksidativnih efekata. Mnoga
istraživanja prikazuju antibakterijsko dejstvo etarskih ulja. Efekat delovanja
etarskih ulja na bakterije ogleda se u inhibiciji njihovog rasta (bakteriostatski
efekat) ili njihovoj destrukciji (baktericidni efekat). U ovom radu prikazana su
komercijalno dostupna etarska ulja prepoznata kao bezbedna za prehrambenu
upotrebu, njihova antibakterijska dejstva pro...tiv hranom prenosivih bakterija u in
vitro uslovima, mehanizmi delovanja ovih etarskih ulja na Gram pozitivne i Gram
negativne bakterije, kao i njihova primena na modelu mesa.
Meat is rich in nutrients and thus highly prone to microbial contamination. Main
foodborne pathogens, including Salmonella spp., Listeria monocytogenes, and
Yersinia enterocolitica, are associated with meat. Those agents are on top of the list
as the most reported zoonoses in humans. In order to increase the microbial
quality of meat, alternative substances are applied. This includes essential oils,
compounds extracted from plants, as a “safe” alternative to chemical or synthetic
antimicrobials and antioxidants. Many studies have demonstrated the
antibacterial activity of essential oils. The effect of essential oils on bacteria is
reflected in the inhibition of their growth (bacteriostatic effect) or the destruction
of the bacterial cell (bactericidal effect). This paper reviews commercially
available essential oils recognized as safe, in vitro antibacterial activity of essential
oils against foodborne pathogens, mechanisms of action of essential oils on Gram
positive and G...ram negative bacteria, and application of essential oils in model
meat system.
Keywords:
antibakterijska aktivnost / mehanizmi delovanja / mikrobiološki kvalitet / ekstrakti biljaka / antibacterial activity / mechanisms of action / microbial quality / plant extractsSource:
28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023, 2023, 144-145Publisher:
- Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
Funding / projects:
- Ministry of Science, Technological Development and Innovation of the Republic of Serbia, institutional funding - 200031 (Scientific Institute of Veterinary Medicine 'Novi Sad', Novi Sad) (RS-MESTD-inst-2020-200031)
Note:
- Zbornik radova i kratkih sadržaja
Collections
Institution/Community
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Vidaković Knežević, Suzana AU - Vranešević, Jelena AU - Knežević, Slobodan AU - Ružić, Zoran AU - Milanov, Dubravka AU - Kocić-Tanackov, Sunčica AU - Karabasil, Nedjeljko PY - 2023 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3082 AB - Meso je nutritivno vredna namirnica, zbog čega je sklona mikrobiološkoj kontaminaciji i kvaru. Glavne hranom prenosive patogene bakterije, kao što su Salmonella spp., Listeria monocytogenes i Yersinia enterocolitica, često povezuju sa mesom. Ovi uzročnici se nalaze na vrhu liste prijavljenih zoonoza kod ljudi. Kako bi se povećao mikrobiološki kvalitet mesa poslednjih decenija su u upotrebi alternativne supstance, između ostalog i etarska ulja, jedinjenja dobijena ekstrakcijom iz biljaka, koje čine “bezbednu” alternativu hemijskim i sintetskim aditivima, u cilju postizanja antimikrobnih i antioksidativnih efekata. Mnoga istraživanja prikazuju antibakterijsko dejstvo etarskih ulja. Efekat delovanja etarskih ulja na bakterije ogleda se u inhibiciji njihovog rasta (bakteriostatski efekat) ili njihovoj destrukciji (baktericidni efekat). U ovom radu prikazana su komercijalno dostupna etarska ulja prepoznata kao bezbedna za prehrambenu upotrebu, njihova antibakterijska dejstva protiv hranom prenosivih bakterija u in vitro uslovima, mehanizmi delovanja ovih etarskih ulja na Gram pozitivne i Gram negativne bakterije, kao i njihova primena na modelu mesa. AB - Meat is rich in nutrients and thus highly prone to microbial contamination. Main foodborne pathogens, including Salmonella spp., Listeria monocytogenes, and Yersinia enterocolitica, are associated with meat. Those agents are on top of the list as the most reported zoonoses in humans. In order to increase the microbial quality of meat, alternative substances are applied. This includes essential oils, compounds extracted from plants, as a “safe” alternative to chemical or synthetic antimicrobials and antioxidants. Many studies have demonstrated the antibacterial activity of essential oils. The effect of essential oils on bacteria is reflected in the inhibition of their growth (bacteriostatic effect) or the destruction of the bacterial cell (bactericidal effect). This paper reviews commercially available essential oils recognized as safe, in vitro antibacterial activity of essential oils against foodborne pathogens, mechanisms of action of essential oils on Gram positive and Gram negative bacteria, and application of essential oils in model meat system. PB - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske C3 - 28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023 T1 - Efekat etarskih ulja na patogene bakterije poreklom iz mesa T1 - The effect of essential oils against foodborne pathogens associated with meat SP - 144 EP - 145 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3082 ER -
@conference{ author = "Vidaković Knežević, Suzana and Vranešević, Jelena and Knežević, Slobodan and Ružić, Zoran and Milanov, Dubravka and Kocić-Tanackov, Sunčica and Karabasil, Nedjeljko", year = "2023", abstract = "Meso je nutritivno vredna namirnica, zbog čega je sklona mikrobiološkoj kontaminaciji i kvaru. Glavne hranom prenosive patogene bakterije, kao što su Salmonella spp., Listeria monocytogenes i Yersinia enterocolitica, često povezuju sa mesom. Ovi uzročnici se nalaze na vrhu liste prijavljenih zoonoza kod ljudi. Kako bi se povećao mikrobiološki kvalitet mesa poslednjih decenija su u upotrebi alternativne supstance, između ostalog i etarska ulja, jedinjenja dobijena ekstrakcijom iz biljaka, koje čine “bezbednu” alternativu hemijskim i sintetskim aditivima, u cilju postizanja antimikrobnih i antioksidativnih efekata. Mnoga istraživanja prikazuju antibakterijsko dejstvo etarskih ulja. Efekat delovanja etarskih ulja na bakterije ogleda se u inhibiciji njihovog rasta (bakteriostatski efekat) ili njihovoj destrukciji (baktericidni efekat). U ovom radu prikazana su komercijalno dostupna etarska ulja prepoznata kao bezbedna za prehrambenu upotrebu, njihova antibakterijska dejstva protiv hranom prenosivih bakterija u in vitro uslovima, mehanizmi delovanja ovih etarskih ulja na Gram pozitivne i Gram negativne bakterije, kao i njihova primena na modelu mesa., Meat is rich in nutrients and thus highly prone to microbial contamination. Main foodborne pathogens, including Salmonella spp., Listeria monocytogenes, and Yersinia enterocolitica, are associated with meat. Those agents are on top of the list as the most reported zoonoses in humans. In order to increase the microbial quality of meat, alternative substances are applied. This includes essential oils, compounds extracted from plants, as a “safe” alternative to chemical or synthetic antimicrobials and antioxidants. Many studies have demonstrated the antibacterial activity of essential oils. The effect of essential oils on bacteria is reflected in the inhibition of their growth (bacteriostatic effect) or the destruction of the bacterial cell (bactericidal effect). This paper reviews commercially available essential oils recognized as safe, in vitro antibacterial activity of essential oils against foodborne pathogens, mechanisms of action of essential oils on Gram positive and Gram negative bacteria, and application of essential oils in model meat system.", publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske", journal = "28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023", title = "Efekat etarskih ulja na patogene bakterije poreklom iz mesa, The effect of essential oils against foodborne pathogens associated with meat", pages = "144-145", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3082" }
Vidaković Knežević, S., Vranešević, J., Knežević, S., Ružić, Z., Milanov, D., Kocić-Tanackov, S.,& Karabasil, N.. (2023). Efekat etarskih ulja na patogene bakterije poreklom iz mesa. in 28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023 Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 144-145. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3082
Vidaković Knežević S, Vranešević J, Knežević S, Ružić Z, Milanov D, Kocić-Tanackov S, Karabasil N. Efekat etarskih ulja na patogene bakterije poreklom iz mesa. in 28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023. 2023;:144-145. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3082 .
Vidaković Knežević, Suzana, Vranešević, Jelena, Knežević, Slobodan, Ružić, Zoran, Milanov, Dubravka, Kocić-Tanackov, Sunčica, Karabasil, Nedjeljko, "Efekat etarskih ulja na patogene bakterije poreklom iz mesa" in 28. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 17. jun 2023 (2023):144-145, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3082 .