Proizvodnja kultivisanog mesa
Аутори
Baltić, Milan Ž.Starčević, Marija
Laudanović, Milica
Grković, Nevena
Mikić, Marija
Baltić, Branislav
Janjić, Jelena
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Proizvodnja hrane, posebno hrane animalnog porekla, je danas jedan od najtežih izazova u
poljoprivrednoj proizvodnji. Od pre 25 godina u naučnim krugovima se sve više govori i radi na
proizvodnji mesa u laboratoriji za koga se sve više koristi termin „kultivisano meso“. U svetu se
44 kompanije bave razvojem tehnologija proizvodnje kultivisanog mesa (goveđe, svinjsko,
živinsko, riba), pa se ovo meso već nalazi u restoranskoj ishrani (Singapur, Izrael). Još uvek nema
sigurnih podataka o njegovom uticaju na zdravlje ljudi. Nedostaju i propisi koji bi omogućili
njegovu masovnu upotrebu. Nema sumnje da će u slučaju pozitivnih rešenja o prometu
kultivisanog mesa ono doprineti zaštiti životne sredine, dobrobiti životinja, da je proizvodnja ovog
mesa ekonomski opravdana i da treba da bude bezbedno za ishranu ljudi. Dosadašnja ispitivanja
prihvatljivosti ovog mesa u ishrani ljudi pokazuju da dve trećine ispitivanih potrošača imaju
pozitivan odnos prema kultivisanom mesu. Ispitivanja u... ovoj oblasti, iako skupa, su sveobuhvatna
i sa namerom da doprinesu sigurnosti hrane u svetu.
Кључне речи:
proizodnja / propisi / bezbednost mesaИзвор:
20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 8 - 9. jun 2023, 2023, 22-29Издавач:
- Požarevac : Sitograf RM
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200143 (Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Напомена:
- Zbornik radova
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Baltić, Milan Ž. AU - Starčević, Marija AU - Laudanović, Milica AU - Grković, Nevena AU - Mikić, Marija AU - Baltić, Branislav AU - Janjić, Jelena PY - 2023 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3102 AB - Proizvodnja hrane, posebno hrane animalnog porekla, je danas jedan od najtežih izazova u poljoprivrednoj proizvodnji. Od pre 25 godina u naučnim krugovima se sve više govori i radi na proizvodnji mesa u laboratoriji za koga se sve više koristi termin „kultivisano meso“. U svetu se 44 kompanije bave razvojem tehnologija proizvodnje kultivisanog mesa (goveđe, svinjsko, živinsko, riba), pa se ovo meso već nalazi u restoranskoj ishrani (Singapur, Izrael). Još uvek nema sigurnih podataka o njegovom uticaju na zdravlje ljudi. Nedostaju i propisi koji bi omogućili njegovu masovnu upotrebu. Nema sumnje da će u slučaju pozitivnih rešenja o prometu kultivisanog mesa ono doprineti zaštiti životne sredine, dobrobiti životinja, da je proizvodnja ovog mesa ekonomski opravdana i da treba da bude bezbedno za ishranu ljudi. Dosadašnja ispitivanja prihvatljivosti ovog mesa u ishrani ljudi pokazuju da dve trećine ispitivanih potrošača imaju pozitivan odnos prema kultivisanom mesu. Ispitivanja u ovoj oblasti, iako skupa, su sveobuhvatna i sa namerom da doprinesu sigurnosti hrane u svetu. PB - Požarevac : Sitograf RM C3 - 20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 8 - 9. jun 2023 T1 - Proizvodnja kultivisanog mesa SP - 22 EP - 29 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3102 ER -
@conference{ author = "Baltić, Milan Ž. and Starčević, Marija and Laudanović, Milica and Grković, Nevena and Mikić, Marija and Baltić, Branislav and Janjić, Jelena", year = "2023", abstract = "Proizvodnja hrane, posebno hrane animalnog porekla, je danas jedan od najtežih izazova u poljoprivrednoj proizvodnji. Od pre 25 godina u naučnim krugovima se sve više govori i radi na proizvodnji mesa u laboratoriji za koga se sve više koristi termin „kultivisano meso“. U svetu se 44 kompanije bave razvojem tehnologija proizvodnje kultivisanog mesa (goveđe, svinjsko, živinsko, riba), pa se ovo meso već nalazi u restoranskoj ishrani (Singapur, Izrael). Još uvek nema sigurnih podataka o njegovom uticaju na zdravlje ljudi. Nedostaju i propisi koji bi omogućili njegovu masovnu upotrebu. Nema sumnje da će u slučaju pozitivnih rešenja o prometu kultivisanog mesa ono doprineti zaštiti životne sredine, dobrobiti životinja, da je proizvodnja ovog mesa ekonomski opravdana i da treba da bude bezbedno za ishranu ljudi. Dosadašnja ispitivanja prihvatljivosti ovog mesa u ishrani ljudi pokazuju da dve trećine ispitivanih potrošača imaju pozitivan odnos prema kultivisanom mesu. Ispitivanja u ovoj oblasti, iako skupa, su sveobuhvatna i sa namerom da doprinesu sigurnosti hrane u svetu.", publisher = "Požarevac : Sitograf RM", journal = "20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 8 - 9. jun 2023", title = "Proizvodnja kultivisanog mesa", pages = "22-29", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3102" }
Baltić, M. Ž., Starčević, M., Laudanović, M., Grković, N., Mikić, M., Baltić, B.,& Janjić, J.. (2023). Proizvodnja kultivisanog mesa. in 20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 8 - 9. jun 2023 Požarevac : Sitograf RM., 22-29. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3102
Baltić MŽ, Starčević M, Laudanović M, Grković N, Mikić M, Baltić B, Janjić J. Proizvodnja kultivisanog mesa. in 20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 8 - 9. jun 2023. 2023;:22-29. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3102 .
Baltić, Milan Ž., Starčević, Marija, Laudanović, Milica, Grković, Nevena, Mikić, Marija, Baltić, Branislav, Janjić, Jelena, "Proizvodnja kultivisanog mesa" in 20. Simpozijum Zdravstvena zaštita, selekcija i reprodukcija svinja, Srebrno jezero, 8 - 9. jun 2023 (2023):22-29, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3102 .