Značaj izbora hraniva na masnokiselinski sastav mesa svinja
Аутори
Marković, RadmilaBaltić, Milan Ž.
Šefer, Dragan
Perić, Dejan
Grdović, Svetlana
Todorović-Laudanović, Milica
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Veliki broj istraživanja potvrđuje povezanost učestalosti hroničnih masovnih
nezaraznih bolesti sa ishranom ljudi. Pri tom se u poseban značaj pridaje upotrebi
masti u ishrani ljudi, naročito n-3 i n-6 masnih kiselina i njihovom međusobnom
odnosu. Na sadržaj i odnos masnih kiselina mesa svinja može da se utiče izborom
hraniva za ishranu svinja. Cilj naših istraživanja bio je ispitivanje uticaja komercijalnog
preparata lana, dodatog u hranu za svinje na masnokiselinski sastav mesa svinja.
Masnokiselinski sastav hrane za svinje i mesa svinja određen je gasnom
hromatografijom. Upotreba lana, u ishrani svinja značajno utiče na sadržaj zasićenih,
mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina u mesu svinja. Meso svinja
hranjenih sa ovim dodatkom imalo je značajno povoljniji odnos n-6/ n-3 masnih
kiselina, u odnosu na meso svinja hranjenih bez dodatka preparat lana. Dodavanjem
preparata lana, u hranu za svinje poboljšava se nutritivna vrednost mesa svinja.
Кључне речи:
ishrana svinja / lan / masne kiseline / kvalitet mesaИзвор:
34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023, 2023, 106-113Издавач:
- Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200143 (Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Напомена:
- Zbornik radova i kratkih sadržaja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Marković, Radmila AU - Baltić, Milan Ž. AU - Šefer, Dragan AU - Perić, Dejan AU - Grdović, Svetlana AU - Todorović-Laudanović, Milica PY - 2023 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3217 AB - Veliki broj istraživanja potvrđuje povezanost učestalosti hroničnih masovnih nezaraznih bolesti sa ishranom ljudi. Pri tom se u poseban značaj pridaje upotrebi masti u ishrani ljudi, naročito n-3 i n-6 masnih kiselina i njihovom međusobnom odnosu. Na sadržaj i odnos masnih kiselina mesa svinja može da se utiče izborom hraniva za ishranu svinja. Cilj naših istraživanja bio je ispitivanje uticaja komercijalnog preparata lana, dodatog u hranu za svinje na masnokiselinski sastav mesa svinja. Masnokiselinski sastav hrane za svinje i mesa svinja određen je gasnom hromatografijom. Upotreba lana, u ishrani svinja značajno utiče na sadržaj zasićenih, mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina u mesu svinja. Meso svinja hranjenih sa ovim dodatkom imalo je značajno povoljniji odnos n-6/ n-3 masnih kiselina, u odnosu na meso svinja hranjenih bez dodatka preparat lana. Dodavanjem preparata lana, u hranu za svinje poboljšava se nutritivna vrednost mesa svinja. PB - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo C3 - 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 T1 - Značaj izbora hraniva na masnokiselinski sastav mesa svinja SP - 106 EP - 113 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3217 ER -
@conference{ author = "Marković, Radmila and Baltić, Milan Ž. and Šefer, Dragan and Perić, Dejan and Grdović, Svetlana and Todorović-Laudanović, Milica", year = "2023", abstract = "Veliki broj istraživanja potvrđuje povezanost učestalosti hroničnih masovnih nezaraznih bolesti sa ishranom ljudi. Pri tom se u poseban značaj pridaje upotrebi masti u ishrani ljudi, naročito n-3 i n-6 masnih kiselina i njihovom međusobnom odnosu. Na sadržaj i odnos masnih kiselina mesa svinja može da se utiče izborom hraniva za ishranu svinja. Cilj naših istraživanja bio je ispitivanje uticaja komercijalnog preparata lana, dodatog u hranu za svinje na masnokiselinski sastav mesa svinja. Masnokiselinski sastav hrane za svinje i mesa svinja određen je gasnom hromatografijom. Upotreba lana, u ishrani svinja značajno utiče na sadržaj zasićenih, mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina u mesu svinja. Meso svinja hranjenih sa ovim dodatkom imalo je značajno povoljniji odnos n-6/ n-3 masnih kiselina, u odnosu na meso svinja hranjenih bez dodatka preparat lana. Dodavanjem preparata lana, u hranu za svinje poboljšava se nutritivna vrednost mesa svinja.", publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo", journal = "34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023", title = "Značaj izbora hraniva na masnokiselinski sastav mesa svinja", pages = "106-113", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3217" }
Marković, R., Baltić, M. Ž., Šefer, D., Perić, D., Grdović, S.,& Todorović-Laudanović, M.. (2023). Značaj izbora hraniva na masnokiselinski sastav mesa svinja. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 106-113. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3217
Marković R, Baltić MŽ, Šefer D, Perić D, Grdović S, Todorović-Laudanović M. Značaj izbora hraniva na masnokiselinski sastav mesa svinja. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023. 2023;:106-113. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3217 .
Marković, Radmila, Baltić, Milan Ž., Šefer, Dragan, Perić, Dejan, Grdović, Svetlana, Todorović-Laudanović, Milica, "Značaj izbora hraniva na masnokiselinski sastav mesa svinja" in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 (2023):106-113, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3217 .