Uticaj dodavanja CLA u ishrani brojlera na vrednosti lipidnih indeksa u mesu
Authors
Perić, DejanŠefer, Dragan
Baltić, Milan Ž.
Branković, Ivana
Janjić, Jelena
Radulović, Stamen
Marković, Radmila
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Ishrana životinja prošla je u svom razvoju kroz nekoliko faza, počev od potpune
empirije do savremenog koncepta ishrane koji počiva na vrlo preciznim istraživanjima
metaboličkih i biohemijskih promena na nivou ćelije. Cilj tova brojlera je da se korišćenjem
pretežno biljnih hraniva, uz manji dodatak animalnih, poveća telesna masa životinje.
Razvojem svesti potrošača, imperativ u stočarstvu postala je ne samo količina proizvedene
namirnice, nego i kvalitet proizvedene namirnice. Kod monogastričnih životinja masne
kiseline prisutne u hrani apsorbuju se u gastrointestinalnom traktu uglavnom
nepromenjene, što znači da profil masnih kiselina tkiva direktno odražava profil masnih
kiselina prisutnih u obroku životinja. Esencijalne masne kiseline služe kao gradivne
jedinice brojnih hormona i veoma su važna komponenta ćelijskih membrane, a njihov
nedostatak ili neadekvatan odnos u hrani može da dovede do negativnih efekata po
zdravlje ljudi. Konjugovana linolna kiselina (CLA) predsta...vlja grupu izomera linolne
kiseline (C18:2), a najzanimljivija je njena uloga u prevenciji tumoroznih oboljenja,
areteroskleroze i dijabetesa. Nalaze se u mesu i mleku preživara, a s obzirom da živina
nema sposobnost sinteze CLA, biotehnološkim rešenjima moguće ih je dodati u smeše.
Naučna javnost nameće savremene parametre određivanja nutritivne vrednosti masnih
kiselina u kome se izdvajaju AI – aterogeni indeks, TI – trombogeni indeks i h/H
hipoholesterolemični/hiperholesterolemični indeks. Cilj ovog istraživanja bio je da se
utvrdi efekat dodatka CLA u ishranu brojlera na lipidne indekse pojedinih kategorija mesa,
sa aspekta zdravstvenih potreba potrošača. Utvrđen je značajan uticaj korekcije
masnokiselinskog sastava hrane na vrednosti lipidnih indeksa.
Keywords:
ishrana životinja / nutritivna strategija / konjugovana linolna kiselina / namirnice animalnog porekla / lipidni indeksiSource:
34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023, 2023, 133-139Publisher:
- Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
Funding / projects:
- Ministry of Science, Technological Development and Innovation of the Republic of Serbia, institutional funding - 200143 (University of Belgrade, Faculty of Veterinary Medicine) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Note:
- Zbornik radova i kratkih sadržaja
Collections
Institution/Community
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Perić, Dejan AU - Šefer, Dragan AU - Baltić, Milan Ž. AU - Branković, Ivana AU - Janjić, Jelena AU - Radulović, Stamen AU - Marković, Radmila PY - 2023 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3220 AB - Ishrana životinja prošla je u svom razvoju kroz nekoliko faza, počev od potpune empirije do savremenog koncepta ishrane koji počiva na vrlo preciznim istraživanjima metaboličkih i biohemijskih promena na nivou ćelije. Cilj tova brojlera je da se korišćenjem pretežno biljnih hraniva, uz manji dodatak animalnih, poveća telesna masa životinje. Razvojem svesti potrošača, imperativ u stočarstvu postala je ne samo količina proizvedene namirnice, nego i kvalitet proizvedene namirnice. Kod monogastričnih životinja masne kiseline prisutne u hrani apsorbuju se u gastrointestinalnom traktu uglavnom nepromenjene, što znači da profil masnih kiselina tkiva direktno odražava profil masnih kiselina prisutnih u obroku životinja. Esencijalne masne kiseline služe kao gradivne jedinice brojnih hormona i veoma su važna komponenta ćelijskih membrane, a njihov nedostatak ili neadekvatan odnos u hrani može da dovede do negativnih efekata po zdravlje ljudi. Konjugovana linolna kiselina (CLA) predstavlja grupu izomera linolne kiseline (C18:2), a najzanimljivija je njena uloga u prevenciji tumoroznih oboljenja, areteroskleroze i dijabetesa. Nalaze se u mesu i mleku preživara, a s obzirom da živina nema sposobnost sinteze CLA, biotehnološkim rešenjima moguće ih je dodati u smeše. Naučna javnost nameće savremene parametre određivanja nutritivne vrednosti masnih kiselina u kome se izdvajaju AI – aterogeni indeks, TI – trombogeni indeks i h/H hipoholesterolemični/hiperholesterolemični indeks. Cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi efekat dodatka CLA u ishranu brojlera na lipidne indekse pojedinih kategorija mesa, sa aspekta zdravstvenih potreba potrošača. Utvrđen je značajan uticaj korekcije masnokiselinskog sastava hrane na vrednosti lipidnih indeksa. PB - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo C3 - 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 T1 - Uticaj dodavanja CLA u ishrani brojlera na vrednosti lipidnih indeksa u mesu SP - 133 EP - 139 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3220 ER -
@conference{ author = "Perić, Dejan and Šefer, Dragan and Baltić, Milan Ž. and Branković, Ivana and Janjić, Jelena and Radulović, Stamen and Marković, Radmila", year = "2023", abstract = "Ishrana životinja prošla je u svom razvoju kroz nekoliko faza, počev od potpune empirije do savremenog koncepta ishrane koji počiva na vrlo preciznim istraživanjima metaboličkih i biohemijskih promena na nivou ćelije. Cilj tova brojlera je da se korišćenjem pretežno biljnih hraniva, uz manji dodatak animalnih, poveća telesna masa životinje. Razvojem svesti potrošača, imperativ u stočarstvu postala je ne samo količina proizvedene namirnice, nego i kvalitet proizvedene namirnice. Kod monogastričnih životinja masne kiseline prisutne u hrani apsorbuju se u gastrointestinalnom traktu uglavnom nepromenjene, što znači da profil masnih kiselina tkiva direktno odražava profil masnih kiselina prisutnih u obroku životinja. Esencijalne masne kiseline služe kao gradivne jedinice brojnih hormona i veoma su važna komponenta ćelijskih membrane, a njihov nedostatak ili neadekvatan odnos u hrani može da dovede do negativnih efekata po zdravlje ljudi. Konjugovana linolna kiselina (CLA) predstavlja grupu izomera linolne kiseline (C18:2), a najzanimljivija je njena uloga u prevenciji tumoroznih oboljenja, areteroskleroze i dijabetesa. Nalaze se u mesu i mleku preživara, a s obzirom da živina nema sposobnost sinteze CLA, biotehnološkim rešenjima moguće ih je dodati u smeše. Naučna javnost nameće savremene parametre određivanja nutritivne vrednosti masnih kiselina u kome se izdvajaju AI – aterogeni indeks, TI – trombogeni indeks i h/H hipoholesterolemični/hiperholesterolemični indeks. Cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi efekat dodatka CLA u ishranu brojlera na lipidne indekse pojedinih kategorija mesa, sa aspekta zdravstvenih potreba potrošača. Utvrđen je značajan uticaj korekcije masnokiselinskog sastava hrane na vrednosti lipidnih indeksa.", publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo", journal = "34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023", title = "Uticaj dodavanja CLA u ishrani brojlera na vrednosti lipidnih indeksa u mesu", pages = "133-139", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3220" }
Perić, D., Šefer, D., Baltić, M. Ž., Branković, I., Janjić, J., Radulović, S.,& Marković, R.. (2023). Uticaj dodavanja CLA u ishrani brojlera na vrednosti lipidnih indeksa u mesu. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 133-139. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3220
Perić D, Šefer D, Baltić MŽ, Branković I, Janjić J, Radulović S, Marković R. Uticaj dodavanja CLA u ishrani brojlera na vrednosti lipidnih indeksa u mesu. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023. 2023;:133-139. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3220 .
Perić, Dejan, Šefer, Dragan, Baltić, Milan Ž., Branković, Ivana, Janjić, Jelena, Radulović, Stamen, Marković, Radmila, "Uticaj dodavanja CLA u ishrani brojlera na vrednosti lipidnih indeksa u mesu" in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 (2023):133-139, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3220 .