Dodavanje masti obrocima visoko mlečnih krava - Trenutni trend ili potreba
Konferencijski prilog (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Tokom poslednjih 40 godina, upotreba dopunskih masti i ulja u obrocima visokomlečnih
krava postala je standardna praksa. Masti se dodaju sa ciljem povećanja
energetske gustine obroka. Povećani unos energije trebalo bi da poboljša energetsku
ravnotežu, kondiciju, poveća proizvodnju mleka, poboljša reprodukciju i poveća
sadržaj mlečne masti. Mlečne krave konzumiraju hranu koja pretežno sadrži
polinezasićene masti (PUFA) kao deo biljnih triglicerida i glikolipida. Nezasićene
masne kiseline su toksične bakterije buraga, posebno one koje su uključene u varenje
celuloze. Negativni efekti nezasićenih masti na m.o. koji vare vlakna su glavni razlog
zašto se velike količine „slobodnih“ biljnih ulja ne mogu davati mlečnim kravama. U
mlečnoj masti krava, palmitinska kiselina (16:0) je najčešća masna kiselina, ujedno je
i najzastupljenija masna kiselina u palminom ulju, po kojoj i dobija ime.
Raznovrsni dodaci masti danas su dostupni za mlečne krave. Tzv „inertne masti“ imaju
manji uti...caj na fermentaciju buraga nego klasične masti, druga velika prednost
komercijalnih masti je ta što su to „suve“ masti kojima se može lakše rukovati. Postoje
tri glavne strategije za proizvodnju inertnih masti. Prva je povećanje zasićenosti
masnih kiselina tako da tačka topljenja bude iznad opsega temperature okoline, ovo
smanjuje rastvorljivost i potencijalnu interakciju masti sa m.o. buraga. Druga
strategija je vezivanje masne kiseline sa kalcijumom da bi se formirali kalcijumovi
sapuni. Budući da je slobodna masna kiselina potrebna za biohidrogenizaciju i
interakciju sa m.o., vezivanje masnih kiselina u sapun sprečava ovu interakciju.
Konačno, masti mogu biti „inkapsulirane“ na različite načine kako bi se fizički sprečila
interakcija sa m.o. buraga. Od pomenutih strategija, samo prve dve su trenutno u
komercijalnoj upotrebi. Podaci iz brojnih istraživačkih studija ukazuju na malu razliku
u svarljivosti između prve dve vrste inertnih masti, sa malom prednošću za
kalcijumove sapune.
Ključne reči:
dodaci masti / visokomlečne krave / zasićene masne kiseline / kalcijumovi sapuniIzvor:
34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023, 2023, 155-163Izdavač:
- Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
Finansiranje / projekti:
- Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, institucionalno finansiranje - 200143 (Univerzitet u Beogradu, Fakultet veterinarske medicine) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Napomena:
- Zbornik radova i kratkih sadržaja
Kolekcije
Institucija/grupa
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Petrujkić, Branko AU - Radulović, Stamen AU - Nedeljković-Trailović, Jelena PY - 2023 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3228 AB - Tokom poslednjih 40 godina, upotreba dopunskih masti i ulja u obrocima visokomlečnih krava postala je standardna praksa. Masti se dodaju sa ciljem povećanja energetske gustine obroka. Povećani unos energije trebalo bi da poboljša energetsku ravnotežu, kondiciju, poveća proizvodnju mleka, poboljša reprodukciju i poveća sadržaj mlečne masti. Mlečne krave konzumiraju hranu koja pretežno sadrži polinezasićene masti (PUFA) kao deo biljnih triglicerida i glikolipida. Nezasićene masne kiseline su toksične bakterije buraga, posebno one koje su uključene u varenje celuloze. Negativni efekti nezasićenih masti na m.o. koji vare vlakna su glavni razlog zašto se velike količine „slobodnih“ biljnih ulja ne mogu davati mlečnim kravama. U mlečnoj masti krava, palmitinska kiselina (16:0) je najčešća masna kiselina, ujedno je i najzastupljenija masna kiselina u palminom ulju, po kojoj i dobija ime. Raznovrsni dodaci masti danas su dostupni za mlečne krave. Tzv „inertne masti“ imaju manji uticaj na fermentaciju buraga nego klasične masti, druga velika prednost komercijalnih masti je ta što su to „suve“ masti kojima se može lakše rukovati. Postoje tri glavne strategije za proizvodnju inertnih masti. Prva je povećanje zasićenosti masnih kiselina tako da tačka topljenja bude iznad opsega temperature okoline, ovo smanjuje rastvorljivost i potencijalnu interakciju masti sa m.o. buraga. Druga strategija je vezivanje masne kiseline sa kalcijumom da bi se formirali kalcijumovi sapuni. Budući da je slobodna masna kiselina potrebna za biohidrogenizaciju i interakciju sa m.o., vezivanje masnih kiselina u sapun sprečava ovu interakciju. Konačno, masti mogu biti „inkapsulirane“ na različite načine kako bi se fizički sprečila interakcija sa m.o. buraga. Od pomenutih strategija, samo prve dve su trenutno u komercijalnoj upotrebi. Podaci iz brojnih istraživačkih studija ukazuju na malu razliku u svarljivosti između prve dve vrste inertnih masti, sa malom prednošću za kalcijumove sapune. PB - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo C3 - 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 T1 - Dodavanje masti obrocima visoko mlečnih krava - Trenutni trend ili potreba SP - 155 EP - 163 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3228 ER -
@conference{ author = "Petrujkić, Branko and Radulović, Stamen and Nedeljković-Trailović, Jelena", year = "2023", abstract = "Tokom poslednjih 40 godina, upotreba dopunskih masti i ulja u obrocima visokomlečnih krava postala je standardna praksa. Masti se dodaju sa ciljem povećanja energetske gustine obroka. Povećani unos energije trebalo bi da poboljša energetsku ravnotežu, kondiciju, poveća proizvodnju mleka, poboljša reprodukciju i poveća sadržaj mlečne masti. Mlečne krave konzumiraju hranu koja pretežno sadrži polinezasićene masti (PUFA) kao deo biljnih triglicerida i glikolipida. Nezasićene masne kiseline su toksične bakterije buraga, posebno one koje su uključene u varenje celuloze. Negativni efekti nezasićenih masti na m.o. koji vare vlakna su glavni razlog zašto se velike količine „slobodnih“ biljnih ulja ne mogu davati mlečnim kravama. U mlečnoj masti krava, palmitinska kiselina (16:0) je najčešća masna kiselina, ujedno je i najzastupljenija masna kiselina u palminom ulju, po kojoj i dobija ime. Raznovrsni dodaci masti danas su dostupni za mlečne krave. Tzv „inertne masti“ imaju manji uticaj na fermentaciju buraga nego klasične masti, druga velika prednost komercijalnih masti je ta što su to „suve“ masti kojima se može lakše rukovati. Postoje tri glavne strategije za proizvodnju inertnih masti. Prva je povećanje zasićenosti masnih kiselina tako da tačka topljenja bude iznad opsega temperature okoline, ovo smanjuje rastvorljivost i potencijalnu interakciju masti sa m.o. buraga. Druga strategija je vezivanje masne kiseline sa kalcijumom da bi se formirali kalcijumovi sapuni. Budući da je slobodna masna kiselina potrebna za biohidrogenizaciju i interakciju sa m.o., vezivanje masnih kiselina u sapun sprečava ovu interakciju. Konačno, masti mogu biti „inkapsulirane“ na različite načine kako bi se fizički sprečila interakcija sa m.o. buraga. Od pomenutih strategija, samo prve dve su trenutno u komercijalnoj upotrebi. Podaci iz brojnih istraživačkih studija ukazuju na malu razliku u svarljivosti između prve dve vrste inertnih masti, sa malom prednošću za kalcijumove sapune.", publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo", journal = "34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023", title = "Dodavanje masti obrocima visoko mlečnih krava - Trenutni trend ili potreba", pages = "155-163", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3228" }
Petrujkić, B., Radulović, S.,& Nedeljković-Trailović, J.. (2023). Dodavanje masti obrocima visoko mlečnih krava - Trenutni trend ili potreba. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 155-163. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3228
Petrujkić B, Radulović S, Nedeljković-Trailović J. Dodavanje masti obrocima visoko mlečnih krava - Trenutni trend ili potreba. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023. 2023;:155-163. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3228 .
Petrujkić, Branko, Radulović, Stamen, Nedeljković-Trailović, Jelena, "Dodavanje masti obrocima visoko mlečnih krava - Trenutni trend ili potreba" in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 (2023):155-163, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3228 .