Efekti dodavanja različitih koncentracija Saccharomices cerevisiae u ishranu brojlera na parametre ekonomske efikasnosti tova
Autori
Janjić, JelenaMarković, Radmila
Šefer, Dragan
Perić, Dejan
Mirilović, Milorad
Baltić, Milan Ž.
Maksimović, Željko
Konferencijski prilog (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Cilj ovog istraživanja bio je da se ispita uticaj dodavanja različitih količina
Saccharomyces cerevisiae u ishrani brojlera na pokazatelje ekonomske isplativosti
tova. Ispitivanje je sprovedeno na 270 jednodnevnih pilića (Ross 308) u intenzivnom
uzgoju u periodu od 42 dana. Brojleri su nasumično raspoređeni na jedan od tri
dijetetska tretmana koji su se razlikovali u sadržaju dodatog kvasca: bez dodatnog
kvasca (kontrolna grupa K); sa 0,25 g/kg dodatog kvasca (O-I grupa); i sa 0,65 g/kg
dodatog kvasca (O-II grupa). Svaka eksperimentalna grupa je sadržala po 90 brojlera.
Za potrebe ovog eksperimenta mereni su brojleri i utrošena hrana, a zatim je
izračunata završna telesna masa, prosečan dnevni prirast i konverzija. Zdravstveno
stanje brojlera u tovu je svakodnevno praćeno, a mortaliteta nije bilo. Ekonomska
efikasnost proizvodnje brojlera u tovu (EPEF-European Production Efficiency Factor i
EBI-European Broiler Index) izračunata je na osnovu formula. Dodavanje
Saccharomyce...s cerevisiae u različitim količinama uticalo je na masu, prirast, potrošnju
hrane i konverziju brojlera. Rezultati ovog istraživanja su pokazali da je ishrana sa
dodatkom 0,25 g/kg kvasca (O-I grupa) rezultirala statistički značajno boljim (p<0,05)
proizvodnim rezltatima (body weight, average daily gain, food coversion ratio) brojlera
nego u grupi hranjenoj samo osnovnom ishranom, odnosno grupi hranjenoj sa 0,65
g/kg kvasca. Statistički značajno veće (p<0,05) vrednosti EPEF i EBI zabeležene su u
grupi brojlera koje su hranjene uz dodatak 0,25 g/kg kvasca (O-I grupa) u odnosu na
kontrolnu grupu i grupu koja je u hrani dobijala 0,65 g/kg kvasca (O-II grupa). Stoga
je adekvatna doza S. cerevisiae u ishrani iznosila 0,25 g/kg kvasca, dok veća doza živog
kvasca u ishrani brojlera (0,65 g/kg) nije postigla bolje rezultate.
Ključne reči:
EBI / EPEF / Ross 308 / živi kvasac / ishranaIzvor:
34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023, 2023, 194-Izdavač:
- Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
Finansiranje / projekti:
- Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, institucionalno finansiranje - 200143 (Univerzitet u Beogradu, Fakultet veterinarske medicine) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Napomena:
- Zbornik radova i kratkih sadržaja
Kolekcije
Institucija/grupa
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Janjić, Jelena AU - Marković, Radmila AU - Šefer, Dragan AU - Perić, Dejan AU - Mirilović, Milorad AU - Baltić, Milan Ž. AU - Maksimović, Željko PY - 2023 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3229 AB - Cilj ovog istraživanja bio je da se ispita uticaj dodavanja različitih količina Saccharomyces cerevisiae u ishrani brojlera na pokazatelje ekonomske isplativosti tova. Ispitivanje je sprovedeno na 270 jednodnevnih pilića (Ross 308) u intenzivnom uzgoju u periodu od 42 dana. Brojleri su nasumično raspoređeni na jedan od tri dijetetska tretmana koji su se razlikovali u sadržaju dodatog kvasca: bez dodatnog kvasca (kontrolna grupa K); sa 0,25 g/kg dodatog kvasca (O-I grupa); i sa 0,65 g/kg dodatog kvasca (O-II grupa). Svaka eksperimentalna grupa je sadržala po 90 brojlera. Za potrebe ovog eksperimenta mereni su brojleri i utrošena hrana, a zatim je izračunata završna telesna masa, prosečan dnevni prirast i konverzija. Zdravstveno stanje brojlera u tovu je svakodnevno praćeno, a mortaliteta nije bilo. Ekonomska efikasnost proizvodnje brojlera u tovu (EPEF-European Production Efficiency Factor i EBI-European Broiler Index) izračunata je na osnovu formula. Dodavanje Saccharomyces cerevisiae u različitim količinama uticalo je na masu, prirast, potrošnju hrane i konverziju brojlera. Rezultati ovog istraživanja su pokazali da je ishrana sa dodatkom 0,25 g/kg kvasca (O-I grupa) rezultirala statistički značajno boljim (p<0,05) proizvodnim rezltatima (body weight, average daily gain, food coversion ratio) brojlera nego u grupi hranjenoj samo osnovnom ishranom, odnosno grupi hranjenoj sa 0,65 g/kg kvasca. Statistički značajno veće (p<0,05) vrednosti EPEF i EBI zabeležene su u grupi brojlera koje su hranjene uz dodatak 0,25 g/kg kvasca (O-I grupa) u odnosu na kontrolnu grupu i grupu koja je u hrani dobijala 0,65 g/kg kvasca (O-II grupa). Stoga je adekvatna doza S. cerevisiae u ishrani iznosila 0,25 g/kg kvasca, dok veća doza živog kvasca u ishrani brojlera (0,65 g/kg) nije postigla bolje rezultate. PB - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo C3 - 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 T1 - Efekti dodavanja različitih koncentracija Saccharomices cerevisiae u ishranu brojlera na parametre ekonomske efikasnosti tova SP - 194 SP - 195 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3229 ER -
@conference{ author = "Janjić, Jelena and Marković, Radmila and Šefer, Dragan and Perić, Dejan and Mirilović, Milorad and Baltić, Milan Ž. and Maksimović, Željko", year = "2023", abstract = "Cilj ovog istraživanja bio je da se ispita uticaj dodavanja različitih količina Saccharomyces cerevisiae u ishrani brojlera na pokazatelje ekonomske isplativosti tova. Ispitivanje je sprovedeno na 270 jednodnevnih pilića (Ross 308) u intenzivnom uzgoju u periodu od 42 dana. Brojleri su nasumično raspoređeni na jedan od tri dijetetska tretmana koji su se razlikovali u sadržaju dodatog kvasca: bez dodatnog kvasca (kontrolna grupa K); sa 0,25 g/kg dodatog kvasca (O-I grupa); i sa 0,65 g/kg dodatog kvasca (O-II grupa). Svaka eksperimentalna grupa je sadržala po 90 brojlera. Za potrebe ovog eksperimenta mereni su brojleri i utrošena hrana, a zatim je izračunata završna telesna masa, prosečan dnevni prirast i konverzija. Zdravstveno stanje brojlera u tovu je svakodnevno praćeno, a mortaliteta nije bilo. Ekonomska efikasnost proizvodnje brojlera u tovu (EPEF-European Production Efficiency Factor i EBI-European Broiler Index) izračunata je na osnovu formula. Dodavanje Saccharomyces cerevisiae u različitim količinama uticalo je na masu, prirast, potrošnju hrane i konverziju brojlera. Rezultati ovog istraživanja su pokazali da je ishrana sa dodatkom 0,25 g/kg kvasca (O-I grupa) rezultirala statistički značajno boljim (p<0,05) proizvodnim rezltatima (body weight, average daily gain, food coversion ratio) brojlera nego u grupi hranjenoj samo osnovnom ishranom, odnosno grupi hranjenoj sa 0,65 g/kg kvasca. Statistički značajno veće (p<0,05) vrednosti EPEF i EBI zabeležene su u grupi brojlera koje su hranjene uz dodatak 0,25 g/kg kvasca (O-I grupa) u odnosu na kontrolnu grupu i grupu koja je u hrani dobijala 0,65 g/kg kvasca (O-II grupa). Stoga je adekvatna doza S. cerevisiae u ishrani iznosila 0,25 g/kg kvasca, dok veća doza živog kvasca u ishrani brojlera (0,65 g/kg) nije postigla bolje rezultate.", publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo", journal = "34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023", title = "Efekti dodavanja različitih koncentracija Saccharomices cerevisiae u ishranu brojlera na parametre ekonomske efikasnosti tova", pages = "194-195", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3229" }
Janjić, J., Marković, R., Šefer, D., Perić, D., Mirilović, M., Baltić, M. Ž.,& Maksimović, Ž.. (2023). Efekti dodavanja različitih koncentracija Saccharomices cerevisiae u ishranu brojlera na parametre ekonomske efikasnosti tova. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 194. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3229
Janjić J, Marković R, Šefer D, Perić D, Mirilović M, Baltić MŽ, Maksimović Ž. Efekti dodavanja različitih koncentracija Saccharomices cerevisiae u ishranu brojlera na parametre ekonomske efikasnosti tova. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023. 2023;:194. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3229 .
Janjić, Jelena, Marković, Radmila, Šefer, Dragan, Perić, Dejan, Mirilović, Milorad, Baltić, Milan Ž., Maksimović, Željko, "Efekti dodavanja različitih koncentracija Saccharomices cerevisiae u ishranu brojlera na parametre ekonomske efikasnosti tova" in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 (2023):194, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3229 .