Strategija određivanja faktora obrade u kontroli hrane animalnog porekla na prisustvo rezidua pesticida
Konferencijski prilog (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Prisustvo pesticida u sirovim proizvodima je samo jedan od aspekata kontrole
bezbednosti hrane. Većina hrane podleže termičkoj obradi i industrijkoj preradi koja
utiče na svojstva proizvoda i dovodi do potrebe za razmatranjem proračuna faktora
obrade. Fizičko-hemijske promene kao što su stabilnost, isparljivosti i afinitet prema
lipidnoj frakciji utiču na raspodelu i ponašanje pesticida tokom procesa prerade. Zbog
izostavljenih definisanih vrednosti za prerađene prehrambene proizvode u primeni
mogu biti faktori obrade, koji najčešće uključuju procese sušenja. Poteškoće i
složenosti u tumačenju prisustva ostataka pesticida u prerađenoj hrani dovode do
situacije da se kontrola često zanemaruje. Uredbom Evropske komisije (EC) br.
396/2005 za kodni broj 1300000, odnosno za prerađenu hranu, nisu definisane
maksimalno dozvoljene vrednosti, tako da su u ovom radu dati primeri proračuna
faktora obrade kod prerađene hrane kao što je mleko u prahu i fermentisani proizvodi
od mleka sa... dodatkom voća. Prerada proizvoda može imati uticaja na promenu
koncentracije prisutnih rezidua u finalnom proizvodu, odnosno može imati uticaja na
povećanje ili smanjenje količine prisutnih pesticida. Procesi obrade uključuju
tretmane pranja, kao i termičku obradu (kuvanje, pasterizaciju, sterilizaciju), sušenje
itd.
Ključne reči:
prehrambeni proizvodi / mleko u prahu / MDK / PF vrednostIzvor:
34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023, 2023, 365-373Izdavač:
- Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
Finansiranje / projekti:
- Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, institucionalno finansiranje - 200030 (Naučni institut za veterinarstvo Srbije, Beograd) (RS-MESTD-inst-2020-200030)
Napomena:
- Zbornik radova i kratkih sadržaja
Kolekcije
Institucija/grupa
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Tasić, Aleksandra AU - Pavlović, Ivan AU - Baltić, Milan Ž. PY - 2023 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3233 AB - Prisustvo pesticida u sirovim proizvodima je samo jedan od aspekata kontrole bezbednosti hrane. Većina hrane podleže termičkoj obradi i industrijkoj preradi koja utiče na svojstva proizvoda i dovodi do potrebe za razmatranjem proračuna faktora obrade. Fizičko-hemijske promene kao što su stabilnost, isparljivosti i afinitet prema lipidnoj frakciji utiču na raspodelu i ponašanje pesticida tokom procesa prerade. Zbog izostavljenih definisanih vrednosti za prerađene prehrambene proizvode u primeni mogu biti faktori obrade, koji najčešće uključuju procese sušenja. Poteškoće i složenosti u tumačenju prisustva ostataka pesticida u prerađenoj hrani dovode do situacije da se kontrola često zanemaruje. Uredbom Evropske komisije (EC) br. 396/2005 za kodni broj 1300000, odnosno za prerađenu hranu, nisu definisane maksimalno dozvoljene vrednosti, tako da su u ovom radu dati primeri proračuna faktora obrade kod prerađene hrane kao što je mleko u prahu i fermentisani proizvodi od mleka sa dodatkom voća. Prerada proizvoda može imati uticaja na promenu koncentracije prisutnih rezidua u finalnom proizvodu, odnosno može imati uticaja na povećanje ili smanjenje količine prisutnih pesticida. Procesi obrade uključuju tretmane pranja, kao i termičku obradu (kuvanje, pasterizaciju, sterilizaciju), sušenje itd. PB - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo C3 - 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 T1 - Strategija određivanja faktora obrade u kontroli hrane animalnog porekla na prisustvo rezidua pesticida SP - 365 EP - 373 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3233 ER -
@conference{ author = "Tasić, Aleksandra and Pavlović, Ivan and Baltić, Milan Ž.", year = "2023", abstract = "Prisustvo pesticida u sirovim proizvodima je samo jedan od aspekata kontrole bezbednosti hrane. Većina hrane podleže termičkoj obradi i industrijkoj preradi koja utiče na svojstva proizvoda i dovodi do potrebe za razmatranjem proračuna faktora obrade. Fizičko-hemijske promene kao što su stabilnost, isparljivosti i afinitet prema lipidnoj frakciji utiču na raspodelu i ponašanje pesticida tokom procesa prerade. Zbog izostavljenih definisanih vrednosti za prerađene prehrambene proizvode u primeni mogu biti faktori obrade, koji najčešće uključuju procese sušenja. Poteškoće i složenosti u tumačenju prisustva ostataka pesticida u prerađenoj hrani dovode do situacije da se kontrola često zanemaruje. Uredbom Evropske komisije (EC) br. 396/2005 za kodni broj 1300000, odnosno za prerađenu hranu, nisu definisane maksimalno dozvoljene vrednosti, tako da su u ovom radu dati primeri proračuna faktora obrade kod prerađene hrane kao što je mleko u prahu i fermentisani proizvodi od mleka sa dodatkom voća. Prerada proizvoda može imati uticaja na promenu koncentracije prisutnih rezidua u finalnom proizvodu, odnosno može imati uticaja na povećanje ili smanjenje količine prisutnih pesticida. Procesi obrade uključuju tretmane pranja, kao i termičku obradu (kuvanje, pasterizaciju, sterilizaciju), sušenje itd.", publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo", journal = "34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023", title = "Strategija određivanja faktora obrade u kontroli hrane animalnog porekla na prisustvo rezidua pesticida", pages = "365-373", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3233" }
Tasić, A., Pavlović, I.,& Baltić, M. Ž.. (2023). Strategija određivanja faktora obrade u kontroli hrane animalnog porekla na prisustvo rezidua pesticida. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 365-373. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3233
Tasić A, Pavlović I, Baltić MŽ. Strategija određivanja faktora obrade u kontroli hrane animalnog porekla na prisustvo rezidua pesticida. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023. 2023;:365-373. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3233 .
Tasić, Aleksandra, Pavlović, Ivan, Baltić, Milan Ž., "Strategija određivanja faktora obrade u kontroli hrane animalnog porekla na prisustvo rezidua pesticida" in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 (2023):365-373, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3233 .