Приказ основних података о документу
Uticaj pandemije COVID-19 na bezbednost hrane
dc.creator | Grković, Nevena | |
dc.creator | Babić, Milijana | |
dc.creator | Čobanović, Nikola | |
dc.creator | Vićić, Ivan | |
dc.creator | Karabasil, Nedjeljko | |
dc.creator | Suvajdžić, Branko | |
dc.creator | Dimitrijević, Mirjana | |
dc.date.accessioned | 2023-11-07T10:02:30Z | |
dc.date.available | 2023-11-07T10:02:30Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-83115-47-1 | |
dc.identifier.uri | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3316 | |
dc.description.abstract | Pandemija izazvana virusom COVID-19 u 2020. godini je suočila svet sa zdravstvenom krizom koja je ostavila nemerljive zdravstvene, socijalne i ekonomske posledice, ugrozila nacionalne ekonomije i izvršila udar na bezbednost stanovništva. Kao odgovor na krizu, države su u početku preduzimale određene restriktivne mere u cilju prevencije, kontrolisanja i zaustavljanja pandemije. Mere su varirale od zatvaranja granica, restrikcija međudržavnog saobraćaja, ograničavanja rada pojedinih objekata, do karantina i policijskog časa. Pandemija ne predstavlja samo zdravstvenu katastrofu koju treba savladati i sanirati, već je i ozbiljan faktor destabilizacije svih društvenih sistema, svih grana privrede, pa i bezbednosti namirnica. Organizacije za bezbednost hrane širom sveta, kao što su Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) i Uprava za hranu i lekove Sjedinjenih Država (FDA) objavile su da još uvek nema podataka o prenošenju ovog virusa putem hrane, ali se i dalje prikupljaju dokazi o potencijalnom postojanošću virusa na hrani. Koronavirus može kontaminirati sveže prehrambene proizvode ili pakovanja hrane preko zaražene osobe koja kija ili kašlje direktno na njih. Zabeležen je i negativan uticaj pandemije COVID-19 na glad u svetu, sa čak 10 miliona gladnih ljudi više nego u 2019. godini. Sa druge strane, smanjena izloženost ljudi kontaminiranoj hrani, usled zatvaranja restorana i smanjenog uvoza i izvoza dovela je do pada broja prijavljenih epidemija prenosivih hranom za 47 procenata u odnosu na 2019. godinu. Najveći pad među prijavljenim uzročnicima prenosivih hranom u 2020. god. zabeležen je za Norovirus i Hepatitis A, gde se broj prijavljenih slučajeva smanjio za 72, odnosno 65 procenata, prema podacima EFSA. Potrošači su i dalje zabrinuti za bezbednost hrane, pa je razumevanje rizika od opasnosti od suštinskog značaja za izbegavanje potencijalnih negativnih uticaja u lancu proizvodnje hrane u doba nakon pandemije Covid-19. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Beograd : Srpsko veterinarsko društvo | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | 33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. Septembar 2022 | sr |
dc.subject | bezbednost hrane | sr |
dc.subject | Covid-19 | sr |
dc.subject | pandemija | sr |
dc.subject | virusi | sr |
dc.title | Uticaj pandemije COVID-19 na bezbednost hrane | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dc.citation.spage | 414 | |
dc.citation.epage | 421 | |
dc.description.other | Zbornik radova i kratkih sadržaja | sr |
dc.identifier.fulltext | http://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/9860/bitstream_9860.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3316 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |