Приказ основних података о документу

dc.creatorGrković, Nevena
dc.creatorBabić, Milijana
dc.creatorČobanović, Nikola
dc.creatorVićić, Ivan
dc.creatorKarabasil, Nedjeljko
dc.creatorSuvajdžić, Branko
dc.creatorDimitrijević, Mirjana
dc.date.accessioned2023-11-07T10:02:30Z
dc.date.available2023-11-07T10:02:30Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.isbn978-86-83115-47-1
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3316
dc.description.abstractPandemija izazvana virusom COVID-19 u 2020. godini je suočila svet sa zdravstvenom krizom koja je ostavila nemerljive zdravstvene, socijalne i ekonomske posledice, ugrozila nacionalne ekonomije i izvršila udar na bezbednost stanovništva. Kao odgovor na krizu, države su u početku preduzimale određene restriktivne mere u cilju prevencije, kontrolisanja i zaustavljanja pandemije. Mere su varirale od zatvaranja granica, restrikcija međudržavnog saobraćaja, ograničavanja rada pojedinih objekata, do karantina i policijskog časa. Pandemija ne predstavlja samo zdravstvenu katastrofu koju treba savladati i sanirati, već je i ozbiljan faktor destabilizacije svih društvenih sistema, svih grana privrede, pa i bezbednosti namirnica. Organizacije za bezbednost hrane širom sveta, kao što su Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) i Uprava za hranu i lekove Sjedinjenih Država (FDA) objavile su da još uvek nema podataka o prenošenju ovog virusa putem hrane, ali se i dalje prikupljaju dokazi o potencijalnom postojanošću virusa na hrani. Koronavirus može kontaminirati sveže prehrambene proizvode ili pakovanja hrane preko zaražene osobe koja kija ili kašlje direktno na njih. Zabeležen je i negativan uticaj pandemije COVID-19 na glad u svetu, sa čak 10 miliona gladnih ljudi više nego u 2019. godini. Sa druge strane, smanjena izloženost ljudi kontaminiranoj hrani, usled zatvaranja restorana i smanjenog uvoza i izvoza dovela je do pada broja prijavljenih epidemija prenosivih hranom za 47 procenata u odnosu na 2019. godinu. Najveći pad među prijavljenim uzročnicima prenosivih hranom u 2020. god. zabeležen je za Norovirus i Hepatitis A, gde se broj prijavljenih slučajeva smanjio za 72, odnosno 65 procenata, prema podacima EFSA. Potrošači su i dalje zabrinuti za bezbednost hrane, pa je razumevanje rizika od opasnosti od suštinskog značaja za izbegavanje potencijalnih negativnih uticaja u lancu proizvodnje hrane u doba nakon pandemije Covid-19.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBeograd : Srpsko veterinarsko društvosr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.source33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. Septembar 2022sr
dc.subjectbezbednost hranesr
dc.subjectCovid-19sr
dc.subjectpandemijasr
dc.subjectvirusisr
dc.titleUticaj pandemije COVID-19 na bezbednost hranesr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage414
dc.citation.epage421
dc.description.otherZbornik radova i kratkih sadržajasr
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/9860/bitstream_9860.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3316
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу