Uticaj različitih smeša gasova na očuvanje senzorskih svojstava odrezaka šarana (Cyprinus carpio)
Effect of various gas mixtures in keeping sensory properties of carp’s (Cyprinus carpio) cuts
Аутори
Babić, JelenaMilijašević, Milan
Baltić, Milan Ž.
Spirić, Aurelija
Lilić, Slobodan
Jovanović, Jelena
Đorđević, Mirjana
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Tržište ribe i proizvoda od ribe se, poslednjih godina, ubrzano razvija u svetu. Zahtev potrošača je da riba u prodaji bude već očišćena i spremna za brzu pripremu. Održivost sveže ohlađene ribe može da bude produžena pakovanjem u vakuum ili modifikovanu atmosferu (MAP). MAP je vrsta pakovanja iz kojeg se potpuno uklanja vazduh, posle čega se nastali vakuum popunjava jednim gasom ili smešom gasova. Mešavina gasova sa visokim koncentracijama ugljen-dioksida (CO2 ) i azota (N2 ) najviše su privukle pažnju istraživača koji su se tokom protekle decenije bavili problematikom pakovanja ribe. Riba upakovana u modifikovanu atmosferu nije zastupljena na tržištu Srbije. Cilj rada je bio ispitivanje uticaja pakovanja u modifikovanoj atmosferi gasova na odabrane senzorske karakteristike odrezaka šarana (boja kože, boja mesa na površini, boja mesa na preseku, miris odrezaka i ukupna prihvatljivost). Odresci šarana pakovani su u dve različite zaštitne atmosfere, od kojih j...e jednu sačinjavala smeša sa 40 posto ugljen-dioksida i 60 posto azota, a drugu 100 posto ugljen-dioksida. Pakovanja su skladištena pri temperaturi od 3 ± 0,5°C. Na početku eksperimenta, a zatim svakog trećeg dana ispitivane su senzorske osobine odrezaka.
Rezultati ispitivanja su pokazali da uzorci pakovani u atmosferu sa 40 posto ugljen-dioksida i 60 posto azota ostaju nepromenjeni do devetog, a uzorci pakovani u atmosferu sa 100 posto ugljen-dioksida do petnaestog dana skladištenja. Pakovanjem u modifikovanoj atmosferi, naročito u atmosferi sa 100 posto ugljen-dioksida, može značajno da se produži održivost odrezaka šarana.
Кључне речи:
šaran / održivost / modifikovana atmosfera (MAP)Извор:
Tehnologija mesa, 2009, 50, 5-6, 328-334Издавач:
- Beograd : Institut za higijenu i tehnologiju mesa
Финансирање / пројекти:
- Испитивање чинилаца од значаја за одрживост рибе и одабраних производа од рибе у промету (RS-MESTD-MPN2006-2010-20132)
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - JOUR AU - Babić, Jelena AU - Milijašević, Milan AU - Baltić, Milan Ž. AU - Spirić, Aurelija AU - Lilić, Slobodan AU - Jovanović, Jelena AU - Đorđević, Mirjana PY - 2009 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3886 AB - Tržište ribe i proizvoda od ribe se, poslednjih godina, ubrzano razvija u svetu. Zahtev potrošača je da riba u prodaji bude već očišćena i spremna za brzu pripremu. Održivost sveže ohlađene ribe može da bude produžena pakovanjem u vakuum ili modifikovanu atmosferu (MAP). MAP je vrsta pakovanja iz kojeg se potpuno uklanja vazduh, posle čega se nastali vakuum popunjava jednim gasom ili smešom gasova. Mešavina gasova sa visokim koncentracijama ugljen-dioksida (CO2 ) i azota (N2 ) najviše su privukle pažnju istraživača koji su se tokom protekle decenije bavili problematikom pakovanja ribe. Riba upakovana u modifikovanu atmosferu nije zastupljena na tržištu Srbije. Cilj rada je bio ispitivanje uticaja pakovanja u modifikovanoj atmosferi gasova na odabrane senzorske karakteristike odrezaka šarana (boja kože, boja mesa na površini, boja mesa na preseku, miris odrezaka i ukupna prihvatljivost). Odresci šarana pakovani su u dve različite zaštitne atmosfere, od kojih je jednu sačinjavala smeša sa 40 posto ugljen-dioksida i 60 posto azota, a drugu 100 posto ugljen-dioksida. Pakovanja su skladištena pri temperaturi od 3 ± 0,5°C. Na početku eksperimenta, a zatim svakog trećeg dana ispitivane su senzorske osobine odrezaka. Rezultati ispitivanja su pokazali da uzorci pakovani u atmosferu sa 40 posto ugljen-dioksida i 60 posto azota ostaju nepromenjeni do devetog, a uzorci pakovani u atmosferu sa 100 posto ugljen-dioksida do petnaestog dana skladištenja. Pakovanjem u modifikovanoj atmosferi, naročito u atmosferi sa 100 posto ugljen-dioksida, može značajno da se produži održivost odrezaka šarana. PB - Beograd : Institut za higijenu i tehnologiju mesa T2 - Tehnologija mesa T1 - Uticaj različitih smeša gasova na očuvanje senzorskih svojstava odrezaka šarana (Cyprinus carpio) T1 - Effect of various gas mixtures in keeping sensory properties of carp’s (Cyprinus carpio) cuts VL - 50 IS - 5-6 SP - 328 EP - 334 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3886 ER -
@article{ author = "Babić, Jelena and Milijašević, Milan and Baltić, Milan Ž. and Spirić, Aurelija and Lilić, Slobodan and Jovanović, Jelena and Đorđević, Mirjana", year = "2009", abstract = "Tržište ribe i proizvoda od ribe se, poslednjih godina, ubrzano razvija u svetu. Zahtev potrošača je da riba u prodaji bude već očišćena i spremna za brzu pripremu. Održivost sveže ohlađene ribe može da bude produžena pakovanjem u vakuum ili modifikovanu atmosferu (MAP). MAP je vrsta pakovanja iz kojeg se potpuno uklanja vazduh, posle čega se nastali vakuum popunjava jednim gasom ili smešom gasova. Mešavina gasova sa visokim koncentracijama ugljen-dioksida (CO2 ) i azota (N2 ) najviše su privukle pažnju istraživača koji su se tokom protekle decenije bavili problematikom pakovanja ribe. Riba upakovana u modifikovanu atmosferu nije zastupljena na tržištu Srbije. Cilj rada je bio ispitivanje uticaja pakovanja u modifikovanoj atmosferi gasova na odabrane senzorske karakteristike odrezaka šarana (boja kože, boja mesa na površini, boja mesa na preseku, miris odrezaka i ukupna prihvatljivost). Odresci šarana pakovani su u dve različite zaštitne atmosfere, od kojih je jednu sačinjavala smeša sa 40 posto ugljen-dioksida i 60 posto azota, a drugu 100 posto ugljen-dioksida. Pakovanja su skladištena pri temperaturi od 3 ± 0,5°C. Na početku eksperimenta, a zatim svakog trećeg dana ispitivane su senzorske osobine odrezaka. Rezultati ispitivanja su pokazali da uzorci pakovani u atmosferu sa 40 posto ugljen-dioksida i 60 posto azota ostaju nepromenjeni do devetog, a uzorci pakovani u atmosferu sa 100 posto ugljen-dioksida do petnaestog dana skladištenja. Pakovanjem u modifikovanoj atmosferi, naročito u atmosferi sa 100 posto ugljen-dioksida, može značajno da se produži održivost odrezaka šarana.", publisher = "Beograd : Institut za higijenu i tehnologiju mesa", journal = "Tehnologija mesa", title = "Uticaj različitih smeša gasova na očuvanje senzorskih svojstava odrezaka šarana (Cyprinus carpio), Effect of various gas mixtures in keeping sensory properties of carp’s (Cyprinus carpio) cuts", volume = "50", number = "5-6", pages = "328-334", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3886" }
Babić, J., Milijašević, M., Baltić, M. Ž., Spirić, A., Lilić, S., Jovanović, J.,& Đorđević, M.. (2009). Uticaj različitih smeša gasova na očuvanje senzorskih svojstava odrezaka šarana (Cyprinus carpio). in Tehnologija mesa Beograd : Institut za higijenu i tehnologiju mesa., 50(5-6), 328-334. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3886
Babić J, Milijašević M, Baltić MŽ, Spirić A, Lilić S, Jovanović J, Đorđević M. Uticaj različitih smeša gasova na očuvanje senzorskih svojstava odrezaka šarana (Cyprinus carpio). in Tehnologija mesa. 2009;50(5-6):328-334. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3886 .
Babić, Jelena, Milijašević, Milan, Baltić, Milan Ž., Spirić, Aurelija, Lilić, Slobodan, Jovanović, Jelena, Đorđević, Mirjana, "Uticaj različitih smeša gasova na očuvanje senzorskih svojstava odrezaka šarana (Cyprinus carpio)" in Tehnologija mesa, 50, no. 5-6 (2009):328-334, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3886 .