The risk of staphylococci presence in cheeses
Rizik prisustva stafilokoka u sirevima
Апстракт
Coagulase positive staphylococci isolated from autochthonous cheeses were screened regarding their enterotoxigenic potential and antimicrobial resistance profile. By applying the VIDAS techology, out of 73 coagulase positive staphylococcal isolates, 22 (30,14%) strains showed enterotoxigenic potential. The 50% analysed strains showed antimicrobial resistance properties at least at one of antibiotics tested, and among those resistant population 54,54% strains were characterized by multiple resistance. The obtained results presented the strong argument in risk characterization.
Koagulaza pozitivni sojevi izolovani iz autohtonih sireva su okarakterisani u odnosu na njihov enterotoksogeni potencijal i profil fenotipske antimikrobne rezistencije. Primenom VIDAS tehnologije, od 73 koagulaza pozitivna soja stafilokoka analiziranih u našem radu, potencijal produkcije enterotoksina je pokazalo 22 (30,14%) sojeva. Rezistencija na jedan ili više odabranih antibiotika je utvrđena kod 11 (50%) sojeva, od kojih se 6 (54,54%) karakterisalo svojstvom multiple rezistencije. Svojstvo enterotoksogenosti i antimikrobne rezistencije ispitivanih koagulaza pozitivnih stafilokoka predstavlja snažan argument u karakterizaciji rizika njihovog prisustva u sirevima.
Кључне речи:
staphylococci / enterotoxigenic potential / antimicrobial resistance / risk / stafilokoke / enterotoksogeni potencijal / antimikrobna rezistencija / rizikИзвор:
Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi, 2012, 23, 1, 53-55Издавач:
- Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - JOUR AU - Bulajić, Snežana AU - Mijačević, Zora PY - 2012 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/926 AB - Coagulase positive staphylococci isolated from autochthonous cheeses were screened regarding their enterotoxigenic potential and antimicrobial resistance profile. By applying the VIDAS techology, out of 73 coagulase positive staphylococcal isolates, 22 (30,14%) strains showed enterotoxigenic potential. The 50% analysed strains showed antimicrobial resistance properties at least at one of antibiotics tested, and among those resistant population 54,54% strains were characterized by multiple resistance. The obtained results presented the strong argument in risk characterization. AB - Koagulaza pozitivni sojevi izolovani iz autohtonih sireva su okarakterisani u odnosu na njihov enterotoksogeni potencijal i profil fenotipske antimikrobne rezistencije. Primenom VIDAS tehnologije, od 73 koagulaza pozitivna soja stafilokoka analiziranih u našem radu, potencijal produkcije enterotoksina je pokazalo 22 (30,14%) sojeva. Rezistencija na jedan ili više odabranih antibiotika je utvrđena kod 11 (50%) sojeva, od kojih se 6 (54,54%) karakterisalo svojstvom multiple rezistencije. Svojstvo enterotoksogenosti i antimikrobne rezistencije ispitivanih koagulaza pozitivnih stafilokoka predstavlja snažan argument u karakterizaciji rizika njihovog prisustva u sirevima. PB - Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd T2 - Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi T1 - The risk of staphylococci presence in cheeses T1 - Rizik prisustva stafilokoka u sirevima VL - 23 IS - 1 SP - 53 EP - 55 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_926 ER -
@article{ author = "Bulajić, Snežana and Mijačević, Zora", year = "2012", abstract = "Coagulase positive staphylococci isolated from autochthonous cheeses were screened regarding their enterotoxigenic potential and antimicrobial resistance profile. By applying the VIDAS techology, out of 73 coagulase positive staphylococcal isolates, 22 (30,14%) strains showed enterotoxigenic potential. The 50% analysed strains showed antimicrobial resistance properties at least at one of antibiotics tested, and among those resistant population 54,54% strains were characterized by multiple resistance. The obtained results presented the strong argument in risk characterization., Koagulaza pozitivni sojevi izolovani iz autohtonih sireva su okarakterisani u odnosu na njihov enterotoksogeni potencijal i profil fenotipske antimikrobne rezistencije. Primenom VIDAS tehnologije, od 73 koagulaza pozitivna soja stafilokoka analiziranih u našem radu, potencijal produkcije enterotoksina je pokazalo 22 (30,14%) sojeva. Rezistencija na jedan ili više odabranih antibiotika je utvrđena kod 11 (50%) sojeva, od kojih se 6 (54,54%) karakterisalo svojstvom multiple rezistencije. Svojstvo enterotoksogenosti i antimikrobne rezistencije ispitivanih koagulaza pozitivnih stafilokoka predstavlja snažan argument u karakterizaciji rizika njihovog prisustva u sirevima.", publisher = "Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd", journal = "Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi", title = "The risk of staphylococci presence in cheeses, Rizik prisustva stafilokoka u sirevima", volume = "23", number = "1", pages = "53-55", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_926" }
Bulajić, S.,& Mijačević, Z.. (2012). The risk of staphylococci presence in cheeses. in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd., 23(1), 53-55. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_926
Bulajić S, Mijačević Z. The risk of staphylococci presence in cheeses. in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi. 2012;23(1):53-55. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_926 .
Bulajić, Snežana, Mijačević, Zora, "The risk of staphylococci presence in cheeses" in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi, 23, no. 1 (2012):53-55, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_926 .