Prikaz osnovnih podataka o dokumentu
Bioactive peptides from meat and their influence on human health
Bioaktivni peptidi iz mesa i njihov uticaj na zdravlje ljudi
dc.creator | Baltić, Milan Ž. | |
dc.creator | Bošković, Marija | |
dc.creator | Ivanović, Jelena | |
dc.creator | Janjić, Jelena | |
dc.creator | Dokmanović, Marija | |
dc.creator | Marković, Radmila | |
dc.creator | Baltić, Tatjana | |
dc.date.accessioned | 2020-06-03T13:52:38Z | |
dc.date.available | 2020-06-03T13:52:38Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.identifier.issn | 0494-9846 | |
dc.identifier.uri | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/1161 | |
dc.description.abstract | Bioactive peptides are functional components, encrypted in the proteins and can be derived from food of plant and animal origin, including meat. After releasing during gastrointestinal digestion or food processing, these peptides exhibit many different effects on human body such as antioxidative, antimicrobial, antihypertensive, antithrombotic, cytomodulatory, immunomodulatory, anticancer, hypocholesterolemic and anti-obesity effects, which mainly depends on their structure and other properties. Considering bioactive activities of these peptides and their beneficial influence on health on one side, and millions of deaths caused by cancer, cardiovascular and other diseases associated with lifestyle on the other side, it is obvious that these peptides can be used for health promotion and disease risk reduction, especially because they have some advantages compared to synthetic drugs. | en |
dc.description.abstract | Bioaktivni peptidi predstavljaju funkcionalne komponente unutar proteina i mogu se izolovati iz hrane biljnog i animalnog porekla, uključujući i meso. Nakon oslobađanja iz proteina tokom digestije u gastrointestinalnom traktu, ili nekom od metoda koje se koriste u proizvodnji hrane, ovi peptidi ispoljavaju različite biološke efekte i poseduju različite aktivnosti poput antioksidativne, antimikrobne, antihipertenzivne, antitrombotične, citomodulatorne i imunomodulatorne aktivnosti, a imaju ulogu i u snižavanju nivoa holesterola i borbi protiv kancera i gojaznosti. Aktivnost bioaktivnih peptida zavisi od njihove strukture, ali i drugih karakteristika. Uzimajući u obzir njihove biološke aktivnosti i pozitivan uticaj na ljudsko zdravlje, sa jedne strane, kao i milione smrtnih slučajeva uzrokovanih kancerom, kardiovaskularnim bolestima, kao i drugim bolestima povezanim sa načinom života, sa druge strane, očigledno je da ovi peptidi mogu naći primenu u unapređivanju ljudskog zdravlja i smanjenju rizika od pojave različitih oboljenja. Takođe, bioaktivni peptidi pokazuju određene prednosti u odnosu na sintetičke lekove. | sr |
dc.publisher | Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd | |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31034/RS// | |
dc.rights | openAccess | |
dc.source | Tehnologija mesa | |
dc.subject | functional food | en |
dc.subject | ACE inhibitory peptides | en |
dc.subject | muscle proteins | en |
dc.subject | antioxidant and antibacterial activity | en |
dc.subject | funkcionalna hrana | sr |
dc.subject | ACE inhibitorni peptidi | sr |
dc.subject | proteini mišića | sr |
dc.subject | antioksidativne i antibakterijske osobine | sr |
dc.title | Bioactive peptides from meat and their influence on human health | en |
dc.title | Bioaktivni peptidi iz mesa i njihov uticaj na zdravlje ljudi | sr |
dc.type | article | |
dc.rights.license | ARR | |
dcterms.abstract | Балтић, Милан Ж.; Јањић, Јелена; Балтић, Татјана; Бошковић, Марија; Марковић, Радмила; Ивановић, Јелена; Докмановић, Марија; Биоактивни пептиди из меса и њихов утицај на здравље људи; Биоактивни пептиди из меса и њихов утицај на здравље људи; | |
dc.citation.volume | 55 | |
dc.citation.issue | 1 | |
dc.citation.spage | 8 | |
dc.citation.epage | 21 | |
dc.citation.other | 55(1): 8-21 | |
dc.citation.rank | M51 | |
dc.identifier.doi | 10.5937/tehmesa1401008B | |
dc.identifier.fulltext | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/144/1160.pdf | |
dc.type.version | publishedVersion |