Приказ основних података о документу

Molekularna karakterizacija Cronobacter sakazakii izolovanih iz različitih biljnih čajeva i njihovih mešavina u Srbiji

dc.creatorJošić, Dragana
dc.creatorStojanović, Marija
dc.creatorLepšanović, Zorica
dc.creatorKatić, Vera
dc.date.accessioned2020-12-16T11:09:47Z
dc.date.available2020-12-16T11:09:47Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn0534-0012
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/1936
dc.description.abstractCronobacter sakazakii je uzročnik humanih infekcija koje mogu prouzrokovati ozbiljne i čak fatalne posledice kod odojčadi i imunokompromitovanih odraslih osoba i dece. Zbog visoke tolerancije na osmotski stres, C. sakazakii je često izolovan iz dehidratisanih proizvoda, kao što su formule za bebe u prahu i biljni čajevi. Cilj ovih istraživanja je detekcija, identifikacija i molekularna karakterizacija Cronobacter sakazakii izolata iz formula za bebe i različitih biljnih čajeva uzorkovanih u prodavnicama u Srbiji ili testiranih pri kontroli izvoza. U svih 360 analiziranih uzoraka mleka u prahu za bebe nije detektovana kontaminacija bkterijom C. sakazakii. Medjutim, u 192 od 520 testiranih uzoraka čajeva utvrdjeno je prisustvo C. Sakazakii (37.1%). Visoka zastupljenost je detektovana u čajevima za decu - 51.6% i u “bebi” čajevima - 44.1%, a zatim u čajevima za medicinsku upotrebu -38%. Najveća grupa čajeva koji sadrže 1 biljnu vrstu (221) sadržala je 72 C. sakazakii - pozitivnih uzoraka (32.6%) i uključivala je čajeve od Sennae folium, Althaeae radix, Menthae piperitae folium, Chamomilae flos i Urticae folium. Molekularna karakterizacija izolovanih C. sakazakii iz različitih biljnih čajeva rep-PCR, RAPD i 16S rRNA analizom sekvenci ukazala je na visok stepen sličnosti soju C. sakazakii NCTC 8155. S obzirom da je ovo jedan od najpatogenijih kliničkih sojeva, ovi rezultati ukazuju na potrebu za povećanom kontrolom zbog mogućeg rizika koju ove namirnice predstavljaju za imunokompromitovane i zdrave korisnike, a posebno za bebe i decu.sr
dc.description.abstractCronobacter sakazakii is an important cause of human infections that can be serious and even fatal among premature neonates and immunocompromised adults or infants. Because of its high tolerance to osmotic stress, C. sakazakii is frequently isolated from dried foods, such as powdered infant formula and herbal teas. The aim of investigation was detection, identification and molecular characterization of Cronobacter sakazakii isolates from infant formula and various herbal teas collected from Serbian market and tested for import control. C. sakazakii was not detected in any of the 360 analysed samples of powdered infant formula. However, 192 out of 520 samples of herbal teas tested were positive for C. sakazakii (37.1%). The high prevalence was observed in teas for children (51.6%) and in “baby” teas (44.1%), followed by medicinal teas (38%). The largest one-herb-teas group (221 samples) contained 72 C. sakazakii-positive samples (32.6%) and involved Sennae folium, Althaeae radix, Menthae piperitae folium, Chamomilae flos and Urticae folium teas. Molecular characterization of isolated C. sakazakii from different herbal teas by rep-PCR, RAPD and 16S rRNA sequences analysis showed the high similarity to C. sakazakii NCTC 8155. Knowing this strain as one of the most pathogenic clinical strains, our results raise concern about the safety risks these foods pose to immunocompromised and healthy consumers, especially for babies and children.en
dc.publisherDruštvo genetičara Srbije
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46007/RS//
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46009/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceGenetika
dc.subjectCronobacter sakazakii
dc.subjectherbal tea
dc.subjectinfant formula
dc.subjectRAPD
dc.subjectrepPCR
dc.subject16S rRNA
dc.titleMolecular characterization of Cronobacter sakazakii isolated from different herbal teas and mixtures in Serbiaen
dc.titleMolekularna karakterizacija Cronobacter sakazakii izolovanih iz različitih biljnih čajeva i njihovih mešavina u Srbijisr
dc.typearticleen
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dcterms.abstractЗорица, Лепшановић; Вера, Катић; Драгана, Јошић; Марија, Стојановић; Молекуларна карактеризација Цронобацтер саказакии изолованих из различитих биљних чајева и њихових мешавина у Србији;
dc.citation.volume49
dc.citation.issue3
dc.citation.spage921
dc.citation.epage934
dc.citation.rankM23
dc.identifier.wos000423604800014
dc.identifier.doi10.2298/GENSR1703921J
dc.identifier.scopus2-s2.0-85042099868
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/5139/Molekularna_karakterizacija_Cronobacter_pub_2017.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу