Prikaz osnovnih podataka o dokumentu

Reduction of microbiota in marinated vacuum-packaged poultry breast fillets

dc.creatorJanjić, Jelena
dc.creatorĆirić, Jelena
dc.creatorGrbić, Slaven
dc.creatorBošković, Marija
dc.creatorGlišić, Milica
dc.creatorMitrović, Radmila
dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.creatorRadosavac, Adriana
dc.date.accessioned2021-03-18T11:26:47Z
dc.date.available2021-03-18T11:26:47Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn2466-4812
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2023
dc.description.abstractThe aim of this study was to determine the effect of different marinade solution on the microbiome of chicken breast fillets packaged under vacuum and stored at 4°C. Three types of marinade were tested. A total of 120 chicken breast fillets were marinated in control (6% NaCl) or three different marinades: 6% NaCl and 2% sodium tripolyphosphate; 6% NaCl and 2% sodium citrate, and; 6% NaCl, 1% sodium tripolyphosphate and 1% sodium citrate. Microorganisms were enumerated on the first day of testing (day 0) and on days 7, 14, 21 and 28 of chilled storage. Marination resulted in significant differences (p<0.05) in the numbers of total viable counts, Enterobacteriaceae, lactic acid bacteria and anaerobic bacteria counts. The combination of 6% NaCl and 2% sodium citrate is the most appropriate marinade option for reducing the growth of the examined bacterial groups in vacuum-packaged marinated chicken breast fillets during chilled storage.en
dc.description.abstractCilj ovog rada bio je da se utvrdi uticaj različitog načina mariniranja na mikrobiotu fileta grudi brojlera pakovanih u vakuum i čuvanih pri 4°C. Ispitivane su tri vrste marinade. Ukupno 120 uzoraka (korišćenih za dva ponavljanja) marinirano je u kontrolnom (6% NaCl) i tri različita tretmana: 6% NaCl i 2% natrijum tripolifosfat (E1), 6% NaCl i 2% natrijum citrat (E2) i rastvor sa 6% NaCl, 1% natrijum tripolifosfata i 1% natrijum citrata (E3). Brojanje mikroorganizama vršeno je prvog dana (0 dan), 7., 14., 21. i 28. dana skladištenja. Utvrđene su statistički značajne razlike (P<0,05) između mariniranih uzoraka u ukupnom broju mezofilnih bakterija, Enterobacteriaceae, bakterijama mlečne kiseline i anaerobnim bakterijama. Utvrđeno je da je kombinacija 6% NaCl i 2% natrijum citrata najprikladnija za redukciju rasta ispitivanih grupa bakterija u mariniranim filetima grudi brojlera pakovanih u vakuum i skladištenih pri 4°C.sr
dc.publisherBelgrade : Institute of Meat Hygiene and Technology
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31034/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceMeat Technology
dc.subjectlife
dc.subjectmeat
dc.subjectpoultry
dc.subjectshelf
dc.subjectspoilage bacteria
dc.subjectstorage conditions
dc.subjectmeso živine
dc.subjectrok trajanja
dc.subjectbakterije kvara
dc.subjectuslovi skladištenja
dc.titleRedukcija mikroflore u mariniranim filetima pilećih grudi pakovanih u vakuumsr
dc.titleReduction of microbiota in marinated vacuum-packaged poultry breast filletsen
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractЈањић, Јелена; Радосавац, Aдриана; Ћирић, Јелена; Балтић, Милан Ж.; Митровић, Радмила; Глишић, Милица; Бошковић, Марија; Грбић, Славен; Редукција микрофлоре у маринираним филетима пилећих груди пакованих у вакуум; Редукција микрофлоре у маринираним филетима пилећих груди пакованих у вакуум;
dc.citation.volume60
dc.citation.issue1
dc.citation.spage1
dc.citation.epage7
dc.citation.rankM24
dc.identifier.doi10.18485/meattech.2019.60.1.1
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/5521/Reduction_of_microbiota_pub_2019.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Dokumenti

Thumbnail

Ovaj dokument se pojavljuje u sledećim kolekcijama

Prikaz osnovnih podataka o dokumentu