Potrebe salmonidnih vrsta riba u hranljivim materijama
Needs of salmonid species of fish in nutrients
Autori
Marković, RadmilaBaltić, Milan Ž.
Vranić, Danijela
Đorđević, Vesna
Radulović, Stamen
Šefer, Dragan
Članak u časopisu (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Ishrana ribe je jedan od najvažnijih činilaca koji utiču na proizvodne rezultate i kvalitet mesa. Kao izvor energije, ribe iz hrane pretežno koriste proteine i masti. Hrana za ribe sadrži od 30% do 35% proteina, od 15% do 25% masti i do 17% ugljenih hidrata. U ishrani riba neophodno je i prisustvo svih vitamina, kao i minerala, posebno kalcijuma, forfora, magnezijuma, gvožđa i mangana. Ribe imaju i posebne potrebe za n-3 masnim kiselinama kojih u hrani treba da bude oko 1%. U pogledu kvaliteta hraniva, salmonidne ribe spadaju među najzahtevnije. Kvalitet pojedinih hraniva i krmnih smeša koje se koriste u ishrani salmonidnih riba može da se utvrdi na osnovu hemijskih analiza.
Fish diet is one of the most important factors that influence on production performance and meat quality.
Fish mainly use protein and fat from food, as a source of energy. Fish food contains 30 to 35 % protein, 15
to 25 % fat and 17 % carbohydrate. In fish diet its necessary presence of all vitamins and minerals,
especially calcium, phosphorus, magnesium, iron and manganese. Fish have special needs in n-3 fatty acid
which should be about 1% in food. Salmonid fish are the most demanding fish in terms of food quality. The
quality of nutrients and feed mixtures used in the nutrition of salmonid fish can be determined
by chemical analysis.
Ključne reči:
salmonidne ribe / potrebe / hrana / salmonid fish / requirements / foodIzvor:
Veterinarski žurnal Republike Srpske, 2012, 12, 1, 60-65Izdavač:
- Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“
Finansiranje / projekti:
- Uticaj kvaliteta komponenata u ishrani ciprinida na kvalitet mesa, gubitke i ekonomičnost proizvodnje (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31011)
Kolekcije
Institucija/grupa
Fakultet veterinarske medicineTY - JOUR AU - Marković, Radmila AU - Baltić, Milan Ž. AU - Vranić, Danijela AU - Đorđević, Vesna AU - Radulović, Stamen AU - Šefer, Dragan PY - 2012 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2094 AB - Ishrana ribe je jedan od najvažnijih činilaca koji utiču na proizvodne rezultate i kvalitet mesa. Kao izvor energije, ribe iz hrane pretežno koriste proteine i masti. Hrana za ribe sadrži od 30% do 35% proteina, od 15% do 25% masti i do 17% ugljenih hidrata. U ishrani riba neophodno je i prisustvo svih vitamina, kao i minerala, posebno kalcijuma, forfora, magnezijuma, gvožđa i mangana. Ribe imaju i posebne potrebe za n-3 masnim kiselinama kojih u hrani treba da bude oko 1%. U pogledu kvaliteta hraniva, salmonidne ribe spadaju među najzahtevnije. Kvalitet pojedinih hraniva i krmnih smeša koje se koriste u ishrani salmonidnih riba može da se utvrdi na osnovu hemijskih analiza. AB - Fish diet is one of the most important factors that influence on production performance and meat quality. Fish mainly use protein and fat from food, as a source of energy. Fish food contains 30 to 35 % protein, 15 to 25 % fat and 17 % carbohydrate. In fish diet its necessary presence of all vitamins and minerals, especially calcium, phosphorus, magnesium, iron and manganese. Fish have special needs in n-3 fatty acid which should be about 1% in food. Salmonid fish are the most demanding fish in terms of food quality. The quality of nutrients and feed mixtures used in the nutrition of salmonid fish can be determined by chemical analysis. PB - Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“ T2 - Veterinarski žurnal Republike Srpske T1 - Potrebe salmonidnih vrsta riba u hranljivim materijama T1 - Needs of salmonid species of fish in nutrients VL - 12 IS - 1 SP - 60 EP - 65 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2094 ER -
@article{ author = "Marković, Radmila and Baltić, Milan Ž. and Vranić, Danijela and Đorđević, Vesna and Radulović, Stamen and Šefer, Dragan", year = "2012", abstract = "Ishrana ribe je jedan od najvažnijih činilaca koji utiču na proizvodne rezultate i kvalitet mesa. Kao izvor energije, ribe iz hrane pretežno koriste proteine i masti. Hrana za ribe sadrži od 30% do 35% proteina, od 15% do 25% masti i do 17% ugljenih hidrata. U ishrani riba neophodno je i prisustvo svih vitamina, kao i minerala, posebno kalcijuma, forfora, magnezijuma, gvožđa i mangana. Ribe imaju i posebne potrebe za n-3 masnim kiselinama kojih u hrani treba da bude oko 1%. U pogledu kvaliteta hraniva, salmonidne ribe spadaju među najzahtevnije. Kvalitet pojedinih hraniva i krmnih smeša koje se koriste u ishrani salmonidnih riba može da se utvrdi na osnovu hemijskih analiza., Fish diet is one of the most important factors that influence on production performance and meat quality. Fish mainly use protein and fat from food, as a source of energy. Fish food contains 30 to 35 % protein, 15 to 25 % fat and 17 % carbohydrate. In fish diet its necessary presence of all vitamins and minerals, especially calcium, phosphorus, magnesium, iron and manganese. Fish have special needs in n-3 fatty acid which should be about 1% in food. Salmonid fish are the most demanding fish in terms of food quality. The quality of nutrients and feed mixtures used in the nutrition of salmonid fish can be determined by chemical analysis.", publisher = "Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“", journal = "Veterinarski žurnal Republike Srpske", title = "Potrebe salmonidnih vrsta riba u hranljivim materijama, Needs of salmonid species of fish in nutrients", volume = "12", number = "1", pages = "60-65", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2094" }
Marković, R., Baltić, M. Ž., Vranić, D., Đorđević, V., Radulović, S.,& Šefer, D.. (2012). Potrebe salmonidnih vrsta riba u hranljivim materijama. in Veterinarski žurnal Republike Srpske Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“., 12(1), 60-65. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2094
Marković R, Baltić MŽ, Vranić D, Đorđević V, Radulović S, Šefer D. Potrebe salmonidnih vrsta riba u hranljivim materijama. in Veterinarski žurnal Republike Srpske. 2012;12(1):60-65. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2094 .
Marković, Radmila, Baltić, Milan Ž., Vranić, Danijela, Đorđević, Vesna, Radulović, Stamen, Šefer, Dragan, "Potrebe salmonidnih vrsta riba u hranljivim materijama" in Veterinarski žurnal Republike Srpske, 12, no. 1 (2012):60-65, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2094 .