Приказ основних података о документу

Nutritional status of dairy cows: estimation based on milk composition

dc.creatorKirovski, Danijela
dc.creatorŠamanc, Horea
dc.creatorSladojević, Željko
dc.creatorProdanović, Radiša
dc.creatorVujanac, Ivan
dc.date.accessioned2021-07-07T10:12:48Z
dc.date.available2021-07-07T10:12:48Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.issn1840-2887
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2100
dc.description.abstractЗа испитивање је узорковано млеко добијено од сто крава 30. дана лактације током јутарње и вечерње муже. Анализом резултата установљено је да су краве биле у стању негативног биланса енергије. Није било значајне разлике у концентрацији масти и протеина између јутарње и вечерње муже, али је концентрација урее била значајно виша током јутарње муже, указујући да су јединке током ноћи гладовале односно да је распон између вечерњег и јутарњег храњења био значајно дужи. Због тога, протеини хране нису могли да буду искоришћени за синтезу високовредних протеина, већ су се њихови производи разлагања конвертовали у уреу, која се излучивала путем млека.sr
dc.description.abstractInvestigation was done using morning and evening milk samples from 100 cows that were 30 days in lactation. Obtained results showed that all cows were in state on negative energy balance. There was no significant difference between morning and evening milk samples in fat and protein concentrations, but urea concentration was significantly higher in morning compared to evening milk samples, indicating that cows were exposed to over-night starvation, meaning that period between evening and morning feeding were to long. Therefore, dietary proteins were not used for synthesis of animal proteins but were converted to urea that was excreted by milk.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBanja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“sr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46002/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceVeterinarski žurnal Republike Srpskesr
dc.subjectkravesr
dc.subjectnutritivni statussr
dc.subjectsastavsr
dc.subjectcowssr
dc.subjectnutritional statussr
dc.subjectmilk compositionsr
dc.titleNutritivni status visokomlečnih krava: procena na osnovu sastava mlekasr
dc.titleNutritional status of dairy cows: estimation based on milk compositionsr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseBYsr
dcterms.abstractШаманц, Хореа; Продановић, Радиша; Вујанац, Иван; Кировски, Данијела; Сладојевић, Жељко; Нутритивни статус високомлечних крава: процена на основу састава млека; Нутритивни статус високомлечних крава: процена на основу састава млека;
dc.citation.volume13
dc.citation.issue2
dc.citation.spage109
dc.citation.epage116
dc.identifier.doi10.7251/VJRS1302109K
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/5724/bitstream_5724.pdf
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу