Приказ основних података о документу
Nutritivni status visokomlečnih krava: procena na osnovu sastava mleka
Nutritional status of dairy cows: estimation based on milk composition
dc.creator | Kirovski, Danijela | |
dc.creator | Šamanc, Horea | |
dc.creator | Sladojević, Željko | |
dc.creator | Prodanović, Radiša | |
dc.creator | Vujanac, Ivan | |
dc.date.accessioned | 2021-07-07T10:12:48Z | |
dc.date.available | 2021-07-07T10:12:48Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.identifier.issn | 1840-2887 | |
dc.identifier.uri | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2100 | |
dc.description.abstract | За испитивање је узорковано млеко добијено од сто крава 30. дана лактације током јутарње и вечерње муже. Анализом резултата установљено је да су краве биле у стању негативног биланса енергије. Није било значајне разлике у концентрацији масти и протеина између јутарње и вечерње муже, али је концентрација урее била значајно виша током јутарње муже, указујући да су јединке током ноћи гладовале односно да је распон између вечерњег и јутарњег храњења био значајно дужи. Због тога, протеини хране нису могли да буду искоришћени за синтезу високовредних протеина, већ су се њихови производи разлагања конвертовали у уреу, која се излучивала путем млека. | sr |
dc.description.abstract | Investigation was done using morning and evening milk samples from 100 cows that were 30 days in lactation. Obtained results showed that all cows were in state on negative energy balance. There was no significant difference between morning and evening milk samples in fat and protein concentrations, but urea concentration was significantly higher in morning compared to evening milk samples, indicating that cows were exposed to over-night starvation, meaning that period between evening and morning feeding were to long. Therefore, dietary proteins were not used for synthesis of animal proteins but were converted to urea that was excreted by milk. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“ | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46002/RS// | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | Veterinarski žurnal Republike Srpske | sr |
dc.subject | krave | sr |
dc.subject | nutritivni status | sr |
dc.subject | sastav | sr |
dc.subject | cows | sr |
dc.subject | nutritional status | sr |
dc.subject | milk composition | sr |
dc.title | Nutritivni status visokomlečnih krava: procena na osnovu sastava mleka | sr |
dc.title | Nutritional status of dairy cows: estimation based on milk composition | sr |
dc.type | article | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dcterms.abstract | Шаманц, Хореа; Продановић, Радиша; Вујанац, Иван; Кировски, Данијела; Сладојевић, Жељко; Нутритивни статус високомлечних крава: процена на основу састава млека; Нутритивни статус високомлечних крава: процена на основу састава млека; | |
dc.citation.volume | 13 | |
dc.citation.issue | 2 | |
dc.citation.spage | 109 | |
dc.citation.epage | 116 | |
dc.identifier.doi | 10.7251/VJRS1302109K | |
dc.identifier.fulltext | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/5724/bitstream_5724.pdf | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |