Приказ основних података о документу

Good hygiene practice and control of hazards in traditional food production

dc.creatorKarabasil, Nedjeljko
dc.creatorTeodorović, Vlado
dc.creatorDimitrijević, Mirjana
dc.creatorVasilev, Dragan
dc.creatorJanjić, A.
dc.creatorČobanović, Nikola
dc.creatorIlić, Nevena
dc.date.accessioned2021-07-13T07:31:36Z
dc.date.available2021-07-13T07:31:36Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn1840-2887
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2118
dc.description.abstractПроизводња безбедне хране подразумева одговорност произвођача и захтев да послују на принципима добре производне праксе и добре хигијенске праксе, те анализу опасности и критичних контролних тачака. У складу с тим, јавља се потреба за дефинисањем захтева за регистровање малих произвођача и/или традиционалне производње. Да би се објекат регистровао и успоставила боља контрола над активностима такве производње, било би неопходно размотрити посебне одредбе и процедуре за објекте који морају бити одобрени и омогућити процедуре и врсте/ типове објеката који ће се регистровати без посебних услова или под одређеним, али флексибилним условима и ограничењима. Могуће решење је да се направи модел HACCP план за различите производе/групе, с обзиром на то да је једна од специфичности HACCP система и његова флексибилност, односно специфичност за дати процес производње. Поред тога, за традиционалне произвођаче, који своје производе пласирају са кућног прага, постоји могућност да се примени добра производна пракса и добра хигијенска пракса, без потребе за развојем HACCP плана. У том случају, морала би да се уради анализа опасности и процени ризик. Циљ овог рада је да се испита примена услова добре хигијенске праксе и контрола опасности у традиционалној производњи пршута.sr
dc.description.abstractProduction of safe food implies producers responsibility and requires to operate on the principle of good manufacturing practice and good hygiene practice, hazard analysis and critical control points. Accordingly there is a need to define the requirements for the registration of small producers and / or traditional production. It is necessary to consider specific provisions and procedures for facilities that must be approved and to provide procedures and types / types of objects that will be registered without any special conditions or under specific but flexible terms and limitations. A possible solution is to create a model HACCP plan for group of products considering its flexibility or specificity for a given manufacturing process. In addition, traditional producers, there is a possibility to apply a good manufacturing practice and good hygiene practice, without the need to develop a HACCP plan. In this case, there has to be done hazard analysis and risk assessment. The aim of this paper is to examine the application of the conditions of good hygiene practice and hazard control in the traditional production of ham.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBanja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceVeterinarski žurnal Republike Srpskesr
dc.subjecthigijenasr
dc.subjectopasnostsr
dc.subjectkontrolasr
dc.subjecttradicionalni proizvodisr
dc.subjecthygienesr
dc.subjecthazardsr
dc.subjectcontrolsr
dc.subjecttraditional productssr
dc.titlePrimena preduslovnih programa i HACCP sistema u uslovima tradicionalne proizvodnje suvomesnatih proizvodasr
dc.titleGood hygiene practice and control of hazards in traditional food productionsr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseBYsr
dcterms.abstractЈањић, A.; Димитријевић, Мирјана; Чобановић, Никола; Василев, Драган; Илић, Невена; Карабасил, Неђељко; Теодоровић, Владо; Примена предусловних програма и ХAЦЦП система у условима традиционалне производње сувомеснатих производа; Примена предусловних програма и ХAЦЦП система у условима традиционалне производње сувомеснатих производа;
dc.citation.volume15
dc.citation.issue1
dc.citation.spage5
dc.citation.epage13
dc.identifier.doi10.7251/VETJ1502005K
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/5804/Primena_preduslovnih_programa_pub_2015.pdf
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу