Приказ основних података о документу

Exposure assesment of hazards in the food chain

dc.contributorGvozdić, Dragan
dc.creatorLedina, Tijana
dc.creatorĐorđević, Jasna
dc.creatorGrković, Nevena
dc.creatorVićić, Ivan
dc.date.accessioned2022-02-28T10:54:53Z
dc.date.available2022-02-28T10:54:53Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.isbn978-86-80446-46-2
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2422
dc.description.abstractProcena izloženosti hazardima u hrani, pored identifikacije opasnosti, karakterizacije opasnosti i karakterizacije rizika, predstavlja jednu od četiri osnovne komponente procene rizika u okviru analize rizika. Procena izloženosti se definiše kao kvalitativna i/ili kvantitativna procena verovatnoće da će određeni hazard biti unet putem hrane, kao i njegov potencijal da dovede do štetnih efekata po zdravlje konzumenta. Procena izloženosti može da se vrši u različite svrhe, kao što je identifikacija tačaka u kojima je moguće primeniti određene korektivne mere; radi procene efikasnosti primenjenih mera za kontrolu opasnosti u hrani; poređenja izloženosti usled različitih puteva kontaminacije; radi definisanja ciljeva naučnih istraživanja itd. Postoji veliki broj pristupa koji se mogu primeniti u procesu procene izloženosti, od kvalitativnog pristupa koji procenu izloženosti daju samo opisno, kao zanemarljivu, nisku, srednju i visoku izloženost; do kvantitativne procene izloženosti, uz pomoć koje, korišćenjem složenih matematičkih modela, izloženost opasnostima može da se odredi numerički. Poslednjih godina razvijeni su kompjuterski programi, uz pomoć kojih se može izvršiti procena rizika kod opasnosti u hrani. U okviru ovih kompjuterskih programa, kao sastavni deo, može se izvršiti i procena izloženosti hazardima u hrani.sr
dc.description.abstractFood hazard exposure assessment, in addition to hazard identification, hazard characterization, and risk characterization, is one of the four basic components of risk assessment within risk analysis. Exposure assessment is defined as a qualitative and / or quantitative assessment of the likelihood that a particular hazard will be ingested through food, as well as its potential to lead to adverse health effects in consumers. Exposure assessment is conducted for various purposes, such as identifying points where certain corrective measures can be applied; to assess the effectiveness of applied hazard control measures; comparison of exposure from different contamination routes; to define the goals of scientific research, etc. There are a number of approaches that can be applied in the exposure assessment process, from a qualitative approach that provides exposure assessment only descriptively; to a quantitative assessment of exposure. In the quantitative risk exposure, exposure to hazards can be determined numerically using complex mathematical models. Recently, computer programs have been developed with a main goal to perform risk assesment in certain types of food. As an integral part of these computer programs, an assessment of food hazard exposure can be performed.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherFakultet veterinarske medicine, Centar za izdavačku delatnost i promet učilasr
dc.relationMinistarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije (Ugovor broj 451-03-9/2021-14)sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceZbornik radova - XLIII seminar inovacija znanja veterinarasr
dc.subjectanaliza rizikasr
dc.subjectopasnosti u hranisr
dc.subjectprocena izloženostisr
dc.subjectexposure assesmentsr
dc.subjectfood hazardssr
dc.subjectrisk analysissr
dc.titleProcena izloženosti opasnostima u lancu hranesr
dc.titleExposure assesment of hazards in the food chainsr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage117
dc.citation.epage124
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/6706/bitstream_6706.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2422
dc.type.versionpublishedVersionsr
dc.identifier.cobiss58357769


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу