Meso in vitro - ante portas
Authors
Baltić, Milan Ž.Bošković Cabrol, Marija
Dokmanović, Marija
Janjić, Jelena
Glišić, Milica
Branković Lazić, Ivana
Dimitrijević, Mirjana
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Poslednjih godina, pažnja istraživača u oblasti nauke o mesu posvećena je u velikoj meri alternativi konvencionalnoj proizvodnji mesa, odnosno proizvodnji mesa in vitro. To se vidi iz brojnih saopštenja u prestižnim svetskim časopisima, kao i u sredstvima javnog informisanja. I sami naslovi, u naučnim časopisima ukazuju na to da je meso in vitro nešto, neočekivano. Među tim naslovima pominjemo neke: “Mogućnost nemogućeg”, “Vi to proizvodite, da li i jedete?”, “Od fikcije do stvarnosti”, “Kultura, meso i kultivisano meso”, “Izazovi i benefiti”, “Zašto i kako?”, “Mit o kultivisanom mesu”, “Ep o proizvodnji mesa in vitro”, itd. Mada se o mogućnosti proizvodnje mesa in vitro govorilo pre više od 90 godina, prvi proizvod od mesa in vitro, goveđa pljeskavica, proizvedena je 2013. godine. Od tada se o mesu in vitro govori sa različitih aspekata (proizvodnja, zdravlje, bezbednost, nutritivna vrednost, prihvatljivost, dobrobit životinja, etički i verski pristup, zaštita životne sredine, ekonoms...ka opravdanost, populacija stanovništva, potrebe za proteinima, funkcionalna hrana, prerada mesa, tržište mesa i zakonska regulativa). Danas se u svetu, preko 40 laboratorija bavi ispitivanjem mogućnosti proizvodnje mesa in vitro, a neke imaju i projektovane kapacitete proizvodnje (godišnje, mesečne) i proizvode meso za tržište. U svetu već ima specijalizovanih restorana koji pripremaju obroke od mesa in vitro.
Keywords:
bezbednost, kultivisano meso, potrošnja, proizvodnja, zakonska regulativaSource:
33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. Septembar 2022, 2022, 379-391Publisher:
- Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
Funding / projects:
- Ministry of Science, Technological Development and Innovation of the Republic of Serbia, institutional funding - 200143 (University of Belgrade, Faculty of Veterinary Medicine) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Collections
Institution/Community
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Baltić, Milan Ž. AU - Bošković Cabrol, Marija AU - Dokmanović, Marija AU - Janjić, Jelena AU - Glišić, Milica AU - Branković Lazić, Ivana AU - Dimitrijević, Mirjana PY - 2022 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2529 AB - Poslednjih godina, pažnja istraživača u oblasti nauke o mesu posvećena je u velikoj meri alternativi konvencionalnoj proizvodnji mesa, odnosno proizvodnji mesa in vitro. To se vidi iz brojnih saopštenja u prestižnim svetskim časopisima, kao i u sredstvima javnog informisanja. I sami naslovi, u naučnim časopisima ukazuju na to da je meso in vitro nešto, neočekivano. Među tim naslovima pominjemo neke: “Mogućnost nemogućeg”, “Vi to proizvodite, da li i jedete?”, “Od fikcije do stvarnosti”, “Kultura, meso i kultivisano meso”, “Izazovi i benefiti”, “Zašto i kako?”, “Mit o kultivisanom mesu”, “Ep o proizvodnji mesa in vitro”, itd. Mada se o mogućnosti proizvodnje mesa in vitro govorilo pre više od 90 godina, prvi proizvod od mesa in vitro, goveđa pljeskavica, proizvedena je 2013. godine. Od tada se o mesu in vitro govori sa različitih aspekata (proizvodnja, zdravlje, bezbednost, nutritivna vrednost, prihvatljivost, dobrobit životinja, etički i verski pristup, zaštita životne sredine, ekonomska opravdanost, populacija stanovništva, potrebe za proteinima, funkcionalna hrana, prerada mesa, tržište mesa i zakonska regulativa). Danas se u svetu, preko 40 laboratorija bavi ispitivanjem mogućnosti proizvodnje mesa in vitro, a neke imaju i projektovane kapacitete proizvodnje (godišnje, mesečne) i proizvode meso za tržište. U svetu već ima specijalizovanih restorana koji pripremaju obroke od mesa in vitro. PB - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo C3 - 33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. Septembar 2022 T1 - Meso in vitro - ante portas SP - 379 EP - 391 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2529 ER -
@conference{ author = "Baltić, Milan Ž. and Bošković Cabrol, Marija and Dokmanović, Marija and Janjić, Jelena and Glišić, Milica and Branković Lazić, Ivana and Dimitrijević, Mirjana", year = "2022", abstract = "Poslednjih godina, pažnja istraživača u oblasti nauke o mesu posvećena je u velikoj meri alternativi konvencionalnoj proizvodnji mesa, odnosno proizvodnji mesa in vitro. To se vidi iz brojnih saopštenja u prestižnim svetskim časopisima, kao i u sredstvima javnog informisanja. I sami naslovi, u naučnim časopisima ukazuju na to da je meso in vitro nešto, neočekivano. Među tim naslovima pominjemo neke: “Mogućnost nemogućeg”, “Vi to proizvodite, da li i jedete?”, “Od fikcije do stvarnosti”, “Kultura, meso i kultivisano meso”, “Izazovi i benefiti”, “Zašto i kako?”, “Mit o kultivisanom mesu”, “Ep o proizvodnji mesa in vitro”, itd. Mada se o mogućnosti proizvodnje mesa in vitro govorilo pre više od 90 godina, prvi proizvod od mesa in vitro, goveđa pljeskavica, proizvedena je 2013. godine. Od tada se o mesu in vitro govori sa različitih aspekata (proizvodnja, zdravlje, bezbednost, nutritivna vrednost, prihvatljivost, dobrobit životinja, etički i verski pristup, zaštita životne sredine, ekonomska opravdanost, populacija stanovništva, potrebe za proteinima, funkcionalna hrana, prerada mesa, tržište mesa i zakonska regulativa). Danas se u svetu, preko 40 laboratorija bavi ispitivanjem mogućnosti proizvodnje mesa in vitro, a neke imaju i projektovane kapacitete proizvodnje (godišnje, mesečne) i proizvode meso za tržište. U svetu već ima specijalizovanih restorana koji pripremaju obroke od mesa in vitro.", publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo", journal = "33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. Septembar 2022", title = "Meso in vitro - ante portas", pages = "379-391", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2529" }
Baltić, M. Ž., Bošković Cabrol, M., Dokmanović, M., Janjić, J., Glišić, M., Branković Lazić, I.,& Dimitrijević, M.. (2022). Meso in vitro - ante portas. in 33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. Septembar 2022 Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 379-391. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2529
Baltić MŽ, Bošković Cabrol M, Dokmanović M, Janjić J, Glišić M, Branković Lazić I, Dimitrijević M. Meso in vitro - ante portas. in 33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. Septembar 2022. 2022;:379-391. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2529 .
Baltić, Milan Ž., Bošković Cabrol, Marija, Dokmanović, Marija, Janjić, Jelena, Glišić, Milica, Branković Lazić, Ivana, Dimitrijević, Mirjana, "Meso in vitro - ante portas" in 33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. Septembar 2022 (2022):379-391, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2529 .