Rizik od nalaza Listeria monocytogenes u sushiju
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Sushi (jap. Su-sirće i Me/Shi- pirinač) je tradicionalna azijska hrana, koja potiče iz jugoistočne Azije, a preneta je u Japan pre oko 2000 godina. Priprema se od pirinča začinjenog sirćetom, solju, šećerom i ribe ili morskih plodova, koji su najčešće sirovi, a ponekad termički obrađeni. Spada u hranu spremnu za konzumiranje, što znači da se pre konzumiranja termički ne obrađuje, stoga postoje dileme, pa čak i strah kod konzumenata da li je ova hrana bezbedna, iako je dobar izvor hranljivih materija, pre svega proteina i niskog sadržaja masti i zasićenih masnih kiselina u odnosu na meso. Posebno osetljive grupe su YOPI (Young,Old, Pregnant, Immunodeficient). U literaturi su prisutni podaci o infekcijama Listeria monocytogenes nastalih posle konzumiranja ove vrste hrane, stoga smo za cilj rada postavili da ispitamo uzorke susjija u ugostiteljskim objektima u Beogradu.
Materijal je predstavljalo 40 uzoraka sushija, koji su prikupljeni tokom monitoringa 2021. i 2022.godine. Uzorci su uze...ti aseptično u prometu (ugostiteljski objekti) na području Beograda. Zapakovani su u sterilne plastične posudice i u ručnom frižoderu pri temperaturi do 4 °C dostavljeni u laboratoriju gde je analiza započeta. Za dokazivanje L. monocyytogenes je koršćena standardna metoda, EN ISO 11290-2. Rezultati su pokazali da ni u jednom uzorku sushija nije dokazano prisustvo L. monocyytogenes, što ukazuje na dobru higijensku praksu i primenu HACCP sistemu u proizvodnji ove vrste hrane. U prilog tome govore i epidemiološki podaci da se L.monocytogenes ne navodi kao uzrok infekcija posle konzumiranja sushija na teritoriji grada Beograda.
Кључне речи:
bezbednost / hrana / sushi / L. monocytogenesИзвор:
Congress Emerging Infectious Diseases, Are we ready for new evolutionary challenges, Beograd, 30.3.-1.4. 2023, 2023Финансирање / пројекти:
- Унапређење и развој хигијенских и технолошких поступака у производњи намирница животињског порекла у циљу добијања квалитетних и безбедних производа конкурентних на светском тржишту (RS-MESTD-Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)-46009)
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Savić Radovanović, Radoslava AU - Aleksić Radojković, Jelena AU - Janićijević, Slobodanka PY - 2023 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2862 AB - Sushi (jap. Su-sirće i Me/Shi- pirinač) je tradicionalna azijska hrana, koja potiče iz jugoistočne Azije, a preneta je u Japan pre oko 2000 godina. Priprema se od pirinča začinjenog sirćetom, solju, šećerom i ribe ili morskih plodova, koji su najčešće sirovi, a ponekad termički obrađeni. Spada u hranu spremnu za konzumiranje, što znači da se pre konzumiranja termički ne obrađuje, stoga postoje dileme, pa čak i strah kod konzumenata da li je ova hrana bezbedna, iako je dobar izvor hranljivih materija, pre svega proteina i niskog sadržaja masti i zasićenih masnih kiselina u odnosu na meso. Posebno osetljive grupe su YOPI (Young,Old, Pregnant, Immunodeficient). U literaturi su prisutni podaci o infekcijama Listeria monocytogenes nastalih posle konzumiranja ove vrste hrane, stoga smo za cilj rada postavili da ispitamo uzorke susjija u ugostiteljskim objektima u Beogradu. Materijal je predstavljalo 40 uzoraka sushija, koji su prikupljeni tokom monitoringa 2021. i 2022.godine. Uzorci su uzeti aseptično u prometu (ugostiteljski objekti) na području Beograda. Zapakovani su u sterilne plastične posudice i u ručnom frižoderu pri temperaturi do 4 °C dostavljeni u laboratoriju gde je analiza započeta. Za dokazivanje L. monocyytogenes je koršćena standardna metoda, EN ISO 11290-2. Rezultati su pokazali da ni u jednom uzorku sushija nije dokazano prisustvo L. monocyytogenes, što ukazuje na dobru higijensku praksu i primenu HACCP sistemu u proizvodnji ove vrste hrane. U prilog tome govore i epidemiološki podaci da se L.monocytogenes ne navodi kao uzrok infekcija posle konzumiranja sushija na teritoriji grada Beograda. C3 - Congress Emerging Infectious Diseases, Are we ready for new evolutionary challenges, Beograd, 30.3.-1.4. 2023 T1 - Rizik od nalaza Listeria monocytogenes u sushiju UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2862 ER -
@conference{ author = "Savić Radovanović, Radoslava and Aleksić Radojković, Jelena and Janićijević, Slobodanka", year = "2023", abstract = "Sushi (jap. Su-sirće i Me/Shi- pirinač) je tradicionalna azijska hrana, koja potiče iz jugoistočne Azije, a preneta je u Japan pre oko 2000 godina. Priprema se od pirinča začinjenog sirćetom, solju, šećerom i ribe ili morskih plodova, koji su najčešće sirovi, a ponekad termički obrađeni. Spada u hranu spremnu za konzumiranje, što znači da se pre konzumiranja termički ne obrađuje, stoga postoje dileme, pa čak i strah kod konzumenata da li je ova hrana bezbedna, iako je dobar izvor hranljivih materija, pre svega proteina i niskog sadržaja masti i zasićenih masnih kiselina u odnosu na meso. Posebno osetljive grupe su YOPI (Young,Old, Pregnant, Immunodeficient). U literaturi su prisutni podaci o infekcijama Listeria monocytogenes nastalih posle konzumiranja ove vrste hrane, stoga smo za cilj rada postavili da ispitamo uzorke susjija u ugostiteljskim objektima u Beogradu. Materijal je predstavljalo 40 uzoraka sushija, koji su prikupljeni tokom monitoringa 2021. i 2022.godine. Uzorci su uzeti aseptično u prometu (ugostiteljski objekti) na području Beograda. Zapakovani su u sterilne plastične posudice i u ručnom frižoderu pri temperaturi do 4 °C dostavljeni u laboratoriju gde je analiza započeta. Za dokazivanje L. monocyytogenes je koršćena standardna metoda, EN ISO 11290-2. Rezultati su pokazali da ni u jednom uzorku sushija nije dokazano prisustvo L. monocyytogenes, što ukazuje na dobru higijensku praksu i primenu HACCP sistemu u proizvodnji ove vrste hrane. U prilog tome govore i epidemiološki podaci da se L.monocytogenes ne navodi kao uzrok infekcija posle konzumiranja sushija na teritoriji grada Beograda.", journal = "Congress Emerging Infectious Diseases, Are we ready for new evolutionary challenges, Beograd, 30.3.-1.4. 2023", title = "Rizik od nalaza Listeria monocytogenes u sushiju", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2862" }
Savić Radovanović, R., Aleksić Radojković, J.,& Janićijević, S.. (2023). Rizik od nalaza Listeria monocytogenes u sushiju. in Congress Emerging Infectious Diseases, Are we ready for new evolutionary challenges, Beograd, 30.3.-1.4. 2023. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2862
Savić Radovanović R, Aleksić Radojković J, Janićijević S. Rizik od nalaza Listeria monocytogenes u sushiju. in Congress Emerging Infectious Diseases, Are we ready for new evolutionary challenges, Beograd, 30.3.-1.4. 2023. 2023;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2862 .
Savić Radovanović, Radoslava, Aleksić Radojković, Jelena, Janićijević, Slobodanka, "Rizik od nalaza Listeria monocytogenes u sushiju" in Congress Emerging Infectious Diseases, Are we ready for new evolutionary challenges, Beograd, 30.3.-1.4. 2023 (2023), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2862 .