Приказ основних података о документу

dc.creatorGrdović, Svetlana
dc.creatorPerić, Dejan
dc.creatorMarković, Radmila
dc.creatorJovanović, Dragoljub
dc.creatorŠefer, Dragan
dc.date.accessioned2023-09-20T07:58:36Z
dc.date.available2023-09-20T07:58:36Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.isbn978-86-83115-50-1
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3219
dc.description.abstractMnoge mikroalge su važni izvori polinezasićenih masnih kiselina, uglavnom eikozapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA). Ove masne kiseline životinje slabo sintetišu, pa ih treba dodavati u ishranu, Takođe, većina mikroalgi sadrži i esencijalne aminokiseline koje ljudi i životinje ne mogu sintetisati. Sadržaj aminokiselina kao što su lizin, metionin, triptofan, treonin, valin, histidin i izoleucin u nekim mikroalgama je uporediv sa onima iz jaja ili soje. Mikroalge su izvor svih važnih vitamina kao što su tokoferoli, askorbinska kiselina, vitamini B1, B2, B6, B12, folna kiselina, nikotinska kiselina, biotin i dr. Pored toga, one su bogat izvor svih važnih minerala, kako makroelemenata (Na, K, Ca i Mg) tako i mikroelemenata (Fe, Zn, Mn i Cu). Isto tako, mikroalge sadrže širok spektar pigmenata (hlorofili, karotenoidi, fikobiliproteini i ksantofili). Upotreba malih količina biomase mikroalgi u hrani za životinje može biti od koristi za fiziologiju životinja, poboljšanje imunog odgovora, otpornosti na bolesti i poboljšane funkcije creva. Dodavanje mikroalgi u ishranu životinja poboljšava njihovo ukupno zdravlje, produktivnost, kvalitet i stabilnost dobijenih animalnih proizvoda. Od ukupne svetske proizvodnje algi, 30% je namenjeno za primenu u hrani za životinje. Preovlađujuće vrste su: Schizochytrium sp., Chlorella sp., Arthrospira sp., Isochrysis sp. i Porphyridium sp. Prema literaturnim podacima sprovedena su istraživanja na različitim vrstama životinja: živina, svinje, krave, ovce, koze, psi, mačke i ribe, Upotreba mikroalgi u ishrani životinja je interesantan predmet istraživanja i u budućnosti je potrebno mnogo više studija koje bi se bavile ovom problematikom.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBeograd : Srpsko veterinarsko društvosr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200143/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.source34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023sr
dc.subjectmikroalgesr
dc.subjectomega-3 masne kiselinesr
dc.subjectesencijalne aminokiselinesr
dc.subjectishrana životinjasr
dc.titleMikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u ishrani životinjasr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage124
dc.citation.epage132
dc.description.otherZbornik radova i kratkih sadržajasr
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/9540/bitstream_9540.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3219
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу