Uticaj aflatoksina na zdravstvenu bezbednost i kvalitet mleka
Аутори
Ivetić, AleksandraJovanović, Rade
Radulović, Stamen
Stojanović, Bojan
Ćosić, Milivoje
Davidović, Vesna
Bajagić, Marija
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Širom sveta, mogućnost kontaminacije lanca ishrane aflatoksinima je trajno prisutna, sa
ozbiljnim uticajem na zdravlje ljudi i životinja. Činjenica da plesni Aspergillus sp.
proizvode aflatoksine tokom njihovog rasta na supstratima koji su hrana za ljude i
životinje ukazuje na njihov važan uticaj na pojavu različitih mikotoksičnih bolesti.
Ulazak aflatoksina u lanac ishrane predstavlja globalni rizik po javno zdravlje ljudi i
životinja. Akutne aflatoksikoze su veoma retke, ali vremenski duge izloženosti niskim
nivoima aflatoksina su širom sveta rasprostranjene. Postoji više od 20 poznatih
aflatoksina, od kojih su za zdravstvenu bezbednost hrane izrazito značajni aflatoksin B1
(AFB1) i aflatoksin M1 (AFM1). Oba toksina, AFB1 i AFM1 su kancerogeni; međutim,
AFM1 je najotrovniji sekundarni metabolit koji se luči u mleko i svrstan je u grupu 1
kancerogena od strane Međunarodne agencije za istraživanje raka. Trenutno su
potrošači širom sveta neprekidno izloženi niskim dozama AFM1..., od kojih najviše deca i
odojčad. Aflatoksini utiču na kvalitet mleka jer krave metabolizuju AFB1 da bi formirale
monohidroksidni derivat AFM1, koji se luči u kravlje mleko. Prisustvo trajne opasnosti
od aflatoksina i njihovog nepoželjnog prisustva u hrani, utiče da su mnoge zemlje
usvojile politiku rigoroznih kontrola. Danas, granica AFM1u Srbiji postavljena je na 0,25
μg/kg mleka, dok standardi Evropske Unije ne dozvoljavaju više od 0,05 μg/kg AFM1.
Dozvoljeni nivo AFM1 u mleku u R.Srbiji, pet puta je veći nego u Evropskoj Uniji i
predviđeno je smanjenje od 1. decembra 2023 godine, prema Pravilniku o izmeni
Pravilnika o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani.
Dugoročno posmatrano, u cilju obezbeđenja zdravstveno bezbedne ishrane ljudi i
životinja i ublažavanju nepovoljnih klimatskih promena, potrebno je redovno praćenje
AFB1 od farme za viljuške, kako bi se obezbedio najniži nivo aflatoksina M1 u mleku i
mlečnim proizvodima ili potpuno eliminisalo prisustvo ovih toksina.
Кључне речи:
mikotoksikoze / aflatoksin / aflatoksin M1 / zdravstvena bezbednost hrane životinjskog porekla i hrane za životinje / kvalitet i kontrola mlekaИзвор:
34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023, 2023, 140-154Издавач:
- Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200045 (Институт за примену науке у пољопривреди, Београд) (RS-MESTD-inst-2020-200045)
Напомена:
- Zbornik radova i kratkih sadržaja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Ivetić, Aleksandra AU - Jovanović, Rade AU - Radulović, Stamen AU - Stojanović, Bojan AU - Ćosić, Milivoje AU - Davidović, Vesna AU - Bajagić, Marija PY - 2023 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3227 AB - Širom sveta, mogućnost kontaminacije lanca ishrane aflatoksinima je trajno prisutna, sa ozbiljnim uticajem na zdravlje ljudi i životinja. Činjenica da plesni Aspergillus sp. proizvode aflatoksine tokom njihovog rasta na supstratima koji su hrana za ljude i životinje ukazuje na njihov važan uticaj na pojavu različitih mikotoksičnih bolesti. Ulazak aflatoksina u lanac ishrane predstavlja globalni rizik po javno zdravlje ljudi i životinja. Akutne aflatoksikoze su veoma retke, ali vremenski duge izloženosti niskim nivoima aflatoksina su širom sveta rasprostranjene. Postoji više od 20 poznatih aflatoksina, od kojih su za zdravstvenu bezbednost hrane izrazito značajni aflatoksin B1 (AFB1) i aflatoksin M1 (AFM1). Oba toksina, AFB1 i AFM1 su kancerogeni; međutim, AFM1 je najotrovniji sekundarni metabolit koji se luči u mleko i svrstan je u grupu 1 kancerogena od strane Međunarodne agencije za istraživanje raka. Trenutno su potrošači širom sveta neprekidno izloženi niskim dozama AFM1, od kojih najviše deca i odojčad. Aflatoksini utiču na kvalitet mleka jer krave metabolizuju AFB1 da bi formirale monohidroksidni derivat AFM1, koji se luči u kravlje mleko. Prisustvo trajne opasnosti od aflatoksina i njihovog nepoželjnog prisustva u hrani, utiče da su mnoge zemlje usvojile politiku rigoroznih kontrola. Danas, granica AFM1u Srbiji postavljena je na 0,25 μg/kg mleka, dok standardi Evropske Unije ne dozvoljavaju više od 0,05 μg/kg AFM1. Dozvoljeni nivo AFM1 u mleku u R.Srbiji, pet puta je veći nego u Evropskoj Uniji i predviđeno je smanjenje od 1. decembra 2023 godine, prema Pravilniku o izmeni Pravilnika o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani. Dugoročno posmatrano, u cilju obezbeđenja zdravstveno bezbedne ishrane ljudi i životinja i ublažavanju nepovoljnih klimatskih promena, potrebno je redovno praćenje AFB1 od farme za viljuške, kako bi se obezbedio najniži nivo aflatoksina M1 u mleku i mlečnim proizvodima ili potpuno eliminisalo prisustvo ovih toksina. PB - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo C3 - 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 T1 - Uticaj aflatoksina na zdravstvenu bezbednost i kvalitet mleka SP - 140 EP - 154 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3227 ER -
@conference{ author = "Ivetić, Aleksandra and Jovanović, Rade and Radulović, Stamen and Stojanović, Bojan and Ćosić, Milivoje and Davidović, Vesna and Bajagić, Marija", year = "2023", abstract = "Širom sveta, mogućnost kontaminacije lanca ishrane aflatoksinima je trajno prisutna, sa ozbiljnim uticajem na zdravlje ljudi i životinja. Činjenica da plesni Aspergillus sp. proizvode aflatoksine tokom njihovog rasta na supstratima koji su hrana za ljude i životinje ukazuje na njihov važan uticaj na pojavu različitih mikotoksičnih bolesti. Ulazak aflatoksina u lanac ishrane predstavlja globalni rizik po javno zdravlje ljudi i životinja. Akutne aflatoksikoze su veoma retke, ali vremenski duge izloženosti niskim nivoima aflatoksina su širom sveta rasprostranjene. Postoji više od 20 poznatih aflatoksina, od kojih su za zdravstvenu bezbednost hrane izrazito značajni aflatoksin B1 (AFB1) i aflatoksin M1 (AFM1). Oba toksina, AFB1 i AFM1 su kancerogeni; međutim, AFM1 je najotrovniji sekundarni metabolit koji se luči u mleko i svrstan je u grupu 1 kancerogena od strane Međunarodne agencije za istraživanje raka. Trenutno su potrošači širom sveta neprekidno izloženi niskim dozama AFM1, od kojih najviše deca i odojčad. Aflatoksini utiču na kvalitet mleka jer krave metabolizuju AFB1 da bi formirale monohidroksidni derivat AFM1, koji se luči u kravlje mleko. Prisustvo trajne opasnosti od aflatoksina i njihovog nepoželjnog prisustva u hrani, utiče da su mnoge zemlje usvojile politiku rigoroznih kontrola. Danas, granica AFM1u Srbiji postavljena je na 0,25 μg/kg mleka, dok standardi Evropske Unije ne dozvoljavaju više od 0,05 μg/kg AFM1. Dozvoljeni nivo AFM1 u mleku u R.Srbiji, pet puta je veći nego u Evropskoj Uniji i predviđeno je smanjenje od 1. decembra 2023 godine, prema Pravilniku o izmeni Pravilnika o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani. Dugoročno posmatrano, u cilju obezbeđenja zdravstveno bezbedne ishrane ljudi i životinja i ublažavanju nepovoljnih klimatskih promena, potrebno je redovno praćenje AFB1 od farme za viljuške, kako bi se obezbedio najniži nivo aflatoksina M1 u mleku i mlečnim proizvodima ili potpuno eliminisalo prisustvo ovih toksina.", publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo", journal = "34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023", title = "Uticaj aflatoksina na zdravstvenu bezbednost i kvalitet mleka", pages = "140-154", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3227" }
Ivetić, A., Jovanović, R., Radulović, S., Stojanović, B., Ćosić, M., Davidović, V.,& Bajagić, M.. (2023). Uticaj aflatoksina na zdravstvenu bezbednost i kvalitet mleka. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 140-154. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3227
Ivetić A, Jovanović R, Radulović S, Stojanović B, Ćosić M, Davidović V, Bajagić M. Uticaj aflatoksina na zdravstvenu bezbednost i kvalitet mleka. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023. 2023;:140-154. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3227 .
Ivetić, Aleksandra, Jovanović, Rade, Radulović, Stamen, Stojanović, Bojan, Ćosić, Milivoje, Davidović, Vesna, Bajagić, Marija, "Uticaj aflatoksina na zdravstvenu bezbednost i kvalitet mleka" in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 (2023):140-154, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3227 .