Uticaj primene higijenskih mera pre muže krava na kvalitet mleka
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Ključni faktor za kvalitet mlečnih proizvoda je izbegavanje kontaminacije sirovog
mleka. Kontaminacija mleka različitim nečistoćama rezultat je loših higijenskih i
sanitarnih uslova, najčešće u samoj sredini za mužu. Kontaminirano mleko može biti i
način za prenošenje patogenih mikroorganizama, kao i hemijskih ostataka,
odgovornih za bolesti koje se prenose hranom. Na kvalitet mlečnih proizvoda utiču
različiti faktori od kojih su postupak muže i čistoća pribora i opreme za mužu
najvažniji. Ključni izvori kontaminacije su: fekalije, prljave životinje (posebno vime i
sise), bakterije usled loše prakse muže, prljave ruke, neadekvatno oprana i
dezinfikovana oprema za mužu (uključujući i rezervoare za mleko) i nedovoljno
pranje i neefikasna dezinfekcija sisa pre muže. Proizvođači (mali farmeri, porodična
gazdinstva) često nemaju odgovarajuće znanje i veštine u vezi sa standardima
kvaliteta mleka i propisima o bezbednosti hrane, što utiče na njihovo ponašanje u toku
proizvodnje m...leka. Istraživanja su pokazala da su proizvođači koji su edukovani o
značaju dobre higijenske prakse u procesu dobijanja sirovog mleka, imali bolji kvalitet
mleka, kao i smanjen rizik od mastitisa kod krava.
Keywords:
higijenske mere / muža / kvalitet mlekaSource:
34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023, 2023, 549-557Publisher:
- Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
Funding / projects:
- Ministry of Science, Technological Development and Innovation of the Republic of Serbia, institutional funding - 200143 (University of Belgrade, Faculty of Veterinary Medicine) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Note:
- Zbornik radova i kratkih sadržaja
Collections
Institution/Community
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Janković, Ljiljana AU - Đorđević, Milutin AU - Nenadović, Katarina AU - Pintarič, Štefan PY - 2023 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3249 AB - Ključni faktor za kvalitet mlečnih proizvoda je izbegavanje kontaminacije sirovog mleka. Kontaminacija mleka različitim nečistoćama rezultat je loših higijenskih i sanitarnih uslova, najčešće u samoj sredini za mužu. Kontaminirano mleko može biti i način za prenošenje patogenih mikroorganizama, kao i hemijskih ostataka, odgovornih za bolesti koje se prenose hranom. Na kvalitet mlečnih proizvoda utiču različiti faktori od kojih su postupak muže i čistoća pribora i opreme za mužu najvažniji. Ključni izvori kontaminacije su: fekalije, prljave životinje (posebno vime i sise), bakterije usled loše prakse muže, prljave ruke, neadekvatno oprana i dezinfikovana oprema za mužu (uključujući i rezervoare za mleko) i nedovoljno pranje i neefikasna dezinfekcija sisa pre muže. Proizvođači (mali farmeri, porodična gazdinstva) često nemaju odgovarajuće znanje i veštine u vezi sa standardima kvaliteta mleka i propisima o bezbednosti hrane, što utiče na njihovo ponašanje u toku proizvodnje mleka. Istraživanja su pokazala da su proizvođači koji su edukovani o značaju dobre higijenske prakse u procesu dobijanja sirovog mleka, imali bolji kvalitet mleka, kao i smanjen rizik od mastitisa kod krava. PB - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo C3 - 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 T1 - Uticaj primene higijenskih mera pre muže krava na kvalitet mleka SP - 549 EP - 557 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3249 ER -
@conference{ author = "Janković, Ljiljana and Đorđević, Milutin and Nenadović, Katarina and Pintarič, Štefan", year = "2023", abstract = "Ključni faktor za kvalitet mlečnih proizvoda je izbegavanje kontaminacije sirovog mleka. Kontaminacija mleka različitim nečistoćama rezultat je loših higijenskih i sanitarnih uslova, najčešće u samoj sredini za mužu. Kontaminirano mleko može biti i način za prenošenje patogenih mikroorganizama, kao i hemijskih ostataka, odgovornih za bolesti koje se prenose hranom. Na kvalitet mlečnih proizvoda utiču različiti faktori od kojih su postupak muže i čistoća pribora i opreme za mužu najvažniji. Ključni izvori kontaminacije su: fekalije, prljave životinje (posebno vime i sise), bakterije usled loše prakse muže, prljave ruke, neadekvatno oprana i dezinfikovana oprema za mužu (uključujući i rezervoare za mleko) i nedovoljno pranje i neefikasna dezinfekcija sisa pre muže. Proizvođači (mali farmeri, porodična gazdinstva) često nemaju odgovarajuće znanje i veštine u vezi sa standardima kvaliteta mleka i propisima o bezbednosti hrane, što utiče na njihovo ponašanje u toku proizvodnje mleka. Istraživanja su pokazala da su proizvođači koji su edukovani o značaju dobre higijenske prakse u procesu dobijanja sirovog mleka, imali bolji kvalitet mleka, kao i smanjen rizik od mastitisa kod krava.", publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo", journal = "34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023", title = "Uticaj primene higijenskih mera pre muže krava na kvalitet mleka", pages = "549-557", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3249" }
Janković, L., Đorđević, M., Nenadović, K.,& Pintarič, Š.. (2023). Uticaj primene higijenskih mera pre muže krava na kvalitet mleka. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 549-557. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3249
Janković L, Đorđević M, Nenadović K, Pintarič Š. Uticaj primene higijenskih mera pre muže krava na kvalitet mleka. in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023. 2023;:549-557. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3249 .
Janković, Ljiljana, Đorđević, Milutin, Nenadović, Katarina, Pintarič, Štefan, "Uticaj primene higijenskih mera pre muže krava na kvalitet mleka" in 34. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 07 - 10. septembar 2023 (2023):549-557, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3249 .