Kvalitet i bezbednost mleka iz nekonvencionalne proizvodnje
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Mleko i proizvodi od mleka poreklom iz sistema organske proizvodnje, nose
oznaku organsko mleko, a cena takvih proizvoda je veća u odnosu na cenu mleka
iz konvencionalne proizvodnje. Iako su prednosti, koje organska proizvodnja
ima za biodiverzitet i životnu sredinu poznate i dokazane, još uvek postoje kontroverzni
stavovi u vezi sa prednostima mleka iz organske proizvodnje u pogledu,
bezbednosti, sastava i senzornih osobina. Prema postojećim zakonskim propisima,
hrana koja se stavlja u promet mora da zadovoljava uslove bezbednosti
hrane bez obzira na način proizvodnje. U više studija su utvrđene izvesne razlike
i prednosti koje se mogu pripisati mleku poreklom iz organske proizvodnje.
Najveće razlike se zapažaju u profilu masnokiselinskog sastava. Nisu utvrđene
značajne razlike u ukupnim koncentracijama zasićenih i mononezasićenih masnih
kiselina, međutim, utvrđena je veća koncentracija ukupnih polinezasićenih
masnih kiselina u mleku poreklom iz organske proizvodnje. U pog...ledu nutritivno
poželjnih sastojaka mleka: mikroelemenata, vitamina, antioksidanasa,
nezasićenih masnih kiselina (ω-3, CLA – konjugovana linolna kiselina), u nekoliko
naučnih studija je utvrđeno da postoji trend u korist višeg nivoa nutritivno
značajnih komponenti u mleku iz organske proizvodnje. Varijacije nutritivno
značajnih sastojaka nisu samo posledica načina proizvodnje nego su rezultanta
svih uticaja (ishrane, načina uzgoja, sezone).
Кључне речи:
antioksidansi / masne kiseline / mikroelementi / mlečna mast / organsko mleko / sastav mlekaИзвор:
Treći simpozijum Zaštita agrobiodiverziteta i očuvanje autohtonih rasa domaćih životinja, Dimitrovgrad, 25 - 27. jun 2021, 2021, 395-407Издавач:
- Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200143 (Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Напомена:
- Zbornik predavanja
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Katić, Vera PY - 2021 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3261 AB - Mleko i proizvodi od mleka poreklom iz sistema organske proizvodnje, nose oznaku organsko mleko, a cena takvih proizvoda je veća u odnosu na cenu mleka iz konvencionalne proizvodnje. Iako su prednosti, koje organska proizvodnja ima za biodiverzitet i životnu sredinu poznate i dokazane, još uvek postoje kontroverzni stavovi u vezi sa prednostima mleka iz organske proizvodnje u pogledu, bezbednosti, sastava i senzornih osobina. Prema postojećim zakonskim propisima, hrana koja se stavlja u promet mora da zadovoljava uslove bezbednosti hrane bez obzira na način proizvodnje. U više studija su utvrđene izvesne razlike i prednosti koje se mogu pripisati mleku poreklom iz organske proizvodnje. Najveće razlike se zapažaju u profilu masnokiselinskog sastava. Nisu utvrđene značajne razlike u ukupnim koncentracijama zasićenih i mononezasićenih masnih kiselina, međutim, utvrđena je veća koncentracija ukupnih polinezasićenih masnih kiselina u mleku poreklom iz organske proizvodnje. U pogledu nutritivno poželjnih sastojaka mleka: mikroelemenata, vitamina, antioksidanasa, nezasićenih masnih kiselina (ω-3, CLA – konjugovana linolna kiselina), u nekoliko naučnih studija je utvrđeno da postoji trend u korist višeg nivoa nutritivno značajnih komponenti u mleku iz organske proizvodnje. Varijacije nutritivno značajnih sastojaka nisu samo posledica načina proizvodnje nego su rezultanta svih uticaja (ishrane, načina uzgoja, sezone). PB - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo C3 - Treći simpozijum Zaštita agrobiodiverziteta i očuvanje autohtonih rasa domaćih životinja, Dimitrovgrad, 25 - 27. jun 2021 T1 - Kvalitet i bezbednost mleka iz nekonvencionalne proizvodnje SP - 395 EP - 407 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3261 ER -
@conference{ author = "Katić, Vera", year = "2021", abstract = "Mleko i proizvodi od mleka poreklom iz sistema organske proizvodnje, nose oznaku organsko mleko, a cena takvih proizvoda je veća u odnosu na cenu mleka iz konvencionalne proizvodnje. Iako su prednosti, koje organska proizvodnja ima za biodiverzitet i životnu sredinu poznate i dokazane, još uvek postoje kontroverzni stavovi u vezi sa prednostima mleka iz organske proizvodnje u pogledu, bezbednosti, sastava i senzornih osobina. Prema postojećim zakonskim propisima, hrana koja se stavlja u promet mora da zadovoljava uslove bezbednosti hrane bez obzira na način proizvodnje. U više studija su utvrđene izvesne razlike i prednosti koje se mogu pripisati mleku poreklom iz organske proizvodnje. Najveće razlike se zapažaju u profilu masnokiselinskog sastava. Nisu utvrđene značajne razlike u ukupnim koncentracijama zasićenih i mononezasićenih masnih kiselina, međutim, utvrđena je veća koncentracija ukupnih polinezasićenih masnih kiselina u mleku poreklom iz organske proizvodnje. U pogledu nutritivno poželjnih sastojaka mleka: mikroelemenata, vitamina, antioksidanasa, nezasićenih masnih kiselina (ω-3, CLA – konjugovana linolna kiselina), u nekoliko naučnih studija je utvrđeno da postoji trend u korist višeg nivoa nutritivno značajnih komponenti u mleku iz organske proizvodnje. Varijacije nutritivno značajnih sastojaka nisu samo posledica načina proizvodnje nego su rezultanta svih uticaja (ishrane, načina uzgoja, sezone).", publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo", journal = "Treći simpozijum Zaštita agrobiodiverziteta i očuvanje autohtonih rasa domaćih životinja, Dimitrovgrad, 25 - 27. jun 2021", title = "Kvalitet i bezbednost mleka iz nekonvencionalne proizvodnje", pages = "395-407", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3261" }
Katić, V.. (2021). Kvalitet i bezbednost mleka iz nekonvencionalne proizvodnje. in Treći simpozijum Zaštita agrobiodiverziteta i očuvanje autohtonih rasa domaćih životinja, Dimitrovgrad, 25 - 27. jun 2021 Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 395-407. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3261
Katić V. Kvalitet i bezbednost mleka iz nekonvencionalne proizvodnje. in Treći simpozijum Zaštita agrobiodiverziteta i očuvanje autohtonih rasa domaćih životinja, Dimitrovgrad, 25 - 27. jun 2021. 2021;:395-407. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3261 .
Katić, Vera, "Kvalitet i bezbednost mleka iz nekonvencionalne proizvodnje" in Treći simpozijum Zaštita agrobiodiverziteta i očuvanje autohtonih rasa domaćih životinja, Dimitrovgrad, 25 - 27. jun 2021 (2021):395-407, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3261 .