Uloga i značaj mikroelemenata u savremenom živinarstvu
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Sve veći zahtevi tržišta za mesom koje sadrži što manje masti i holesterola
doveli su do značajnog porasta proizvodnje živinskog mesa. Ukupna proizvodnja živinskog mesa bila je 2001. godine 70 miliona tona što je osam puta
više od proizvodnje u 1961. godini, a uz godišnju stopu porasta od 2,8%, 2015.
godine je dostigla oko 100 miliona tona. Sa druge strane, pred proizvođače
se postavlja zadatak da za što kraće vreme proizvedu što više kvalitetnog i
zdravstveno-higijenski ispravnog proizvoda. Ovaj zadatak nameće upotrebu
kvalitetnih hraniva kao i dodataka koji će u potpunosti zadovoljiti osnovne i
proizvodne potrebe životinja u uzgoju, maksimalno iskorišćavajući genetske
kapacitete jedinki. Mikroelementi su jedan od ključnih faktora potrebnih za
pravilno funkcionisanje organizma. U intenzivnoj proizvodnji njihova je upotreba obavezna, a sa sve većim potrebama organizma, paralelno se razvijaju
različiti oblici mikroelemenata za koje se smatra da bi mogli imati veću bioiskoristi...vost. Mikroelementima pripadaju elementi koji su u organizmu zastupljeni sa manje od 100 mg/kg telesne mase. Njihova funkcija u organizmu
vezana je za funkciju proteina, enzima ili kofaktora u čiji sastav ulaze. U ovom
radu biće prikazane biološke funkcije nekih od njih, sa posebnim osvrtom na
bioiskoristivost različith neorganskih i organskih oblika gvožđa, mangana,
bakra, cinka i selena.
Кључне речи:
mikroelementi / brojleri / bioiskoristivost / nosiljeИзвор:
XXVI Savetovanje živinara, Tara, 2017, 2017, 36-45Издавач:
- Beograd : Ciiip Živinarstvo
Напомена:
- Zbornik radova
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Milanović, Svetlana AU - Valčić, Olivera AU - Jovanović, Ivan PY - 2017 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3440 AB - Sve veći zahtevi tržišta za mesom koje sadrži što manje masti i holesterola doveli su do značajnog porasta proizvodnje živinskog mesa. Ukupna proizvodnja živinskog mesa bila je 2001. godine 70 miliona tona što je osam puta više od proizvodnje u 1961. godini, a uz godišnju stopu porasta od 2,8%, 2015. godine je dostigla oko 100 miliona tona. Sa druge strane, pred proizvođače se postavlja zadatak da za što kraće vreme proizvedu što više kvalitetnog i zdravstveno-higijenski ispravnog proizvoda. Ovaj zadatak nameće upotrebu kvalitetnih hraniva kao i dodataka koji će u potpunosti zadovoljiti osnovne i proizvodne potrebe životinja u uzgoju, maksimalno iskorišćavajući genetske kapacitete jedinki. Mikroelementi su jedan od ključnih faktora potrebnih za pravilno funkcionisanje organizma. U intenzivnoj proizvodnji njihova je upotreba obavezna, a sa sve većim potrebama organizma, paralelno se razvijaju različiti oblici mikroelemenata za koje se smatra da bi mogli imati veću bioiskoristivost. Mikroelementima pripadaju elementi koji su u organizmu zastupljeni sa manje od 100 mg/kg telesne mase. Njihova funkcija u organizmu vezana je za funkciju proteina, enzima ili kofaktora u čiji sastav ulaze. U ovom radu biće prikazane biološke funkcije nekih od njih, sa posebnim osvrtom na bioiskoristivost različith neorganskih i organskih oblika gvožđa, mangana, bakra, cinka i selena. PB - Beograd : Ciiip Živinarstvo C3 - XXVI Savetovanje živinara, Tara, 2017 T1 - Uloga i značaj mikroelemenata u savremenom živinarstvu SP - 36 EP - 45 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3440 ER -
@conference{ author = "Milanović, Svetlana and Valčić, Olivera and Jovanović, Ivan", year = "2017", abstract = "Sve veći zahtevi tržišta za mesom koje sadrži što manje masti i holesterola doveli su do značajnog porasta proizvodnje živinskog mesa. Ukupna proizvodnja živinskog mesa bila je 2001. godine 70 miliona tona što je osam puta više od proizvodnje u 1961. godini, a uz godišnju stopu porasta od 2,8%, 2015. godine je dostigla oko 100 miliona tona. Sa druge strane, pred proizvođače se postavlja zadatak da za što kraće vreme proizvedu što više kvalitetnog i zdravstveno-higijenski ispravnog proizvoda. Ovaj zadatak nameće upotrebu kvalitetnih hraniva kao i dodataka koji će u potpunosti zadovoljiti osnovne i proizvodne potrebe životinja u uzgoju, maksimalno iskorišćavajući genetske kapacitete jedinki. Mikroelementi su jedan od ključnih faktora potrebnih za pravilno funkcionisanje organizma. U intenzivnoj proizvodnji njihova je upotreba obavezna, a sa sve većim potrebama organizma, paralelno se razvijaju različiti oblici mikroelemenata za koje se smatra da bi mogli imati veću bioiskoristivost. Mikroelementima pripadaju elementi koji su u organizmu zastupljeni sa manje od 100 mg/kg telesne mase. Njihova funkcija u organizmu vezana je za funkciju proteina, enzima ili kofaktora u čiji sastav ulaze. U ovom radu biće prikazane biološke funkcije nekih od njih, sa posebnim osvrtom na bioiskoristivost različith neorganskih i organskih oblika gvožđa, mangana, bakra, cinka i selena.", publisher = "Beograd : Ciiip Živinarstvo", journal = "XXVI Savetovanje živinara, Tara, 2017", title = "Uloga i značaj mikroelemenata u savremenom živinarstvu", pages = "36-45", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3440" }
Milanović, S., Valčić, O.,& Jovanović, I.. (2017). Uloga i značaj mikroelemenata u savremenom živinarstvu. in XXVI Savetovanje živinara, Tara, 2017 Beograd : Ciiip Živinarstvo., 36-45. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3440
Milanović S, Valčić O, Jovanović I. Uloga i značaj mikroelemenata u savremenom živinarstvu. in XXVI Savetovanje živinara, Tara, 2017. 2017;:36-45. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3440 .
Milanović, Svetlana, Valčić, Olivera, Jovanović, Ivan, "Uloga i značaj mikroelemenata u savremenom živinarstvu" in XXVI Savetovanje živinara, Tara, 2017 (2017):36-45, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3440 .