Ispitivanje zastupljenosti pojedinih delova svinjskih trupova namenjenih preradi i maloprodaji
Аутори
Ivanović, JelenaDokmanović, Marija
Bošković, Marija
Glamočlija, Nataša
Marković, Radmila
Golubović, Predrag
Baltić, Milan Ž.
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
U ovom radu su prikazani rezultati ispitivanja zastupljenosti pojedinih delova svinjskih trupova obrađenih kao "francuska obrada" namenjenih preradi i maloprodaji. Francuska obrada u masi trupa učestvuje sa 52,57% do 56,05% što zavisi od mesnatosti trupa. Blizu dve trećine (73,48%) mase francuske obrade namenjene preradi čini meso bez kostiju, kosti za sušenje, kolenica i podlaktica u masi francuske obrade učestvuju sa nešto više od 10% (respektivno), dok je učešće kostiju 6,57%. Pri obradi francuske obrade za maloprodaju dobija se preko 50% mesa bez kostiju, 38,42% čine vrat i leđa sa slabinom, a 10,27% čine kosti (kosti buta i kolenice i kosti plećke i podlaktice).
Кључне речи:
francuska obrada / rasecanje / prerada / maloprodajaИзвор:
3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012, 2012, 120-124Издавач:
- Beograd : Fakultet veterinarske medicine
Финансирање / пројекти:
- Одабране биолошке опасности за безбедност/квалитет хране анималног порекла и контролне мере од фарме до потрошача (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31034)
Напомена:
- Zbornik radova
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Ivanović, Jelena AU - Dokmanović, Marija AU - Bošković, Marija AU - Glamočlija, Nataša AU - Marković, Radmila AU - Golubović, Predrag AU - Baltić, Milan Ž. PY - 2012 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3744 AB - U ovom radu su prikazani rezultati ispitivanja zastupljenosti pojedinih delova svinjskih trupova obrađenih kao "francuska obrada" namenjenih preradi i maloprodaji. Francuska obrada u masi trupa učestvuje sa 52,57% do 56,05% što zavisi od mesnatosti trupa. Blizu dve trećine (73,48%) mase francuske obrade namenjene preradi čini meso bez kostiju, kosti za sušenje, kolenica i podlaktica u masi francuske obrade učestvuju sa nešto više od 10% (respektivno), dok je učešće kostiju 6,57%. Pri obradi francuske obrade za maloprodaju dobija se preko 50% mesa bez kostiju, 38,42% čine vrat i leđa sa slabinom, a 10,27% čine kosti (kosti buta i kolenice i kosti plećke i podlaktice). PB - Beograd : Fakultet veterinarske medicine C3 - 3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012 T1 - Ispitivanje zastupljenosti pojedinih delova svinjskih trupova namenjenih preradi i maloprodaji SP - 120 EP - 124 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3744 ER -
@conference{ author = "Ivanović, Jelena and Dokmanović, Marija and Bošković, Marija and Glamočlija, Nataša and Marković, Radmila and Golubović, Predrag and Baltić, Milan Ž.", year = "2012", abstract = "U ovom radu su prikazani rezultati ispitivanja zastupljenosti pojedinih delova svinjskih trupova obrađenih kao "francuska obrada" namenjenih preradi i maloprodaji. Francuska obrada u masi trupa učestvuje sa 52,57% do 56,05% što zavisi od mesnatosti trupa. Blizu dve trećine (73,48%) mase francuske obrade namenjene preradi čini meso bez kostiju, kosti za sušenje, kolenica i podlaktica u masi francuske obrade učestvuju sa nešto više od 10% (respektivno), dok je učešće kostiju 6,57%. Pri obradi francuske obrade za maloprodaju dobija se preko 50% mesa bez kostiju, 38,42% čine vrat i leđa sa slabinom, a 10,27% čine kosti (kosti buta i kolenice i kosti plećke i podlaktice).", publisher = "Beograd : Fakultet veterinarske medicine", journal = "3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012", title = "Ispitivanje zastupljenosti pojedinih delova svinjskih trupova namenjenih preradi i maloprodaji", pages = "120-124", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3744" }
Ivanović, J., Dokmanović, M., Bošković, M., Glamočlija, N., Marković, R., Golubović, P.,& Baltić, M. Ž.. (2012). Ispitivanje zastupljenosti pojedinih delova svinjskih trupova namenjenih preradi i maloprodaji. in 3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012 Beograd : Fakultet veterinarske medicine., 120-124. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3744
Ivanović J, Dokmanović M, Bošković M, Glamočlija N, Marković R, Golubović P, Baltić MŽ. Ispitivanje zastupljenosti pojedinih delova svinjskih trupova namenjenih preradi i maloprodaji. in 3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012. 2012;:120-124. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3744 .
Ivanović, Jelena, Dokmanović, Marija, Bošković, Marija, Glamočlija, Nataša, Marković, Radmila, Golubović, Predrag, Baltić, Milan Ž., "Ispitivanje zastupljenosti pojedinih delova svinjskih trupova namenjenih preradi i maloprodaji" in 3. simpozijum - Bezbednost i kvalitet namirnica animalnog porekla, 22-23. novembar 2012 (2012):120-124, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3744 .