Tetracycline resistance in lactic acid bacteria isolated from traditional serbian cheeses
Rezistencija na tetraciklin bakterija mlečne kiseline izolovanih iz tradicionalnih sireva Srbije
2018
Аутори
Ledina, TijanaОстала ауторства
Bulajić, SnežanaKatić, Vera
Krnjaić, Dejan
Zdovc, Irena
Miočinović, Jelena
Докторска теза (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Food chain may represent a possible route for the transmission of antibiotic resistant bacteria between human and animal populations. Commensal bacteria originating from food-producing animals can contaminate food and by that means become a part of the complex food microbiota. Commensal bacteria can also serve as reservoirs for the antibiotic resistance genes. Tetracycline resistance in commensal bacteria is well documented and is coded with transmissible genes. Therefore, it is recognized as a model for the monitoring of antibiotic resistance ecology. Homolj, Zlatar and Sjenica cheese have protected geographical indication on the national level. As Homolj, Zlatar and Sjenica cheese are raw milk cheeses produced in the traditional manner, LAB originating from the raw milk and the environment constitute an important part of Serbian traditional cheeses’ microbiota. There are many data in the scientific literature that LAB can carry transmissible antibiotic resistance genes. The aims of t...his doctoral dissertation were to: characterize biodiversity of traditional Serbian cheeses; determine phenotype and prevalence of antibiotic resistance; define genetic basis of tetracycline resistance in the LAB isolates and to investigate possibility for in vitro transmission of the tet genes. Total of 48 samples traditional Serbian cheeses (13 samples of Homolj cheese, 20 samples of Zlatar cheese and 15 samples of Sjenica cheese) were analyzed. All samples were plated on MRS-S agar plates in order to determine LAB count and on MRS-S agar plates with added tetracycline in doubling concentrations (1-256 μg/ml), in order to determine tetracycline resistant LAB subpopulation count. Average count of LAB in Homolj cheese was 7,65±1,09 log CFU/g, in Zlatar cheese 7,74±0,6 log CFU/g and in Sjenica cheese 7,47±0,71 log CFU/g. Addition of tetracycline in concentration of 64 μg/ml has considerably reduced LAB count, which was in Homolj cheese 3,98±2,28 log CFU/g, in Zlatar cheese 3,35±2,02 log CFU/g and in Sjenica cheese 3,93±2,24 log CFU/g...
Lanac hrane predstavlja jedan od mogućih puteva transmisije bakterija rezistentnih na antibiotike između populacija životinja i ljudi. Komensalne bakterije, poreklom od životinja, predstavljaju deo mikrobiote hrane životinjskog porekla, i često se prepoznaju kao „rezervoari“ gena za rezistenciju na antibiotike. Rezistencija na tetraciklin kod komensalnih bakterija je dobro dokumentovana i s obzirom da je prenosive prirode, koristi se kao model za praćenje ekologije rezistencije na antibiotike. Homoljski, zlatarski i sjenički sir su na nacionalnom nivou zaštićeni oznakom geografskog porekla. Proizvode se na tradicionalan način, od sirovog mleka, te bakterije mlečne kiseline, poreklom iz sirovine i/ili procesnog okruženja čine značajan deo mikrobiote tradicionalnih sireva Srbije. U naučnoj literaturi postoje brojni podaci o tome da bakterije mlečne kiseline mogu biti nosioci gena za rezistenciju na antibiotike. Ciljevi ove doktorske disertacije bili su: karakterizacija biodiverziteta tra...dicionalnih sireva Srbije, utvrđivanje fenotipa i prevalencije rezistencije na antibiotike i genetske baze rezistencije na tetraciklin kod izolata bakterija mlečne kiseline poreklom iz tradicionalnih sireva, kao i mogućnosti prenosa tet gena u uslovima in vitro. Ukupno 48 uzoraka tradicionalnih sireva (13 uzoraka homoljskog sira, 20 zlatarskog i 15 uzoraka sjeničkog sira), zasejano je na MRS-S agar radi utvrđivanja broja BMK i na MRS-S agar sa dodatkom tetraciklina u dvostrukorastućim koncentracijama (1-256 μg/ml), kako bi se utvrdila zastupljenost populacije BMK rezistentne na tetraciklin. Prosečan broj BMK u uzorcima homoljskog sira iznosio je 7,65±1,09 log CFU/g, u uzorcima zlatarskog sira 7,74±0,6 log CFU/g i u uzorcima sjeničkog sira 7,47±0,71 log CFU/g. Pri koncentraciji tetraciklina od 64 μg/ml primećeno je veće smanjenje broja BMK...
Кључне речи:
Serbian traditional cheeses / lactic acid bacteria / tetracycline resistance / tradicionalni sirevi Srbije / bakterije mlečne kiseline / rezistencija na tetraciklinИзвор:
2018Издавач:
- Univerzitet u Beogradu, Fakultet veterinarske medicine
Финансирање / пројекти:
- Унапређење и развој хигијенских и технолошких поступака у производњи намирница животињског порекла у циљу добијања квалитетних и безбедних производа конкурентних на светском тржишту (RS-MESTD-Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)-46009)
- Развој нових инкапсулационих и ензимских технологија за производњу биокатализатора и биолошки активних компонената хране у циљу повећања њене конкурентности, квалитета и безбедности (RS-MESTD-Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)-46010)
URI
http://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=50763023http://nardus.mpn.gov.rs/123456789/10538
https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/47
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - THES AU - Ledina, Tijana PY - 2018 UR - http://vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=70036&RID=50763023 UR - http://nardus.mpn.gov.rs/123456789/10538 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/47 AB - Food chain may represent a possible route for the transmission of antibiotic resistant bacteria between human and animal populations. Commensal bacteria originating from food-producing animals can contaminate food and by that means become a part of the complex food microbiota. Commensal bacteria can also serve as reservoirs for the antibiotic resistance genes. Tetracycline resistance in commensal bacteria is well documented and is coded with transmissible genes. Therefore, it is recognized as a model for the monitoring of antibiotic resistance ecology. Homolj, Zlatar and Sjenica cheese have protected geographical indication on the national level. As Homolj, Zlatar and Sjenica cheese are raw milk cheeses produced in the traditional manner, LAB originating from the raw milk and the environment constitute an important part of Serbian traditional cheeses’ microbiota. There are many data in the scientific literature that LAB can carry transmissible antibiotic resistance genes. The aims of this doctoral dissertation were to: characterize biodiversity of traditional Serbian cheeses; determine phenotype and prevalence of antibiotic resistance; define genetic basis of tetracycline resistance in the LAB isolates and to investigate possibility for in vitro transmission of the tet genes. Total of 48 samples traditional Serbian cheeses (13 samples of Homolj cheese, 20 samples of Zlatar cheese and 15 samples of Sjenica cheese) were analyzed. All samples were plated on MRS-S agar plates in order to determine LAB count and on MRS-S agar plates with added tetracycline in doubling concentrations (1-256 μg/ml), in order to determine tetracycline resistant LAB subpopulation count. Average count of LAB in Homolj cheese was 7,65±1,09 log CFU/g, in Zlatar cheese 7,74±0,6 log CFU/g and in Sjenica cheese 7,47±0,71 log CFU/g. Addition of tetracycline in concentration of 64 μg/ml has considerably reduced LAB count, which was in Homolj cheese 3,98±2,28 log CFU/g, in Zlatar cheese 3,35±2,02 log CFU/g and in Sjenica cheese 3,93±2,24 log CFU/g... AB - Lanac hrane predstavlja jedan od mogućih puteva transmisije bakterija rezistentnih na antibiotike između populacija životinja i ljudi. Komensalne bakterije, poreklom od životinja, predstavljaju deo mikrobiote hrane životinjskog porekla, i često se prepoznaju kao „rezervoari“ gena za rezistenciju na antibiotike. Rezistencija na tetraciklin kod komensalnih bakterija je dobro dokumentovana i s obzirom da je prenosive prirode, koristi se kao model za praćenje ekologije rezistencije na antibiotike. Homoljski, zlatarski i sjenički sir su na nacionalnom nivou zaštićeni oznakom geografskog porekla. Proizvode se na tradicionalan način, od sirovog mleka, te bakterije mlečne kiseline, poreklom iz sirovine i/ili procesnog okruženja čine značajan deo mikrobiote tradicionalnih sireva Srbije. U naučnoj literaturi postoje brojni podaci o tome da bakterije mlečne kiseline mogu biti nosioci gena za rezistenciju na antibiotike. Ciljevi ove doktorske disertacije bili su: karakterizacija biodiverziteta tradicionalnih sireva Srbije, utvrđivanje fenotipa i prevalencije rezistencije na antibiotike i genetske baze rezistencije na tetraciklin kod izolata bakterija mlečne kiseline poreklom iz tradicionalnih sireva, kao i mogućnosti prenosa tet gena u uslovima in vitro. Ukupno 48 uzoraka tradicionalnih sireva (13 uzoraka homoljskog sira, 20 zlatarskog i 15 uzoraka sjeničkog sira), zasejano je na MRS-S agar radi utvrđivanja broja BMK i na MRS-S agar sa dodatkom tetraciklina u dvostrukorastućim koncentracijama (1-256 μg/ml), kako bi se utvrdila zastupljenost populacije BMK rezistentne na tetraciklin. Prosečan broj BMK u uzorcima homoljskog sira iznosio je 7,65±1,09 log CFU/g, u uzorcima zlatarskog sira 7,74±0,6 log CFU/g i u uzorcima sjeničkog sira 7,47±0,71 log CFU/g. Pri koncentraciji tetraciklina od 64 μg/ml primećeno je veće smanjenje broja BMK... PB - Univerzitet u Beogradu, Fakultet veterinarske medicine T1 - Tetracycline resistance in lactic acid bacteria isolated from traditional serbian cheeses T1 - Rezistencija na tetraciklin bakterija mlečne kiseline izolovanih iz tradicionalnih sireva Srbije UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_10538 ER -
@phdthesis{ author = "Ledina, Tijana", year = "2018", abstract = "Food chain may represent a possible route for the transmission of antibiotic resistant bacteria between human and animal populations. Commensal bacteria originating from food-producing animals can contaminate food and by that means become a part of the complex food microbiota. Commensal bacteria can also serve as reservoirs for the antibiotic resistance genes. Tetracycline resistance in commensal bacteria is well documented and is coded with transmissible genes. Therefore, it is recognized as a model for the monitoring of antibiotic resistance ecology. Homolj, Zlatar and Sjenica cheese have protected geographical indication on the national level. As Homolj, Zlatar and Sjenica cheese are raw milk cheeses produced in the traditional manner, LAB originating from the raw milk and the environment constitute an important part of Serbian traditional cheeses’ microbiota. There are many data in the scientific literature that LAB can carry transmissible antibiotic resistance genes. The aims of this doctoral dissertation were to: characterize biodiversity of traditional Serbian cheeses; determine phenotype and prevalence of antibiotic resistance; define genetic basis of tetracycline resistance in the LAB isolates and to investigate possibility for in vitro transmission of the tet genes. Total of 48 samples traditional Serbian cheeses (13 samples of Homolj cheese, 20 samples of Zlatar cheese and 15 samples of Sjenica cheese) were analyzed. All samples were plated on MRS-S agar plates in order to determine LAB count and on MRS-S agar plates with added tetracycline in doubling concentrations (1-256 μg/ml), in order to determine tetracycline resistant LAB subpopulation count. Average count of LAB in Homolj cheese was 7,65±1,09 log CFU/g, in Zlatar cheese 7,74±0,6 log CFU/g and in Sjenica cheese 7,47±0,71 log CFU/g. Addition of tetracycline in concentration of 64 μg/ml has considerably reduced LAB count, which was in Homolj cheese 3,98±2,28 log CFU/g, in Zlatar cheese 3,35±2,02 log CFU/g and in Sjenica cheese 3,93±2,24 log CFU/g..., Lanac hrane predstavlja jedan od mogućih puteva transmisije bakterija rezistentnih na antibiotike između populacija životinja i ljudi. Komensalne bakterije, poreklom od životinja, predstavljaju deo mikrobiote hrane životinjskog porekla, i često se prepoznaju kao „rezervoari“ gena za rezistenciju na antibiotike. Rezistencija na tetraciklin kod komensalnih bakterija je dobro dokumentovana i s obzirom da je prenosive prirode, koristi se kao model za praćenje ekologije rezistencije na antibiotike. Homoljski, zlatarski i sjenički sir su na nacionalnom nivou zaštićeni oznakom geografskog porekla. Proizvode se na tradicionalan način, od sirovog mleka, te bakterije mlečne kiseline, poreklom iz sirovine i/ili procesnog okruženja čine značajan deo mikrobiote tradicionalnih sireva Srbije. U naučnoj literaturi postoje brojni podaci o tome da bakterije mlečne kiseline mogu biti nosioci gena za rezistenciju na antibiotike. Ciljevi ove doktorske disertacije bili su: karakterizacija biodiverziteta tradicionalnih sireva Srbije, utvrđivanje fenotipa i prevalencije rezistencije na antibiotike i genetske baze rezistencije na tetraciklin kod izolata bakterija mlečne kiseline poreklom iz tradicionalnih sireva, kao i mogućnosti prenosa tet gena u uslovima in vitro. Ukupno 48 uzoraka tradicionalnih sireva (13 uzoraka homoljskog sira, 20 zlatarskog i 15 uzoraka sjeničkog sira), zasejano je na MRS-S agar radi utvrđivanja broja BMK i na MRS-S agar sa dodatkom tetraciklina u dvostrukorastućim koncentracijama (1-256 μg/ml), kako bi se utvrdila zastupljenost populacije BMK rezistentne na tetraciklin. Prosečan broj BMK u uzorcima homoljskog sira iznosio je 7,65±1,09 log CFU/g, u uzorcima zlatarskog sira 7,74±0,6 log CFU/g i u uzorcima sjeničkog sira 7,47±0,71 log CFU/g. Pri koncentraciji tetraciklina od 64 μg/ml primećeno je veće smanjenje broja BMK...", publisher = "Univerzitet u Beogradu, Fakultet veterinarske medicine", title = "Tetracycline resistance in lactic acid bacteria isolated from traditional serbian cheeses, Rezistencija na tetraciklin bakterija mlečne kiseline izolovanih iz tradicionalnih sireva Srbije", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_10538" }
Ledina, T.. (2018). Tetracycline resistance in lactic acid bacteria isolated from traditional serbian cheeses. Univerzitet u Beogradu, Fakultet veterinarske medicine.. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_10538
Ledina T. Tetracycline resistance in lactic acid bacteria isolated from traditional serbian cheeses. 2018;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_10538 .
Ledina, Tijana, "Tetracycline resistance in lactic acid bacteria isolated from traditional serbian cheeses" (2018), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_10538 .