Effects of lairage conditions and time on pork quality: A review
Uslovi i dužina boravka u stočnom depou i njihov značaj za kvalitet mesa svinja
2012
Autori
Baltić, Milan Ž.Dokmanović, Marija
Karabasil, Nedjeljko
Hristov, Slavča
Marković, Radmila
Glamočlija, Nataša
Todorović, Milica
Članak u časopisu (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Since pigs spend some time in a lairage, it is necessary to pay attention to the conditions in which animals are, and which affect the welfare and meat quality of pigs. In practice, lairage time differs, but it is recommended to be 2-3 hours. Too short lairage time adversely affects pork quality because meat has a lower pH, higher temperature, lower WHC, brighter color, which is recognized as PSE meat. On the other hand, too long lairage time also is not desirable, due to increased incidence of damaged carcasses and DFD meat. Therefore, it is necessary to know and follow recommendations regarding lairage conditions and time in order to save and enhance welfare and meat quality of pigs. .
Kako svinje borave određeno vreme u stočnom depou, neophodno je obratiti pažnju na uslove u kojima se životinje nalaze, a koji utiču na dobrobit i kvalitet mesa svinja. U praksi se razlikuje vreme boravka svinja u stočnom depou, ali preporučuje se da bude 2-3 sata. Suviše kratko vreme boravka nepovoljno se odražava na kvalitet mesa svinja, zato što takvo meso ima nižu pH vrednost, višu temperaturu, slabiju SVV, svetliju boju, što se prepoznaje kao BMV meso. Sa druge strane, dugo vreme boravka u stočnom depou takođe nije poželjno, jer su trupovi više oštećeni usled ozleda, a meso se često klasifikuje kao TČS. Stoga, neophodno je poznavati i poštovati preporuke vezane za uslove i dužinu boravka u stočnom depou kako bi se očuvali, ali i poboljšali dobrobit i kvalitet mesa svinja. .
Ključne reči:
pig welfare / pH / WHC / PSE / DFD / dobrobit svinja / pH mesa / SVV mesa / BMV meso / TČS mesoIzvor:
Savremena poljoprivreda, 2012, 61, 1-2, 138-145Izdavač:
- Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
Finansiranje / projekti:
- Odabrane biološke opasnosti za bezbednost/kvalitet hrane animalnog porekla i kontrolne mere od farme do potrošača (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31034)
Kolekcije
Institucija/grupa
Fakultet veterinarske medicineTY - JOUR AU - Baltić, Milan Ž. AU - Dokmanović, Marija AU - Karabasil, Nedjeljko AU - Hristov, Slavča AU - Marković, Radmila AU - Glamočlija, Nataša AU - Todorović, Milica PY - 2012 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/948 AB - Since pigs spend some time in a lairage, it is necessary to pay attention to the conditions in which animals are, and which affect the welfare and meat quality of pigs. In practice, lairage time differs, but it is recommended to be 2-3 hours. Too short lairage time adversely affects pork quality because meat has a lower pH, higher temperature, lower WHC, brighter color, which is recognized as PSE meat. On the other hand, too long lairage time also is not desirable, due to increased incidence of damaged carcasses and DFD meat. Therefore, it is necessary to know and follow recommendations regarding lairage conditions and time in order to save and enhance welfare and meat quality of pigs. . AB - Kako svinje borave određeno vreme u stočnom depou, neophodno je obratiti pažnju na uslove u kojima se životinje nalaze, a koji utiču na dobrobit i kvalitet mesa svinja. U praksi se razlikuje vreme boravka svinja u stočnom depou, ali preporučuje se da bude 2-3 sata. Suviše kratko vreme boravka nepovoljno se odražava na kvalitet mesa svinja, zato što takvo meso ima nižu pH vrednost, višu temperaturu, slabiju SVV, svetliju boju, što se prepoznaje kao BMV meso. Sa druge strane, dugo vreme boravka u stočnom depou takođe nije poželjno, jer su trupovi više oštećeni usled ozleda, a meso se često klasifikuje kao TČS. Stoga, neophodno je poznavati i poštovati preporuke vezane za uslove i dužinu boravka u stočnom depou kako bi se očuvali, ali i poboljšali dobrobit i kvalitet mesa svinja. . PB - Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad T2 - Savremena poljoprivreda T1 - Effects of lairage conditions and time on pork quality: A review T1 - Uslovi i dužina boravka u stočnom depou i njihov značaj za kvalitet mesa svinja VL - 61 IS - 1-2 SP - 138 EP - 145 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2925 ER -
@article{ author = "Baltić, Milan Ž. and Dokmanović, Marija and Karabasil, Nedjeljko and Hristov, Slavča and Marković, Radmila and Glamočlija, Nataša and Todorović, Milica", year = "2012", abstract = "Since pigs spend some time in a lairage, it is necessary to pay attention to the conditions in which animals are, and which affect the welfare and meat quality of pigs. In practice, lairage time differs, but it is recommended to be 2-3 hours. Too short lairage time adversely affects pork quality because meat has a lower pH, higher temperature, lower WHC, brighter color, which is recognized as PSE meat. On the other hand, too long lairage time also is not desirable, due to increased incidence of damaged carcasses and DFD meat. Therefore, it is necessary to know and follow recommendations regarding lairage conditions and time in order to save and enhance welfare and meat quality of pigs. ., Kako svinje borave određeno vreme u stočnom depou, neophodno je obratiti pažnju na uslove u kojima se životinje nalaze, a koji utiču na dobrobit i kvalitet mesa svinja. U praksi se razlikuje vreme boravka svinja u stočnom depou, ali preporučuje se da bude 2-3 sata. Suviše kratko vreme boravka nepovoljno se odražava na kvalitet mesa svinja, zato što takvo meso ima nižu pH vrednost, višu temperaturu, slabiju SVV, svetliju boju, što se prepoznaje kao BMV meso. Sa druge strane, dugo vreme boravka u stočnom depou takođe nije poželjno, jer su trupovi više oštećeni usled ozleda, a meso se često klasifikuje kao TČS. Stoga, neophodno je poznavati i poštovati preporuke vezane za uslove i dužinu boravka u stočnom depou kako bi se očuvali, ali i poboljšali dobrobit i kvalitet mesa svinja. .", publisher = "Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad", journal = "Savremena poljoprivreda", title = "Effects of lairage conditions and time on pork quality: A review, Uslovi i dužina boravka u stočnom depou i njihov značaj za kvalitet mesa svinja", volume = "61", number = "1-2", pages = "138-145", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2925" }
Baltić, M. Ž., Dokmanović, M., Karabasil, N., Hristov, S., Marković, R., Glamočlija, N.,& Todorović, M.. (2012). Effects of lairage conditions and time on pork quality: A review. in Savremena poljoprivreda Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad., 61(1-2), 138-145. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2925
Baltić MŽ, Dokmanović M, Karabasil N, Hristov S, Marković R, Glamočlija N, Todorović M. Effects of lairage conditions and time on pork quality: A review. in Savremena poljoprivreda. 2012;61(1-2):138-145. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2925 .
Baltić, Milan Ž., Dokmanović, Marija, Karabasil, Nedjeljko, Hristov, Slavča, Marković, Radmila, Glamočlija, Nataša, Todorović, Milica, "Effects of lairage conditions and time on pork quality: A review" in Savremena poljoprivreda, 61, no. 1-2 (2012):138-145, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2925 .