Jovanović, Ilija

Link to this page

Authority KeyName Variants
487a0ea6-1981-47da-a166-25e7f3a4eb3d
  • Jovanović, Ilija (2)
Projects
No records found.

Author's Bibliography

Preventivne i kontrolne mera za smanjenje rizika od Y. enterocolitica na farmama svinja

Arsić, Miloš; Karabasil, Neđeljko; Nikolić, Sonja; Stojiljkovic, Marija; Stojiljkovic, Marko; Jovanović, Ilija; Marjanović, Vladimir; Petrović, Miloš

(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, Sekcija za zoonoze, 2024)

TY  - CONF
AU  - Arsić, Miloš
AU  - Karabasil, Neđeljko
AU  - Nikolić, Sonja
AU  - Stojiljkovic, Marija
AU  - Stojiljkovic, Marko
AU  - Jovanović, Ilija
AU  - Marjanović, Vladimir
AU  - Petrović, Miloš
PY  - 2024
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3922
AB  - Јерсиниоза изазвана са Y. enterocolitica једна је од водећих зооноза у Европској унији која се преноси храном и налази се на трећем месту по учесталости, одмах после кампилобактериозе и салмонелозе. Према извештају Европске агенције за безбедност хране у току 2022. године укупан број пријављених и потврђених случајева јерсиниозе био је 7919. Код људи се као узрочници најчешће изолује Y. enterocolitica биосеротип 4/О:3, затим 2/О:9 и 2/О:5. Инфекција настаје уношењем контаминиране хране са Y. enterocolitica која код људи изазива симптоме инфекције гастроинтестиналног тракта у виду гастроентероколитиса са крвавим дијарејама и фебрилним стањем. Као најчешћи извор заразе наводи се сирово или недовољно термички обрађено месо свиња. Здраве асимптоматске свиње, које као такве долазе на клање представљају извор инфекције за друге свиње током боравка у депоу кланице и потенцијални ризик од даље унакрасне контаминације током процеса клања. У оквиру фарме преваленција је врло променљива, што указује на утицај појединих фактора на фарми. Зависно од нивоа примењених биосигурносх мера на фарми, утвђено је да је преваленције већа на фармама са нижим нивоима биосигурносих мера. Присуство Y. enterocolitica не може се открити конвенционалним прегледом меса, тако да се мере контроле односе на спречавање или смањење фекалне и друге контаминације почевши од фарме, затим током транспорта, за време боравка у депоу кланице, као и приликом самог клања. Стратегија за смањење учесталости инфекције Y. enterocolitica, подразумева дефинисање фактора ризика и успостављање поступака у циљу њиховог смањења или елиминације, са циљем унапређења безбедности хране и јавног здравља. Резултати студије спроведене у Србији указују на ниво преваленције од 10,4%, а као главни фактори ризика идентификовани су фарме отвореног типа, дужи боравак свиња у депоу кланице и зимска сезона.
AB  - Yersiniosis caused by Y. enterocolitica is one of the leading zoonoses in the European Union, transmitted through food and ranking third in prevalence after campylobacteriosis and salmonellosis. According to the 2022 report from the European Food Safety Agency, the total number of reported and confirmed cases of yersiniosis was 7919. In humans, the most frequently isolated causative agents are Y. enterocolitica bioserotypes 4/O:3, followed by 2/O:9 and 2/O:5. Infection occurs through the ingestion of contaminated food with Y. enterocolitica, causing symptoms of gastrointestinal tract infection, such as gastroenterocolitis with bloody diarrhea and a febrile condition.
The primary source of infection is often cited as raw or inadequately cooked pork. Asymptomatic healthy pigs, which serve as sources of infection, contribute to contamination during their stay in slaughterhouse depots, posing a potential risk of cross-contamination during the slaughtering process. Prevalence on farms is highly variable, indicating the influence of various factors. Depending on the level of applied biosecurity measures on farms, higher prevalences are observed on farms with lower biosecurity levels.
The presence of Y. enterocolitica cannot be detected through conventional meat inspection methods. Therefore, control measures focus on preventing or reducing fecal and other contaminations, starting from the farm, during transportation, at the slaughterhouse depot, and throughout the slaughtering process. A strategy to reduce the incidence of Y. enterocolitica infection involves defining risk factors and establishing procedures to mitigate or eliminate them, with the aim of improving food safety and public health. Results from a study conducted in Serbia indicate a prevalence rate of 10.4%, with identified main risk factors being open-type farms, prolonged pig stays in slaughterhouse depots, and the winter season.
PB  - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, Sekcija za zoonoze
C3  - XXVI Simpozijum epizootiologa i epidemiologa (XXVI Epizootiološki dani), Banja Koviljača, 10 - 12. april 2024
T1  - Preventivne i kontrolne mera za smanjenje rizika od Y. enterocolitica na farmama svinja
T1  - Preventive and control measures to reduce the risk of Y. enterocolitica on pig farms
SP  - 188
EP  - 189
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3922
ER  - 
@conference{
author = "Arsić, Miloš and Karabasil, Neđeljko and Nikolić, Sonja and Stojiljkovic, Marija and Stojiljkovic, Marko and Jovanović, Ilija and Marjanović, Vladimir and Petrović, Miloš",
year = "2024",
abstract = "Јерсиниоза изазвана са Y. enterocolitica једна је од водећих зооноза у Европској унији која се преноси храном и налази се на трећем месту по учесталости, одмах после кампилобактериозе и салмонелозе. Према извештају Европске агенције за безбедност хране у току 2022. године укупан број пријављених и потврђених случајева јерсиниозе био је 7919. Код људи се као узрочници најчешће изолује Y. enterocolitica биосеротип 4/О:3, затим 2/О:9 и 2/О:5. Инфекција настаје уношењем контаминиране хране са Y. enterocolitica која код људи изазива симптоме инфекције гастроинтестиналног тракта у виду гастроентероколитиса са крвавим дијарејама и фебрилним стањем. Као најчешћи извор заразе наводи се сирово или недовољно термички обрађено месо свиња. Здраве асимптоматске свиње, које као такве долазе на клање представљају извор инфекције за друге свиње током боравка у депоу кланице и потенцијални ризик од даље унакрасне контаминације током процеса клања. У оквиру фарме преваленција је врло променљива, што указује на утицај појединих фактора на фарми. Зависно од нивоа примењених биосигурносх мера на фарми, утвђено је да је преваленције већа на фармама са нижим нивоима биосигурносих мера. Присуство Y. enterocolitica не може се открити конвенционалним прегледом меса, тако да се мере контроле односе на спречавање или смањење фекалне и друге контаминације почевши од фарме, затим током транспорта, за време боравка у депоу кланице, као и приликом самог клања. Стратегија за смањење учесталости инфекције Y. enterocolitica, подразумева дефинисање фактора ризика и успостављање поступака у циљу њиховог смањења или елиминације, са циљем унапређења безбедности хране и јавног здравља. Резултати студије спроведене у Србији указују на ниво преваленције од 10,4%, а као главни фактори ризика идентификовани су фарме отвореног типа, дужи боравак свиња у депоу кланице и зимска сезона., Yersiniosis caused by Y. enterocolitica is one of the leading zoonoses in the European Union, transmitted through food and ranking third in prevalence after campylobacteriosis and salmonellosis. According to the 2022 report from the European Food Safety Agency, the total number of reported and confirmed cases of yersiniosis was 7919. In humans, the most frequently isolated causative agents are Y. enterocolitica bioserotypes 4/O:3, followed by 2/O:9 and 2/O:5. Infection occurs through the ingestion of contaminated food with Y. enterocolitica, causing symptoms of gastrointestinal tract infection, such as gastroenterocolitis with bloody diarrhea and a febrile condition.
The primary source of infection is often cited as raw or inadequately cooked pork. Asymptomatic healthy pigs, which serve as sources of infection, contribute to contamination during their stay in slaughterhouse depots, posing a potential risk of cross-contamination during the slaughtering process. Prevalence on farms is highly variable, indicating the influence of various factors. Depending on the level of applied biosecurity measures on farms, higher prevalences are observed on farms with lower biosecurity levels.
The presence of Y. enterocolitica cannot be detected through conventional meat inspection methods. Therefore, control measures focus on preventing or reducing fecal and other contaminations, starting from the farm, during transportation, at the slaughterhouse depot, and throughout the slaughtering process. A strategy to reduce the incidence of Y. enterocolitica infection involves defining risk factors and establishing procedures to mitigate or eliminate them, with the aim of improving food safety and public health. Results from a study conducted in Serbia indicate a prevalence rate of 10.4%, with identified main risk factors being open-type farms, prolonged pig stays in slaughterhouse depots, and the winter season.",
publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, Sekcija za zoonoze",
journal = "XXVI Simpozijum epizootiologa i epidemiologa (XXVI Epizootiološki dani), Banja Koviljača, 10 - 12. april 2024",
title = "Preventivne i kontrolne mera za smanjenje rizika od Y. enterocolitica na farmama svinja, Preventive and control measures to reduce the risk of Y. enterocolitica on pig farms",
pages = "188-189",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3922"
}
Arsić, M., Karabasil, N., Nikolić, S., Stojiljkovic, M., Stojiljkovic, M., Jovanović, I., Marjanović, V.,& Petrović, M.. (2024). Preventivne i kontrolne mera za smanjenje rizika od Y. enterocolitica na farmama svinja. in XXVI Simpozijum epizootiologa i epidemiologa (XXVI Epizootiološki dani), Banja Koviljača, 10 - 12. april 2024
Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, Sekcija za zoonoze., 188-189.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3922
Arsić M, Karabasil N, Nikolić S, Stojiljkovic M, Stojiljkovic M, Jovanović I, Marjanović V, Petrović M. Preventivne i kontrolne mera za smanjenje rizika od Y. enterocolitica na farmama svinja. in XXVI Simpozijum epizootiologa i epidemiologa (XXVI Epizootiološki dani), Banja Koviljača, 10 - 12. april 2024. 2024;:188-189.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3922 .
Arsić, Miloš, Karabasil, Neđeljko, Nikolić, Sonja, Stojiljkovic, Marija, Stojiljkovic, Marko, Jovanović, Ilija, Marjanović, Vladimir, Petrović, Miloš, "Preventivne i kontrolne mera za smanjenje rizika od Y. enterocolitica na farmama svinja" in XXVI Simpozijum epizootiologa i epidemiologa (XXVI Epizootiološki dani), Banja Koviljača, 10 - 12. april 2024 (2024):188-189,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3922 .

Epizootiološki i morfološki karakter aktuelnih respiratornih infekcija svinja u Srbiji

Aleksić-Kovačević, Sanja; Vučićević, Ivana; Jovanović, Ilija; Prodanov-Radulović, Jasna

(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, 2019)

TY  - CONF
AU  - Aleksić-Kovačević, Sanja
AU  - Vučićević, Ivana
AU  - Jovanović, Ilija
AU  - Prodanov-Radulović, Jasna
PY  - 2019
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3582
AB  - Контрола респираторних болести свиња у Републици Србији у последњих 15 година је
значајно напредовала применом мера имунопрофилаксе, као што је програм вакцинације свиња
против цирковируса тип 2 (PCV2) и Mycoplasma hyopneumoniae, чиме су ове инфективне болести у
значајној мери стављене под контролу. Вирусне болести свиња које су и даље присутне у
популацији домаћих свиња, а које се манифестују променама на респираторним органима су:
репродуктивни и респираторни синдром свиња, инфлуенца и Аујескијева болест. За разлику од
домаћих, у популацији дивљих свиња доминирају бактеријске пнеумоније, при чему иницијалне
лезије настају као последица паразитских инфестација (Ascaris suum, Metastrongylus sp.). Такође,
честе су и респираторне болести свиња узроковане бактеријама: Actinobacillus pleuropneumoniae,
Pasteurella multocida, Bordetella bronhiseptica, Haemophilus parasuis. Међутим, треба имати у виду
да је етиологија пнеумонија свиња најчешче мултифакторијалне природе, па и морфолошке
манифестације пнеумонија често нису униформне. Карактер ових лезија одговара доминантно
присутном етиолошком агенсу у моменту обдукције. Генерално, вирусне пнеумоније одликују се у
почетку акутном интерстицијалном пнеумонијом, у оквиру које пнеумотропни вируси (инфлуенца
вирус) доводе до дегенерације и десквамације пнеумоцита типа I и њихове замене пнеумоцитима
типа II, што је праћено фетализацијом плућа. Секундарне бактеријске инфекције, мењају временом
морфолошки карактер плућних лезија у правцу гнојне, у неким случајевима апостематозне
(Bordatella bronchiseptica, Actinobacillus pyogenes) или фибринозне бронхопнеумоније, често
повезане са плеуропнеумонијом (Actynobacillus pleuropneumoniae). Ендотелиотропни вируси
(ККС) и бактеријски токсини (клостридије) оштећују примарно ендотелне ћелије, доводећи до
крвављења, поред осталог и на сеозама и слузницама у респраторном систему. У респираторној
патологији свиња треба имати у виду и пнеумоније емболичног (црвени ветар), грануломатозног
(микобактерије, гљивице) и верминозног карактера (Metastrongylus). Веома је важно за
диференцијалну дијагнозу извршити и преглед ретрофарингеалних и трахеобронхалних лимфних
чворова. Такође, у оквиру контроле здравља свиња, веома је значајна контрола респираторних
инфекција на фармама, имајући у виду резултате новијих истраживања који указују на значајно
компромитовање квалитета меса на линији клања, уколико свиње потичу са фарми са наглашеном
историјом респираторних инфекција.
PB  - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
C3  - 30. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 12 - 15. septembar 2019
T1  - Epizootiološki i morfološki karakter aktuelnih respiratornih infekcija svinja u Srbiji
SP  - 37
EP  - 48
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3582
ER  - 
@conference{
author = "Aleksić-Kovačević, Sanja and Vučićević, Ivana and Jovanović, Ilija and Prodanov-Radulović, Jasna",
year = "2019",
abstract = "Контрола респираторних болести свиња у Републици Србији у последњих 15 година је
значајно напредовала применом мера имунопрофилаксе, као што је програм вакцинације свиња
против цирковируса тип 2 (PCV2) и Mycoplasma hyopneumoniae, чиме су ове инфективне болести у
значајној мери стављене под контролу. Вирусне болести свиња које су и даље присутне у
популацији домаћих свиња, а које се манифестују променама на респираторним органима су:
репродуктивни и респираторни синдром свиња, инфлуенца и Аујескијева болест. За разлику од
домаћих, у популацији дивљих свиња доминирају бактеријске пнеумоније, при чему иницијалне
лезије настају као последица паразитских инфестација (Ascaris suum, Metastrongylus sp.). Такође,
честе су и респираторне болести свиња узроковане бактеријама: Actinobacillus pleuropneumoniae,
Pasteurella multocida, Bordetella bronhiseptica, Haemophilus parasuis. Међутим, треба имати у виду
да је етиологија пнеумонија свиња најчешче мултифакторијалне природе, па и морфолошке
манифестације пнеумонија често нису униформне. Карактер ових лезија одговара доминантно
присутном етиолошком агенсу у моменту обдукције. Генерално, вирусне пнеумоније одликују се у
почетку акутном интерстицијалном пнеумонијом, у оквиру које пнеумотропни вируси (инфлуенца
вирус) доводе до дегенерације и десквамације пнеумоцита типа I и њихове замене пнеумоцитима
типа II, што је праћено фетализацијом плућа. Секундарне бактеријске инфекције, мењају временом
морфолошки карактер плућних лезија у правцу гнојне, у неким случајевима апостематозне
(Bordatella bronchiseptica, Actinobacillus pyogenes) или фибринозне бронхопнеумоније, често
повезане са плеуропнеумонијом (Actynobacillus pleuropneumoniae). Ендотелиотропни вируси
(ККС) и бактеријски токсини (клостридије) оштећују примарно ендотелне ћелије, доводећи до
крвављења, поред осталог и на сеозама и слузницама у респраторном систему. У респираторној
патологији свиња треба имати у виду и пнеумоније емболичног (црвени ветар), грануломатозног
(микобактерије, гљивице) и верминозног карактера (Metastrongylus). Веома је важно за
диференцијалну дијагнозу извршити и преглед ретрофарингеалних и трахеобронхалних лимфних
чворова. Такође, у оквиру контроле здравља свиња, веома је значајна контрола респираторних
инфекција на фармама, имајући у виду резултате новијих истраживања који указују на значајно
компромитовање квалитета меса на линији клања, уколико свиње потичу са фарми са наглашеном
историјом респираторних инфекција.",
publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo",
journal = "30. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 12 - 15. septembar 2019",
title = "Epizootiološki i morfološki karakter aktuelnih respiratornih infekcija svinja u Srbiji",
pages = "37-48",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3582"
}
Aleksić-Kovačević, S., Vučićević, I., Jovanović, I.,& Prodanov-Radulović, J.. (2019). Epizootiološki i morfološki karakter aktuelnih respiratornih infekcija svinja u Srbiji. in 30. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 12 - 15. septembar 2019
Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 37-48.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3582
Aleksić-Kovačević S, Vučićević I, Jovanović I, Prodanov-Radulović J. Epizootiološki i morfološki karakter aktuelnih respiratornih infekcija svinja u Srbiji. in 30. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 12 - 15. septembar 2019. 2019;:37-48.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3582 .
Aleksić-Kovačević, Sanja, Vučićević, Ivana, Jovanović, Ilija, Prodanov-Radulović, Jasna, "Epizootiološki i morfološki karakter aktuelnih respiratornih infekcija svinja u Srbiji" in 30. Savetovanje veterinara Srbije, Zlatibor, 12 - 15. septembar 2019 (2019):37-48,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3582 .