Arsić, Miloš

Link to this page

Authority KeyName Variants
9b9c8ce1-7e4b-4a90-8267-bb3b6bf52087
  • Arsić, Miloš (2)
Projects

Author's Bibliography

Preventivne i kontrolne mera za smanjenje rizika od Y. enterocolitica na farmama svinja

Arsić, Miloš; Karabasil, Neđeljko; Nikolić, Sonja; Stojiljkovic, Marija; Stojiljkovic, Marko; Jovanović, Ilija; Marjanović, Vladimir; Petrović, Miloš

(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, Sekcija za zoonoze, 2024)

TY  - CONF
AU  - Arsić, Miloš
AU  - Karabasil, Neđeljko
AU  - Nikolić, Sonja
AU  - Stojiljkovic, Marija
AU  - Stojiljkovic, Marko
AU  - Jovanović, Ilija
AU  - Marjanović, Vladimir
AU  - Petrović, Miloš
PY  - 2024
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3922
AB  - Јерсиниоза изазвана са Y. enterocolitica једна је од водећих зооноза у Европској унији која се преноси храном и налази се на трећем месту по учесталости, одмах после кампилобактериозе и салмонелозе. Према извештају Европске агенције за безбедност хране у току 2022. године укупан број пријављених и потврђених случајева јерсиниозе био је 7919. Код људи се као узрочници најчешће изолује Y. enterocolitica биосеротип 4/О:3, затим 2/О:9 и 2/О:5. Инфекција настаје уношењем контаминиране хране са Y. enterocolitica која код људи изазива симптоме инфекције гастроинтестиналног тракта у виду гастроентероколитиса са крвавим дијарејама и фебрилним стањем. Као најчешћи извор заразе наводи се сирово или недовољно термички обрађено месо свиња. Здраве асимптоматске свиње, које као такве долазе на клање представљају извор инфекције за друге свиње током боравка у депоу кланице и потенцијални ризик од даље унакрасне контаминације током процеса клања. У оквиру фарме преваленција је врло променљива, што указује на утицај појединих фактора на фарми. Зависно од нивоа примењених биосигурносх мера на фарми, утвђено је да је преваленције већа на фармама са нижим нивоима биосигурносих мера. Присуство Y. enterocolitica не може се открити конвенционалним прегледом меса, тако да се мере контроле односе на спречавање или смањење фекалне и друге контаминације почевши од фарме, затим током транспорта, за време боравка у депоу кланице, као и приликом самог клања. Стратегија за смањење учесталости инфекције Y. enterocolitica, подразумева дефинисање фактора ризика и успостављање поступака у циљу њиховог смањења или елиминације, са циљем унапређења безбедности хране и јавног здравља. Резултати студије спроведене у Србији указују на ниво преваленције од 10,4%, а као главни фактори ризика идентификовани су фарме отвореног типа, дужи боравак свиња у депоу кланице и зимска сезона.
AB  - Yersiniosis caused by Y. enterocolitica is one of the leading zoonoses in the European Union, transmitted through food and ranking third in prevalence after campylobacteriosis and salmonellosis. According to the 2022 report from the European Food Safety Agency, the total number of reported and confirmed cases of yersiniosis was 7919. In humans, the most frequently isolated causative agents are Y. enterocolitica bioserotypes 4/O:3, followed by 2/O:9 and 2/O:5. Infection occurs through the ingestion of contaminated food with Y. enterocolitica, causing symptoms of gastrointestinal tract infection, such as gastroenterocolitis with bloody diarrhea and a febrile condition.
The primary source of infection is often cited as raw or inadequately cooked pork. Asymptomatic healthy pigs, which serve as sources of infection, contribute to contamination during their stay in slaughterhouse depots, posing a potential risk of cross-contamination during the slaughtering process. Prevalence on farms is highly variable, indicating the influence of various factors. Depending on the level of applied biosecurity measures on farms, higher prevalences are observed on farms with lower biosecurity levels.
The presence of Y. enterocolitica cannot be detected through conventional meat inspection methods. Therefore, control measures focus on preventing or reducing fecal and other contaminations, starting from the farm, during transportation, at the slaughterhouse depot, and throughout the slaughtering process. A strategy to reduce the incidence of Y. enterocolitica infection involves defining risk factors and establishing procedures to mitigate or eliminate them, with the aim of improving food safety and public health. Results from a study conducted in Serbia indicate a prevalence rate of 10.4%, with identified main risk factors being open-type farms, prolonged pig stays in slaughterhouse depots, and the winter season.
PB  - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, Sekcija za zoonoze
C3  - XXVI Simpozijum epizootiologa i epidemiologa (XXVI Epizootiološki dani), Banja Koviljača, 10 - 12. april 2024
T1  - Preventivne i kontrolne mera za smanjenje rizika od Y. enterocolitica na farmama svinja
T1  - Preventive and control measures to reduce the risk of Y. enterocolitica on pig farms
SP  - 188
EP  - 189
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3922
ER  - 
@conference{
author = "Arsić, Miloš and Karabasil, Neđeljko and Nikolić, Sonja and Stojiljkovic, Marija and Stojiljkovic, Marko and Jovanović, Ilija and Marjanović, Vladimir and Petrović, Miloš",
year = "2024",
abstract = "Јерсиниоза изазвана са Y. enterocolitica једна је од водећих зооноза у Европској унији која се преноси храном и налази се на трећем месту по учесталости, одмах после кампилобактериозе и салмонелозе. Према извештају Европске агенције за безбедност хране у току 2022. године укупан број пријављених и потврђених случајева јерсиниозе био је 7919. Код људи се као узрочници најчешће изолује Y. enterocolitica биосеротип 4/О:3, затим 2/О:9 и 2/О:5. Инфекција настаје уношењем контаминиране хране са Y. enterocolitica која код људи изазива симптоме инфекције гастроинтестиналног тракта у виду гастроентероколитиса са крвавим дијарејама и фебрилним стањем. Као најчешћи извор заразе наводи се сирово или недовољно термички обрађено месо свиња. Здраве асимптоматске свиње, које као такве долазе на клање представљају извор инфекције за друге свиње током боравка у депоу кланице и потенцијални ризик од даље унакрасне контаминације током процеса клања. У оквиру фарме преваленција је врло променљива, што указује на утицај појединих фактора на фарми. Зависно од нивоа примењених биосигурносх мера на фарми, утвђено је да је преваленције већа на фармама са нижим нивоима биосигурносих мера. Присуство Y. enterocolitica не може се открити конвенционалним прегледом меса, тако да се мере контроле односе на спречавање или смањење фекалне и друге контаминације почевши од фарме, затим током транспорта, за време боравка у депоу кланице, као и приликом самог клања. Стратегија за смањење учесталости инфекције Y. enterocolitica, подразумева дефинисање фактора ризика и успостављање поступака у циљу њиховог смањења или елиминације, са циљем унапређења безбедности хране и јавног здравља. Резултати студије спроведене у Србији указују на ниво преваленције од 10,4%, а као главни фактори ризика идентификовани су фарме отвореног типа, дужи боравак свиња у депоу кланице и зимска сезона., Yersiniosis caused by Y. enterocolitica is one of the leading zoonoses in the European Union, transmitted through food and ranking third in prevalence after campylobacteriosis and salmonellosis. According to the 2022 report from the European Food Safety Agency, the total number of reported and confirmed cases of yersiniosis was 7919. In humans, the most frequently isolated causative agents are Y. enterocolitica bioserotypes 4/O:3, followed by 2/O:9 and 2/O:5. Infection occurs through the ingestion of contaminated food with Y. enterocolitica, causing symptoms of gastrointestinal tract infection, such as gastroenterocolitis with bloody diarrhea and a febrile condition.
The primary source of infection is often cited as raw or inadequately cooked pork. Asymptomatic healthy pigs, which serve as sources of infection, contribute to contamination during their stay in slaughterhouse depots, posing a potential risk of cross-contamination during the slaughtering process. Prevalence on farms is highly variable, indicating the influence of various factors. Depending on the level of applied biosecurity measures on farms, higher prevalences are observed on farms with lower biosecurity levels.
The presence of Y. enterocolitica cannot be detected through conventional meat inspection methods. Therefore, control measures focus on preventing or reducing fecal and other contaminations, starting from the farm, during transportation, at the slaughterhouse depot, and throughout the slaughtering process. A strategy to reduce the incidence of Y. enterocolitica infection involves defining risk factors and establishing procedures to mitigate or eliminate them, with the aim of improving food safety and public health. Results from a study conducted in Serbia indicate a prevalence rate of 10.4%, with identified main risk factors being open-type farms, prolonged pig stays in slaughterhouse depots, and the winter season.",
publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, Sekcija za zoonoze",
journal = "XXVI Simpozijum epizootiologa i epidemiologa (XXVI Epizootiološki dani), Banja Koviljača, 10 - 12. april 2024",
title = "Preventivne i kontrolne mera za smanjenje rizika od Y. enterocolitica na farmama svinja, Preventive and control measures to reduce the risk of Y. enterocolitica on pig farms",
pages = "188-189",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3922"
}
Arsić, M., Karabasil, N., Nikolić, S., Stojiljkovic, M., Stojiljkovic, M., Jovanović, I., Marjanović, V.,& Petrović, M.. (2024). Preventivne i kontrolne mera za smanjenje rizika od Y. enterocolitica na farmama svinja. in XXVI Simpozijum epizootiologa i epidemiologa (XXVI Epizootiološki dani), Banja Koviljača, 10 - 12. april 2024
Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, Sekcija za zoonoze., 188-189.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3922
Arsić M, Karabasil N, Nikolić S, Stojiljkovic M, Stojiljkovic M, Jovanović I, Marjanović V, Petrović M. Preventivne i kontrolne mera za smanjenje rizika od Y. enterocolitica na farmama svinja. in XXVI Simpozijum epizootiologa i epidemiologa (XXVI Epizootiološki dani), Banja Koviljača, 10 - 12. april 2024. 2024;:188-189.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3922 .
Arsić, Miloš, Karabasil, Neđeljko, Nikolić, Sonja, Stojiljkovic, Marija, Stojiljkovic, Marko, Jovanović, Ilija, Marjanović, Vladimir, Petrović, Miloš, "Preventivne i kontrolne mera za smanjenje rizika od Y. enterocolitica na farmama svinja" in XXVI Simpozijum epizootiologa i epidemiologa (XXVI Epizootiološki dani), Banja Koviljača, 10 - 12. april 2024 (2024):188-189,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3922 .

Yersinia enterocolitica and control measures for reducing risks in the pork production chain

Arsić, Miloš; Vićić, Ivan; Petrović, Miloš; Dmitrić, Marko; Karabasil, Nedjeljko

(Institute of Meat Hygiene and Technology, 2023)

TY  - JOUR
AU  - Arsić, Miloš
AU  - Vićić, Ivan
AU  - Petrović, Miloš
AU  - Dmitrić, Marko
AU  - Karabasil, Nedjeljko
PY  - 2023
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3330
AB  - Yersiniosis caused by Yersinia enterocolitica is the third most common zoonosis transmitted
from asymptomatic, healthy pigs to humans through raw or insufficiently cooked meat.
The occurrence of Y. enterocolitica on a farm can vary, depending on different risk factors,
including production system and biosecurity level. At the slaughterhouse, the contamination
level of carcasses depends to a great extent on practices during lairage, along with the handling
and processing of the head, tongue, tonsils, and rectum of slaughtered pigs. A comprehensive
approach for further Y. enterocolitica farm/slaughterhouse categorization, improved
hygiene practices, and mandatory surveillance for underestimated pathogens within the food
chain is necessary for maintaining the One Health concept.
PB  - Institute of Meat Hygiene and Technology
T2  - Meat Technology
T1  - Yersinia enterocolitica and control measures for reducing risks in the pork production chain
VL  - 64
IS  - 2
SP  - 237
EP  - 241
DO  - 10.18485/meattech.2023.64.2.43
ER  - 
@article{
author = "Arsić, Miloš and Vićić, Ivan and Petrović, Miloš and Dmitrić, Marko and Karabasil, Nedjeljko",
year = "2023",
abstract = "Yersiniosis caused by Yersinia enterocolitica is the third most common zoonosis transmitted
from asymptomatic, healthy pigs to humans through raw or insufficiently cooked meat.
The occurrence of Y. enterocolitica on a farm can vary, depending on different risk factors,
including production system and biosecurity level. At the slaughterhouse, the contamination
level of carcasses depends to a great extent on practices during lairage, along with the handling
and processing of the head, tongue, tonsils, and rectum of slaughtered pigs. A comprehensive
approach for further Y. enterocolitica farm/slaughterhouse categorization, improved
hygiene practices, and mandatory surveillance for underestimated pathogens within the food
chain is necessary for maintaining the One Health concept.",
publisher = "Institute of Meat Hygiene and Technology",
journal = "Meat Technology",
title = "Yersinia enterocolitica and control measures for reducing risks in the pork production chain",
volume = "64",
number = "2",
pages = "237-241",
doi = "10.18485/meattech.2023.64.2.43"
}
Arsić, M., Vićić, I., Petrović, M., Dmitrić, M.,& Karabasil, N.. (2023). Yersinia enterocolitica and control measures for reducing risks in the pork production chain. in Meat Technology
Institute of Meat Hygiene and Technology., 64(2), 237-241.
https://doi.org/10.18485/meattech.2023.64.2.43
Arsić M, Vićić I, Petrović M, Dmitrić M, Karabasil N. Yersinia enterocolitica and control measures for reducing risks in the pork production chain. in Meat Technology. 2023;64(2):237-241.
doi:10.18485/meattech.2023.64.2.43 .
Arsić, Miloš, Vićić, Ivan, Petrović, Miloš, Dmitrić, Marko, Karabasil, Nedjeljko, "Yersinia enterocolitica and control measures for reducing risks in the pork production chain" in Meat Technology, 64, no. 2 (2023):237-241,
https://doi.org/10.18485/meattech.2023.64.2.43 . .