Savić, Kristina

Link to this page

Authority KeyName Variants
a6a450d7-3ed5-43e0-a862-73cc28d21351
  • Savić, Kristina (2)
  • Šević Savić, Kristina (1)
Projects

Author's Bibliography

Analiza efektivnosti i efikasnosti suzbijanja afričke kuge svinja u Republici Srpskoj u 2023. godini

Nedić, Drago N.; Lukić, Negoslav; Knežević, Dragan; Stevanović, Oliver; Kasagić, Dragan; Krneta, Dejana; Sladojević, Željko; Marić, Jelena; Subić, Ivona; Nikolić, Sonja; Despotović, Darko; Golić, Bojan; Savić, Kristina; Bulatović, Vladimir; Oklješa, Dragana; Bajagić, Bojana; Milijević, Vladimir

(Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, Sekcija za zoonoze, 2024)

TY  - CONF
AU  - Nedić, Drago N.
AU  - Lukić, Negoslav
AU  - Knežević, Dragan
AU  - Stevanović, Oliver
AU  - Kasagić, Dragan
AU  - Krneta, Dejana
AU  - Sladojević, Željko
AU  - Marić, Jelena
AU  - Subić, Ivona
AU  - Nikolić, Sonja
AU  - Despotović, Darko
AU  - Golić, Bojan
AU  - Savić, Kristina
AU  - Bulatović, Vladimir
AU  - Oklješa, Dragana
AU  - Bajagić, Bojana
AU  - Milijević, Vladimir
PY  - 2024
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3908
AB  - Афричка куга свиња је веома опасна вирусна заразна болест домаћих и дивљих свиња. Узрочник је вирус афричке куге који припада породици Asfarviridae. Болест нема зоонотски карактер, али наноси веома велику економску штету. Овај преглед резимира кључне аспекте епидемиологије Афричке куге свиња, укључујући откривање заразе, број случајева, начин преноса, географско ширење, број и величину фарми, факторе ризика, утврђивање рестриктивних зона, санацију терена и управљање кризом.
Пренос Афричке куге свиња се првенствено дешава директним контактом између заражених и здравих свиња. Вирус се такође може ширити и индиректно преко контаминираних површина и хране, фомита или крпеља из рода Ornithodoros. Разумијевање динамике преноса је кључно за примјену ефективних контролних мјера. Болест је раније била ограничена на Африку, али се последњих деценија проширила на Европу, Азију и друге дијелове свијета. Људски фактори, а посебно међународна трговина и транспорт, доприносе глобалном ширењу АКС-а. Широка распрострањеност домаћих и дивљих свиња компликује мјере контроле, јер дивљи резервоари могу послужити као извор инфекције за домаће свиње. Фактори ризика укључују кретање и транспорт живих свиња и производа од свињског меса, неадекватне мјере биолошке безбједности на фармама и присуство вектора. У Републици Српској је у периоду 22.6.-31.12.2023. године болест утврђена у 24 општине на 1.166 фарми на којима је нешкодљиво уништено 48.325 свиња. У просјеку је била 41 свиња по зараженом имању. Укупна директна штета је утврђена на око 13 милиона Евра.
Епидемиолошка анализа АКС укључује сложене интеракције између вируса, домаћина, вектора и људских активности. Ефективност и ефикасност спречавања појаве и сузбијања болести подразумијева постојање ажурног плана хитних мјера, добру обученост и информисаност свих субјеката на које се односи, рано препознавање болести, брзо реаговање надлежних органа у случају појаве болести, кадровску и материјалну попуњеност ветеринарских организација, дијагностичких лабораторија, ветеринарске инспекције и Ресора за ветеринарство. Доследна примјена важеће легислативе и управљање кризом подразумијева да се у одговарајућим условима доносе најбоље одлуке које ће допринијети сузбијању болести а то се посебно односи на одређивање величине рестриктивних зона, обустављање и контролу кретања, одређивања мјеста и начина нешкодљивог уништавања животиња. Током наведеног периода трајања болести уочене су одређене слабости у провођењу појединих мјера па се због тога предлажу одређена побољшања. Посебно се наглашава значај брзе и правичне надокнаде штете и трошкова сузбијања болести.
AB  - African swine fever is a very dangerous viral infectious disease of domestic and wild pigs. The causative agent is the African plague virus belonging to the Asfarviridae family. The disease does not have a zoonotic character, but it causes great economic damage. This review summarizes key aspects of the epidemiology of African swine fever, including detection, number of cases, mode of transmission, geographic spread, number and size of farms, risk factors, establishment of restricted zones, field remediation and crisis management.
Transmission of African swine fever primarily occurs through direct contact between infected and healthy pigs. The virus can also be spread indirectly through contaminated food, fomites or ticks of the genus Ornithodoros. Understanding transmission dynamics is key to implementing effective control measures. The disease was previously limited to Africa, but in recent decades it has spread to Europe, Asia and other parts of the world. Human factors, especially international trade and transport, contribute to the global spread of ASF. The wide distribution of domestic and wild pigs complicates control measures, as wild reservoirs can serve as a source of infection for domestic pigs. Risk factors include the movement and transport of live pigs and pork products, inadequate biosecurity measures on farms and the presence of vectors. In the Republic of Srpska, in the period between 22nd June until 31st December 2023, the disease was found in 24 municipalities on 1,166 farms where 48,325 pigs were harmlessly destroyed. On average, there were 41 pigs per infected farm. The total direct damage was determined at around 13 million Euros.
Epidemiological analysis of ASF involves complex interactions between viruses, hosts, vectors and human activities. The effectiveness and efficiency of preventing the occurrence and suppression of the disease implies the existence of an up-to-date plan of emergency measures, good training and information of all affected subjects, early recognition of the disease, rapid response of the competent authorities in the event of the disease, personnel and material availability of veterinary organizations, diagnostic laboratories, veterinary inspection and Department of Veterinary Medicine. Consistent application of current legislation and crisis management implies that the best decisions are made in appropriate conditions that will contribute to the suppression of the disease, and this particularly refers to the determination of the size of restrictive zones, suspension and control of movement, determination of places and methods of harmless destruction of animals. During the aforementioned period of the disease, certain weaknesses in the implementation of some measures were observed, so certain improvements are proposed. The importance of quick and fair compensation for damage and disease control costs is particularly emphasized.
PB  - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, Sekcija za zoonoze
C3  - XXVI Simpozijum epizootiologa i epidemiologa (XXVI Epizootiološki dani), Banja Koviljača, 10 - 12. april 2024
T1  - Analiza efektivnosti i efikasnosti suzbijanja afričke kuge svinja u Republici Srpskoj u 2023. godini
T1  - Analysis of the effectiveness and efficiency of african swine fever control in the Republic of Srpska in 2023
SP  - 88
EP  - 89
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3908
ER  - 
@conference{
author = "Nedić, Drago N. and Lukić, Negoslav and Knežević, Dragan and Stevanović, Oliver and Kasagić, Dragan and Krneta, Dejana and Sladojević, Željko and Marić, Jelena and Subić, Ivona and Nikolić, Sonja and Despotović, Darko and Golić, Bojan and Savić, Kristina and Bulatović, Vladimir and Oklješa, Dragana and Bajagić, Bojana and Milijević, Vladimir",
year = "2024",
abstract = "Афричка куга свиња је веома опасна вирусна заразна болест домаћих и дивљих свиња. Узрочник је вирус афричке куге који припада породици Asfarviridae. Болест нема зоонотски карактер, али наноси веома велику економску штету. Овај преглед резимира кључне аспекте епидемиологије Афричке куге свиња, укључујући откривање заразе, број случајева, начин преноса, географско ширење, број и величину фарми, факторе ризика, утврђивање рестриктивних зона, санацију терена и управљање кризом.
Пренос Афричке куге свиња се првенствено дешава директним контактом између заражених и здравих свиња. Вирус се такође може ширити и индиректно преко контаминираних површина и хране, фомита или крпеља из рода Ornithodoros. Разумијевање динамике преноса је кључно за примјену ефективних контролних мјера. Болест је раније била ограничена на Африку, али се последњих деценија проширила на Европу, Азију и друге дијелове свијета. Људски фактори, а посебно међународна трговина и транспорт, доприносе глобалном ширењу АКС-а. Широка распрострањеност домаћих и дивљих свиња компликује мјере контроле, јер дивљи резервоари могу послужити као извор инфекције за домаће свиње. Фактори ризика укључују кретање и транспорт живих свиња и производа од свињског меса, неадекватне мјере биолошке безбједности на фармама и присуство вектора. У Републици Српској је у периоду 22.6.-31.12.2023. године болест утврђена у 24 општине на 1.166 фарми на којима је нешкодљиво уништено 48.325 свиња. У просјеку је била 41 свиња по зараженом имању. Укупна директна штета је утврђена на око 13 милиона Евра.
Епидемиолошка анализа АКС укључује сложене интеракције између вируса, домаћина, вектора и људских активности. Ефективност и ефикасност спречавања појаве и сузбијања болести подразумијева постојање ажурног плана хитних мјера, добру обученост и информисаност свих субјеката на које се односи, рано препознавање болести, брзо реаговање надлежних органа у случају појаве болести, кадровску и материјалну попуњеност ветеринарских организација, дијагностичких лабораторија, ветеринарске инспекције и Ресора за ветеринарство. Доследна примјена важеће легислативе и управљање кризом подразумијева да се у одговарајућим условима доносе најбоље одлуке које ће допринијети сузбијању болести а то се посебно односи на одређивање величине рестриктивних зона, обустављање и контролу кретања, одређивања мјеста и начина нешкодљивог уништавања животиња. Током наведеног периода трајања болести уочене су одређене слабости у провођењу појединих мјера па се због тога предлажу одређена побољшања. Посебно се наглашава значај брзе и правичне надокнаде штете и трошкова сузбијања болести., African swine fever is a very dangerous viral infectious disease of domestic and wild pigs. The causative agent is the African plague virus belonging to the Asfarviridae family. The disease does not have a zoonotic character, but it causes great economic damage. This review summarizes key aspects of the epidemiology of African swine fever, including detection, number of cases, mode of transmission, geographic spread, number and size of farms, risk factors, establishment of restricted zones, field remediation and crisis management.
Transmission of African swine fever primarily occurs through direct contact between infected and healthy pigs. The virus can also be spread indirectly through contaminated food, fomites or ticks of the genus Ornithodoros. Understanding transmission dynamics is key to implementing effective control measures. The disease was previously limited to Africa, but in recent decades it has spread to Europe, Asia and other parts of the world. Human factors, especially international trade and transport, contribute to the global spread of ASF. The wide distribution of domestic and wild pigs complicates control measures, as wild reservoirs can serve as a source of infection for domestic pigs. Risk factors include the movement and transport of live pigs and pork products, inadequate biosecurity measures on farms and the presence of vectors. In the Republic of Srpska, in the period between 22nd June until 31st December 2023, the disease was found in 24 municipalities on 1,166 farms where 48,325 pigs were harmlessly destroyed. On average, there were 41 pigs per infected farm. The total direct damage was determined at around 13 million Euros.
Epidemiological analysis of ASF involves complex interactions between viruses, hosts, vectors and human activities. The effectiveness and efficiency of preventing the occurrence and suppression of the disease implies the existence of an up-to-date plan of emergency measures, good training and information of all affected subjects, early recognition of the disease, rapid response of the competent authorities in the event of the disease, personnel and material availability of veterinary organizations, diagnostic laboratories, veterinary inspection and Department of Veterinary Medicine. Consistent application of current legislation and crisis management implies that the best decisions are made in appropriate conditions that will contribute to the suppression of the disease, and this particularly refers to the determination of the size of restrictive zones, suspension and control of movement, determination of places and methods of harmless destruction of animals. During the aforementioned period of the disease, certain weaknesses in the implementation of some measures were observed, so certain improvements are proposed. The importance of quick and fair compensation for damage and disease control costs is particularly emphasized.",
publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, Sekcija za zoonoze",
journal = "XXVI Simpozijum epizootiologa i epidemiologa (XXVI Epizootiološki dani), Banja Koviljača, 10 - 12. april 2024",
title = "Analiza efektivnosti i efikasnosti suzbijanja afričke kuge svinja u Republici Srpskoj u 2023. godini, Analysis of the effectiveness and efficiency of african swine fever control in the Republic of Srpska in 2023",
pages = "88-89",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3908"
}
Nedić, D. N., Lukić, N., Knežević, D., Stevanović, O., Kasagić, D., Krneta, D., Sladojević, Ž., Marić, J., Subić, I., Nikolić, S., Despotović, D., Golić, B., Savić, K., Bulatović, V., Oklješa, D., Bajagić, B.,& Milijević, V.. (2024). Analiza efektivnosti i efikasnosti suzbijanja afričke kuge svinja u Republici Srpskoj u 2023. godini. in XXVI Simpozijum epizootiologa i epidemiologa (XXVI Epizootiološki dani), Banja Koviljača, 10 - 12. april 2024
Beograd : Srpsko veterinarsko društvo, Sekcija za zoonoze., 88-89.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3908
Nedić DN, Lukić N, Knežević D, Stevanović O, Kasagić D, Krneta D, Sladojević Ž, Marić J, Subić I, Nikolić S, Despotović D, Golić B, Savić K, Bulatović V, Oklješa D, Bajagić B, Milijević V. Analiza efektivnosti i efikasnosti suzbijanja afričke kuge svinja u Republici Srpskoj u 2023. godini. in XXVI Simpozijum epizootiologa i epidemiologa (XXVI Epizootiološki dani), Banja Koviljača, 10 - 12. april 2024. 2024;:88-89.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3908 .
Nedić, Drago N., Lukić, Negoslav, Knežević, Dragan, Stevanović, Oliver, Kasagić, Dragan, Krneta, Dejana, Sladojević, Željko, Marić, Jelena, Subić, Ivona, Nikolić, Sonja, Despotović, Darko, Golić, Bojan, Savić, Kristina, Bulatović, Vladimir, Oklješa, Dragana, Bajagić, Bojana, Milijević, Vladimir, "Analiza efektivnosti i efikasnosti suzbijanja afričke kuge svinja u Republici Srpskoj u 2023. godini" in XXVI Simpozijum epizootiologa i epidemiologa (XXVI Epizootiološki dani), Banja Koviljača, 10 - 12. april 2024 (2024):88-89,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3908 .

Fitogeni aditivi u hrani za brojlere

Marković, Radmila; Šefer, Dragan; Perić, Dejan; Grdović, Svetlana; Savić, Kristina

(Banja Luka : Udruženje peradara "Pile", Udruženje živinara "Zajednica živinara R - S", 2023)

TY  - CONF
AU  - Marković, Radmila
AU  - Šefer, Dragan
AU  - Perić, Dejan
AU  - Grdović, Svetlana
AU  - Savić, Kristina
PY  - 2023
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/3010
PB  - Banja Luka : Udruženje peradara "Pile", Udruženje živinara "Zajednica živinara R - S"
C3  - 1. Međunarodni kongres peradarstva / živinarstva, Banja Luka, maj 2023
T1  - Fitogeni aditivi u hrani za brojlere
T1  - Phytogenic additives in feed for broilers
VL  - 1
IS  - 1
SP  - 123
EP  - 124
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3010
ER  - 
@conference{
author = "Marković, Radmila and Šefer, Dragan and Perić, Dejan and Grdović, Svetlana and Savić, Kristina",
year = "2023",
publisher = "Banja Luka : Udruženje peradara "Pile", Udruženje živinara "Zajednica živinara R - S"",
journal = "1. Međunarodni kongres peradarstva / živinarstva, Banja Luka, maj 2023",
title = "Fitogeni aditivi u hrani za brojlere, Phytogenic additives in feed for broilers",
volume = "1",
number = "1",
pages = "123-124",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3010"
}
Marković, R., Šefer, D., Perić, D., Grdović, S.,& Savić, K.. (2023). Fitogeni aditivi u hrani za brojlere. in 1. Međunarodni kongres peradarstva / živinarstva, Banja Luka, maj 2023
Banja Luka : Udruženje peradara "Pile", Udruženje živinara "Zajednica živinara R - S"., 1(1), 123-124.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3010
Marković R, Šefer D, Perić D, Grdović S, Savić K. Fitogeni aditivi u hrani za brojlere. in 1. Međunarodni kongres peradarstva / živinarstva, Banja Luka, maj 2023. 2023;1(1):123-124.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3010 .
Marković, Radmila, Šefer, Dragan, Perić, Dejan, Grdović, Svetlana, Savić, Kristina, "Fitogeni aditivi u hrani za brojlere" in 1. Međunarodni kongres peradarstva / živinarstva, Banja Luka, maj 2023, 1, no. 1 (2023):123-124,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_3010 .

Fitobiotici- prirodni stimulatori rasta u hrani za brojlere

Marković, Radmila; Šefer, Dragan; Perić, Dejan; Grdović, Svetlana; Radulović, Stamen; Šević Savić, Kristina

(Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske, 2022)

TY  - CONF
AU  - Marković, Radmila
AU  - Šefer, Dragan
AU  - Perić, Dejan
AU  - Grdović, Svetlana
AU  - Radulović, Stamen
AU  - Šević Savić, Kristina
PY  - 2022
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2973
AB  - Фитогени додаци храни за животиње (фитобиотици) се дефинишу
као једињења биљног порекла која се користе у исхрани животиња
са циљем унапређења њихове продуктивности путем побољшања
производних резултата животиња, својстава хране, као и квалитета
намирница анималног порекла.
Позитиван ефекат фитогених адитива (есенцијалних уља) у храни за
животиње и њихових компоненти на производне резултате и здравље
животиња је последица бројних својстава, од којих су најзначајнија
њихова антиинфламаторна и антиоксидативна дејства, побољшање
конзумације, стимулисање лучења ензима, повећање мотилитета
желуца и црева, стимулација ендокриног и имуног система, антимикробно, антивирусно и кокцидиостатско деловање.
Да би се испитао утицај исхране бројлера оброцима са додатим различитим фитогеним адитивима на здравствено стање, производне
резултате, сензорне особине меса, као и оправданост кориштења
фитогених адитива у исхрани бројлера организован је оглед на укупно 240 бројлера провенијенције Cobb 500, подељених у 4 групе. Храњени
су стандардним смешама по препоруци произвођача, с тим што су се
групе једино разликовале у томе што су огледне групе (О-I – О-IV)
у смеши за исхрану имале додате различите комерцијалне фитогене
адитиве а контролна група (К) без фитогеног адитива.
Производни резултати (већи прирас, мања конзумација, боља конверзија) бројлера огледних група су били значајно бољи у односу
на контролну групу бројлера у свим фазама това.
У односу на бројлере посматраних огледних група код бројлера
контролне групе утврђен је већи просечан број бактерија E. coli и
Enteroccocus spp., а мањи број бактерија млечне киселине у испитиваним деловима дигестивног тракта. Посматране огледне групе су
у свим испитиваним сегментима црева имале већу висину и ширину цревних ресица, а мању дубину крипти у односу на бројлере
контролне групе, чиме је остварен већи ресорптивнии капацитет
цревне слузнице.
При сензорној анализи просечна оцена укупне прихватљивости меса
груди О-I групе бројлера била је статистички значајно већа у односу
на друге групе, а месо батака са карабатаком О-III групе бројлера
у односу на О-I групу.
AB  - Phytogenic feed additives (phytobiotics) are defined as compounds of
plant origin used in animal nutrition with the aim of improving their
productivity by improving the production results of animals, feed properties, as well as the quality of food of animal origin.
The positive effect of phytogenic additives (essential oils) in animal
feed and their components on production results and animal health
is due to numerous properties, the most important of which are their
anti-inflammatory and antioxidant effects, improving consumption,
stimulating enzyme secretion, increasing gastric and intestinal motility,
stimulation endocrine and immune systems, antimicrobial, antiviral
and coccidiostatic action.
In order to examine the impact of broiler diet with various phytogenic
additives on health, production results, sensory properties of meat, as
well as the justification of using phytogenic additives in broiler diet, a
total of 240 broilers of Cobb 500 provenance were organized, divided into 4 groups. They were fed standard mixtures recommended by the
manufacturer, with the only difference being that the experimental
groups (O-I - O-IV) had different commercial phytogenic additives
added to the feed mixture and the control group (K) without phytogenic additives.
The production results (higher increment, lower consumption, better
conversion) of broilers of the experimental groups were significantly
better compared to the control group of broilers in all phases of fattening.
Compared to the broilers of the observed experimental groups, the
broilers of the control group had a higher average number of E.coli
and Enteroccocus spp., and a lower number of lactic acid bacteria in
the examined parts of the digestive tract. The observed experimental
groups had a higher height and width of intestinal villi in all examined
segments of the intestine, and a smaller depth of crypts in relation to
the broilers of the control group, which achieved a higher resorptive
capacity of the intestinal mucosa.
In the sensory analysis, the average assessment of the total acceptability of breast meat O-I group was statistically significantly higher
compared to other groups, and drumstick with thigh of O-III broiler
group compared to O-I group.
PB  - Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske
C3  - 27. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 18. jun 2022
T1  - Fitobiotici- prirodni stimulatori rasta u hrani za brojlere
T1  - Phytobiotics - natural growth stimulators in broiler feed
SP  - 263
EP  - 266
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2973
ER  - 
@conference{
author = "Marković, Radmila and Šefer, Dragan and Perić, Dejan and Grdović, Svetlana and Radulović, Stamen and Šević Savić, Kristina",
year = "2022",
abstract = "Фитогени додаци храни за животиње (фитобиотици) се дефинишу
као једињења биљног порекла која се користе у исхрани животиња
са циљем унапређења њихове продуктивности путем побољшања
производних резултата животиња, својстава хране, као и квалитета
намирница анималног порекла.
Позитиван ефекат фитогених адитива (есенцијалних уља) у храни за
животиње и њихових компоненти на производне резултате и здравље
животиња је последица бројних својстава, од којих су најзначајнија
њихова антиинфламаторна и антиоксидативна дејства, побољшање
конзумације, стимулисање лучења ензима, повећање мотилитета
желуца и црева, стимулација ендокриног и имуног система, антимикробно, антивирусно и кокцидиостатско деловање.
Да би се испитао утицај исхране бројлера оброцима са додатим различитим фитогеним адитивима на здравствено стање, производне
резултате, сензорне особине меса, као и оправданост кориштења
фитогених адитива у исхрани бројлера организован је оглед на укупно 240 бројлера провенијенције Cobb 500, подељених у 4 групе. Храњени
су стандардним смешама по препоруци произвођача, с тим што су се
групе једино разликовале у томе што су огледне групе (О-I – О-IV)
у смеши за исхрану имале додате различите комерцијалне фитогене
адитиве а контролна група (К) без фитогеног адитива.
Производни резултати (већи прирас, мања конзумација, боља конверзија) бројлера огледних група су били значајно бољи у односу
на контролну групу бројлера у свим фазама това.
У односу на бројлере посматраних огледних група код бројлера
контролне групе утврђен је већи просечан број бактерија E. coli и
Enteroccocus spp., а мањи број бактерија млечне киселине у испитиваним деловима дигестивног тракта. Посматране огледне групе су
у свим испитиваним сегментима црева имале већу висину и ширину цревних ресица, а мању дубину крипти у односу на бројлере
контролне групе, чиме је остварен већи ресорптивнии капацитет
цревне слузнице.
При сензорној анализи просечна оцена укупне прихватљивости меса
груди О-I групе бројлера била је статистички значајно већа у односу
на друге групе, а месо батака са карабатаком О-III групе бројлера
у односу на О-I групу., Phytogenic feed additives (phytobiotics) are defined as compounds of
plant origin used in animal nutrition with the aim of improving their
productivity by improving the production results of animals, feed properties, as well as the quality of food of animal origin.
The positive effect of phytogenic additives (essential oils) in animal
feed and their components on production results and animal health
is due to numerous properties, the most important of which are their
anti-inflammatory and antioxidant effects, improving consumption,
stimulating enzyme secretion, increasing gastric and intestinal motility,
stimulation endocrine and immune systems, antimicrobial, antiviral
and coccidiostatic action.
In order to examine the impact of broiler diet with various phytogenic
additives on health, production results, sensory properties of meat, as
well as the justification of using phytogenic additives in broiler diet, a
total of 240 broilers of Cobb 500 provenance were organized, divided into 4 groups. They were fed standard mixtures recommended by the
manufacturer, with the only difference being that the experimental
groups (O-I - O-IV) had different commercial phytogenic additives
added to the feed mixture and the control group (K) without phytogenic additives.
The production results (higher increment, lower consumption, better
conversion) of broilers of the experimental groups were significantly
better compared to the control group of broilers in all phases of fattening.
Compared to the broilers of the observed experimental groups, the
broilers of the control group had a higher average number of E.coli
and Enteroccocus spp., and a lower number of lactic acid bacteria in
the examined parts of the digestive tract. The observed experimental
groups had a higher height and width of intestinal villi in all examined
segments of the intestine, and a smaller depth of crypts in relation to
the broilers of the control group, which achieved a higher resorptive
capacity of the intestinal mucosa.
In the sensory analysis, the average assessment of the total acceptability of breast meat O-I group was statistically significantly higher
compared to other groups, and drumstick with thigh of O-III broiler
group compared to O-I group.",
publisher = "Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske",
journal = "27. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 18. jun 2022",
title = "Fitobiotici- prirodni stimulatori rasta u hrani za brojlere, Phytobiotics - natural growth stimulators in broiler feed",
pages = "263-266",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2973"
}
Marković, R., Šefer, D., Perić, D., Grdović, S., Radulović, S.,& Šević Savić, K.. (2022). Fitobiotici- prirodni stimulatori rasta u hrani za brojlere. in 27. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 18. jun 2022
Banja Luka : Veterinarska komora Republike Srpske., 263-266.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2973
Marković R, Šefer D, Perić D, Grdović S, Radulović S, Šević Savić K. Fitobiotici- prirodni stimulatori rasta u hrani za brojlere. in 27. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 18. jun 2022. 2022;:263-266.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2973 .
Marković, Radmila, Šefer, Dragan, Perić, Dejan, Grdović, Svetlana, Radulović, Stamen, Šević Savić, Kristina, "Fitobiotici- prirodni stimulatori rasta u hrani za brojlere" in 27. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), Trebinje, 15 - 18. jun 2022 (2022):263-266,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2973 .